Op steeds meer plekken is het mogelijk om de oude forten van de Hollandse waterlinie te bezoeken. Zo gingen we eerder al naar Fort Pampus en zijn we erg nieuwsgierig naar het nog te openen Waterliniemuseum (oktober 2015). Aangenaam verrast werden we door GeoFort in Herwijnen. Nieuwsgierig wat daar te doen is? Lees dan verder.
GeoFort in Herwijnen
GeoFort is een initiatief van Kadaster, Shell, TNO, EBN, Esri Nederland en Geodan. De achterliggende doelstelling is om kinderen en jongeren op een leuke manier in contact te brengen met alles rondom geo, cartografie en navigatie en hen op de lange termijn te interesseren voor een studie en baan in die richting. Dan hebben ze aan mij een goede, want aardrijkskunde was vroeger mijn lievelingsvak op school, ik studeerde een jaar aan de lerarenopleiding en stapte daarna over op ruimtelijke ordening en planologie. Ik ben dus dol op alles wat met geografie te maken heeft en breng ide kennis met liefde over op mijn eigen kinderen. Het zal jullie dus niet verbazen dat een bezoek aan GeoFort hoog op ons verlanglijstje stond!
Wat is er te doen bij GeoFort met kinderen?
Ook als je niet zo’n geografie-fan bent als ik (en de rest van ons gezin), dan is GeoFort zeker de moeite waard. Het fort bestaat uit twee delen. Voor GeoFort moet je betalen (zie onder het kopje ‘praktische informatie’) en hier vind je doolhoven, reis je naar het binnenste van de aarde, kan je een Minecraft-opdracht doen en ook binnen zijn er allerlei interactieve tentoonstellingen. Het gratis gedeelte van het fort bestaat uit een hele gave speeltuin van Staatsbosbeheer en een hip uitziend café.
Wij gingen liepen GeoFort in en besloten eerst het buitengedeelte te doen. We waren erg nieuwsgierig naar de reis naar het binnenste van de aarde. M. en C. vonden het even spannend, want we stonden in een donkere ruimte met een vloer die wiebelde. In hoog tempo reisden we naar beneden, dat werd op het einde echt spannend toen we zagen dat er barsten in het glas van onze ‘lift’ kwamen… Gelukkig gingen we snel weer naar boven en kwamen we veilig boven de grond. C. ging het gebouwtje waar we in waren geweest eens nader inspecteren en kwam tot de conclusie: “We zijn helemaal niet naar het binnenste van de aarde geweest, het was een film! Kijk, onder het gebouw zit geen tunnel”.
Bij de ingang hadden beide kinderen een knikker gekregen. “Die hebben jullie nodig om te ontdekken of je boven of beneden zeeniveau woont” werd er verteld. Die knikker brandde natuurlijk in de broekzakken, dus snel met het trekvlot naar een grote kaart van Nederland die in midden in de gracht ligt. Even zoeken waar onze woonplaats ongeveer ligt, de kleur onthouden en terug naar de wal. Daar was te zien welke delen/kleuren van Nederland onder water zouden staan als we geen dijken hebben. Pff, gelukkig, wij houden droge voeten!
Vooral M. verheugde zich erg op de doolhoven. We kregen een opdrachtenkaartje mee voor het Elementendoolhof met daarop 4 vragen. Bij elke goed beantwoorde vraag krijg je een cijfer en die cijfers vormen samen een code waarmee je weer uit het doolhof kan. De vragen gingen over water, aarde, vuur en lucht en de antwoorden waren te vinden in 4 tentoonstellingsruimtes die in het doolhof zijn verstopt. In elke ruimte zijn meerdere deuren waarmee je er weer uit kan en als het goed is ga je dan dwalen door het doolhof. Ik weet niet hoe we het voor elkaar hebben gekregen, maar wij liepen elke keer in één keer goed! Met een klein beetje hulp van ons vond M. heel makkelijk de antwoorden op de vragen. Aan het einde was er voor haar maar één conclusie: wat saai! Eh, dat denk ik niet, je hebt gewoon ontzettend geluk gehad met het vinden van de juiste weg en ouders die je goed kunnen uitleggen hoe je moet kaart lezen….
C. wilde graag naar het geur doolhof. Hier ga je net als een zalm met behulp van geur je weg proberen te vinden. Overal staan geurzuilen waar je aan kan snuffelen. Hij wist precies welke geur hij moest hebben en leidde ons in hoog tempo door het doolhof. Rechtstreeks naar de uitgang! M. vond de geurzuilen maar stinken en liet haar broertje lekker z’n gang gaan.
In een van de gebouwen van het fort vonden we de ruimte waar je in een Minecraft-omgeving op zoek moet naar aanwijzingen voor coördinaten. Deze moet je daarna buiten proberen te vinden. C. (onze beeldscherm-fan) vond dit helemaal geweldig en ook buiten ging hij fanatiek op zoek naar de juiste plek.
Ook in de kelder van het fort vonden we ruimtes waar van alles te doen is, inclusief een desoriëntatie tunnel. Nu ben ik niet makkelijk te desoriënteren, maar deze tunnel kreeg dat wel voor elkaar.
Tijd om naar het hoofdgebouw te gaan. We keken een stukje van een film waarbij Nederland van boven wordt bekeken en voerden met een vliegtuigje inspecties uit waarbij we o.a. probeerden hennepteelt te vinden in de graanvelden. Van Kapla bouwden we aardbeving-bestendige gebouwen, of juist niet…. want het is ook erg leuk als je gebouw instort als de tafel gaat beven!
De speeltuin lokte ook. Tijd om GeoFort te verlaten. Er zijn nog meer speurtochtmogelijkheden voor kinderen, maar die bewaren we voor een volgende keer. Want voor herhaling vatbaar is GeoFort zeker.
In de speeltuin kan je terecht voor het betere klim- en klauterwerk. Echt een leuke plek voor iets oudere kinderen. C. (6 jaar, 110 cm) was er eigenlijk net te klein voor. Hij vermaakte zich wel uitstekend met het zelf in elkaar zetten van een doolhof. M. (7 jaar, circa 128 cm) kon prima uit de voeten met het klimtoestel. Neem voor de zekerheid ook droge kleren mee, een deel van de speeltuin is namelijk voorzien van een waterpomp.
Praktische informatie
De entree is 8,50 euro en kinderen t/m 3 jaar hoeven nog niet te betalen. GeoFort is met Museumkaart gratis te bezoeken. Het gedeelte met de speeltuin is vrij toegangelijk. Meer informatie over alle activiteiten en de openingstijden is te vinden op de website van GeoFort.
Had jij al eens van GeoFort gehoord?
Meer lezen
Op zoek naar meer uitjes met kinderen waarbij ontdekken centraal staat? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Forteiland Pampus
- PIT: beleef de wereld van politie, brandweer en ambulance
- Nationaal Militair Museum
- Openluchtmuseum
- Geocaching met kinderen
KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).