Ik dacht: ik ga een handige checklist maken met de benodigde kampeerspullen voor gezinnen. Ik ontdekte dat het onbegonnen werk is. Het maakt nogal uit of je met tent, vouwwagen of caravan gaat. Of de leeftijd van de kinderen. Je bestemming… Nou ja, dat dus allemaal. Maar welke kampeerspullen heb je echt nodig? Altijd? Dat weet ik wel.
Welke kampeerspullen heb je nodig?
Goed, een echte checklist maken is onbegonnen werk. Er circuleren er vast ook heel wat op internet, al dan niet compleet of passend bij jouw situatie. Als ik zo’n lijst erbij pak mis ik zeker handige kampeerspullen en ik neem teveel mee omdat het wel op de lijst staat, maar ik het in de praktijk nooit gebruik. Ik ga je dus helpen je eigen checklist te maken. Per onderwerp, zodat jij in een keer kan zien wat jij daarvoor nodig hebt.
Kampeermiddel: caravan, vouwwagen of tent
Kamperen begint met de keuze voor een caravan, vouwwagen of tent. Natuurlijk kan je ook voor glamping of een stacaravan gaan, maar dan zijn de kampeerspullen meestal ter plaatse aanwezig en hoef je alleen je kleding mee te nemen. Ook makkelijk, maar meestal wel duurder. In onze special ‘Zo kampeer ik‘ hebben onze lezers verteld over hun kampeermiddel. Een heel fijn stukje om doorheen te lezen als je op zoek bent naar een kampeermiddel.
Op dit moment hebben wij een tent, maar in het verleden hebben we een paar jaar met een caravan gekampeerd. Deze zomer gaan we voor het eerst een stacaravan proberen. Wij hebben ook goede ervaringen met overnachten in een stuga op een camping, deze kampeerhutten tref je vooral in Scandinavië aan.
Koken op de camping
Er zijn verschillende mogelijkheden als je gaat koken op de camping. In een caravan of vouwwagen heb je vaak een keukentje. In een tent niet. Toch kiezen ook caravan- en vouwwagenkampeerders vaak voor het meenemen van een skottel. Zo kunnen ook zij lekker buiten koken. Geen idee wat je kan koken? Wij verzamelden de lekkerste recepten om te koken op de camping.
Wij nemen mee:
Ik heb regelmatig de aanschaf van een leuk ander kooksetje overwogen. Maar waarom iets nieuws kopen als je dit thuis hebt staan? Dit geldt ook voor onze gasfles. Deze is erg groot, maar hadden we nog uit onze caravan-periode. Zodra deze leeg is vervangen we ‘m voor een kleinere.
Serviesgoed op de camping
Borden, bekers, plastic (wijn)glazen, bestek, een slakom met goed afsluitbaar deksel, onderzetters, snijplankje, blikopener, litermaat. Zomaar wat zaken die wij dagelijks gebruiken op de camping. De afsluitbare slakom zou eventueel thuis kunnen blijven, maar ik vind ‘m handig om pannenkoekbeslag in te maken. Ook voor het bewaren van restjes eten in de koelbox fungeert ie prima. Al neemt de kom dan wel veel ruimte in. Regelmatig kook ik dubbele porties. Tegen de tijd dat we weer boodschappen moeten doen is de koelbox bijna leeg en past de kom met eten er goed in.
Het serviesgoed en de bekers en kommetjes zitten samen in een plastic krat. De bovenste helft kan ik eruit tillen. Echt heel handig en het past precies.
Bedenk voor jezelf goed wat je altijd gebruikt door bijvoorbeeld een paar dagen een lijstje bij te houden. Dit zijn de spullen die je ook meeneemt op de camping. Ik heb speciaal sommige zaken extra aangeschaft, zodat ik niets kan vergeten en alles bij elkaar ligt.
Andere huishoudelijke artikelen
Onmisbaar voor ons is de koelbox. Op sommige campings kan je een koelkast huren, dan zou ik ‘m thuis laten. Gebruik maken van een gemeenschappelijke koelkast vind ik zelf niet prettig, maar soms kan dit ook. Wij hebben geïnvesteerd in een duurder model. Deze koelt dus echt goed en kan ook in de auto op 12 volt worden aangesloten. Ideaal als je gaat rond reizen. Heb je een caravan of vouwwagen? Dan ben je meestal voorzien van een ingebouwde koelkast.
Helaas moeten we ook meenemen: een afwasteil (handig met een hengsel), prullenbak, lange elektrokabel en verloopstekker, jerrycan voor water, stekkerdoos, lamp, hamer voor de haringen. Deze past niet meer in de tentzak, dus gaat los mee. Deze huishoudelijke artikelen zijn qua vorm wel het meest onhandig om mee te nemen.
Slapen op de camping
Als je met een tent gaat kamperen zal je iets van een matje, luchtbed of kampeerstretcher nodig hebben. Voor ons 4 stuks. De kinderen slapen op oude inflatable matjes van ons. Ik vind deze te dun voor mezelf. Zij liggen er prima op. Wij slapen nu op een luchtbed. Ook niet ideaal. Als we de volgende keer langer gaan kamperen dan ga ik voor onszelf een dik inflatable matje zoeken.
Naast de matjes/luchtbedden nemen we mee:
- Voor iedereen een slaapzak
- Hoofdkussens
- Hoeslakens
Heb jij gegarandeerd warm weer? Dan kan je de slaapzak thuis laten en alleen een lakenzak meenemen.
Zitten tijdens het kamperen
Vier zitplekken en een tafel hebben wij nodig. Klinkt simpel. Toch is de keuze reuze. Zeker nu de kinderen niet meer in een kinderstoel zitten. We hebben lang gebruik gemaakt van een inklapbare picknickset met 2 zitjes aan beide kanten. Onze Crespo-stoelen schoven we dan aan de open kant aan. Dit geheel neemt best wat ruimte in met inpakken. Daarom zijn we op zoek gegaan naar opvouwbare kampeerstoelen. Onze ervaringen met de Helinox-stoeltjes is op KidsErOpUit te lezen.
Wat heb je in ieder geval nodig:
- Stoelen voor alle gezinsleden
- Tafel
Als je deze nog moet aanschaffen, bedenk dan goed wat jou belangrijk is: zitcomfort, afmeting, gewicht. Ik zou zelf niet snel bezuinigen op stoelen. De goedkopere varianten gaan gemiddeld toch eerder kapot en dan zit je de rest van de vakantie op de grond of moet je op je vakantieadres op zoek gaan naar nieuwe stoelen. Let ook op het maximum gewicht dat een stoel kan dragen: kan de stoel jou en een kind op schoot dragen?
Vrije tijd tijdens het kamperen
Dat waren alle nuttige en noodzakelijke kampeerspullen. Maar er gaat, naast kleding en handdoeken, nog meer mee. Wij hebben alle vier een plastic kratje van de Hema waar we onze andere spullen in doen: spelletjes, boeken, kleurpotloden, opladers en speelgoed. De kinderen weten het precies en nemen ook niet meer mee dan er in hun kratje past.
Daarnaast gaat er meestal een bal, badmintonsetje en visnetjes mee.
Hoe neem je al die losse kampeerspullen handig mee?
Kampeerspullen meenemen kan best een issue zijn. Niet toen wij nog met de caravan gingen. Alle lichte spullen gingen in de caravan en de zware spullen in de achterbak van de auto. Nu hebben we een tent en een hybride auto die geen karretje mag trekken. We redden ons dus met een niet al te ruime achterbak en een grote dakkoffer. Efficiënt inpakken is dus heel belangrijk. Ik zal hier binnenkort in een apart blog verder op ingaan.
Bij het kiezen van de kampeerspullen heb ik wel rekening gehouden met onze beperkte ruimte. Daarnaast vind ik het makkelijk als alles direct klaar ligt. Dat ik ook voor een korte vakantie zo alle kampeerspullen kan pakken. Ik heb daarom gekozen voor kunststof bakken. Voordat ik deze kocht heb ik eerst de afmetingen van onze kofferbak opgemeten. Daarnaast hou ik er rekening mee dat de grote koelbox een plek nodig heeft in de achterbak. Ook een tentzak of andere tassen moeten erbij passen, maar een deel daarvan gaat in de dakkoffer. Ik kwam uit op twee kratten van de Hema. Een grotere met allerlei keukenspullen en een kleinere waar alle kopjes en het bestek inpast. Die passen precies naast de koelbox in de achterbak. Het voordeel is dat je tijdens het kamperen je spullen ook makkelijk hierin kan opbergen. De loze ruimte vul ik op met theedoeken en diverse etenswaren. Thuis zet ik deze plastic bakken snel weer op hun vaste plek.
Welke kampeerspullen mogen bij jou absoluut niet ontbreken?
Meer lezen
Op zoek naar meer handige kampeerspullen? Klik & kijk voor inspiratie:
- Helinox opvouwbare kampeerstoelen
- San Pablo Eureka, oppompbare gezinstent
- Coleman Glow in the Dark slaapzak
- Slapen, zitten en wassen, dit heb je nodig als je met kleine kinderen gaat kamperen
- Campingbedjes: van baby t/m schoolkind op een rij
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Saskia,
Fijn deze informatie.
Kun je mij vertellen welke coolbox je hebt en of hij lawaai maakt?
Aangezien ook ik wil overstappen van een caravan naar een tent en ik een slechte/ lichte slaper ben, is dat voor mij echt een aandachtspunt.
Hoor het graag.
Bedankt,
Heleen
We hebben de Mobicool onder andere. Die maakt het minste geluid, maar je hoort ‘m wel zachtjes zoemen.
Saskia,
Bedankt. Maakt het nog uit welke van mobicool of hebben ze er maar 1?
Er zijn er verschillende. Ik ben alleen momenteel op reis en weet niet uit m’n hoofd welk type we hebben…. Kan het over 1,5 week voor je opzoeken.
Thanx, vooral de tip om iedereen een eigen box te geven zodat er niet teveel zooi mee gaat. Helemaal geweldig.