Per toeval ontdekt Annemiek met haar gezin de stadswandelingen voor het hele gezin van Speurroutes Nederland. Het is geen officiële stadswandeling maar meer een speurtocht die aansluit bij de wat oudere kinderen. Lees in dit blog haar ervaringen met de Spionmissie en de Mysterieuze Moordroute.
Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’
Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.
Koop ‘Wandelen met kinderen’
Speurroutes: De ándere stadswandeling voor het hele gezin
Let op: wij hebben de speurroutes in Leiden en Maastricht gedaan, maar ze zijn te koop voor nog veel meer plaatsen. Zie de info onderaan het blog.
Terwijl ik op zoek ben naar een leuke stadswandeling door Leiden, word ik door de vriendelijke VVV-mevrouw gewezen op de verschillende speurroutes die ze beschikbaar heeft. We kunnen kiezen uit een Spionmissie en een Mysterieuze Moordroute. Mijn kinderen (10 en 12 jaar oud) hebben zin in een Spionmissie en we besluiten meteen dat de Moordroute een andere keer aan de beurt zal komen, waarschijnlijk in een andere stad.
Maar eerst storten we ons op de Spionmissie in hartje Leiden. Op de eerste bladzijde lezen we dat we de politie van Leiden moeten helpen bij hun zoektocht naar een saboteur. We worden aangesproken als elite-spion en worden gevraagd om bepaalde apparaten van die saboteur uit te schakelen. Hoe we dat moeten doen, zal blijken tijden de speurtocht.
De tocht bestaat uit het volgen van een route aan de hand van ‘Wegwijzers’ en het maken van opdrachten, de zogenaamde ‘Clues’. Op het laatste blad van het boekje staat een overzicht waar alle antwoorden op de clues ingevuld moeten worden. Wat we daar mee moeten doen, zal pas later blijken. Eerst maar eens aan de slag.
We lopen naar het startpunt en worden meteen aan de tand gevoeld. Het stadhuis van Leiden wordt stevig onder de loep genomen en daarom kijkt voor de zekerheid een volwassene mee. Later blijkt dat we bij deze eerste opdracht nóg beter hadden moeten kijken, want in de eerste opdracht zat informatie verstopt die we bij een andere clue nodig hadden. Maar dat weten we op dat moment nog niet, dus speuren we verder naar de volgende opdracht.
Goed kijken is een must
Stap voor stap doorlopen we het boekje en verkennen we de stad. We bekijken de gevels aandachtig en zoeken naar dieren, voorwerpen, jaartallen en versierselen. Sommige opdrachten zijn pittig en zetten aan tot discussie. Soms is logisch nadenken vereist en soms moeten we ‘gewoon’ veel beter kijken. Dan blijkt dat we de hele tijd langs de aanwijzing hebben gekeken.
Het komt voor dat we antwoorden moeten combineren. Zie je iets over het hoofd, dan is dat best onhandig bij de volgende opdracht. Zelf maken we mee dat we te snel overtuigd zijn van het goede antwoord maar er blijkbaar naast zitten. Omdat we niet verder kunnen met de volgende clue, moeten we terug naar de vorige en nogmaals goed kijken. Om er dan achter te komen dat we eigenlijk te slordig zijn geweest.
Spionage in Leiden en Moord in Maastricht
Een week na onze Spionmissie in Leiden gaan we op Moordonderzoek in Maastricht. Deze stad kennen we op ons duimpje en daarom lijkt het ons leuk om een nieuwe speurtocht door de stad te doen. Wie weet ontdekken we nieuwe plekken?
Het leuke aan het doen van een speurroute door een bekende stad, is dat we op heel andere details gewezen worden. Geen vragen over de geschiedenis, geen weetjes die je kunt nazoeken op internet. Maar vooral goed kijken en vergelijken. Ondertussen komen we inderdaad op plekken die we nog niet kenden. Zo voelen we ons een beetje toerist in eigen stad.
Net als in Leiden gaan we een keer finaal de mist in en hebben we moeite om te ontdekken wat het antwoord op een van de vragen is. Toch geven we de moed niet op en vertrouwen we op ons gezonde verstand.
Puzzelen voor gevorderden
Bij de Mysterieuze Moordroute verzamelen we aanwijzingen over de verdachten die uiteindelijk onschuldig blijken te zijn. En over het moordwapen dat gebruikt is. De aanwijzingen verwijzen naar de namen van de verdachten. De manier waarop dat gebeurt, spreekt de echte puzzelaar in ons zeker aan.
Net als in Leiden, gaan we in Maastricht met de laatste aanwijzingen naar een nabij gelegen horecazaak. Hier puzzelen we de tot we de oplossing hebben en mailen ons antwoord naar de organisatie. Helaas krijgen we niet direct een antwoord en zullen het daarom moeten doen met onze stelligste overtuiging dat we het goed hebben.
Speurroutes zijn eigenlijk geen échte stadswandeling
Informatie over de stad, de geschiedenis en de monumenten die we passeren komt nauwelijks aan bod. Zelf zou ik de kinderen graag meer vertellen over de stad die we bezoeken, maar de kinderen hebben meer oog voor het zoeken naar de clues. Die stadsgeschiedenis komt later wel een keer.
De achterliggende gedachte van de speurroutes is niet om te fungeren als stadswandeling. Het is vooral bedoeld om samen op pad te gaan, goed samen te werken en daarbij actief en in de buitenlucht bezig te zijn. Ideaal om als gezin te doen, maar zeker ook geschikt als activiteit voor een familiedag of kinderfeestje.En wil je onderweg toch meer weten over de monumenten die je tegenkomt, kun je altijd nog de bordjes lezen.
Onze ervaringen met de Speurroutes
Met groot enthousiasme gaan we van start en dit enthousiasme blijft vrijwel de hele route even groot. Een enkele keer haakt een van ons even af, maar na een nieuwe zoekopdracht doet iedereen weer even fanatiek mee.
Het is handig gebleken om tussendoor foto’s te maken van de ornamenten die je moet bekijken. Later worden er nog nieuwe vragen over gesteld en dan blijkt dat we het niet precies meer weten.
Wat de kinderen vooral leuk vinden, is dat tot het einde spannend is wat de oplossing is. Er is geen puzzel die je halverwege al radend kunt oplossen. Je zult écht alles moeten doen om tot een eindoplossing te komen.
De Moordroute is bij ons favoriet, omdat we hierbij daadwerkelijk een persoon en moordwapen kunnen aanwijzen. Bij de Spionmissie krijgen we een code als oplossing, die gebruikt moet worden om een apparaat onschadelijk te maken. De code verwijst verder echter nergens naar en de enige manier om te achterhalen of je juist zit, is door de organisatie te mailen en te wachten op antwoord. Met een beetje pech komt dat antwoord pas enkele uren later of misschien pas de volgende dag. Dat maakt dat wat ons betreft de uitkomst van de Spionmissie niet lekker aansluit bij het plezier van de rest van de opdrachten.
Praktische informatie
De Speurroutes zijn online te koop. Ze kosten 7,80 euro per stuk. Je kunt een kant-en-klaar boekje bestellen of een pdf-bestand downloaden. Sommige routes zijn te koop in de stad waar de route is uitgezet. Op de website lees je welke voorverkoopadressen er zijn.
Laat je je onderweg niet verleiden om te pauzeren of een winkel te bezoeken, dan ben je met gemak 2,5 uur onderweg, althans in Leiden en Maastricht. De totale afstand is in beide steden 3,5 kilometer.
De stadswandeling is geschikt voor het hele gezin, maar onze inschatting is dat het vooral een leuke bezigheid is voor gezinnen met kinderen vanaf een jaar of acht. Er wordt gevraagd om zorgvuldig te lezen en goed te kijken. De antwoorden liggen niet voor het oprapen. Sommige zinnen zijn lang en bevatten meerdere aanwijzingen. Hulp van een volwassene is dan niet overbodig.
Per route is op de website te lezen welke bijzonderheden er zijn, zoals de lengte en duur van de route en of je door een park of winkelgebied komt. Niet alle routes gaan door stedelijk gebied. De naam stadswandeling, zoals wij de speurroutes omschrijven, is daarom niet helemaal correct.
We hebben de oplossing van de speurtocht gemaild. De eerste keer kregen we dezelfde avond antwoord, de tweede keer was dat een dag later. Let wel even op, de mail kan in je spambox terecht komen.
De routes door Leiden en Maastricht zijn niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen omdat er meerdere trappen genomen moeten worden. Of andere routes wel geschikt zijn, kun je op de website lezen.
Je hebt geen kaart, GPS of telefoon met internet nodig om de speurtocht te kunnen oplossen. Andere steden waar je een Speurroute kunt lopen, zijn Amersfoort, Breda, Delft, Den Bosch, Den Burg (Texel), Dordrecht, Gouda, Groningen, Middelburg, Reeuwijk, Vlieland, Woerden en Zwolle.
Meer lezen
Wil je meer lezen over Leiden, Maastricht en andere steden om met kinderen te ontdekken? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Stedentrip Leiden met kinderen, een bezoek aan de stad van Rembrandt
- Maastricht met kinderen (incl. filmpje!)
- Stedentrip Zwolle met kinderen: tips voor bezienswaardigheden en verblijf
- Citytrip Groningen met kinderen (inclusief filmpje)
- Direct naar alle blogs over stedentrips met kinderen Nederland
- Direct naar alle blogs met kindvriendelijke wandelingen
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).