Paléopolis: interactief dinomuseum in de Auvergne

0
562

Paléopolis is het dinosaurusmuseum in de Auvergne. Op een regenachtige dag bezocht blogger Iris D. de dino’s in Paléopolis. Daar bleek dit museum veel meer dan alleen een museum, lees maar mee.

Paléopolis, dinomuseum in de Auvergne

Op vrijwel alle campings in de Auvergne waar we tot nu toe geweest zijn wordt Paléopolis aangeraden als museum voor kinderen. Op de voorpagina van de folder prijken dinosaurussen, dus mijn kinderen zitten te springen om erheen te gaan. Vanaf onze camping Domaine les Gandins is het maar een kwartiertje rijden voor we er zijn. Op de parkeerplaats zit er op de achterbank al een kind te stuiteren: ‘ik zie een T-rex, mama!’.

Binnen worden we vriendelijk verwelkomd en wordt alles, in het Engels en in alle rust, aan ons uitgelegd. Er zijn twee gebouwen, een buitengedeelte en een film. Maar het allerleukste is dat er allerlei workshops worden georganiseerd voor kinderen. We besluiten om I. (6) en A. (4) in te schrijven voor twee workshops van 45 minuten. Dat kost niets extra’s dus we zijn benieuwd.

Buitentuin met dinosaurussen

Als eerste lopen we naar buiten. We worden door een tuin geleid die vol staat met levensgrote dino’s, voorzien van informatieborden. Ineens voel ik een kind aan mijn been, want er klinkt af en toe behoorlijk hard gebrul. Net of er een dino vlak naast je staat. Er is ook een heus kampement opgezet waarin je kunt ontdekken en leren hoe paleontologen te werk gaan. Helaas komt het de regen met bakken uit de hemel, dus we rennen er snel voorbij.

Het leven op aarde ontdekken

We rennen naar de eerst hal toe. De tentoonstelling op het terrein van Paléopolis is chronologisch weergeven. In de eerste hal gaat het vooral over het ontstaan van de aarde. Dus over gesteenten en hoe we daardoor konden ontdekken dat er leven was op aarde. Er zijn veel fossielen te zien en natuurlijk ook dinosaurus skeletten. In de Auvergne zelf zijn ook behoorlijk wat ontdekkingen gedaan die hier tentoongesteld worden.

paleopolis21
Fossielen van planten en dieren in Paleopolis.
paleopolis22
Eeuwenoude dinosaurus skeletten.

Tentoonstelling over Jurrasic Park

Op alle folders die mijn dochter heeft gezien over Paléopolis staat een afbeelding met VR-brillen. “Mam, waar zijn die brillen dan?” is de vraag die ze continue stelt. Ook in de tweede hal wordt haar geduld nog even op de proef gesteld. Hier draait het vooral om de Jurrasic Park films. Er zijn een aantal settings gemaakt, zoals een tent met daarin allerlei onderzoekapparatuur en een jeep. Zelf hebben wij niets met deze films en de kinderen hebben ze ook niet gezien, maar het spreekt ontzettend tot de verbeelding. A. kruipt meteen een jeep in waar hij samen met zijn vader een computerspel kan spelen. Fanatiek jagen ze samen op de dino’s die voorbij komen.

Skeletten van dino’s

Als we verder lopen verlaten we deze tentoonstelling en wandelen we een ruimte in waar allerlei opgezette dinosaurus skeletten staan. Terwijl onze jongste zich staat te vergapen aan de skeletten is zijn zus al verdwenen.

Overal zijn er interactieve spelletjes die je kunt spelen. Ik vind haar terug bij een interactieve plaat voor een beeldscherm. Ze is aan het hardlopen door een landschap waarbij ze obstakels moet ontwijken. Bij een andere kun je samen zoveel mogelijk dino eieren opeten. Het is leuk om te doen en voor ons als ouders ook leuk om te zien dat taal geen rol speelt als je een spelletje samen speelt.

paleopolis4
Oog in oog met dinosaurussen, het blijft fascinerend.
paleopolis6
Genoeg dinosaurus skeletten te zien in Paleopolis.
paleopolis7
Samen op jacht naar dinosauruseieren. De taalbarriere speelt bij zulke spelletjes gelukkig geen rol.

Virtual reality laat dino’s tot leven komen

Achterin deze tentoonstellingsruimte komen we de eerste Virtual Reality (VR) setting tegen. Het ziet er raar uit: een volledig groene ruimte waarin een losse bril hangt. Mijn dochter staat te springen: hier heeft ze echt naar uit gekeken. Maar mijn zoon denkt hier eerst anders over. Uiteindelijk doet hij het toch. Hier zien ze een landschap met dinosaurussen, wat ze zelf kunnen ontdekken en rondkijken. Het blijkt cruciaal, want er volgen nog heel veel meer VR-momenten.

De volgende bril die we tegenkomen hangt op een hangbrug. Deze is al een stuk spannender, want het lijkt of je echt op die brug staat. Onder je, boven je, naast je, overal waar je kijkt valt iets te ontdekken. Maar als er een vogel vlak over je hoofd scheert is dat toch wel even schrikken.

In de laatste ruimte zijn mijn kinderen niet weg te slaan. Daar kun je verschillende VR-films kijken over uitgestorven reuzen: haaien, beren, dino’s, echt heel erg gaaf. Hoewel het verhaal is het Frans is, is het niet minder mooi. Het allerleukste is echter de Augmented Reality (AR)-ervaring die je hier op kunt doen. Mijn dochter heeft geen idee wat ze moet doen, maar zet vol overtuiging de bril op en pakt de consoles. Ineens bevindt ze zich in een museum en moet ze een dinoskelet in elkaar zetten. I. doet dit wel drie keer, zo leuk vindt ze dit.

paleopolis5
Wauw, wat een ervaring is Virtual Reality. Op ontdekking tussen de dino’s.
paleopolis9
De mooiste beelden bekijken van dieren die vroeger leefden.
paleopolis8
Nog leuker is Augmented Reality: een dinoskelet in elkaar proberen te zetten.

Workshops voor kinderen in Paléopolis

De hele dag door worden er in de zomervakantie in Paléopolis workshops voor kinderen georganiseerd. Er is altijd een maximum aan en ook qua leeftijd zijn er verschillende soorten workshops. Onze kinderen volgen de workshops fossielen en paleontologie.

Fossielen maken

De eerste workshop vinden ze behoorlijk spannend. In een soort handvaardigheidlokaal mogen ze aan een tafel plaatsnemen. Gelukkig zitten er aan de tafel nog 2 Nederlandse kinderen. In totaal zijn er 7 kinderen. De workshopleider kan heel goed Engels en geeft de workshop dus in twee talen. En wij vertalen dat weer voor onze kinderen.

Ze gaan aan de gang met fossielen. Er worden veel vragen gesteld en er is veel visuele informatie voorhanden. Dan gaan ze zelf aan de slag. Ze mogen een gipsvorm kiezen van een van de fossielen uit het museum. Aan de tafel wordt door iedereen geholpen bij het maken van gips. Vervolgens mogen ze zelf hun mal vullen met het gipsmengsel.

Terwijl dit droogt gaat de workshopleider verder over hoe je weet of een fossiel echt of nep is. De kinderen mogen echte fossielen aanraken, voelen, ruiken om zo te leren hoe je onderscheid kunt maken. Ze hangen aan zijn lippen en zijn tot het einde geboeid.

Na 45 minuten is het gips droog en mogen ze hun fossiel voorzichtig uit de vorm halen. We bergen de T-rex tand en de ammoniet veilig op, zodat we ze op de camping nog kunnen verven.

Paleontologie

Bij de tweede workshop is het beduidend drukker. Onder een grote overkapping liggen een paar zandbakken. We zien schepjes en emmertjes staan. De kinderen hebben nog geen idee van wat ze gaan doen.

Omdat hier eigenlijk alleen maar Franse kinderen zijn, vertaald de workshopleider helaas niet alles in het Engels. We doen ons best om I. en A. bij het verhaal betrokken te houden. Ze gaan met zijn allen op zoek naar dinobotten. Voor iedereen is een vakje uitgezet waarbinnen ze aan de slag mogen gaan.

Ze moeten voorzichtig doen, want je mag de botten niet beschadigen. Daarom werken ze met vegertjes en kleine schepjes. Iedereen gaat vol overgave aan de slag. En langzaam maar zeker worden de eerste botten gevonden.

Na een minuutje of 20 mogen ze stoppen en gaan ze van een afstand bekijken wat ze nu precies gevonden hebben. Dat blijkt een deel van een T-rex skelet te zijn. A. en I. hebben zijn nek gevonden. Andere kinderen hebben andere dino’s gevonden. Iedereen krijgt een diploma voor zijn inspanningen wat plechtig wordt uitgereikt.

paleopolis10
Welkom op de werkplaats van de paleontologen!
paleopolis15
Alle benodigdheden staan al klaar om mee aan de slag te gaan.
paleopolis14
Het resultaat van de opgraving: het hoofd en de nek van een T-rex.

4D film

In het gebouw waar ook de entree is, vindt ook de afsluiting van ons museumbezoek plaats. Er is een speciale 4D film over dinosaurussen te zien. Het is een donkere zaal en we krijgen een 3D-bril mee. De jongste zet deze niet op, die vindt het al spannend genoeg. Het is wel een toffe film, vooral de extra 4D effecten maken het bijzonder om te ervaren. Denk hierbij aan wind, water en beweging. Een mooie afsluiter in elk geval.

Ligging Paléopolis:

Praktische informatie

Paléopolis is geopend van april t/m november. In het laagseizoen zijn ze geopend in het weekend, in het hoogseizoen elke dag van 10 – 17 uur. Op de website kun je de juiste informatie hierover vinden.

Entree is voor volwassenen 12,80 euro, voor kinderen tussen 5 – 15 jaar 10,80 euro, voor kinderen van 3 en 4 jaar 4,20 euro. Kinderen onder de 3 jaar zijn gratis. Je kunt ook een gezinsticket kopen (2 volwassenen en 2 kinderen) voor 42 euro. Elk volgende kind kost 9 euro extra (prijspeil 2019).

Parkeren is gratis. In het museum bevindt zich een restaurant. Hier moet je echter wel reserveren. De Fransen houden echt van hun lunch, dus het zit er bomvol tussen 12 – 14. Houd daar rekening mee!

Paléopolis ligt in Gannat, in de Auvergne. Deze regio staat bekend om zijn vulkanen, maar er zijn dus ook behoorlijk wat ontdekkingen uit vroeger tijden gedaan.

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over uitjes of vakantie in de Auvergne? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.