Leer alles over giftige dieren bij GIF! van Naturalis

0
796

Enge gifslangen, griezelige grote spinnen en dodelijke paddenstoelen. Klinkt eng? De nieuwste interactieve expositie GIF! van Naturalis is behoorlijk spannend! Blogger Iris gaat op pad naar Leiden om met haar twee zoontjes te griezelen en te leren over gifdieren.

Leer alles over giftige dieren bij GIF! van Naturalis

Bij ons thuis sparen de jongens fanatiek de plaatjes van Freek Vonks wondere wereld. Achterin het spaarboek lazen ze al over de nieuwe tentoonstelling GIF! van Naturalis. Als ze horen dat we er heen gaan, zijn ze heel enthousiast. “Ik hoop dat er veel dingen van Freek Vonk zijn!”, roept T. (7). Hij is gek op de enthousiaste onderzoeker. B. (10) bereidt zich anders voor: van te voren leest hij zich extra goed in over giftige spinnen, slangen en insecten. “Ik hoop dat ik nog wel wat nieuwe dingen ga leren”, zegt hij als we vertrekken richting Leiden.

Overal spinnen en slangen

Hij hoeft zich geen zorgen te maken. Bij binnenkomst van de tentoonstelling, lopen we bijna direct tegen een groot scherm op met informatie over gifslangen. “Wow, er zijn gewoon 2.500 giftige slangensoorten!”, zegt B. onder de indruk. Als we de grote kamer binnenkomen, zien we om ons heen overal terrariums en aquariums. Daarin zien we felgekleurde slangen en enorme spinnen. De een nog giftiger dan de ander. De jongens zijn er stil van, en staan een hele tijd bij de gifdieren te kijken. “Dit is echt een megagrote spin! Die wil ik echt niet in mijn kamer hebben!”, zegt T. bij een vogelspin.

In de grote ruimte staan een hele rij terrariums
In de grote ruimte staat een hele rij terrariums

Interactieve spelletjes

Dan komen we bij een interactieve quiz aan. De jongens wachten even tot ze een plekje hebben en doen dan fanatiek mee. Binnen een bepaald aantal seconden moeten ze bij een foto van dieren of planten snel aangeven of ze giftig zijn, steken, bijten of dat aanraken pijnlijk is. Daarna komt er uitleg over het goede antwoord. Ze blijven net zo lang doorgaan, tot ze alle foto’s gehad hebben.

Er zijn veel interactieve elementen in de tentoonstelling GIF! van Naturalis
Er zijn veel interactieve elementen in de tentoonstelling GIF! van Naturalis

Paddenstoelensoep maken

Dan lopen we langs een grote tafel met allemaal schalen en een grote pan er naast. De medewerkster van Naturalis vraagt of de jongens een paddenstoelensoep willen maken. “Je ziet hier allerlei soorten paddenstoelen, maar er zijn er maar drie niet giftig”, legt ze uit. “Het is de bedoeling dat je die drie soorten uitkiest en de lampjes aanzet. Als je de goeie hebt, wordt de pan groen en is je soepje veilig om te eten. Maar wordt hij rood, dan heb je een gevaarlijke soep gemaakt!”.

Dat willen de jongens natuurlijk wel proberen. Maar het is flink lastig, want veel paddenstoelen lijken op elkaar. T. wil een soort champignon in de soep doen, maar dat blijkt de meest giftige paddenstoel van Nederland te zijn. Oeps! Wij blijven onze paddenstoelen maar gewoon bij de supermarkt kopen.

Paddenstoelensoep maken die niet giftig is, is nog best moeilijk!
Paddenstoelensoep maken die niet giftig is, is nog best moeilijk!

Kasten vol spannende dingen

In de volgende ruimte komen we eerst bij een paar grote kasten met allemaal bakjes er in. Op het bureaublad staan ook veel dingen om te bekijken. Een vriendelijke en enthousiaste medewerkster van Naturalis geeft de jongens een spons. “Dit is een echte spons, een soort zacht skelet van een zeedier”, vertelt ze erbij. De jongens voelen voorzichtig. “Is dit ook giftig?”, vraagt B. De medewerkster vertelt dat het gif in de spons niet schadelijk is voor kleine visjes. Die maken daar dankbaar gebruik van en verschuilen zich in de spons. Zo zijn ze veilig voor de grotere zeedieren die wel last van het gif hebben. “Wat slim!”, zegt T.

Slimme visjes verschuilen zich in de sponsen
Slimme visjes verschuilen zich in de sponzen

Ik loop even verder met hem naar een tv waarop Freek Vonk druk aan het gebaren is om op de knop te drukken. Als T. op de knop drukt, vertelt Freek op het beeld een heel verhaal over dieren die net doen alsof ze gifdieren zijn, waardoor ze met rust gelaten worden. Dit soort schermen staan er door de hele tentoonstelling, steeds met andere filmpjes.

Vragen stellen aan de medewerkers van Naturalis

Als het filmpje voorbij is, staat B. nog steeds bij de onderzoekster voorwerpen en dieren te bekijken. Hij heeft duizend-en-een vragen, waarop hij steeds een geduldig antwoord krijgt. Het viel ons al eerder op, de medewerkers van Naturalis zijn echt heel kindvriendelijk. Als B. vragen over spinnen heeft, die de dames niet kunnen beantwoorden, halen ze er een Engelstalige man bij. “Deze meneer weet echt alles over de dieren die we in Naturalis hebben, hij kan je vragen vast beantwoorden”.

Inderdaad, hij geeft uitgebreid antwoord. Bijvoorbeeld waarom ze een bepaalde spinnensoort uit Australië niet op de expositie GIF! van Naturalis hebben. Die is namelijk zo gevaarlijk, dat het gif binnen een uur een mens doodt. En het tegengif mag niet buiten Australië komen. “Goede reden!”, vindt B.

Hoe lang is de slangenhuid?

Ondertussen spreekt een andere medewerkster van de expositie GIF! van Naturalis T. aan. “Wil je weten hoe lang deze slangenhuid is?”, vraagt ze. Ze haalt enorme slangenhuid tevoorschijn en legt deze op de grond. “Als je er nou bij gaat liggen, kunnen we zien hoeveel keer hij groter is dan jij”. De slangenhuid is wel twee en half keer langer dan T.

Achter ons wordt het opeens druk. De dierenverzorger komt er aan en gaat de gifkikkers voeren. We gaan er even bij staan. Leuk om te zien hoe de kikkers hun prooi wegslikken.

De dierenverzorger voedt de gifkikkers
De dierenverzorger voedt de gifkikkers

Verderop is er weer een soort spel te spelen. Op de grond stroomt via projectie water. Op het scherm verschijnt steeds een opdracht, zoals: ‘Loop van de zeester naar de schelp’. En dan zonder een van de giftige visjes of plantjes aan te raken. Gelukkig is het niet echt nat, want hij plonst een paar keer het water in.

In de volgende en gelijk ook laatste kamer is het tijd om in actie te komen zoals Freek. De jongens kijken door microscopen, pakken hun koffers in voor een expeditie en bevaren een wilde rivier samen met Freek. Net echt…

Wat moet er mee op expeditie?
Wat moet er mee op expeditie?

Dan zijn we er weer doorheen. We hebben een uur of twee over de hele tentoonstelling GIF! van Naturalis gedaan en de jongens willen eigenlijk nog even terug naar binnen, maar het gaat helaas sluiten. Gelukkig hebben we wel alles kunnen zien. “Nu weet ik echt heel veel over gif!”, zegt B. tevreden als we naar buiten lopen.

Praktische informatie

De expositie GIF! van Naturalis is vanaf 14 oktober 2017 dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. Naturalis zelf is nog dicht voor verbouwing tot 2019. Kinderen met een vol verzamelalbum van de wereldplaatjes van Freek Vonk (via de Albert Heyn) krijgen het tweede ticket voor de voorstelling gratis. Let op: deze actie geldt van 30 oktober tot 23 december 2017 en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. Reguliere kaartjes kosten 12 euro voor volwassenen en 9 euro voor kinderen. Kijk voor meer informatie op de website van Naturalis: https://www.naturalis.nl. Met Museumkaart is de tentoonstelling gratis te bezoeken. Reserveer wel vooraf online je kaartjes.

Zouden jouw kinderen de tentoonstelling GIF! van Naturalis ook leuk vinden?

Meer lezen

Hebben jouw kinderen ook interesse in leren over de natuur? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,TwitterenInstagram.

We bezochten de preview van Gif! van Naturalis op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.