Big Insects: levensgrote beestjes bij Paleis Soestdijk

0
806

Wie deze zomer in Nederland blijft, hoeft zich niet te vervelen, dat is allang duidelijk. Eén van de uitjes die ook nog op de to dolijst mag: Big Insects in de tuin van Paleis Soestdijk. Froukje en haar kinderen struinden een halve dag over het prachtige terrein. Ze genoten van de rust, van een leuke theatervoorstelling én ze leerden van alles over insecten.

Big Insects, kleine mensen

Het is een warme dag als we Big Insects bezoeken, maar als we uit de auto stappen staan we in de koelte van prachtige dikke bomen. Het is meteen duidelijk dat het hier mooi en groen is.

Na het scannen van onze vooraf geboekte tickets lopen we via een pad een eindje het terrein op. Daar worden we opgevangen door een hostess die ons vertelt wat er is gebeurd.

Wij mensen zijn gekrompen en daardoor zijn alle insecten die we tegen gaan komen heel groot. Met een speurtocht moeten we achter een geheime spreuk komen waarmee we weer terug kunnen naar de grotemensenwereld.

Hoewel de oudste (9 jaar) zijn twijfels heeft over het waarheidsgehalte van het verhaal (“Maar dan hadden de bomen en struiken toch ook veel groter moeten zijn voor ons?”), is het nog leuk genoeg om met het verhaal mee te gaan en vol enthousiasme op zoek te gaan naar het eerste insectenweetje.

Foto-expositie Big Insects

Allereerst lopen we over een laantje met aan weerszijden prachtige foto’s. Heel gewone insecten zien er toch net wat anders uit als ze van zo dichtbij zijn gefotografeerd.

De oudste leest geïnteresseerd de bordjes onder de foto’s, de jongste (6 jaar) bewondert vooral de felle kleuren. Bovendien weet hij eigenlijk alles al: “De juf heeft me al alles over beestjes geleerd!”

Het rode lieveheersbeestje kennen we wel, dat hij ook een gele neef heeft, wisten we nog niet.
Het rode lieveheersbeestje kennen we wel, dat hij ook een gele neef heeft, wisten we nog niet.

Levensgrote insecten

We naderen het bos waarin de reuze-insecten staan opgesteld. De eerste is de duizendpoot. Geheimpje: die heeft dus helemaal geen duizend poten…

De wandeling door dit bosje is heerlijk. Bemoste paden, lekker in het groen; wij houden er wel van. De kinderen rennen met hun zoekplaat van insect naar insect en verzamelen zo de cijfers die ze straks nodig hebben om de toverspreuk te vinden.

De bordjes met informatie die bij de insecten staan worden met veel interesse gelezen.
De bordjes met informatie die bij de insecten staan worden met veel interesse gelezen.
Hoe kan het toch, dat die Big Insects bewegen en zoemen?
Hoe kan het toch, dat die Big Insects bewegen en zoemen?

Bloemenweide met vlinders

Als we luwte van het bos verlaten, komen we bij een prachtige, kleurrijke bloemenweide. Hierin staan gigantische vlinders en een enkele rups. We lopen er even rond, maar als de jongste ontdekt dat hij een stukje verderop waterbeestjes kan vangen, is hij niet meer te houden. Terwijl hij lekker met een schepnetje in de weer is, installeer ik me op een bankje en kijk uit over de mooie vijver.

In dit kleurrijke bloemenveld zijn prachtige vlinders neergestreken.
In dit kleurrijke bloemenveld zijn prachtige vlinders neergestreken.
Water en een schepnet; niks meer aan doen.
Water en een schepnet; niks meer aan doen.

Miro en Kreek

Voor we gingen wandelen, hadden we op het grote bord bij de start van de wandeling gezien hoe laat de theatervoorstelling gespeeld wordt, dus we zorgen dat we op tijd terug zijn.

In een half uur zingen en spelen Miro de mier en Kreek de krekel een voorstelling met een duidelijke en belangrijke boodschap. Wij mensen moeten beter voor de beestjes zorgen! Door insectenhotels te maken, het gras niet te kort te maaien en de heg niet te vaak te snoeien. Ook onkruid is het paradijs voor insecten. “Nou”, concludeert de oudste, “dan doen wij het eigenlijk best goed in onze tuin.”

Miro en Kreek in actie. Hun boodschap is duidelijk: zog goed voor de beestjes.
Miro en Kreek in actie. Hun boodschap is duidelijk: zorg goed voor de beestjes.

Terug naar de grotemensenwereld

Na een drankje op het terras, het vinden van de spreuk en een rondje rond Paleis Soestdijk zit ons bezoek aan Big Insects erop. De kinderen krijgen zaadjes voor vergeet-me-nietjes die ze acuut willen gaan planten, dus we keren huiswaarts. Spelenderwijs hebben we veel geleerd en lekker een paar uur gewandeld. Prima vakantiedag!

Hoera, we hebben de spreuk gevonden en toveren onszelf terug naar de mensenwereld.
Hoera, we hebben de spreuk gevonden en toveren onszelf terug naar de mensenwereld.

Praktische informatie

Big Insects is nog tot en met zondag 22 augustus 2021 te bezoeken in de tuin van Paleis Soestdijk in Baarn. Tickets kosten 15,50 euro per persoon (vanaf 3 jaar) en zijn vooraf online te boeken via de website. Je reserveert dan ook direct een tijdslot voor binnenkomst. Parkeren kost 7,50 euro, een parkeerkaart kun je meteen mee bestellen met je toegangskaarten. Eenmaal binnen, mag je zo lang blijven als je wilt.

Big Insects rekent zelf zo’n 2,5 uur voor een bezoek, maar wij zijn vier uur gebleven. Het terrein leent zich namelijk uitstekend voor een rondje rond het paleis en picknick aan de waterkant. De expositie is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur.

Ligging Big Insects

Meer lezen

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Kibeco/Big Insects. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.