Deutsche Bahn Museum in Neurenberg, het Duitse spoorwegmuseum

0
714

Natuurlijk kennen we allemaal het Spoorwegmuseum in Utrecht. Maar wist je dat Duitsland ook een spoorwegmuseum heeft? Het Deutsche Bahn Museum is te vinden in Neurenberg. Sowieso een hele leuke stad om heen te gaan en qua afstand goed te doen als meerdaagse tussenstop. Voor ons is Neurenberg echt de verrassing van het reisjaar 2016, maar dat heb je in het blog over onze stedentrip Neurenberg al kunnen lezen. In dit blog neem ik je mee naar het DB Museum.

Deutsche Bahn Museum in Neurenberg, het oudste spoorwegmuseum ter wereld

Het Deutsche Bahn Museum, of kortweg DB Museum, is geopend in 1882. Hierdoor is dit het oudste museum ter wereld dat in het teken staat van de spoorwegen. Naast de hoofdvestiging in Neurenberg, zijn er nevenvestigingen in Koblenz en in Halle an der Saale. Het Deutsche Bahn Museum mag dan het oudste museum zijn, het DB Museum is zeker niet verouderd. De tentoonstellingen zijn met de tijd meegegaan en ook aan kinderen is goed gedacht. Maar daarover later meer.

In het Deutsche Bahn Museum maakt de bezoeker kennis met de geschiedenis van de spoorwegen en de treinen vanaf 1800 tot en met een blik in de toekomst.

Op weg naar het Deutsche Bahn Museum.
Op weg naar het Deutsche Bahn Museum.

Een bezoek aan het Deutsche Bahn Museum

Vanaf ons hotel wandelen we in 10 minuutjes naar het Deutsche Bahn Museum dat net buiten het historische centrum van Neurenberg ligt. Nadat we onze kaartjes hebben staan we even gedesoriënteerd om ons heen te kijken. We staan in een grote hal met een brede trap naar boven en diverse ingangen. We besluiten om ons bezoek aan het Deutsche Bahn Museum op de begane grond te starten. Het eerste deel is een vrij traditionele tentoonstelling dat ons maar gedeeltelijk kan boeien. Echt een gedeelte voor de liefhebber.

De traditionele tentoonstelling kan de kinderen gedeeltelijk boeien.
De traditionele tentoonstelling kan de kinderen gedeeltelijk boeien.

Dan komen we in een ruimte waar treinen staan. We zien de moderne ICE naast de oude Adler staan, wat een mooi contrast.We lopen tussen de treinen door en ontdekken aan het einde van deze ruimte zelfs een koninklijke trein. Kijk, nu zijn de kinderen geïnteresseerd. De tentoonstelling met allerlei achtergrondinformatie bekijken we vrij vluchtig. Ik zie een gedeelte over de Tweede Wereldoorlog dat ik heel interessant vind. Voor de kinderen vind ik de beelden iets te heftig, maar de tentoonstelling is zodanig opgesteld dat je hier heel makkelijk aan voorbij kan lopen.

De heftige foto's zijn subtiel weggewerkt achter een muurtje. Erg fijn met kinderen.
De heftige foto’s zijn subtiel weggewerkt achter een muurtje. Erg fijn met kinderen.

Treinen, treinen en treinen

Voordat we verder naar boven gaan besluiten we eerst het andere deel van het DB Museum te bekijken. Hiervoor moeten we naar buiten en bij een andere hal naar binnen. We lopen op een verhoogd plateau, dat iets weg heeft van een perron, tussen de treinen door. Er staan echte pareltjes tussen. Aan de andere kant lopen we naar buiten en ontdekken we nog veel meer treinen. Het is jammer dat je er niet in mag. Wel rijdt er een mini trein rondjes en is hier een speeltuin voor de kinderen te vinden. In een seinwachtershuisje kunnen de kinderen op allerlei knopjes drukken en hendels bedienen. Het duurt even voordat we doorhebben dat er buiten dan echt iets verandert. “Kijk, als ik deze hendel doe, dan gaat dat licht aan” roept Camiel opeens. En ja, dan begint het heen en weer rennen tussen het seinhuisje en de armaturen die buiten staan.

Op naar de tweede hal met treinen.
Op naar de tweede hal met treinen.
Alle treinen staan er glimmend bij.
Alle treinen staan er glimmend bij.
He, ik heb het licht aangezet!
He, ik heb het licht aangezet!

Terug in het hoofdgebouw gaan we de trap op. We komen bij de tentoonstelling over de treinen nu en in de toekomst. Het geheel oogt al futuristisch en de filmpjes spreken de kinderen erg aan. Het maakt ons nieuwsgierig naar de rest van het museum, dus lopen we door.

Op weg naar het heden en de toekomst.
Op weg naar het heden en de toekomst.

Miniatuurtreintjes

Een gigantische verzameling miniatuur treinen staat opgesteld, in allerlei verschillende groottes. De hoeveelheid is al indrukwekkend. Middenin de ruimte is zelfs een room devider gemaakt die helemaal volstaat met treintjes. Wat een kunstwerk is dat. Als we een hele grote woonkamer zouden hebben, dan zou dat geweldig staan. Helaas leent ons huis zich hier niet voor. Helemaal achterin deze ruimte is een miniatuurbaan gemaakt. Op vaste tijdstippen komt er een medewerker die hier de treintjes laat rijden. Mocht je wat krapper in de tijd zitten, check deze tijden dan aan het begin van je bezoek.

De miniatuurtreintjes zijn erg mooi tentoongesteld.
De miniatuurtreintjes zijn erg mooi tentoongesteld.
Inspirerende room divider!
Inspirerende room divider!
Miniatuurlandschap. We wachten op de rijdende treintjes.
Miniatuurlandschap. We wachten op de rijdende treintjes.
De medewerker bedient de treintjes handmatig. Best knap om geen botsingen te veroorzaken.
De medewerker bedient de treintjes handmatig. Best knap om geen botsingen te veroorzaken.

Deutsche Bahn Museum heeft een kinderparadijs

Nog een verdieping hoger komen we terecht in een kinderparadijs. Een medewerker rijdt elk half uur met een miniatuur trein rond. De kinderen kunnen hier op plaatsnemen. Camiel wil dat dolgraag, maar Maureen voelt zich er te groot voor. Als haar broertje op de trein zit, zegt ze: “Ik ga wel met Camiel mee, het is ook zielig als hij alleen moet”. Tuurlijk joh, vooral doen. En dus laten ze zich vrolijk rondrijden. Daarna hebben we geen kind meer aan ze. Trein banen bouwen, rond sjezen op een looptrein of verkleden als Deutsche Bahn-medewerker. Het kan allemaal.

Wij komen tot de conclusie dat we tijd tekort hebben. De sluitingstijd komt snel dichterbij en met moeite krijgen we ze om 17 uur mee naar buiten.

Eindeloze treinbanen bouwen.
Eindeloze treinbanen bouwen.

Handig om te weten over het Deutsche Bahn Museum

Het Deutsche Bahn Museum is minder interactief dan het Spoorwegmuseum in Utrecht, toch moet je hier zeker een halve dag voor uittrekken. De prijs is wel vele malen vriendelijker. Voor een familieticket (2 volwassenen en max 4 kinderen) betaal je 10 euro, prijspeil 2016. Ter vergelijk, in Utrecht betaal je 16 euro per persoon als je geen Museumkaart hebt.Met de Neurenberg Card is het DB Museum gratis toegankelijk.

Het museum is op maandag gesloten. Op doordeweekse dagen kan je er terecht van 9 tot 17 uur. In de weekenden en de Beierse schoolvakanties van 10 tot 18 uur.

Meer informatie en voor een laatste check van de entreeprijzen en openingstijden kan je terecht op de website van het Deutsche Bahn Museum.

Had jij al eens van dit spoorwegmuseum in Duitsland gehoord? Zou je jouw kinderen hier een plezier mee doen?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Beieren en Neurenberg te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en het toeristenbureau van Neurenberg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.