Prinsen- en prinsessendagen op Paleis Het Loo: pret op koninklijk niveau

0
525

De Prinsen- en prinsessendagen op Paleis Het Loo zijn inmiddels een begrip. Karijn en haar dochters begrijpen wel waarom. Lees hier hoe koninklijk zij zich voelden tussen de lakeien, hofdames en medeprinsessen.

Prinsen- en prinsessendagen op Paleis Het Loo

“Maar als Amalia, Alexia en hun zusje er niet zijn, waarom heet het dan de prinsessendagen?” In auto op weg naar Apeldoorn blijkt er wat verwarring over het uitje van vandaag. Mijn oudste dochter dacht dat we vandaag de prinsessen de hand gingen schudden. Gelukkig keurt ze een programma bomvol prinsessenactiviteiten ook goed.

Het is al behoorlijk warm als we de auto in de bossen bij Paleis Het Loo parkeren. We hebben flink wat water mee om de prinsessendag mee door te komen. Mijn dochters hebben een dunne jumpsuit en een luchtige jurk aan, maar we zien heel wat meisjes in de schattigste lange roze prinsessenjurken voorbij komen. Een prachtig gezicht tegen het decor van de koninklijke stallen, grasvelden en grindpaadjes. Een enkele jongen is gehuld in ridderkostuum.

Bij de entree worden we begroet door Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik en hun hofhouding. Vriendelijk wuivend naar het volk schrijden ze langs. De vrouwen in witte jurken en met een parasolletje in de hand, de mannen in driedelig kostuum. De meisjes mogen op de foto en dat doen ze maar al te graag.

Knutselen en schminken bij de stallen

Bij de stallen staat een flinke rij voor de schmink. Mijn jongste van zes wil absoluut geschminkt, mijn oudste vindt de rij maar helemaal niks en kijkt ondertussen bij de goochelshow, een eindje verderop. Tegen de tijd dat we aan de beurt zijn, is ze al weer terug. “Ik wil toch ook wel van die mooie druppels op mijn gezicht.” Prima, de jongste wordt een unicorn, de oudste krijgt pauwenveren in goud, aquablauw en groen. Aan de romantische witte kaptafel worden de meisjes in no time opgemaakt door lieve meiden. Als ze klaar zijn, mogen ze ook nog een cadeautje uitzoeken. Ik heb twee blije meisjes aan mijn zij.

We lopen naar de lange knutseltafels verderop. De jongste versiert een kroon met diamantjes, vilt, lintjes en kleurpotloden. De oudste gaat voor een medaille met steentjes en kleur. De behulpzame medewerkers nieten er een lintje met een speldje aan. En zo kan mijn oudste met medaille verder. We komen langs het kinderatelier, maar dat slaan we even voor. Na het geknutsel en de schmink is het tijd voor wat actie.

Prinsessendagen
De diamantjes zijn schaars

Boogschieten en stokpaardje rijden

We lopen over de brede laan richting paleis. Maar daarboven zien we een enorme hijskraan opdoemen. Het paleis wordt verbouwd. Nou hebben we het paleis al eens eerder bekeken, dus het is niet erg dat we er niet in kunnen.

Door een zij-ingang komen in de tuin van het paleis. Op het gras kunnen de dames en heren typische koninklijke sporten beoefenen: (stok)paardrijden en boogschieten. De meisjes kiezen een stokpaardje, luisteren naar de uitleg van de aardige medewerkster en verschijnen aan de start van het parcours. Klaar voor de start, af. En hup daar racen ze, onderwijl springend over hindernissen, steigerend en aan de finish kusjes gevend aan hun paard. Het is een grappig gezicht, al die prinsen en prinsessen op hun paardjes.

Het boogschieten is een serieuzere sport. Met echte bogen en pijlen met zuignappen proberen de meisjes op een bord te schieten. En dat valt nog niet mee. Maar met wat oefening lukt het de oudste om de pijlen toch op het bord te krijgen. De jongste moet nog iets meer spinazie eten. Haar pijlen stranden een halve meter voor het bord.

Boogschieten prinsessendag
Oefening baart kunst bij het boogschieten!

Lunchen in de schaduw

We lopen verder en zien een bomenrijk laantje met aan weerszijden gras. “Mag je hier wel op,” vraagt mijn jongste bezorgd? We waren net langs gras gekomen dat je ‘niet mag betreden.’ Hier mag het wel. We genieten van de schaduw en eten onze zelf meegenomen broodjes en yoghurt op. Vanaf ons plekje zien we dat er aan de buitenkant van het paleis een lift naar het dak gaat waarop je over de tuinen kan kijken. Dat willen we niet missen. Het uitzicht is prachtig, maar de meisjes vinden het te warm. We zijn zo weer beneden.

Uitzicht over de tuinen
Wat een waanzinnig uitzicht over de tuinen

Dansen op het bal

Helemaal achter in de tuinen vindt tussen de bomen het bal plaats. De meisjes mogen op de rode loper plaatsnemen. Het blijkt een gemaskerd bal. Iedereen krijgt een masker op en een waaier in de hand. Maar voordat de meisjes één voor één het bal mogen betreden, moet er nog één ding gebeuren: parfum opspuiten. Op het bal proosten de dames met hun pinken omhoog en dansen ze op hun allerchiquest.

Daarna bekijken we nog een voorstelling over de prinses die niet kan slapen en daardoor overdag allerlei gekke dingen doet. Dit tot grote zorg van de lakei die voor haar zorgt. De voorstelling boeit zowel de kinderen als de ouders van begin tot eind. En als de kinderen aan het eind met een haaien- vissen- of kwallenmuts op het podium mogen meedansen en zingen, is het feest compleet.

Parfum prinsessendag
Met de parfum op is iedereen klaar voor het bal
Op het bal wordt koninklijk gedanst
Op het bal wordt koninklijk gedanst
Iedereen mag meedoen met het slotlied
Iedereen mag meedoen met het slotlied

Met de koets naar de uitgang

We eten nog een ijsje en besluiten dan dat het welletjes is geweest. We hebben vrijwel alles gezien en gedaan en het wordt nu wel heel warm. Vanaf het paleis laten we ons op koninklijke wijze naar de ingang brengen: met een witte assepoesterkoets. Er klinkt zelfs muziek in de koets. We wanen ons op de lanen van Paleis Het Loo nu echte prinsessen en genieten van het ritme en geluid van de paardenvoeten. Het ritje met de koets is voor mijn dochters het hoogtepunt van de prinsen- en prinsessendag.

Instappen maar
Instappen maar

Over de Prinsen- en prinsessendagen

De Prinsen- & Prinsessendagen zijn op dinsdagen en woensdagen in de zomervakantie. Op 30 en 31 juli, 6, 7, 13, 14, 20 en 21 augustus 2019 van 10 tot 17 uur.

Voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar kost een kaartje 5 euro. Voor volwassenen 8,50 euro, maar een e-ticket is 7,50 euro. Voor 30 euro heb je een gezinskaart voor twee volwassenen en vier kinderen. Toegang is met een Museumkaart gratis. Een ritje met de koets kost 1 euro.

Meer informatie over de Prinsen- en prinsessendagen is te vinden op de website van Paleis Het Loo.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor uitjes in de omgeving van Apeldoorn? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Paleis ’t Loo. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.