Helsinki met kinderen: onze tips voor een geslaagde stedentrip naar de hoofdstad van Finland

0
959

Een stedentrip naar Helsinki met kinderen zal misschien niet hoog in je wensenlijstje staan. Maar deze verrassende stad heeft genoeg te bieden voor kinderen. Onze blogger Annemiek bracht een meerdaags bezoek aan de hoofdstad van Finland. Ze neemt je mee naar de leukste plekken die je zeker niet mag overslaan als je in Helsinki bent.

Stedentrip Helsinki met kinderen

Wist je dat Finland en daarmee de stad Helsinki pas in 1918 onafhankelijk werd? Voor die tijd was het lang verbonden aan Zweden en in 1809 werd het veroverd door Rusland. Maar sinds ruim 100 jaar is Finland zelfstandig. Aanvankelijk als koninkrijk en later als republiek. Ik zal jullie verder niet lastig vallen met meer geschiedenis, maar deze gebeurtenissen zijn wel als rode draad zichtbaar in de monumenten die je tijdens een stedentrip Helsinki met kinderen tegenkomt.

De stad Helsinki staat verder bekend om het vele design dat er te zien en te koop is. Ook zijn veel bouwstijlen te bezichtigen. Liefhebbers van kunst en architectuur kunnen hun hart hier ophalen. Wat de stad verder zo bijzonder maakt, is de ligging aan de archipel, dus direct aan zee en met heel veel kleine eilandjes eromheen.

Zomer in Helsinki

We bezoeken de Zuid-Finse stad in de zomer en genieten daardoor van opvallend lange dagen, prachtig avondlicht en overwegend goed weer. Dat laatste is prettig, omdat het ons de mogelijkheid biedt om de stad lopend te verkennen. Helsinki is een compacte stad en ondanks dat het openbaar vervoer goed en betaalbaar is, is het fijn om vooral te voet op pad te gaan.

In dit blog vertel ik je over de dingen die ik met mijn gezin met twee kinderen van 11 en 13 jaar gedaan heb. We zijn bijna drie volle dagen in de stad en vullen ons programma met een mix van geschiedenis en design. En taartjes eten, want net als de Zweden, houden de Finnen erg van fika. Ik denk dat dat een overblijfsel is van de tijd dat Finland nog bij Zweden hoorde.

Achteraf hadden we makkelijk nóg twee dagen kunnen vullen in deze veelzijdige stad. Wie weet gaan we een keer terug naar Helsinki in de winter?

Domkerk en Senaatsplein Helsinki
In het gouden avondlicht zijn de gebouwen aan het Senaatsplein prachtig van kleur

Kindvriendelijke bezienswaardigheden Helsinki

De stad Helsinki is een stad die zowel gezinnen met jongere kinderen als met tieners zal aanspreken. De voornaamste bezienswaardigheden van Helsinki zijn het forteiland Suomenlinna, het stadsmuseum en de opvallende kerken. Maar er is méér.

Suomenlinna, het forteiland in de archipel van Helsinki

Het fort Suomenlinna is een populaire bezienswaardigheid en zeker een bezoek waard. Wij nemen de veerboot vanaf Kauppatori, het marktplein aan het water. In een kwartier varen we tussen kleine eilandjes door naar het forteiland. Op het eiland, of eigenlijk de zes eilandjes, wonen nog steeds mensen. Het is dus niet alleen een monument, maar ook een thuis voor veel Finnen.

Het eiland vindt zijn oorsprong in de tijd dat Finland bij Zweden hoorde en is gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw. Inmiddels staat het op de lijst van UNESCO-werelderfgoed.

Kauppatori haven
Aan de Kauppatori vertrekken veerboten, waaronder de veerboot naar Suomenlinna
Het fort Suomenlinna
Overal op forteiland Suomenlinna zie je versterkte muren, gangen en kanonnen

Bezoek Suomenlinna in Helsinki met kinderen

We bezoeken het Suomenlinna museum dat uitleg geeft over het ontstaan van het fort en de functies in de loop der eeuwen. Er wordt verteld hoe er gebombardeerd is, hoe de Russen het innamen en hoe krijgsgevangenen er hebben moeten overleven. Er is een film te zien die deze geschiedenis in beeld brengt.

Op het eiland zijn meer musea te bezoeken, waaronder een museum over de Zweedse geschiedenis, een speelgoedmuseum, een militair museum en je kunt een onderzeeër bezichtigen. Wij bezochten alleen het Suomenlinna Museum en vonden dit de moeite van het bezoeken waard. Voor heel jonge kinderen kan het mogelijk wat saai zijn.

Een museumbezoek is overigens geen must. Je kunt je prima vermaken op Suomenlinna zonder de musea te bezoeken, zeker als het mooi weer is. Wij wandelen de aangegeven route van ongeveer 1,5 km en komen zo langs alle bijzondere plekken van dit eiland, zoals het kerkje, de binnenplaats, het dok en deversterkte muren met kanonnen. De route loopt tot het uiterste punt bij King’s Gate. Hier zie je grote cruiseschepen en ferry’s de doorsteek naar zee maken. Erg indrukwekkend!

Er zijn meerdere café’s en restaurantjes om te kunnen pauzeren. We zien dat er ook mensen picknicken. Bij goed weer kun je zwemmen in zee, zoals bij het strandje voorbij Café Piper. Het forteiland is duidelijk een plek die bij de lokale bevolking geliefd is.

Een overzichtsfoto van Suomenlinna fort
In het museum zien we overzichtsfoto van het gehele fort, dat verdeeld ligt over 6 kleinere eilandjes
Suomenlinna Museum
In het Suomenlinna Museum kun je alles te weten komen over het ontstaan en het gebruik van het fort
Suomenlinna
De dikke muren van het fort vragen erom beklommen te worden
Suomenlinna binnenplaats
Midden op de binnenplaats van Suomenlinna staat de graftombe van de architect van het forteiland.
Het strandje bij Piper Park
Bij Piper Park ligt een klein strandje waar je kunt zwemmen of pootje baden

Forteiland Suomenlinna: praktische informatie

Het forteiland is gratis te bezoeken, echter de overtocht is niet gratis. Er zijn twee verschillende veerboten die je kunt nemen: JT-line Waterbus en HSL. HSL is de organisatie die het openbaar vervoer in Helsinki regelt en als je een OV-dagkaart hebt, kun je die ook op de boot van HSL gebruiken. Let daarom op welk veer je neemt.

Heb je geen OV-dagkaart? Dan koop je voor vertrek losse tickets bij de machine op de kade waar de veerboot vertrekt. Een ticket kost ongeveer 2 euro (prijspeil 2019). Beide veerdiensten vertrekken vanaf Kauppatori, de markt aan de kade. Meer informatie over de overtocht vind je via de website van het fort.

De toegangsprijs voor Suomenlinna Museum is 8 euro voor volwassenen, 4 euro voor kinderen van 7- 17 jaar. Kinderen tot 7 jaar mogen gratis naar binnen. Bezoekers met een Helsinki Card of Museum Card betalen geen entree. Het Suomenlinna Museum is het gehele jaar geopend. De overige musea zijn dat niet. Op de website van het forteiland lees je meer over de openingstijden en toegangsprijzen.

Onderweg naar forteiland Suomenlinna
Vanaf de veerboot naar Suomenlinna heb je goed uitzicht op de stad Helsinki

Helsinki City Museum, inclusief kindvriendelijke Sederholm House

Wil je meer weten over de vooruitgang ín de stad Helsinki, zoals de industriële ontwikkelingen en de groei van de stad door de eeuwen heen, dan mag je een bezoek aan het Helsinki City Museum niet overslaan. Dit museum bevat naast de meer serieuze onderwerpen ook een museum speciaal ingericht voor jonge kinderen. Ben je in Helsinki met peuters of kleuters, dan is dit museum een absolute must-do. En het is nog gratis ook. Maar oudere kinderen, zoals mijn jonge tieners, kunnen zich er goed vermaken.

In het Sederholm House, onderdeel van het Helsinki City Museum dat zich richt op jonge kinderen, is een complete speelstad nagebouwd. Iedere kamer neemt je mee naar een ander avontuur. Zo kun je je verkleden, spelen in een piratenschip of in je eigen winkeltje spelen. Er is een groot poppenhuis en een kamer met vitrines vol oud speelgoed. Mijn kinderen zijn inmiddels te groot voor de speelkamers, al vinden ze het nog steeds leuk om schooltje te spelen.

Het Helsinki City Museum, inclusief het Sederholm House, is op doordeweekse dagen geopend van 11 tot 19 uur en in het weekend van 11 tot 17 uur. Meer praktische informatie vind je op de website van het Helsinki City Museum.

Helsinki City Museum
Het Helsinki Citymuseum is gratis te bezoeken en hartstikke leuk voor kinderen
Helsinki City Museum
In het Helsinki City Museum wordt de ontwikkeling van de stad verteld
Helsinki City Museum
Onder andere een 3D-bril neemt je mee in de geschiedenis van Helsinki
Sederholm House Children's Town Helsinki
In Sederholm House Children’s Town, een onderdeel van het Helsinki City Museum, kunnen kinderen heerlijk spelen

Taart eten bij Fazer

Ja, ik beken. Ik hou van taart. Gelukkig ben ik niet de enige thuis en is het voor niemand een probleem om een bezoek te brengen aan Fazer. Dit beroemde chocolademerk heeft een lunchroom in het centrum van Helsinki. Overal in winkels ligt chocola en snoep van dit merk. Omdat het zo’n bekende naam is móeten we hier taart gaan eten, dat snap je wel.

Wij zijn er op zondagmorgen en met verbazing zien we dat de hele zaak al vol zit. Het blijkt dat je in het weekend kunt brunchen bij Fazer en dat is erg populair, zo te zien. We wachten even totdat we een tafeltje krijgen toegewezen en gaan dan om de beurt kijken welke taart we willen eten. Er is van alles met chocola natuurlijk, maar ook met bavarois. Er zijn gebakjes, gevulde croissants met fruit en room en nog veel meer. Bestellen kan bij de vitrine en we kunnen het meteen meenemen naar ons tafeltje.

Ben je net als wij een zoetekauw, dan kan ik je alleen maar aanraden hier naartoe te gaan. Goedkoop is het overigens niet. Voor een taartpunt betaal je ruim 6 euro, maar daarmee heb je wel meteen een soort-van geluncht.

Fazer Helsinki
We weten gewoon niet wat we moeten kiezen, zo lekker ziet het er allemaal uit

Bezienswaardige kerken in Helsinki

Wanneer je een stedentrip naar Helsinki met kinderen maakt, zul je vast een van de vele kerken willen bezoeken. Er zijn er genoeg, in alle soorten en maten. Wij bezoeken de drie meest bekende kerken van Helsinki én een stiltekapel.

Domkerk Helsinki

De meest bekende kerk is waarschijnlijk de Domkerk. Deze opvallende witte kerk met groene koepels ligt hoog op een heuvel aan het Senaatsplein. Waar je ook bent, deze kerk zie je overal boven de andere gebouwen uitsteken.

Omdat we vlakbij deze kerk ons appartement hebben, komen we er dagelijks langs. Overdag als de zon erop schijnt is het al een plaatje, maar ’s avonds bij ondergaande zon is de kerk helemaal prachtig.

Overdag is het druk op de trappen bij de kerk en op het plein. De hop-on-hop-off-bus heeft een halte aan het Senaatsplein en vrijwel alle overige touringcars met toeristen stoppen hier. Op het plein klinkt muziek en er wordt ijs verkocht. ’s Avonds is het een stuk rustiger. De Domkerk is vrij toegankelijk, behalve wanneer er een dienst wordt gehouden.

De Domkerk van Helsinki
De Domkerk van Helsinki zie je overal bovenuit steken. Op de voorgrond links zie je Kauppatori, het marktplein.
Domkerk Helsinki
Even pauzeren op de trappen van de statige Domkerk in hartje Helsinki

Tempelliaukiokerk, de meest bijzondere kerk die we ooit hebben gezien

De tweede must-see kerk is de Temppeliaukiokerk, oftewel de Rotskerk. Deze kerk is gebouwd ín een rots, nadat er bewust een gat in is geslagen met dynamiet. Vervolgens is dit gat afgedekt met een koepel. Eromheen zijn gewone huizen gebouwd, zoals je dat overal ziet bij pleintjes. Het is bijna niet te beseffen hoe dit bedacht en gemaakt is.

Logisch dat veel toeristen de weg naar deze kerk weten te vinden. Dat zorgt voor veel drukte en redelijk wat onrust in het kerkgebouw, wat ik persoonlijk jammer vind. We steken een kaarsje aan en nemen plaats op het balkon. Hier kunnen we goed kijken naar het grote contrast tussen de moderne koepel en de grove rotsmuren.

Om de kerk te bezoeken, betaal je 3 euro als volwassene. Kinderen tot 16 jaar zijn gratis. Entree is inbegrepen in de Helsinki Card. Openingstijden variëren per dag en zijn afhankelijk van concerten die er gehouden worden. Check de website van de Temppeliaukiokerk voor de meest actuele informatie.

Temppeliaukiokerk
De Temppeliaukiokerk oftewel de Rotskerk is gebouwd in een rots
Temppeliaukiokerk
De Temppeliaukiokerk wordt druk bezocht door toeristen

De Russisch-Orthodoxe Oespenski Kathedraal

De derde meest bekende kerk van Helsinki is de Oespenski kathedraal. Deze Russisch-Orthodoxe kerk ligt vlakbij de kade waar de veerboot naar Suomenlinna vertrekt en waar het reuzenrad staat. Ook deze kerk ligt op een verhoging en is goed zichtbaar vanaf het water. De groene koepels met gouden uien zijn een opvallende verschijning.

De kerk is te bezichtigen, maar op het moment dat wij er waren was hij gesloten. Meer informatie over de Oespenski kathedraal en de openingstijden vind je op de website.

Oespenski Kathedraal Helsinki
De Oespenski Kathedraal is een Russisch-Orthodoxe kerk met opvallende groene koepels

De Kamppi Stiltekapel: een oase van rust in hartje Helsinki

De laatste bijzondere plek met een religieus tintje die we hebben bezocht, is de Kamppi Stiltekapel. Deze kapel ligt midden in het drukke stadscentrum en is omgeven door winkels, terrassen en wegen. Op het plein naast de kapel worden evenementen gehouden. Een groter contrast kun je je bijna niet voorstellen. Binnen is het écht stil en dat maakt het heel bijzonder om er even te gaan kijken (en luisteren).

De kapel is gelegen aan het Narinkkatori plein en is op doordeweekse dagen geopend van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds. In het weekend kun je er terecht van 10 uur tot 18 uur. De toegang tot de kapel is gratis. Zoals de naam al zegt, is het een kapel waar absolute stilte heerst. Praten is niet toegestaan.

Drie bezienswaardige kunstmusea in Helsinki: Amos Rex, Kiasma en Design Museum

Ben in je Helsinki met kinderen, dan mag je een van deze drie kunstmusea eigenlijk niet overslaan. Kinderen mogen overal gratis naar binnen en dat maakt de drempel om te ontdekken een stuk lager.

Amos Rex: rennen op het dak met toeters

In folders en op websites zien we foto’s van kinderen die rennen en fietsen over een plein met hobbels. Als we verder lezen, ontdekken we dat dit plein eigenlijk het dak is van museum Amos Rex. Terwijl we op zoek gaan naar dit museum, lopen we er in eerste instantie aan voorbij. Gek eigelijk, want als je het eenmaal gezien hebt, zie je hoe groot het is.

Mijn kinderen rennen eerst lekker rond en proberen tot aan de ronde ’toeters’ te komen waarin de ramen van het museum zitten. Door die toeters kun je een glimp opvangen van de collectie, maar om alles goed te kunnen zien, zul je toch naar binnen moeten gaan.

Eerlijk is eerlijk: het gebouw, het dak en vooral de toeters zijn het meest spectaculair. In het museum zijn wisselende tentoonstellingen te zien. Tijdens ons bezoek zien we onder andere schilderijen, een filmdocumentaire en grote, beschilderde kegels die aan het plafond hangen. Al met al zijn we nog geen uur binnen.

Entree voor dit museum is inbegrepen in de Helsinki Card en de Finse Museumkaart. Losse tickets kosten 15 euro voor volwassenen. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar binnen.Het museum is op dinsdag gesloten. Op andere dagen opent het om 11 uur. De sluitingstijd verschilt per dag. Meer informatie over Amos Rex vind je op de website.

Amos Rex
Het ‘dak’ van Amos Rex is een uitdagend plein waar je lekker kunt rennen.

Kiasma Kunstmuseum: architectuur en bijzondere tijdelijke exposities

Het tweede kunstmuseum dat we in Helsinki bezoeken is het Kiasma. Ook dit museum is van de buitenkant al heel bezienswaardig. Helaas wordt het Kiasma in 2019 gerestaureerd en kunnen we het mooie gebouw aan de buitenkant niet goed zien. Gelukkig is het museum van binnen net zo interessant qua architectuur. Onze teleurstelling duurt daarom niet lang.

Dit museum kent, net als Amos Rex, alleen wisselende tentoonstellingen. In ons geval betekent dat een zaal vol met harige slierten waar je doorheen mag lopen en aan mag zitten om te voelen en te knuffelen. Op de grond liggen zitzakken en nog voor ik er erg in heb, liggen mijn kinderen vanaf de grond te staren naar al dat haar. Een kleinere, aparte zaal heeft een muur die vrijwel volledig is bedekt met haar. Een echte knuffelmuur, zeg maar!

In een andere zaal kunnen bezoekers een tekening maken van een model. Mensen zitten in alle rust naast elkaar te kijken, te schetsen en te tekenen. Mijn kinderen nemen ook hun plaats in en doen hun best het model zo goed mogelijk na te tekenen.

Zo ontdekken we in iedere zaal iets nieuws en ik merk dat mijn kinderen het leuk vinden om rond te dwalen tussen alle verschillende kunstvormen. Voor ons is het een geslaagd museumbezoek.

Met de Helsinki Card en de Museumkaart kun je zonder bij te betalen naar binnen. Losse tickets kosten 15 euro voor volwassenen. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar binnen.Het museum opent om 10 uur. De sluitingstijd verschilt per dag. Op maandag is het gesloten. De eerste vrijdag van de maand kunnen bezoekers gratis naar binnen. Meer informatie over Kiasma vind je op de website.

Kiasma Helsinki
Het Kiasma heeft wisselende tentoonstellingen, maar de architectuur is blijvend

Designmuseum Helsinki: over Angry Birds en Fiskars-scharen

Het derde en laatste kunstmuseum dat we bezoeken, is het Designmuseum Helsinki. Hier is, in tegenstelling tot de andere musea, wél een permanente tentoonstelling te bezoeken. In dit museum leer je meer over de beroemde designontwerpen die inmiddels over de hele wereld bekend zijn geworden. Ook komen we te weten dat de Angry Birds een Finse oorsprong hebben, net als de bekende schaar met het oranje handvat.

Er is een eenvoudige speurtocht beschikbaar, maar mijn kinderen vinden het leuker om op eigen gelegenheid langs de vitrines te lopen. Natuurlijk doen ze een game met de bekende vogels maar mijn zoon is meer geïnteresseerd in de 3D-bril die hem mee terug in de tijd neemt.

Op de andere verdiepingen in dit museum zijn tijdelijke tentoonstellingen te zien. Al met al lopen we er ongeveer anderhalf uur rond. Net als de andere beschreven musea, is het Designmuseum Helsinki vrij toegankelijk op vertoon van je Helsinki Card of de Museumkaart. Het museum is in juni, juli en augustus dagelijks geopend van 11 uur tot 18 uur. In de andere maanden van 11 tot 18 en op dinsdag van 11 tot 20 uur. Op maandag is het gesloten. Volwassenen betalen 12 euro en kinderen hebben gratis toegang. Meer informatie over Designmuseum Helsinki vind je op de website.

Designmuseum Helsinki
Wie meer wil weten over de geschiedenis van het Finse design, mag het Designmuseum niet overslaan
Designmuseum Helsinki
In het Designmuseum wordt meer verteld over Finse Designontwerpen die wereldberoemd zijn geworden
Designmuseum Helsinki
Wist je dat Angry Birds een Finse uitvinding is?

Markt en markthallen in Helsinki

Op veel plaatsen in Finland, dus ook in de stad Helsinki, vind je markten en markthallen. Vooral de hallen zijn een bezoekje waard. In de hallen vind je kraampjes waar vlees, brood en ander eten verkocht wordt. Mensen die in de buurt van de hallen werken, komen er lunchen en toeristen komen er kijken én lunchen. Tussen de kramen met etenswaar zijn ook kramen met souvenirs te vinden.

Kauppatori, de markt aan het water, lijkt meer op een weekmarkt zoals we die in Nederland kennen. Kramen met verse groenten, fruit en brood, maar ook kramen waar tafels staan om te kunnen eten. En ook hier kraampjes met souvenirs, zoals houtsnijwerk en traditionele kleding.

Wil je nog meer markthallen bezoeken als je in Helsinki met kinderen bent? Ga dan naar Hakaniemen Tori of naarHietalahden kauppahalli.

Vanha Kauppahalli
De oude markthal Kauppahalli aan de haven van Helsinki
Kauppatori
De oranje zeilen van Kauppatori zie je al van ver
Kauppatori
De markt Kauppatori ligt aan het water en is een gezellige combinatie van kraampjes

Shoppen bij Stockmann

Wanneer je met wat oudere kinderen in Helsinki bent, dan wordt een beetje shoppen vast op prijs gesteld. Met mijn dochter van 13 ga ik graag winkelen tijdens een stedentrip en ook mijn zoon van 11 vindt het leuk om rond te kijken in buitenlandse winkels en warenhuizen.

De belangrijkste winkelstraat in Helsinki is de Aleksanterinkatu. Hier vind je de bekende merken en winkelketens. De designmerken en grote modehuizen liggen langs de Esplanadi, het groene park dat als een langgerekte strook door de stad loopt. Wij slaan deze winkels allemaal over en gaan naar binnen bij Stockmann.

Stockmann is een begrip in Finland, er zijn meerdere filialen verspreid over het land. In Helsinki telt het warenhuis maar liefst 10 verdiepingen. Er is veel aandacht voor mode, cosmetica en design. Op de zesde verdieping is een grote speelgoedwinkel en op de bovenste verdieping vind je restaurants én een Fazer-café. Mocht je daar nog niet geweest zijn, kun je dat alsnog hier doen.

Shoppen bij Stockmann
Bij Stockmann hebben ze werkelijk alles

Wat is er nog meer te doen in Helsinki met kinderen?

Zoals ik al aangaf, hebben we tijd te kort om alles te zien en te beleven. Er is zoveel meer te doen in Helsinki met kinderen. We hebben vooral gekozen voor activiteiten die aansluiten bij de belevingswereld van onze tieners en hebben daarom helaas keuzes moeten maken.

Natuurhistorisch museum

Zoals in veel Finse steden, is er in Helsinki een Natuurhistorisch museum te bezoeken. Hier kom je meer te weten over de diersoorten die in het land leven. Toegangsprijs voor volwassenen is 15 euro en voor kinderen van 7 tot 17 jaar 7 euro. Vrij entree met de Finse museumkaart.

Dierentuin Korkeasaari

De Korkeasaari dierentuinligt op een eilandje en is net als Suomenlinna forteiland per boot vanaf Kauppatori te bereiken. Deze dierentuin is het hele jaar open. Er zijn onder meer twee grote tropische kassen. Een route van ongeveer 3 kilometer leidt je langs de buiten- en binnenverblijven. Volwassenen betalen 14 euro entree en kinderen van 4 tot 17 jaar betalen 8 euro. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen.

Pretpark Linnanmäki

Het pretpark Linnanmäkiligt ten noorden van het stadscentrum van Helsinki. Je betaalt geen entreegeld om binnen te komen, maar apart voor de attracties die je bezoekt. Met een polsbandje voor 42 euro (prijspeil 2019) kun je alle attracties bezoeken zonder bij te betalen. Het park telt o.a. zeven achtbanen en twee waterattracties. Naast het pretpark ligt aquarium Sea Life Helsinki. Er zijn combinatietickets verkrijgbaar via de website van het pretpark.

Reuzenrad

Direct aan Kauppatori en de haven ligt het Reuzenrad.Het Reuzenrad is dagelijks geopend vanaf 12 uur (in het weekend vanaf 11 uur). De eindtijden verschillen van 17 tot 20 uur. Volwassenen betalen 13 euro en kinderen van 3 tot 11 jaar 9,50 euro. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis mee.

Zwembad aan de haven

Wist je dat je in Helsinki direct aan de haven kunt zwemmen in een openluchtzwembad?In Allas Sea Pool vind je drie verwarmde baden en sauna’s. Doordeweeks is het bad al om 6.30 uur open en sluit het pas om 21 uur. Op zaterdag is het geopend van 9 tot 21 uur en op zondag van 10 tot 20 uur. In de wintermaanden is het kinderbad gesloten. Kinderen van3-12 jaar betalen 7 euro entree. Vanaf 13 jaar betaal je 14 euro. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis zwemmen. Het terras en restaurant zijn gratis toegankelijk. Voor het zwembad, de sauna en ligstoelen dien je een entreebewijs te hebben.

Openluchtmuseum Seurasaari

Tot slot tip ik graag het Openluchtmuseum Seurasaari. Het geeft een indruk van het plattelandsleven door de eeuwen heen en toont huizen en boerderijen uit heel Finland. In de zomermaanden worden demonstraties en workshops gegeven. Het openluchtmuseum is geopend vanaf half mei tot half september. In juni, juli en augustus is het dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. In mei en september gelden afwijkende openingstijden. Volwassenen betalen 10 euro entree, kinderen van 7 tot 17 jaar betalen 3 euro. Een familieticket kost 22 euro (max. 4 kinderen).

Het reuzenrad en het openluchtzwembad aan de kade van Helsinki
Het reuzenrad en het openluchtzwembad aan de kade van Helsinki
Esplanadi Park in Helsinki
Esplanadi is het centraal gelegen stadspark in Helsinki.

Ligging en bereikbaarheid Helsinki

Helsinki is gelegen in het zuiden van Finland aan de Finse golf. De stad is bereikbaar per vliegtuig en per boot. Wie met de auto naar Helsinki wil, kan in de Duitse stad Travemunde (520 km vanaf Utrecht) of Rostock (620 km vanaf Utrecht) aan boord gaan en zo’n anderhalve dag later arriveren. Een andere mogelijkheid is om via Stockholm te gaan. Zo kun je, net als wij deden, een combinatie maken van een rondreis door Zweden en Finland.

Een overtocht van Stockholm naar Helsinki met Viking Line (duur 18 uur) kost ongeveer 300 euro (4 personen, 1 auto met dakkoffer, 4-persoons hut en ontbijt, exclusief avondmaaltijd). De overtocht van Travemunde naar Helsinki met Finnlines (duur 29 uur) kost al snel 600 euro (4 personen, 1 auto met dakkoffer, 4-persoons hut, onbekend of maaltijden zijn inbegrepen). De prijs is afhankelijk van de periode waarin je reist, het type auto (en of je met of zonder dakkoffer reist), de ferry-maatschappij, het moment van afvaart (doordeweeks of weekend) en het moment van boeken. Genoemde prijzen betreffen een enkele reis, prijspeil 2019.

Ligging Helsinki, met kinderen handig om te weten:

Overnachten in Helsinki met kinderen

Voor onze meerdaagse stedentrip naar Helsinki kiezen wij voor een appartement in plaats van een hotel als uitvalsbasis. Onze keuze valt op Forenom Serviced Appartments, op 10 minuten loopafstand van het Senaatsplein met de beroemde Domkerk.

Het appartement is eenvoudig ingericht en is geschikt voor 4 personen. Er staan twee vaste bedden (boxsprings), er is een slaapbankje, een makkelijke stoel en een eettafel met 4 stoelen. De keuken is voorzien van een vaatwasser. We krijgen vooraf een sms-bericht met een toegangscode en kunnen daarmee de centrale deur openen en ons eigen appartement.

Parkeren kan helaas niet op een eigen parkeerterrein. Dit doen we aan de kade Siltavuorenranta op een onbewaakt parkeerterrein. Dit kost ongeveer 30 euro per 24 uur. Je kunt vooraf per uur betalen met je creditcard door je kenteken in te voeren. Daarna heb je geen omkijken meer naar je auto en je weet op voorhand wat de kosten zijn.

Praktische informatie

Ga jij ook naar Helsinki met kinderen? Dan is deze praktische informatie handig om te lezen.

My Helsinki: alle informatie bij elkaar

De website My Helsinki staat boordevol praktische informatie over de dingen die je kunt zien en doen in de stad. Ben je in Helsinki met kinderen, zoek dan op de site naar tips voor een geslaagde citytrip. Wat mij bijzonder aanspreekt, zijn de vele thema’s die worden belicht.

Helsinki Card, Helsinki City pass of museumkaart

Zoals in veel steden gebruikelijk is, kun je ook in Helsinki een citypass kopen. In Helsinki heet deze kaart Helsinki Card en op vertoon van deze kaart krijg je 1, 2 of 3 dagen vrij toegang tot diverse musea, boottours, attracties en openbaar vervoer. De prijs van deze kaart is afhankelijk van het aantal dagen dat je hem wil gebruiken en of je wel of geen openbaar vervoer wil gebruiken. Lees de website van de Helsinki Card goed, want hoewel de kaart voordelig lijkt, is het niet automatisch goedkoper.

Er is een tweede soortgelijke kaart, de Helsinki City pass. Deze kaart biedt voornamelijk korting op musea en attracties. Er zijn slechts enkele musea en bezienswaardigheden die op vertoon van de kaart vrij toegankelijk zijn.

Tot slot is er de Finse variant op de Museumkaart, de Museokortti. Deze kaart kost 69 euro voor volwassenen en geeft een jaar lang toegang tot zeker 200 musea in heel Finland. Er van uitgaande dat een gemiddeld museum ongeveer 15 euro per bezoekje kost, is de kaart al snel voordeliger dan wanneer je in alle musea apart entree betaalt. Voor kinderen kost de kaart overigens evenveel. Voor hen is het niet voordeliger om de kaart te kopen, aangezien zij bij veel musea gratis naar binnen mogen.

Stadbeeld Lightbringer
Het bijzondere standbeeld Lightbringer herdenkt de Winteroorlog die in 1939 uitbrak.

Openbaar vervoer in Helsinki met kinderen

Zoals ik al aangaf kun je tijdens een citytrip naar Helsinki met kinderen veel te voet afleggen. Toch kan een OV-kaart handig zijn. In Helsinki kun je reizen met de bus, tram, metro, trein en boot. Aan een auto heb je niks, dus laat die -als het even kan- maar ’thuis’.

De website My Helsinki geeft duidelijk overzicht van de verschillende vervoersmogelijkheden. De site is in het Engels.

Via de app-store kun je de HSL-app downloaden die je actuele informatie geeft over de vertrektijden.

De OV-dienst in Helsinki heet HSL. Er zijn enkele tickets te koop, dagkaarten en meerdaagse kaarten. Wie een Helsinki Card heeft, kan eveneens vrij gebruik maken van het OV. De stad is ingedeeld in vier zones. Afhankelijk van je vertrekplaats en bestemming bepaal je in hoeveel zones je reist en welke ticketvariant je kiest. Blijf je in het centrum, dan kies je voor variant AB, waarmee je in zone A (centrum) en B (eerste omliggende ring) kunt reizen. Wil je reizen tussen het centrum en de luchthaven, dan kun je eenmalig een aanvullende ticket zone C kopen, die gekoppeld is aan je AB-ticket, aangezien de luchthaven in zone C ligt. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar op bovengenoemde website staat het allemaal uitgelegd.

Toeristische dienst in Helsinki

Wij kochten een dagkaart op het centraal station van Helsinki. Het station is zeker een bezoek waard en we vonden het geen straf om te moeten wachten totdat we aan de beurt waren. In het station is overigens ook de toeristische dienst gevestigd. Hier hebben we een plattegrond opgehaald en enkele gratis wandelroutes meegenomen die ons wat houvast hebben gegeven tijdens onze citytrip Helsinki met kinderen.

Centraal Station Helsinki
Het Centraal Station van Helsinki is wat ons betreft ook een bezienswaardigheid
Het senaatsplein in Helsinki
Het Senaatsplein in Helsinki is het centrale plein waar veel bussen en taxi’s halte houden
Uitzicht op Helsinki
Terwijl we de stad verlaten kijken we nog een laatste keer naar de mooie skyline van Helsinki

Meer lezen

Ben je op zoek naar meer informatie over de Scandinavische steden? Klik & kijk dan voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.