Airborne Museum ‘Hartenstein’, het museum over de Slag om Arnhem

2
663

Musea over de Tweede Wereldoorlog liet Saskia altijd links liggen met kleine kinderen. Maar nu dochter M. bijna 10 jaar is en het op school over deze periode heeft gehad, worden dit soort musea weer mogelijk. Deze keer zijn ze naar het Airborne Museum in Oosterbeek gegaan. Nieuwsgierig hoe het is om het Airborne Museum met kinderen te bezoeken? Lees dan verder.

Airborne Museum ‘Hartenstein’, het museum over de Slag om Arnhem

Voordat ik ga vertellen hoe wij het Airborne Museum hebben ervaren, eerst een beetje geschiedenis. Nadat de geallieerden op 6 juni 1944 tijdens D-Day aankwamen in Europa, ging de opmars vrij snel. Na het bevrijden van Zuid-Nederland komen de geallieerden bij de grote Nederlandse rivieren niet verder. Er wordt een plan bedacht: operatie Market Garden. Hierbij worden manschappen via parachutes aan de andere kant van de rivier gedropt om zo de aanval in te zetten. Als deze manschappen de bruggen vanaf de noordkant in handen krijgen, dan kunnen de geallieerden troepen via deze bruggen de rest van Nederland bevrijden.

Op 17 september 1944 start operatie Market Garden. In de omgeving van Oosterbeek landen de parachutisten en al hun materieel. Villa Hartenstein in Oosterbeek (waar nu het Airborne Museum te vinden is) wordt hun hoofdkwartier. Tien dagen lang wordt er echt van huis tot huis gevochten in dit gebied. Helaas niet met het beoogde resultaat. De geallieerden verliezen de Slag om Arnhem. Nederland wordt nog niet volledig bevrijd en gaat de hongerwinter tegemoet.

De Slag om Arnhem heeft diepe sporen nagelaten in de omgeving van Oosterbeek en Arnhem. Hoe nauw operatie Market Garden en dit gebied met elkaar verbonden zijn, dat merk je als je in het museum bent en de verhalen hoort.

Op weg naar het Airborne Museum zien we dat er ook veel wandelmogelijkheden zijn rondom het museum.
Op weg naar het Airborne Museum zien we dat er ook veel wandelmogelijkheden zijn rondom het museum.

Het Airborne Museum met kinderen bezoeken

Eerlijk is eerlijk, M. staat niet te trappelen van enthousiasme als ik vertel dat we naar het Airborne Museum gaan. Ik ben vooral zelf heel erg benieuwd naar dit museum waar ik al zoveel over heb gehoord. Als ik vertel dat er ook speurtochten zijn draait ze bij. Het is het eerste dat we doen als we binnen zijn: een speurtocht uitkiezen. Er is een familiespeurtocht, een kinderspeurtocht voor binnen en een voor buiten. Wij kiezen de kinderspeurtocht voor binnen.

Genoeg speurtochten en andere activiteiten voor gezinnen.
Genoeg speurtochten en andere activiteiten voor gezinnen.

Introductiefilm

Ik bedenk me opeens dat M. eigenlijk helemaal niets weet over de Slag om Arnhem. Gelukkig houdt het Airborne Museum daar rekening mee. In de eerste zaal wordt een korte film vertoond die het verhaal over operatie Market Garden laat zien. De film is ook voor kinderen die al iets weten over de Tweede Wereldoorlog goed te volgen.

We kijken eerst de introductiefilm.
We kijken eerst de introductiefilm.

Speurtocht door het Airborne Museum

Met de speurtocht in de hand loopt M. door het museum. Ik lees ondertussen de verhalen die overal hangen. Ik had me vooraf helemaal niet gerealiseerd wat een impact Market Garden op deze regio heeft gehad. Je moet er toch niet aan denken dat je er met je gezin middenin zit… M. wil daar ook helemaal niet over nadenken. In de speurtocht zitten meerdere vragen in het genre: “Wat zou jij doen als…”. Ze slaat ze over. Ook zij wil zich niet inbeelden hoe zo’n situatie zou zijn.

Dan ontdekt ze een scherm met een spel. Hierbij moet je lading die via een parachute naar beneden komt bij de juiste groep indelen. Hiervoor werden kleuren gebruikt, zodat de soldaten direct konden zien in welke kist wapens zaten en waar eten in zit. M. vermaakt zich er een tijdje mee.

In dit gedeelte van het museum zien we de bepakking die de soldaten bij zich hadden. Op een standaard staat het geweer dat ze meedroegen. Bezoekers van het Airborne Museum mogen voelen hoe zwaar deze was. Heel zwaar merkt M. “Moesten ze al deze spullen de hele tijd tillen?” vraagt ze “Zo he, dat was zwaar….”.

Op de volgende verdieping wordt een zaal ingericht met rijen stoelen. Hier komt straks iemand zijn verhaal vertellen. We twijfelen even of we er op zullen wachten, maar besluiten deze lezing toch over te slaan. We spelen een oorlogsspelletje ganzenbord en maken de speurtocht af.

Echt zwaar!
Echt zwaar!

Tijdelijke expositie: Ego, vergeet mij niet

Het Airborne Museum heeft een vaste collectie en altijd meerdere tijdelijke exposities. Wij bezoeken ‘Ego, vergeet mij niet’. Een expositie waarbij de verhalen van mensen die betrokken waren bij Market Garden worden verteld. Vanuit allerlei gezichtspunten krijgen we de persoonlijke verhalen mee.

Voor kinderen is een soort ‘Wie is het?’ spel gemaakt. Wij spelen het op een alternatieve manier met z’n drieen. Natuurlijk zoeken we daarna de persoon op die op ons spelbord stond.

'Wie is het?' bij de tijdelijke tentoonstelling.
‘Wie is het?’ bij de tijdelijke tentoonstelling.

Airborne Experience, niet geschikt voor (jonge) kinderen

In de kelder van het Airborne Musseum is de Airborne Experience te vinden. Er hangen waarschuwingsbordjes dat deze experience niet voor iedereen geschikt is. Wij besluiten het toch te proberen, als het te spannend is kunnen we altijd nog terug of doorlopen.

De Airborne Experience begint met een filmpje. We worden toegesproken alsof we geallieerde soldaten zijn en gaan beginnen aan operatie Market Garden. Als het filmpje afgelopen is mogen we door lopen. We stappen in een vliegtuig dat parachutisten dropt. Aan de andere kant stappen we er weer uit en staan we opeens in het Hollandse rivierenlandschap.

De Airborne Experience is niet voor iedereen geschikt.
De Airborne Experience is niet voor iedereen geschikt.
We kijken eerst een film.
We kijken eerst een film.
Ook het materieel is gedropt in het rieverenlandschap.
Ook het materieel is gedropt in het rivierenlandschap.

We lopen verder en horen al allerlei oorlogsgeluiden. Dan staan we in een straat. Kapotte huizen, kanonnen, puin, soldaten die schieten. Het is donker. We zien alleen hier en daar vuur branden. Om ons heen het geluid van geweren en gewonde soldaten. “Ik wil hier weg” zegt M. Ik ook. Dit is te levensecht. Haar vader is nog niet uitgekeken, maar wij lopen door.

En we lopen hard door. Niet terug, maar verder. Door de loopgraven. Ik hou M. d’r hand vast en we verhogen het tempo. Pfff, we zijn terug in het heden. “Dit is echt niet geschikt voor kinderen hoor!” concludeert M. Ik ben het met haar eens. Onze inschatting: vanaf een jaar of 12, maar zelfs dan… Ik vind het erg indrukwekkend. Te knap gemaakt. Te echt.

Het is net echt...
Het is net echt…
Ben toch blij dat we nu leven en niet tijdens de oorlog.
Ben toch blij dat we nu leven en niet tijdens de oorlog.

Handig om te weten over het Airborne Museum

Ondanks dat het Airborne Museum genoeg aanbiedt voor kinderen, zou ik goed nadenken of je kinderen er al aan toe zijn. Zeker bij de Airborne Experience. Mocht je twijfelen, dan is het aan te raden om de experience eerst zonder kinderen te bekijken. Het Airborne Museum geeft zelf geen leeftijdsindicatie. Het is natuurlijk afhankelijk van je kind, maar wij zouden zeggen: het museumgedeelte vanaf 10 jaar en de Airborne Experience minstens 12 jaar.

Het museum is dagelijks van 10 tot 17 uur geopend, m.u.v. enkele feestdagen. Volwassenen betalen 9,75 euro voor de entree en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar is het 5 euro (alleen onder begeleiding van een volwassene). Van 13 t/m 18 jaar betaal je 6 euro. Alle genoemde prijzen zijn uit 2017. Met de Museumkaart kan je gratis naar binnen.

Meer info over tijdelijke tentoonstellingen, actuele entreeprijzen en openingstijden is te vinden op de website van het Airborne Museum.

Wil je na het bezoek aan het Airborne Museum meer zien of ervaren van deze periode uit de Nederlandse geschiedenis? Bezoek dan de Airborne begraafplaats of het informatiecentrum in Arnhem nabij de John Frostbrug. In september zijn er in de omgeving Oosterbeek/Arnhem diverse evenementen, zoals de Airborneloop en de dropping op de Ginkelse Heide.

Ligging Airborne Museum

Meer lezen

Op zoek naar meer musea waar kinderen kunnen leren over de Tweede Wereldoorlog? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

2 COMMENTS

  1. Vandaag met mijn 10 jarige dochter in het Airbornemuseum geweest. Op haar verzoek omdat ze de tweede Wereldoorlog erg interessant vindt. We vonden het een interessant en heel duidelijk museum. Mijn dochter heeft de experience niet als heel schokkend ervaren wel imposant en interessant. Ik moet er wel bij zeggen dat wij al meerdere oorlogs musea hebben bezocht.

    • Dat zal zeker verschil maken! En ik denk dat het ook erg per persoon zal verschillen. Vond het zelf ook best een heftige ervaring.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.