Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer? Lees eerst onze ervaring!

0
1010

Het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer klinkt als een ideaal uitje met grotere kinderen. Bij Saskia thuis wordt er in ieder geval gejuicht als ze dit uitstapje aankondigt.

Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer

Het Nationaal Videogame Museum is sinds november 2017 geopend. De collectie bestaat uit bijna 100 arcadekasten en ruim 100 spelcomputers. Het museum is 1.600 m2 groot.

Na de enthousiaste verhalen van onze blogger Suzanne over Gamestate in Utrecht en het Bonami Computermuseum in Zwolle krijg ik steeds meer zin om naar het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer te gaan. De voorpret wordt nog groter als ik op Tripadvisor zie dat het museum uitstekende beoordelingen heeft.

Op een woensdagmiddag in de herfstvakantie rijden we naar Zoetermeer.

Ligging Nationaal Videogame Museum:

Bij binnenkomst in het museum horen we de gamegeluiden al op ons afkomen. We kopen entreekaartjes waarmee we 3 uur in het Nationaal Videogame Museum mogen blijven. Snel gaan de jassen en tassen in de kluisjes en dan zijn we er klaar voor.

Computerspelletjes van vroeger

Het Nationaal Videogame Museum is opgedeeld in twee gedeelten. Het voorste deel van het museum bestaat uit hoekjes die ingericht zijn als huiskamer uit een bepaalde periode. In elke huiskamer kun je computerspelletjes van vroeger spelen. Er hangt een bord met daarop een opsomming van computerspellen uit de betreffende periode.

Eindelijk kunnen we onze kinderen (9 en 11 jaar oud) laten zien hoe de originele versie van Pacman eruit ziet. Ze gaan meteen fanatiek aan de slag. “Had je toen alleen dit spel op de computer thuis staan?” checkt de jongste voor de zekerheid. Hij kan het bijna niet geloven en kijkt ons wat meewarig aan als we beide instemmend knikken.

In een andere huiskamer zien we Mario Bros van Nintendo. Oei, hoe werkt deze console ook alweer? Helaas staat er geen uitleg bij en bij mij is het echt te ver weggezakt. Na wat mislukte pogingen laten we Mario voor wat het is.

Ik kijk in een andere huiskamer, maar daar zijn de computerspellen allemaal bezet. Ik ken de spellen die gespeeld worden niet en kijk op het bord dat er hangt. Van die opsomming word ik niet veel wijzer. Jammer dat de bezoekers niet wat meer bij de hand worden genomen. Ik ben geen die-hard gamer en voel me hier steeds onwetender worden.

Zo'n bord met een opsomming zegt mij helemaal niets. Jammer dat er niet wat meer uitleg is.
Zo’n bord met een opsomming zegt mij helemaal niets. Jammer dat er niet wat meer uitleg is.

Arcadehal in het Nationaal Videogame Museum

Dan komen we in het tweede deel van het Nationaal Videogame Museum: de arcadehal. Ik schrik van het lawaai hier. Mijn eerste neiging is om meteen om te draaien of op z’n minst mijn handen voor m’n oren te doen. Ik app Suzanne een geluidsfragment van de arcadehal: “Was er bij Gamestate en Bonami ook zoveel lawaai?” “Nee hoor, anders waren we daar echt niet zo enthousiast over” appt ze terug. Pfieuw, dit is echt nog erger dan een binnenspeeltuin op een regenachtige zondag!

Maar goed, we zijn hier nu en ik probeer me er voor af te sluiten. Mijn man doet spelletjes met onze jongste, iets met vechten en schieten. Ik speel airhockey met de oudste. Zij kijkt niet erg blij: “Mam, kunnen we hier weggaan?” schreeuwt ze naar me. Ik meld de mannen dat wij even naar het andere deel van het Nationaal Videogame Museum gaan. Op mijn horloge zie ik dat we er nog geen uur zijn en mijn dochter is er nu al zat van… Ik haal haar over om terug te gaan naar de arcadehal en wat andere spelletjes te proberen. Misschien lukt het dan om af te sluiten voor het lawaai.

Geloof me, het is een hels kabaal in de arcadehal.
Geloof me, het is een hels kabaal in de arcadehal.
We doen een paardenrace, maar missen instructie bij de game.
We doen een paardenrace, maar missen instructie bij de game.

Japanse games

Met z’n vieren komen we bij de Japanse games in de arcadehal terecht. Die zijn leuk! Zeker als er gedrumd mag worden of als we onze reactiesnelheid kunnen testen op een vloerplaat. Helaas kunnen we een deel van de spellen niet spelen omdat we het geluid van het computerspel niet boven het lawaai uit horen komen.

Bij deze game moeten we trommelen.
Bij deze game moeten we trommelen.
Iets met springen naar pijlen. Een van de spelletjes die je met z'n tweeen kan doen.
Iets met springen naar pijlen. Een van de spelletjes die je met z’n tweeen kan doen.

Racen en snel naar de uitgang

We verplaatsen ons naar de racespelletjes. Onze jongste van 9 is klein voor zijn leeftijd en zelfs met de stoel op de voorste stand kan hij maar net bij de pedalen. Hij doet z’n uiterste best om met ons mee te racen. We worden allemaal steeds handiger in het racen en spelen het spel met plezier.

Dan hoor ik naast me: “Mam, ik trek dit lawaai echt niet meer, kunnen we alsjeblieft nu weggaan?” Mijn dochter kijkt me wanhopig aan en ik besluit dat het nu mooi is geweest. De mannen maken hun spel af en wij lopen alvast naar de uitgang.

Onze jongste baalt, want hij is een echte game-liefhebber en had zich nog uren kunnen vermaken in het Nationaal Videogame Museum. Wij zijn alle drie opgelucht dat we deze verschrikkelijke herrie kunnen verlaten. Ik vind het voor de oren van mijn jongste ook geen plek om uren zonder gehoorbescherming te zitten.

Al met al zijn we net iets langer dan 2 uur binnen geweest.

Een hele rij race-games naast elkaar.
Een hele rij race-games naast elkaar.
Leuk om te spelen, maar de herrie is echt te erg.
Leuk om te spelen, maar de herrie is echt te erg.

Is het Nationaal Videogame Museum een museum?

Na ons bezoek vraag ik me af waarom ze dit een museum hebben genoemd. Dat niet alleen, zelfs een ‘nationaal’ museum!

Wat mij betreft is het Nationaal Videogame Museum geen museum. Het ophangen van enkele borden met opsommingen zorgt er niet voor dat een overdekte ruimte met activiteiten een museum is. Uitleg over het ontstaan en de ontwikkeling van games en spelinstructie is beperkt en ondergeschikt aanwezig. Alleen in het gedeelte met de Japanse games hangen uitgebreidere informatieve borden.

In het Japanse gedeelte hangen wel informatieve borden. Maar het is te beperkt voor een 'nationaal' museum.
In het Japanse gedeelte hangen wel informatieve borden. Maar het is te beperkt voor een ‘nationaal’ museum.

Een museum heeft altijd een educatief tintje, maar dat ontbreekt hier. De bezoeker wordt niet meegenomen in de wereld van gamemakers en je leert er ook niet hoe een game wordt gemaakt. Laat staan dat historische ontwikkelingen in een breder perspectief worden weggezet.

De naam ‘Nationaal Videogame Museum’ slaat de plank volledig mis. Maar ja, ‘De Verschrikkelijk Lawaaierige Gamehal’ is marketingtechnisch natuurlijk geen fijne naam….

Naschrift:Op de website wordt wel gesproken over het Game Lab waar workshops worden georganiseerd. Dit hebben wij tijdens ons bezoek niet gezien. Ook wordt er ingegaan op de toekomstplannen voor het ‘museum’. Verder is op de Facebook-pagina van het Nationaal Videogame Museum te zien dat er wel veel kennis is over de games en er veel vrijwilligers actief zijn. Het is daarom extra jammer dat we dit niet terugzagen tijdens ons bezoek en dat dit goedbedoelde initiatief zo overschaduwd wordt door het geluidsniveau in het museum.

Praktische informatie

Het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer is geopend van woensdag t/m zondag. Voor een entree van 3 uur betalen volwassenen 10 euro en kinderen t/m 11 jaar 7,50 euro. Daarnaast is het mogelijk om een entreekaartje voor 1 uur of een hele dag aan te schaffen. De Museumkaart is niet geldig in dit ‘museum’. Uitgebreidere informatie over openingstijden en entree is te vinden op de website van het Nationaal Videogame Museum.

Tip: neem gehoorbescherming mee.

Meer lezen

Op zoek naar meer uitjes voor beeldschermliefhebbers? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.