Coleman Unleaded Campstove 424, een compact kooktoestel voor op de camping

3
661

Een compact kooktoestel voor op de camping en liever niet op gas. Dat zoekt Saskia voor haar vakantie. De keuze valt op de Coleman Unleaded Campstove 424, een compacte benzinebrander.

Op zoek naar een compact kooktoestel voor op de camping

We gaan kamperen, maar niet met onze eigen tent. Ik heb op twee verschillende campings kant en klare tenten gehuurd. Geen glamping, maar heel basic met alleen bedden erin. De overige kampeerspullen moeten we zelf meenemen. Omdat we geen aanhanger achter de auto hebben wil ik compacte kampeerspullen meenemen.

Onze skottel en de (grote) gasfles nemen teveel ruimte in. Ik zoek een compact kooktoestel voor op de camping. En liever niet op gas, maar met gebruik van een andere brandstof die altijd en overal verkrijgbaar is. Zo kom ik uit op de benzinebranders.

Coleman Unleaded Campstove 424

Ik maak op de website van Obelink een hele studie van alle kooktoestellen op benzine. De keuze valt uiteindelijk op de Coleman Unleaded Campstove 424. Een kooktoestel met twee kookpitten, een windscherm en heel compact.

De Coleman Unleaded Campstove 424 werkt op Coleman Fuel. Ik neem twee flessen Coleman Fuel mee op vakantie en hoor dat ik indien nodig ook ongelode benzine van de benzinepomp kan gebruiken. Alleen is het dan wel handig om een kleine jerrycan mee te nemen die je bij de pomp kunt vullen.

Specificaties van de Coleman Unleaded Campstove 424:

  • Vermogen van 4100 Watt, waarvan 2335 Watt voor de hoofdbrander en 1765 Watt voor de tweede brander.
  • Ingeklapt is de afmeting: 46 x 29 x 13,5 cm.
  • Uitgeklapt en met de brandstof tank eraan is de afmeting: 47 x 39 x 40 cm.
  • Afstand tussen de branders is 23 centimeter.
  • Gewicht: 4,45 kilo.
De Coleman Unleaded Campstove en de Coleman Fuel. Beide compact om mee te nemen.
De Coleman Unleaded Campstove en de Coleman Fuel. Beide compact om mee te nemen.

Coleman Unleaded Campstove in gebruik

Na jarenlang koken op de camping op gas is het best spannend om nu opeens op benzine te gaan koken. Bij het kooktoestel zit een duidelijke en uitgebreide gebruiksaanwijzing. Ik lees deze op de camping, maar raad eigenlijk aan om thuis (in de tuin) al een keer de Coleman Unleaded Campstove te proberen. Het werkt allemaal net wat anders dan we gewend zijn en daardoor duurt de eerste keer koken op dit kooktoestel veel langer dan nodig is.

Brandstoftank vullen

De tank vullen met de Coleman Fuel gaat makkelijk. Ik pomp de benzine rond met de pompknop. Daarna moet ik allerlei hendels een bepaalde kant opdraaien. Dit is niet moeilijk, maar je moet er even handigheid in krijgen. De eerste paar keer heb ik de gebruiksaanwijzing erbij gehouden om zeker te weten dat ik de handelingen in de juiste volgorde uitvoer.

De brandstoftank vullen.
De brandstoftank vullen.
Er zit een soort trechter bij waar de brandstof doorheen gaat.
Er zit een soort trechter bij waar de brandstof doorheen gaat.
Pompen.
Pompen.

Lucifers

Bij het aansteken ontdekken we dat we helemaal geen lucifers bij ons hebben. De skottel had een automatisch ontstekingsmechanisme, dat heeft de Coleman Unleaded Campstove niet. Gelukkig helpen onze campingburen ons uit de brand. Bij het aansteken komt er meteen een flinke vlam, blijkbaar heb ik toch wat benzine gemorst.

Oranje vlam in plaats van blauwe vlam

Nadat de vlam weer terug is naar normale proportie proberen we te koken. Maar eerlijk is eerlijk, het schiet niet echt op. Onze vlam blijft ook oranje terwijl deze blauw zou moeten zijn. Een oranje vlam geeft minder warmte dan een blauwe, dus duurt het erg lang voordat het water kookt. Ook de onderkant van de pan wordt helemaal zwart. Dit is duidelijk niet goed.

De tweede keer dat we de Coleman Unleaded Campstove gebruiken volg ik opnieuw precies de gebruiksaanwijzing. Weer een oranje vlam. Ik herhaal de pompprocedure, maar geen verbetering. Ok, tijd om te gaan Googlen. Daar lees ik op een forum de tip om de brander eerst een halve minuut op lage stand aan te zetten. Dat doen we en ja hoor, daarna hebben we mooie blauwe vlammen!

Oeps, benzine gemorst...
Oeps, benzine gemorst…
Zo hoort de vlam eruit te zien.
Zo hoort de vlam eruit te zien.

Koken op de Coleman Unleaded Campstove

Tijdens de vakantie koken we zelf en gaan we regelmatig uiteten. We gebruiken de Coleman Unleaded Campstove alleen ’s avonds voor het avondeten. Met een fles Coleman Fuel kunnen we ongeveer een week koken, daarbij wisselen we eenpansgerechten en koken op beide pitten af. Dit is langer dan ik verwacht had, dus we hebben niet eens de noodzaak om het kooktoestel een keer te proberen met ongelode benzine van de benzinepomp.

Vanaf het moment dat we blauwe vlammen hebben gaat het koken ook veel sneller. Dankzij de windschermen waait het vuur nooit uit, ideaal. Ook ben ik erg blij met de twee kookpitten, handig om met twee pannen tegelijk te kunnen koken. Een kookpan en koekenpan kunnen tegelijkertijd worden gebruikt.

Kookpan en koekenpan passen naast elkaar. Handig!
Kookpan en koekenpan passen naast elkaar. Handig!

Veiligheid

De Coleman Unleaded Campstove 424 is alleen geschikt voor gebruik buitenhuis of in goed geventileerde ruimtes. Het kooktoestel heeft een stalen behuizing. Dit wordt warm tijdens het koken, maar niet zo heet als je zou kunnen verwachten.

Net zoals bij koken op gas zorgen we er bij het gebruik van de benzinebrander voor dat de kinderen op afstand blijven. Op een camping moeten ze van mij uit de buurt blijven van het kooktoestel. Daar ben ik best streng in.

Praktische informatie

De Coleman Unleaded Campstove 424 kost bij Obelink 125 euro (prijspeil 2019). Voor ons is dit een goed alternatief voor de bekende skottel. Ik ben blij dat dit kooktoestel een stuk minder ruimte in neemt in de achterbak. Wat mij betreft dus een aanrader voor iedereen die op zoek is naar compacte kampeerspullen.

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten.

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

Meer lezen

Op zoek naar meer ervaringen met kampeerkooktoestellen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Obelink. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

3 REACTIES

  1. Vond je de benzine flessen van Coleman niet een beetje duur?

    Als je 95 benzine gebruikt is binnen de kortste keren je kookgerei zwart. Dat komt door de bio ethanol. Als je kwaliteit benzine gebruikt zoals 98 van bijvoorbeeld shell v-power of bp ultimate heb je dat niet. Dat geeft dezelfde kwaliteit als de Coleman benzine maar dan 5,50 euro goedkoper per liter.

  2. Hallo Saskia,

    Tip 2: Ik gebruik al meer dan 20 jaar gewoon wasbenzine van de supermarkt a Eur 1,50 per liter in mijn Dual Fuel 424 uit 1984.
    Tip 3: Bij gebruik met lagere buitentemperaturen langer voorverwarmen.
    Tip 4: Vergeet niet de “Lighting Lever” nadat de vlam blauw wordt weer op de ‘Down’ positie te zetten hierdoor gaat de renigingsnaald in de generator veel langer mee.
    Tip 5: Vooral bedoeld voor gebruikers die niet van de voorverwarmingsprocedure houden met de (relatief) grote gele vlam ; voorverwarm met EEN KLEINE HOEVEELHEID brandspiritus of bio)alcohol in het schaaltje om de brander(s). Ik gebruik een oud Zippo aansteker brandstofflesje met bio-alcohol hiervoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.