Fietsvakantie in Duitsland met kinderen: relaxed fietsen langs de Neckar

0
573

Het was dochter M. die vorig jaar vroeg: “Mama, kunnen we een keer met de fiets op vakantie?”. Eh… Daar moest Saskia even over nadenken. “Laten we eens beginnen met langere fietstochten maken” stelde ze voor. In de meivakantie is het zover: een voorproefje van een fietsvakantie in Duitsland met kinderen. Langs de rivier Neckar loopt een mooie en vlakke fietsroute die geschikt is voor een meerdaagse fietsvakantie maar ook voor dagtochten. Een goede bestemming om met kinderen te gaan fietsen.

Fietsen langs de Neckar

Misschien denk je nu wel: “Eh, de Neckar…. daar heb ik ooit wel van gehoord, maar geen idee waar ik moet zijn”. Dat kan heel goed. De Neckar is te vinden in het zuidwesten van Duitsland. Bij Villingen-Schwenningen in het Zwarte Woud ontspringt de rivier. Daarna stroomt het water in noordoostelijke richting en komt langs Stuttgart, Heilbronn en Heidelberg. Bij Mannheim komt de Neckar bij de Rijn.

Langs de Neckar loopt de Neckartal-Radweg. Een fietsroute van 366 kilomoter die erg geschikt is om in etappes te rijden. Zelfs voor beginners en dus ook voor kinderen. De route gaat door Heilbronnerland en Odenwald, gebieden die bekend staan om de burchten, kastelen, wijnranken en vele andere bezienswaardigheden. Naast de mogelijkheid om hier je fietsvakantie in Duitsland door te brengen, kan je dagtochten langs de Neckar fietsen. Het treinspoor volgt de loop van de Neckar en hierdoor kan je de auto op plek A parkeren, gaan fietsen en dan vanuit plek B de trein terug nemen naar plek A. De fiets mag gratis mee in de trein, dus je betaalt alleen voor je gezin het treinkaartje. Op de fietskaarten van het gebied is duidelijk te zien waar de treinstations zijn.

Fietsen langs de Neckar over de Neckartal-Radweg.
Fietsen langs de Neckar over de Neckartal-Radweg.

Een dag fietsen met kinderen langs de Neckar

Wij beginnen onze fietstocht langs de Neckar in het plaatsje Bad Wimpfen. Bij LauterBikes hebben we vier fietsen gehuurd. Met gehuurde fietsen gaan fietsen vind ik best een risico, regelmatig zijn deze van slechte kwaliteit. Maar niet bij LauterBikes. Twee stoere zwarte mountainbikes staan er klaar voor de kinderen en de fietsen van G. en mij zien er ook goed uit. Degelijke fietsen die toch licht zijn en zichtbaar goed onderhouden. We klikken onze fietstassen op de bagagedragers en dan kunnen we gaan.

“Loop het eerste stukje maar met de fiets aan de hand. De weg gaat nogal steil naar beneden. Als je door het centrum van Bad Wimpfen naar het station loopt, begint daarachter het fietspad langs de Neckar” vertelt de eigenaar van de fietsverhuur. Dat advies volgen we op. M. en C. moeten straks eerst wennen aan de fietsen en de handremmen, dus dat doen we liever op vlak terrein.

Het station van Bad Wipmfen.
Het station van Bad Wipmfen.
De bordjes bij de start van onze fietsroute.
De bordjes bij de start van onze fietsroute.

Fietsen langs de Neckar van Bad Wimpfen naar Mosbach

We fietsen vandaag van Bad Wimpfen naar Mosbach, een fietstocht van 22 kilometer. Ik vind het vooraf best spannend. M. (9 jaar) kan prima fietsen en heeft haar Verkeersdiploma al op zak. Zoon C. (7 jaar) is een ander verhaal. Hij fietst niet veel en wordt onzeker van het fietsen op een onbekende fiets. Hij is daarnaast snel afgeleid. Maar kinderen blijven je toch verrassen. C. zit als eerste op zijn fiets en fietst zo weg. We zetten zijn versnellingen ietsje zwaarder en hameren er op dat hij alleen met rechts (= achterrem) mag remmen. Daarna gaat het fietsen nog beter. M. heeft al snel zelf door hoe de versnellingen werken en verkondigt om de paar kilometer: “Ik wil thuis ook een fiets met versnellingen”.

Het eerste deel van de route rijden we op een vrijliggend fietspad dat langs de Neckar loopt. Precies zoals verwacht. Ik had op de website van Radsüden al gelezen dat de route over een vrijliggend fietspad gaat. Als we een paar kilometer verder zijn stopt het fietspad plotseling. Onze route gaat nu verder over een weg waar auto’s en vrachtwagens 50 km/uur mogen rijden. Ze rijden echter een stuk harder en vrij dicht langs ons. Ik vind het met de kinderen geen veilige situatie. We besluiten af te stappen en dit gedeelte te lopen. Jammer, want het was met enige creativiteit best mogelijk geweest om het fietspad hier door te laten lopen.

Fietsend langs de Neckar.
Fietsend langs de Neckar.
Even lopen. Toch een stuk veiliger als je met kinderen aan het fietsen bent.
Even lopen. Toch een stuk veiliger als je met kinderen aan het fietsen bent.

Neckartal-Radweg staat goed aangegeven met bordjes

Gelukkig zien we bij een T-splitsing het bordje van onze fietsroute. Mooi, we kunnen het fietspad weer op. De fietsroute langs de Neckar staat overal goed aangegeven, dus geen gedoe met papieren fietskaarten die je er steeds bij moet pakken. Ondanks dat het geen stralende voorjaarsdag is krijgen we het warm van het fietsen. De jassen gaan uit en het tempo lijkt omhoog te gaan. Ik verbaas me erover hoe makkelijk de kinderen fietsen.

Onderweg zien we regelmatig bankjes waar je even kan stoppen. Langs de fietsroute passeren we meerdere burchten en ruïnes. Zo begin mei staan de koolzaadvelden volop in bloei. Hoewel onze route vlak is, worden we wel omringd door een glooiend landschap. Af en toe buigt onze fietsroute iets af van de Neckar en fietsen we een stukje door een dorpje.

Nog 16 km te gaan. Die eerste 6 km gingen snel.
Nog 16 km te gaan. Die eerste 6 km gingen snel.
Het tempo zit er goed in.
Het tempo zit er goed in.
Glooiende heuvels met burchten en kastelen.
Glooiende heuvels met burchten en kastelen.
En nog een kasteel, hoog op de heuvel.
En nog een kasteel, hoog op de heuvel.

Sluizen in de Neckar en bankjes voor een pauze

Bij de sluis steken we de Neckar over. We moeten hiervoor met een trap omhoog en daarna weer omlaag. “Ik kan zelf mijn fiets omhoog duwen” zegt C. En ja hoor, hij krijgt het voor elkaar. Net als M. Ik besef me dat ze steeds groter en zelfstandiger worden. Op de sluis kijken we naar een schip dat net aan komt varen. Later zal dit schip ons passeren als we pauze houden.

We fietsen verder. Als we zo’n 17 kilometer in de benen hebben is het tijd voor onze pauze. C. wil het liefst in een keer doorfietsen. Ik weet wel waarom. We gaan na het fietsen mini-golfen in Mosbach en dat vindt hij erg leuk. Zo’n doel bij een fietstocht met kinderen is erg handig als extra motivatie. Vlak voor Mosbach worden we ingehaald door 4 senioren op de fiets. Ook Nederlanders blijkt. Ze kamperen hier in de buurt en komen hier om te fietsen. Die keuze begrijp ik goed, ik heb nog nergens in Duitsland zoveel vrijliggende fietspaden en bewegwijzering voor fietsers gezien als hier.

We moeten met de fiets over de sluis.
We moeten met de fiets over de sluis.
"Ik kan het zelf" zegt Camiel.
“Ik kan het zelf” zegt C.
Op de sluis kijken naar een boot.
Op de sluis kijken naar een boot.
Nog een stukje zonder fietspad, maar deze keer is er veel minder autoverkeer.
Nog een stukje zonder fietspad, maar deze keer is er veel minder autoverkeer.
Vlak voor Mosbach stoppen we eventjes bij dit mooie plekje.
Vlak voor Mosbach stoppen we eventjes bij dit mooie plekje.

Ons einddoel: de midgetgolfbaan

Na het fietsen van 22 kilometer hebben M. en C. genoeg energie over voor een spelletje midgetgolf. Dat doen we bij Abenteuergolfanlage Mosbach. Een erg leuke baan met verrassende onderdelen. Ik zie na deze succesvolle fietstocht opeens perspectieven voor een meerdaagse fietsvakantie in Duitsland met kinderen. Met een leuk einddoel na elke fietsdag is dat goed te doen met kinderen. En leuke stops genoeg langs de Neckar, denk maar aan het bezoeken van een kasteel of een ijsje eten in een sfeervol dorpje.

Vanaf Mosbach kan je met de trein terug naar Bad Wimpfen. De fiets mag gratis mee.

Bijna in Mosbach. Het fietspad gaat hier een stukje onder een weg door.
Bijna in Mosbach. Het fietspad gaat hier een stukje onder een weg door.
Bijna in Mosbach.
En nog een bruggetje.
Na 22 km fietsen slaan we nog even een balletje.
Na 22 km fietsen slaan we nog even een balletje.
Met kinderen is het fijn om een doel te hebben bij het fietsen.
Met kinderen is het fijn om een doel te hebben bij het fietsen.

Fietsvakantie in Duitsland met kinderen

Voor een fietsvakantie in Duitsland met kinderen is het ‘Radsüden’ een goede bestemming. Zes toeristische regio’s in het noorden van Baden-Württemberg hebben zich onder de naamRadsüden verenigd. Het gaat om: Hohenlohe, Schwäbisch Hall, Liebliches Taubertal, Odenwald, Heilbronnerland en Kraichgau-Stromberg.

Op de website van Radsüden is alle informatie te vinden die je nodig hebt voor het plannen van een fietsvakantie in dit deel van Duitsland, denk aan overnachtingsmogelijkheden, routes, fietsverhuur, servicepunten, bezienswaardigheden enz. Het mogelijk om er fietskaarten aan te vragen en/of te downloaden. Ook kan je er complete arrangementen boeken. Volg trouwens ook de Nederlandstalige Facebookpagina, daar komen regelmatig leuke tips voorbij.

Speciaal voor gezinnen die op fietsvakantie in Duitsland willen zijn er een aantal routes samengesteld. Samen met andere nuttige informatie is een uitgebreidere beschrijving te vinden op de gezinspagina van RadSüden.

De twee leukste lange afstandsfietsroutes voor gezinnen:
  • Neckartal-Radweg
  • Fietsen tussen twee rivieren op fietsroute Doppeltes Lottchen

Korte fietsroutes voor gezinnen:

  • Schozachtal, 9 km en 104 hoogte meters
  • Kraichgau, 30 km en 150 hoogte meters
  • Waldbrunn, 30 km en 150 hoogte meters
  • Burgbergronde, 25 km en 215 hoogte meters
  • Hohenlohe en Naturpark Schwäbisch Fränkischer Wald, 26 km en 420 hoogte meters (alleen geschikt met getrainde kinderen vanaf 12 jaar)

Voor ons dus genoeg redenen om een keer terug te komen. En wie weet gaan we dan een meerdaagse fietstocht maken, op naar onze eerste echte fietsvakantie in Duitsland!

Wist jij dat dit deel van Duitsland zo geschikt is om met kinderen te fietsen?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er in deze omgeving nog meer te beleven is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Odenwald. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.