Young Scientist vakantieboek 2019: leuke puzzels en proefjes voor nieuwsgierige kinderen

0
463

De zomervakantie is voor veel regio’s al begonnen, en de winkels liggen er weer vol mee: vakantieboeken. Maar welke is nu leuk om mee te nemen? KidsErOpUit was vorig jaar al enthousiast over dit vakantieboek en ook dit jaar is er weer een uitgave: het Young Scientist vakantieboek 2019. Blogger Iris S. bekeek het vakantieboek met haar zoons.

Young Scientist vakantieboek 2019: leuke puzzels en proefjes voor nieuwsgierige kinderen

Het Young Scientist vakantieboek lonkte vorig jaar al naar me. Onze twee jongens zijn namelijk van het type: oren van je hoofd vragen, feitjes lezen en zelf uit willen vinden. Als ik het boek op tafel leg, komt de oudste van onze jongens (12) er meteen op af. “Waarom verbranden mensen? Hoe overleeft een kameel in de woestijn?”, leest hij voor vanaf de kaft. “Hee, dat zijn dingen die ik me ook afvraag.” Hij bladert snel verder voor antwoorden en is meteen verdiept in het boek.

Het Young Science vakantieboek 2019 ziet er aantrekkelijk en kleurrijk uit
Het Young Science vakantieboek 2019 ziet er aantrekkelijk en kleurrijk uit

Alles over de zon

Al een aantal jaar maakt het team van NewScientist een zomer- en wintereditie van het vakantieboek voor kinderen. Het boek is bestemd voor kinderen vanaf een jaar of 8 tot en met een jaar of 12.

Het boek ziet er aantrekkelijk uit, dik, stevig en vol kleurrijke illustraties en foto’s. Het hoofdonderwerp van de zomereditie van 2019 is de zon. Daarbij is de inhoud opgedeeld in tien gedeeltes, over sterren, het klimaat, dieren, het menselijk lichaam, licht, tijd, energie, planten, mythologie en duisternis. Elk onderdeel bestaat uit pagina’s met feitjes, informatie, quizzen, proefjes en veel puzzels.

Het vakantieboek bestaat uit 10 gedeeltes
Het vakantieboek bestaat uit 10 gedeeltes

Druk bezig met puzzelen

Later die week zit ik aan tafel met de jongste (9). Hij wil ook graag in het boek kijken. “Hier staan leuke puzzels in”, roept hij enthousiast. Hij is wat minder gek op lezen dan zijn grote broer en slaat juist de langere verhalen en feiten over die zijn broer het eerst bekeek.

De rekenpuzzel aan het begin trekt als eerste zijn aandacht. “Oeh leuk, ik hou van rekenen”. Daarna is de zelftest voor de ideale vakantiebestemming aan de beurt. Het tropische regenwoud van Costa Rica blijkt zijn meest passende bestemming. Goed plan!

Hij is een behoorlijke tijd druk bezig met het Young Scientist vakantieboek 2019, want hij stort zich daarna op een logigram, een paar doolhoven, een verbind-de-puntjes-puzzel en een rebus. Net als hij het boek opzij wil leggen voor een andere keer, komt hij een woordzoeker tegen. “Dat zijn mijn lievelingspuzzels. Daar ga ik er nog eentje van maken”. Er staan veel woordzoekers in, dus hij zal het boek deze vakantie vast nog vaak pakken.

Invullen waar we op vakantie naar toe gaan
Er staan leuke rekenpuzzels in het Young Scientist vakantieboek 2019
Er staan leuke rekenpuzzels in het Young Scientist vakantieboek 2019
De puzzels zijn uitdagend, maar niet te moeilijk

De experimenten proberen

In het regenachtige en sombere weekend besluiten we experimenten te gaan doen. Veel van de proefjes werken met zonlicht, zoals een zonnewijzer maken en schaduwen natekenen met krijt. Dat gaat nu niet lukken, met dit grijze, natte weer.

We kiezen twee experimenten uit om te proberen. De eerste is het maken van een ouderwetse fotocamera. Voor de meeste proeven in het Young Scientist vakantieboek 2019 zijn materialen nodig die vaak wel aanwezig zijn in ieder huis.

Voor de fotocamera hebben we een schoenendoos, bakpapier, plakband, een mesje en een schaar nodig. “Help je wel, mama? Want ik ben niet zo goed in knutselen”, zegt T., onze de jongste. Samen knippen, plakken en knutselen we schoenendoos om tot een ouderwetse camera. We doen de gordijnen dicht en T. duikt met doos en al onder een kleed. Hij zou nu zijn lamp op zijn kop geprojecteerd moeten zien, maar hoe we het ook proberen, het lukt niet. “Ik zie alleen een lichtje. Jammer, proef mislukt”, zegt hij, iets teleurgesteld. “Maar het was toch leuk om te proberen”.

Onder een dekentje kijken we naar de lamp

Sterren laten bewegen

We hopen op meer geluk bij het volgende experiment, sterren laten bewegen. Met een glazen kom met water, aluminiumfolie met geprikte gaatjes er in en een zaklamp hebben we meer geluk. “Wow, dit is echt supermooi!”, verzucht Tim terwijl hij naar de bewegende lichtjes in het water kijkt. Grote broer B. komt ook even kijken. “Leuk, ik wil van de week ook wel proefjes doen”, zegt hij. We bekijken wat er nodig is voor de andere experimenten. Mooi, de meeste spullen hebben we ook wel bij ons op vakantie. De proefjes in het Young Scientist vakantieboek 2019 zijn over het algemeen prima vanaf een vakantieadres uit te voeren.

Nog lang niet klaar

Het Young Scientist vakantieboek 2019 gaat zeker in onze koffer voor de zomervakantie, want de jongens zijn er nog lang niet klaar mee. Ik denk dat dit voorlopig verplichte kost wordt in onze vakanties.

Het Young Scientist vakantieboek 2019 is vooral geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het is onder andere te koop bij bol.com en kost 12,50.

Hebben jouw kids een favoriet vakantieboek?

Meer lezen

Nog meer leuke leesideeën voor in de vakantie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.