Mostar in Bosnië en Herzegovina is vooral bekend van de brug. Maar de gehavende stad heeft meer bezienswaardigheden. Saskia ging met haar kinderen (10 en 11 jaar oud) naar deze Bosnische stad.
Mostar in Bosnië en Herzegovina
Mostar is de hoofdstad van het kanton Herzegovina-Neretva in Bosnië en Herzegovina. De stad heeft een lange geschiedenis, maar nu is de stad vooral getekend door de oorlog die begin jaren ’90 in voormalig Joegoslavië was. Het is goed om daar iets meer van af te weten voordat je de stad bezoekt.
Ligging Mostar:
Naar Mostar rijden is best wel een stukje. Daarom is het misschien wel fijn om de optie te hebben om met vliegtuig te gaan. Mostar heeft een vliegveld, maar het is misschien wat makkelijker om naar Sarajevo te vliegen en dan een auto te huren om door het landte rijden. Wat je ook kiest, bij Cheaptickets kan je gemakkelijk vluchten boeken, en bij Sunny Cars kan je terecht voor een all in huur auto.
Mostar tijdens de oorlog
Juli 1992 riepen de Kroaten hun eigen staat uit, waarbij Mostar de hoofdstad werd van de Kroatische Republiek Herceg-Bosna. In de lente van 1993 kwamen er gevechten tussen Kroaten en moslims in Mostar. Tijdens dit oorlogsjaar werd ook de beroemde oude brug ‘Stari Most’ verwoest. In 1994 werd de strijd gestaakt en eind 1995 was de oorlog echt ten einde. Een verwoeste stad bleef achter.
Sinds 1995 is Mostar verdeeld in een Kroatisch gedeelte (west) en een moslim gedeelte (oost). Beide gebieden worden van elkaar gescheiden door de boulevard. De Stari Most brug ligt in het moslimdeel en is in 2004 heropend. Dit gedeelte van de stad is een jaar later UNESCO Werelderfgoed geworden. In het Kroatische gedeelte liggen de kapotgeschoten flats, inmiddels wordt er wel steeds meer opgeknapt.
Met dank aan Wikipedia voor al deze feitjes!
Bezienswaardigheden in Mostar
Wij zijn twee halve dagen in Mostar. Op zich tijd genoeg om de stad te bekijken, ware het niet dat het er 40 graden is en een van de kinderen niet fit is. Ons tempo ligt daardoor laag en we kunnen niet alle bezienswaardigheden in Mostar bekijken. Toch hebben we best wat gezien in die korte tijd en heeft de stad indruk gemaakt!
Stari Most
De oude brug ‘Stari Most’ bekijken is het eerste dat ik wil doen. “Springen er echt mensen van die brug af? En dan komen ze in het water?” mijn jongste vindt het maar wat interessant. Vanaf ons hotel is het zo’n 10 minuten lopen naar Stari Most en we hebben de brug snel gevonden. Een kwestie van gewoon achter de andere toeristen aanlopen.
Wij hebben pech. Er springt helemaal niemand van de brug af. De kinderen zijn wat teleurgesteld maar snappen het wel: “Het is echt hoog, ik zou er ook niet vanaf springen!” Later zien we op het Jeugdjournaal een item over het brugspringen in Mostar en dat niet zomaar iedereen eraf mag springen, daar gaat jaren aan training aan vooraf.
Wil je meer weten over de burg en de geschiedenis? Dan is het leuk om het kleine Old Bridge Museum te bezoeken.
Bij Stari Most is het druk en heel erg toeristisch. Niet dat je de brug daarom moet overslaan, zeker niet zelfs. Een stukje verderop ligt Kriva Cuprija, een kleinere brug. Men zegt dat deze ouder is dan Stari Most en gemaakt is om met de bouwtechniek te oefenen. Bij deze brug is het veel rustiger.
Oude centrum van Mostar
Het oude centrum van Mostar is niet heel groot. Wat ooit de bazaar was is nu een toeristische straat, vol met winkeltjes met souvenirs en restaurants. Niet heel authentiek dus, toch is de sfeer leuk.
Wij kiezen een restaurant met terras vanaf waar we uitzicht hebben op Stari Most. Vooral in de hoop dat er toch nog iemand van de brug af gaat zwemmen. Dat gebeurt niet. De restaurants rondom de brug zijn duidelijk gericht op toeristen. De prijzen liggen wat hoger en er zitten alleen buitenlanders op de terrasjes. Maar voor eten met dit uitzicht wil ik dat best voor lief nemen.
Koski Mehmed Pasha moskee
De Koski Mehmed Pasha moskee kun je bijna niet missen tijdens een stedentrip in Mostar. De minaret van deze moskee steekt overal boven uit. Voor mijn kinderen is het de eerste keer dat ze op een bestemming zijn waar de islam de grootste religie is. Met verbazing luisteren ze naar het geluid dat uit de minaretten komt.
Heel graag was ik met ze naar de Koski Mehmed Pasha moskee gegaan. Mijn tienerdochter heeft alleen geen zomerkleding die ik passend vind om dan te dragen. En een lange spijkerbroek aantrekken met 40 graden zag ze logischerwijs niet zitten. We hebben daarom de moskee niet bezocht.
Ga je er wel heen? Dan kun je de minaret van de moskee beklimmen. Na een flinke klim word je getrakteerd op een schitterend uitzicht op Mostar.
Sniper Tower
De frontlinie van de oorlog was in Mostar te vinden bij de Bulevar Revolucije. Als wij er in 2019 zijn, zien we nog heel wat gehavende gebouwen. Bekend zijn Sniper Tower en Hotel Neretva. Maar gelukkig zijn er ook gebouwen weer hersteld, waaronder de gekleurde school Gimnazija.
Ik parkeer de auto bij de Sniper Tower. “Gaan jullie mee kijken?” vraag ik aan de kinderen. “Nee, ik wil geen beschoten gebouw zien. Waarom zou je dat willen?” is hun gezamenlijke reactie. Ok, dan ga ik even alleen. Voor de oorlog was het gebouw dat nu Sniper Tower wordt genoemd een bankgebouw. Tijdens de oorlog was het een strategische plek voor scherpschutters. Het gebouw is officieel niet te betreden, al zijn er mensen die er wel ingaan. Ik bekijk het gebouw en de street-art. Indrukwekkend. Er is geen voorstelling van te maken hoe het hier tijdens de oorlog was.
Tegenover de Sniper Tower is een park. Mocht je met kinderen ergens naar een speeltuintje willen of de stadse drukte willen ontvluchten, dan kan dat hier prima.
Museum of War and Genocide Victims
Het Museum of War and Genocide Victims in Mostar heeft veel goede beoordelingen. Ik lees dat bezoekers het indrukwekkend vinden. Zelf zou ik hier graag heengaan, maar ik betwijfel of dit museum geschikt is voor kinderen die graag van de hoed en de rand willen weten. Hoeveel gruwelijkheden moet ik gaan uitleggen?
Omdat ik in m’n eentje met de kinderen ben besluit ik dit museum over te slaan. Later zullen we in Sarajevo wel een museum over de oorlog bezoeken.
Hotel in Mostar met zwembad
Ik zoek een hotel op loopafstand van het centrum van Mostar. Met ruimte om de auto te parkeren en familiekamers. Op Booking.com valt mijn oog op Hotel Villa Nadin. Een hotel in Mostar met zwembad. Kijk, dat ziet er aanlokkelijk uit. Zeker omdat er hoge temperaturen worden verwacht. De beoordelingen zijn goed, dus onze kamer is snel geboekt.
Het hotel voldoet helemaal aan de verwachtingen. We worden vriendelijk ontvangen en genieten ’s ochtends van een uitgebreid ontbijtbuffet. Vanaf het hotel is het 10 minuten lopen naar het centrum. Een perfecte keuze voor gezinnen!
Na ons bezoek aan Mostar rijden we door. We verblijven daarna bij Herzegovina Lodges. Een hele fijne accommodatie met Nederlandse eigenaren. Vanaf hier is het mogelijk om een dagtripje naar Mostar te doen.
Lees hier meer over Herzegovina Lodges
Praktische informatie Mostar
Mostar is de warmste plek in Bosnië en Herzegovina. We hebben het later in de buurt van Konjic en in Sarajevo niet zo warm gehad, daar waren de temperaturen gewoon aangenaam.
In één dag kun je in Mostar heel veel zien. Mocht je langer in de stad verblijven, dan is het leuk om een uitstapje te maken naar de Kravica watervallen of een dagtripje naar de bunker van Tito.
Zorg dat je platte schoenen met profiel draagt in Mostar. In het centrum is de bestrating bij de brug erg glad en onregelmatig. Reis je met jonge kinderen en heb je een buggy bij je? Kies er dan voor om in het centrum gebruik te maken van een rugdrager. Het gehobbel op de ongelijke ondergrond kan niet fijn zijn voor kinderen.
Zou jij met kinderen naar Mostar gaan?
Meer lezen
Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Bosnië en Herzegovina? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Stedentrip Sarajevo
- Kravica watervallen
- De bunker van Tito bij Konjic
- Herzegovina Lodges
- Direct naar alle blogs over Bosnië en Herzegovina
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.