De Loenermark, wandelroute vanaf de schaapskooi door bos en heidegebied

0
609

De Loenermark op de Veluwe, het is een van de mooie natuurgebieden in ons land. Blogger Fieke verkent de natuur bij voorkeur wandelend met haar gezin. Soms word je aangenaam verrast door een natuurgebied. Zo ook toen Fieke ging wandelen op de Loenermark op de Veluwe.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Naar de Loenermark op de Veluwe

Na een paar grauwe dagen is er een heerlijke zonnige winterdag voorspeld. Zo’n mooie dag vraagt om een wandeling. Mijn plan om naar het ons bekende gebied de Posbank te gaan veranderen we op het allerlaatste moment. Een vriendin tipt me om te gaan wandelen vanaf de Loenermark in Loenen op de Veluwe. Voor ons onbekend terrein maar we besluiten de tip op te volgen.

We stappen de auto in en vertrekken richting de schaapskooi op de Loenermark. Hier moet een bord staan waar we alle informatie over de wandelroutes in dit gebied kunnen vinden.

De Loenermark

De Loenermark ligt op de Veluwe tussen Arnhem en Apeldoorn bij Loenen. Het is een terrein van Geldersch Landschap & Kastelen. Het gebied is heel divers en bestaat uit naaldbossen, verschillende soorten heidesoorten en oude stuifduinen. Er leven veel grote zoogdieren zoals herten, reeën en wilde zwijnen.

Schaapskooi op de Loenermark

Centraal in de Loenermark ligt een schaapskooi met Veluwse heideschapen. De schaapskooi is in 2014 vernieuwd en vergroot. Ook is er een bezoekersruimte van waaruit je de schapen kunt bekijken.

Iedere morgen vertrek de herder rond 9 uur met zijn kudde vanaf de schaapskooi om aan het eind van de dag rond 16 uur weer terug te keren. Van eind januari tot begin maart worden de lammetjes geboren en verblijven de schapen in de schaapskooi.

Loenermark schaapskooi
De schaapskooi ligt centraal in De Loenermark.

Verschillende wandelroutes over de Loenermark

We rijden in een klein half uurtje vanuit Deventer naar de Schaapskooi en parkeren de auto op de parkeerplaats bij de Schaapskooi. We zien direct de borden waarop de verschillende wandelroutes aangegeven staan. We zien dat er drie paaltjes routes en twee zwerfkei routes door het gebied lopen. Routes variërend van 2 tot 13,5 kilometer. Voor ieder wat wils.

Onze kinderen zijn gewend om een stuk te lopen en dus kiezen we voor de zeven kilometer lange witte zwerfkeienroute. De route wordt gemarkeerd door witte pijlen die op grote zwerfkeien staan. Onze jongste spot de eerste kei direct en dus is het tijd om te gaan wandelen.

Loenermark witte zwerfkeienroute
Bij de parkeerplaats vind je borden met informatie over de wandelroutes. Wij kiezen voor de witte zwerfkeienroute.
loenermark wandeling startpunt
Vanaf de parkeerplaats lopen we eerst richting de schaapskooi op de Loenermark.

Witte zwerfkeienroute over de Loenermark: wandelroute van 7 kilometer

De zeven kilometer lange wandelroute lijkt op de kaart een heel diverse wandelroute te zijn door de verschillende landschappen van dit natuurgebied.

De schaapskooi en het grote open veld

Via een klein pad lopen we richting de schaapskooi. Het is midden op de dag dus de schaapskooi is leeg, de herder is op pad met zijn schapen. Voor de schaapskooi ligt een prachtig groot open veld.

Als we het veld op lopen blijken we geluk te hebben. Alle schapen staan in de verte op het veld tegen de bosrand aan. De jongste wil er direct naar toe rennen. We worden door iemand van de schaapskooi er op geattendeerd rustig richting de schapen te lopen en niet te rennen, daar schrikken de schapen van.

We lopen dus rustig naar de schapen toe. Het zonnetje staat laag en het is een prachtig gezicht om de kudde schapen zo bij elkaar te zien staan. We horen een bel rinkelen en de kinderen willen weten welk schaap de bel om heeft. Na een tijdje blijkt het zwarte schaap in het midden de bel te dragen.

Met moeite krijg ik de kinderen bij de kudde weg.

loenermark schaapskooi
Vanaf de schaapskooi lopen we het grote open veld op richting de schapen.
loenermark Veluwse schapen
Wat is het een prachtig gezicht om de schaapskudde in het winterzonnetje te zien staan.
Loenermark schapen
Na even goed zoeken heeft onze jongste het schaap met de bel gevonden.

Zandverstuiving

We verlaten het open veld door een hek en lopen het bos in. We lopen over kleine kronkelende paadjes en voordat we er erg in hebben staan we bij een grote zandheuvel midden in het bos. Natuurlijk moet de heuvel beklommen worden om er daarna direct vanaf te rennen. We zijn nog geen kilometer op weg en we hebben nu al een heel divers landschap gezien.

loenermark wandelen
De route is goed gemarkeerd. De keien met witte pijlen zijn niet te missen.
loenermark zandduinen
In het eerste stuk van de wandeling kom je bij de zandverstuiving.
loenermark zandverstuiving
Natuurlijk moeten de kinderen even naar boven en weer naar beneden rennen.

De heidegebieden van de Loenermark

We vervolgen onze wandelroute door het bos. Niet veel later lopen we het bos uit en kijken we uit over de heide, het Keizand. Deze staat midden in de winter niet in bloei, toch is het een prachtige omgeving.

We lopen langs de bosrand om na een klein stukje bos bij een nog veel groter heidegebied uit te komen. We blijven langs de bosrand lopen door het behoorlijk glooiende landschap en hebben prachtig uitzicht over het gebied. Als we niet veel later een bankje zien staan besluiten we te stoppen om een wat te drinken en van het mooie uitzicht te genieten. Met het winterzonnetje in het gezicht is het echt genieten.

loenermark heidegebied
Na de zandverstuiving lopen we het bos uit de hei op.
loenermark heide
Even latere vervolgen we de route en lopen een heel stuk langs de heide op.
loenermark
Wat is deze omgeving mooi. Het is echt genieten om hier in het zonnetje te lopen.

Door het bos naar het vennetje

We vervolgen onze route over de Loenermark en verlaten iets verderop de heide en gaan het bos in. We lopen tot we bij een weg komen. We moeten deze weg volgen en kiezen er voor om op het naastgelegen fietspad te lopen. Dit blijkt niet handig te zijn want we missen nu de kei met de witte pijl die ons het bos weer in moet sturen. Let dus goed op dat wanneer je links de weg op moet lopen gewoon aan de linkerzijde van de weg blijft lopen en niet het fietspad op gaat.

Na een klein stukje langs de weg gelopen te hebben wijst de witte pijl ons naar links en gaan we een klein pad op het bos in. Dit pad laat ons stiekem behoorlijk wat metertjes klimmen. Maar de kinderen lopen lekker door omdat de paden niet saai zijn.

We komen langs een open gebied in het bos en uiteindeljk komen we bij een vennetje. De kinderen kijken of ze vissen zien zwemmen, maar helaas ze zien niets. Ik geniet vooral van al die verschillende landschappen binnen een relatief korte tocht.

loenermark bos
Het tweede gedeelte van de route loopt door het bos.
loenermark wandelroute
Maar ook in het bos kom je open stukken tegen.
loenermark vennetje
op driekwart van de route lopen we langs dit vennetje.

Weer terug richting de schaapskooi en hutten bouwen

Het laatste stukje van de route is nog even klimmen. Maar uiteindelijk komen we bij het hek waar we het grote veld voor de schaapskooi aan het begin van de wandeling hebben verlaten. We lopen het grote veld over richting de schaapskooi en spotten nu iets dat we op de heenweg niet hebben gezien.

Aan de rand van het veld onder de bomen liggen allemaal takken waarmee kinderen hutten kunnen bouwen. Nou dat is aan onze jongste wel besteed. We laten hem lekker even zijn gang gaan. Ik kan mij zo voorstellen dat je hier in de zomer zo een uur kan zitten terwijl de kinderen zich vermaken.

loenermark open veld
Aan het eind van de route komen we terug bij het open veld voor de schaapskooi.
loenermark huttyenbouwen
En wat we op de heen weg niet hadden gezien is dat je hier hutten kunt bouwen.
loenermark huttyenbouwen
Onze jongste weet wel raad met al die takken.

Lammetjes kijken tijdens de lammetjesdagen.

Tijdens een tweede bezoek aan dit gebied staan de schapen binnen vanwege de lammertijd en gaan we aan het eind van de wandeling binnen kijken bij de schapen. We zien op een bord staan dat er al een lammetje is geboren. Een lam zien we het in de verte heel dicht tegen zijn moeder aan staan. Kijkend naar alle schapen in de stal vragen we af hoeveel lammetjes er in totaal geboren zullen worden dit jaar.

Als we dat willen weten moeten we half maart terug komen, dan zijn de jaarlijkse lammetjesdagen bij de schaapskooi op de Loenermark.

loenermark schaapskudde
Het is lammertijd, dus de schapen staan in de stal. Tussen alle schapen spotten we achterin het eerste lammetje.

De Loenermark heeft ieder jaargetij wel iets te bieden.

We zijn inmiddels twee keer op De Loenermark gaan wandelen, de afwisseling in het gebied spreekt ons erg aan. Maar de wandeling biedt ook echt verschillende dingen in de verschillende jaargetijden.

In de lente kun je kennismaken met de lammetjes in de schaapskooi. In de zomer staat de heide in bloei en moet het hier prachtig paars kleuren. Ook gaan de schapen er dan lekker op uit in het gebied. In de herfst vind ik een bos altijd fijn, als de herfstkleuren en paddestoelen hun intreden doen. En in de winter biedt dit gebied mooie open stukken om tussen het wandelen door ook van een heerlijk winterzonnetje te kunnen genieten.

Wij zijn fan van de Loenermark geworden! Is er dan helemaal geen minpuntje? Nou één kleintje dan, er is helaas geen horecagelegenheid in het gebied. Je kunt dus niet iets drinken of eten na de wandeling, tenzij je zelf iets meeneemt.

loenermark wandelroute
De witte zwerfkeienroute is heel afwisselend en heeft gedurende alle seizoenen iets te bieden.

Meer lezen

Wandelliefhebber? Lees dan meer blogs over wandelingen in Nederland:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.