Het Pieter Vermeulen Museun is een museum dat niet erg bekend of groot is, maar wel erg leuk is! Daphne was er met haar dochters en in haar blog lees je waarom dit kleine museum een bezoekje waard is.
Pieter Vermeulen Museum in Driehuis
De leraren staken, dus de kinderen zijn een extra dagje vrij. Samen met een vriendin speur ik internet af naar een museum dat we nog niet kennen, dat enigszins in de buurt is en dat hopelijk geschikt is voor de leeftijd 4-12 jaar. We nemen namelijk samen vijf kinderen mee in deze leeftijd.
Na wat heen en weer ge-app kiezen we voor het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis, een half uurtje rijden voor ons. Op de site lezen we dat het museum er is voor iedereen die belangstelling heeft voor cultuur, natuur, milieu, duurzaamheid en klimaatverandering. In de tentoonstelling “De Verborgen Vogeltuin’ kunnen kinderen door middel van 21 opdrachten van alles leren over dieren die in de tuin leven. Het klinkt leuk, we zijn benieuwd!
Even zoeken naar het Pieter Vermeulen Museum
Het is even zoeken voordat we het Pieter Vermeulen Museum vinden, het ligt achter de woonhuizen, dus we moeten een paadje door voordat we het museum zien liggen. Het lijkt wel een oud schoolgebouw, later binnen lezen we dat het inderdaad een oud schoolgebouw is.
We hangen onze jassen op en laten de Museumkaarten scannen. De kinderen krijgen de opdrachten mee en besluiten deze samen te maken. Voordat we het museum binnen lopen staan we stil bij een bord waarop staat hoe lang iets duurt voordat het verteert is. Een goede bewustwording dat afval echt niet op straat hoort. Ik sta toch wel te kijken dat een colablikje uiteindelijk wel verteert, al duurt dat tussen de 10 en 100 jaar.
De Verbogen Vogeltuin
Dan duiken we de “Verborgen Vogeltuin” in. Door middel van 21 opdrachten door de tuin heen kunnen de kinderen van alles leren over vogels, insecten en de natuur. Er zijn verschillende soorten opdrachten waarmee ze letters kunnen vinden. Met deze letters kunnen we aan het eind drie vogelnamen maken.
Er is van alles te zien en de drie jongste kinderen ontdekken de ruimte terwijl de oudste twee aan het begin van de speurtocht beginnen. Er zijn leuke afwisselende opdrachten, ze moeten goed kijken naar plaatjes, stukjes lezen, goed voelen, puzzelen en ruiken. De kleintjes zoeken soms mee naar de antwoorden. Veel opdrachten zijn met een beetje hulp prima voor hun te doen, maar bieden voldoende uitdaging voor de tienjarige om het zelf te doen.
Zelf een tuintje maken
Het leukste van het hele museum blijkt het zelf maken van een tuintje te zijn. Met tegels, gras, bloemen en insecten maken de kinderen keer op keer een andere tuin. Gelukkig is het rustig in het museum, dus ze kunnen er lang spelen. Met goed overleg wordt er een mooi pad gemaakt en proberen ze een tuin te maken waar insecten zich prettig voelen. Ook worden er meteen plannen voor thuis gemaakt: “Mama, als je aan de zijkant een rand tegels eruit haalt, kunnen we daar bloemen planten voor de bijen”. Goed plan kind! We maken genoeg foto’s van de tuin, dan hebben we een goed voorbeeld.
Film kijken en nog meer speuren
Achter in het schoolgebouw is een kleine bioscoop ingericht. Kinderen kunnen zelf op het scherm een aantal filmpjes aanklikken. Samen kijken we wat filmpjes, de een grappig en de volgende educatief. Een filmpje over egels die scheten laten is uiteraard het leukst.
In de laatste zaal staan een aantal opgezette dieren. Een van de kinderen vindt een speurtocht met vragen die over de dieren en voorwerpen in deze ruimte gaan. Met knijpertjes op het blad kunnen de goede antwoorden aangegeven worden en later nagekeken worden. Heel simpel en doeltreffend. De twee die het meest in de natuur geïnteresseerd zijn, gaan serieus op zoek naar alle antwoorden. In laatjes, op de muur, overal zijn antwoorden te vinden. Leuk hoe in zo’n kleine ruimte zoveel nieuws te leren is.
Het Pieter Vermeulen Museum een bezoekje waard
Na 2,5 uur vinden wij het tijd om te vertrekken en krijgen we de kinderen met moeite mee. Onderweg naar buiten vinden ze nog kaartjes die goed geplaatst moeten worden bij een grijze of groene tuin en weer gaan ze aan de slag. Overal in het Pieter Vermeulen Museum is iets te ontdekken. Leuke en kleine opdrachten, soms heel simpel opgezet, maar doeltreffend. Er is voor alle leeftijden wel iets te vinden.
Het museum is niet groot of modern opgezet, echter wel vol met informatie in leuke opdrachten. Leuk voor kinderen in de basisschooltijd, waarbij jongere kinderen met behulp van een volwassene al veel opdrachten kunnen uitvoeren.
Praktische informatie
Het Pieter Vermeulen Museum is open op woensdag, vrijdag en zondag van 13 tot 17 uur. In vakanties is museum open van dinsdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur.
Volwassenen betalen 3 euro entree en kinderen tussen de drie en twaalf jaar 2,50 euro. Met de Museumkaart heb je gratis entree. In de Koffiecorner staat een machine waar koffie en thee gekocht kan worden en bij de balie zijn wat lekkernijen te koop. Broodjes voor de lunch moet je dus zelf meenemen.
Locatie van het Pieter Vermeulen Museum
Meer lezen
Benieuwd welke musea wij nog meer bezocht hebben? Klik en kijk voor meer informatie.
- Maritiem Museum Rotterdam met kinderen
- Rijksmuseum Twenthe, kijken en speuren naar kunst in Enschede
- Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer? Lees eerst onze ervaring!
- Museum met kinderen? Dit zijn de 20 leukste kindermusea!
- Direct naar alle blogs over musea
KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en X (voorheen Twitter).