Na LEGOLAND (in Denemarken en Duitsland) en LEGOWORLD (in de herfstvakantie in Utrecht) is er een derde LEGO attractie bijgekomen in de vorm van “The Art of the Bricks”. Deze tentoonstelling is tot en met 26 oktober 2014 te zien in AmsterdamExpo. Volgens CNN is het een van detop 10 exposities wereldwijddie je gezien moet hebben, dus grijp je kansnu deze bijzondere tentoonstelling in Nederland is!
Bij binnenkomst ligt er voor elke bezoeker een audioguide klaar en voor kinderen is er een speurtocht. M. en C. zijn gek op nummertjes volgen en met de audioguide kan je bij verschillende onderdelen een toelichting krijgen door een nummer in te toetsen. Dit viel zo goed in de smaak dat ze niet eens de speurtocht hebben gedaan. Bij de audiotour zijn er toelichtingen voor volwassenen en voor kinderen.
De tentoonstelling “The Art of the Bricks”
De LEGO-tentoonstelling is geen overzicht van LEGO-bouwwerken zoals we deze uit de LEGO-brochure kennen. Nathan Sawaya is de kunstenaar achter “The Art of the Bricks” en hij maakt met LEGO-steentjes de meest bijzondere dingen. De tentoonstelling is opgedeeld in verschillende onderdelen. In het eerste gedeelte zie je bekende schilderijen die kunstig nagemaakt zijn met LEGO, daarna kom je bij de standbeelden en vervolgens is er een groot gedeelte met de kunstwerken die Nathan Sawaya zelf bedacht heeft.
Bekende schilderijen en standbeelden van LEGO
Wie kent niet de bekende schilderijen van Vermeer, Rembrandt en Munch? Nathan Sawaya heeft ze prachtig nagemaakt en bij sommige exemplaren een extra dimensie toegevoegd door gebruik te maken van 3D. M. en C. kennen de bekende schilderijen nog niet en maken er op deze manier kennis mee. Na de schilderijen komen we bij de standbeelden. We zien de David van Michelangelo en de Sphinx van Gizeh op schaal. Sommige beelden zijn op ware grootte nagemaakt. M. en C. blijven erg fanatiek naar alle nummertjes van de audioguide luisteren en nemen hierdoor echt de tijd om de kunstwerken te bekijken.
Persoonlijke kunst van Nathan Sawaya
In dit gedeelte vinden we een aantal portretten van LEGO en verschillende lichamen en gezichten die zelfs expressie in hun houding hebben, wat ontzettend knap omdat met LEGO voor elkaar te krijgen! Nathan Sawaya laat met zijn kunstwerken zien dat het een bevrijding is om van je hobby je beroep te maken, maar ook dat het ontzettend hard werken is. Deze instelling spreekt mij persoonlijk erg aan.
Tussendoor komen we bij een filmzaal waar doorlopend een film te zien is over de geschiedenis van LEGO. Voor ons erg leuk om te zien, maar C. haakte aan het einde af omdat hij de ondertiteling nog niet kan lezen.
Afsluiting van de tentoonstelling
De tentoonstelling eindigt met een van de topstukken van de tentoonstelling: het skelet van een T-rex. We zijn inmiddels 1,5 uur verder enonze handen jeuken om zelf aan de slag te gaan met LEGO. Dat komt goed uit, want er staan grote bakken met LEGO waar je je helemaal uit kan leven. Je ziet de ouders eerst hun kinderen helpen maar al snel is iedereen zelf bezig om de mooiste creaties te maken.
Praktisch “The Art of the Bricks”
Entreekaartjes voor “The Art of the Bricks” kosten16 euro voor volwassenen, 10.50 euro voor kinderenvan 6 t/m 18 jaar oud en t/m 5 jaar is de toegang gratis. Voor 44 eurokoop je een gezinsticket voor 2 volwassenen + 2 kinderenof 1 volwassene + 3 kinderen. Dit zijn de online prijzen.
Via een kortingsactie bij Shell hebben wij de kaartjes met 50% gekocht. Op dit moment worden kaartjes voor “The Art of the Bricks” op ticketveiling.nl aangeboden, daarmee kan je ook aanzienlijk goedkoper uit zijn.
Wij raden het af om hier met peuters heen te gaan die in de “ik-wil-aan-alles-zitten-en-alles-slopen”-fase zitten, het is namelijk niet toegestaan de kunstwerken aan te raken.
AmsterdamExpo ligt 5 minuten lopen van station Amsterdam Zuid. Wil je op een drukke dag niet wachten totdat je naar binnen mag? Reserveer dan online het tijdstip waarop je wilt komen.
Wat gaaf onze dochter is met 1,5 nog wat te jong maar ik zou er zelf zo naar toe willen!