Een bijzonder kasteel net over de grens: Jachtslot Clemenswerth

2
542

Net over de grens in Duitsland is van alles te doen met kinderen. Leuk voor een vakantie dichtbij en toch in het buitenland of een dagje uit. Tijdens onze vakantie in de Duitse regio Emsland bezochten we jachtslot Clemenswerth. Een bijzonder kasteel bij het plaatsje Sögel.

Jachtslot Clemenswerth: een stukje geschiedenis

Jachtslot Clemenswerth is het enige overgebleven jachtstercomplex uit het Barok tijdperk en staat op de lijst van Nationale Monumenten van Duitsland. Centraal in het complex staat het pronkgebouw, dit wordt omringd door acht paviljoens. Acht groene lanen verbinden de gebouwen met de omgeving. Juist dit ontwerp maakt het jachtslot uniek en echt de moeite waard om te bezoeken.

Clemens August heeft het jachtslot tussen 1737 en 1747 laten bouwen. De beste man had een hele serie belangrijke functies en daarbij behorende woonruimtes. Hij is uiteindelijk maar tien keer in jachtslot Clemenswerth geweest voor grootste jachtfeesten.

De bijzondere structuur van het jachtslot en de omgeving.
De bijzondere structuur van het jachtslot en de omgeving.

Een bezoek aan jachtslot Clemenswerth met kinderen

We parkeren de auto op de parkeerplaats bij jachtslot Clemenswerth. Het is een grijze en druilerige dag. Ergens in die grijze massa moet een jachtslot staan… Pas als we dichterbij komen zien we het. Dit jachtslot bestaat uit meerdere gebouwen. Het buitengebied is gratis toegankelijk, maar wij willen natuurlijk binnen kijken. Bij de kassa krijgen de kinderen een speurtocht en hiermee gaan we op pad. De dame bij de kassa vertelt dat er zo een film over de geschiedenis van jachtslot Clemenswerth wordt getoond in een van de paviljoens.

Het buitenterrein is gratis toegankelijk. Met onze toegangskaartjes kunnen we meerdere paviljoens van binnen bekijken.
Het buitenterrein is gratis toegankelijk. Met onze toegangskaartjes kunnen we meerdere paviljoens van binnen bekijken.

Natuurlijk gaan we eerst de film kijken. Altijd fijn als je iets meer weet over de achtergrond van een bezienswaardigheid. We hebben geluk en krijgen de Nederlandse versie van de film te zien. Heel handig met kinderen. De voice-over praat zo snel dat we moeite moeten doen om het verhaal op ons in te laten werken en de kinderen erbij te houden.

Na de film lopen we naar het pronkgebouw voor de rondleiding. We krijgen sloffen over onze schoenen om de vloer te beschermen. In het midden van het pronkgebouw beseffen we pas goed hoe bijzonder dit complex is. We kijken uit de ramen naar buiten en zien de acht paviljoens helemaal niet! Via de lanen kijken we het gebied in, alsof het pronkgebouw hier helemaal alleen staat. De rondleiding brengt ons naar boven. Tot grote verwondering van de kinderen is er een geheime deur voor bedienden. Dagen later hebben ze het er nog over: “En in de muur zit een deur en die zag je helemaal niet, die was geheim en alleen de mensen die er werkten mogen die gebruiken”. Het zijn soms de kleine details die indruk maken op de kinderen.

In het midden van het pronkgebouw.
In het midden van het pronkgebouw.

Buiten bezoeken we met de gids de siertuin die bij het jachtslot hoort. Ze vertelt kort nog iets en dan kunnen we zelf rond kijken. Via de tuin komen we ook bij het kleine kerkje dat in een van de acht paviljoens te vinden is. Hier moet nog een vraag uit de speurtocht worden opgelost en dus wordt er goed gekeken.

In de mooi aangelegde tuin.
In de mooi aangelegde tuin.
Een bijgebouwtje in de tuin en het beeld van Jezus die het kruis draagt. De kinderen weten het verhaal precies dankzij hun katholieke basisschool.
Een bijgebouwtje in de tuin en het beeld van Jezus die het kruis draagt. De kinderen weten het verhaal precies dankzij hun katholieke basisschool.
Binnenkant van de kerk.
Binnenkant van de kerk.

In een van de andere paviljoens is een tentoonstelling te zien over de jacht uit de tijd van Clemens August. Een mooie tentoonstelling, maar helaas zijn alle informatiebordjes in het Duits. Best bijzonder als je bedenkt dat het jachtslot zo dichtbij de grens staat. Nederlands of Engels was geen overbodige luxe geweest.

Terug in de tijd in een van de paviljoens.
Terug in de tijd in een van de paviljoens.
We leren meer over de drijfjacht. De herten werden opgejaagd totdat ze er bij neervielen.
We leren meer over de drijfjacht. De herten werden opgejaagd totdat ze er bij neervielen.

Het omliggende gebied nodigt uit om te wandelen. Helaas lijkt het steeds harder te gaan regenen. Jammer, maar ook een goede reden om nog een keer terug te gaan. Gedurende het jaar zijn er veel leuke evenementen waarbij je terug gaat in de tijd. Een compleet overzicht is te vinden op de website van jachtslot Clemenswerth. Op ons lijstje staat in ieder geval het jacht evenement dat eind september plaats vindt. Ook begin december (Advent) en met Pasen zijn er mooie evenementen die een bezoek extra leuk maken.

De speurtocht is inmiddels af. Dochter M. en zoon C. leveren deze in bij de kassa en krijgen een mooie bouwplaat cadeau.

Speurtocht inleveren.
Speurtocht inleveren.

Praktische informatie

Volwassenen betalen 6 euro voor de entree en kinderen 3 euro. Voor 14 euro koop je een familiekaart. Van 1 november t/m 31 maart is jachtslot Clemenswerth geopend van 11 tot 16 uur en van 1 april t/m 31 oktober van 1- tot 18 uur. Op maandag is alles dicht. Bekijk alle actuele informatie op de website van Clemenswerth.

Had jij ooit van jachtslot Clemenswerth gehoord? Lijkt het je leuk om er een keer (op een droge dag) heen te gaan?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in de regio Emsland te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen is samenwerking met de toeristenbureaus van Niedersachsen en Emsland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.