Bezoek de grotten van Hotton in de Belgische Ardennen met kinderen

0
937

Als je naar de Belgische Ardennen gaat, kun je een bezoek aan ondergrondse grotten niet overslaan. In Remouchamps, Han, Lorette en Hotton kun je hiervoor terecht. Tijdens haarverblijf in Durbuy, gaat Annemiek met haar gezin richting grotten van Hotton, naar de grotten die ook wel bekend staan als de grotten van 1001-nacht.

Een bezoek aan de grotten van Hotton in de Belgische Ardennen

Het is begin maart en best fris buiten. Een prima dag voor een bezoek aan een ondergronds paradijs.Onderweg naar de grotten van Hotton in de Belgische Ardennen rijden we langs de Ourthe, een snelstromende rivier waar veel gekajakt wordt. Nu niet, want blijkbaar zijn er weinig bikkels die het koude water trotseren. Als de temperatuur straks gaat stijgen, zal er volop gevaren worden op de rivier.

Hotton oogt als een gezellig stadje, met op deze zaterdagochtend een markt en daarnaast diverse winkels en cafe’s/restaurants. Voor zover we kunnen zien is er geen sprake van een authentieke binnenstad. Wij stappen niet uit, maar volgen de bordjes richting ‘grottes’ en rijden door het bos de berg op. Boven aangekomen kunnen we de auto kwijt op de ruime parkeerplaats. Er is een houten speelgelegenheid waar kinderen al even kunnen spelen voordat de rondleiding begint.

Bij de ingang van de grotten is een restaurantje met terras. De inrichting issober maar doeltreffend, met ook binnen een speelgelegenheid voor kinderen.Je kunt erenkele souvenirs kopen, waaronder stenen en knuffels van wilde zwijnen en vleermuizen. Geen schreeuwende prullaria, maar allerhande hebbedingen die met het thema grotten, gesteente en Ardennen te maken hebben.

Het bezoekerscentrum met informatie over de grotten van Hotton
Het bezoekerscentrum met informatie over de grotten van Hotton
Nog even spelen voordat we afdalen
Nog even spelen voordat we afdalen
Even kijken bij de souvenirs
Even kijken bij de souvenirs

Aan de muur hangen grote borden die vertellen over het ontdekken van de grot, een tekening van het gangenstelsel en informatie geven over de verschillende soorten gesteentes. Alles wordt zowel in het Frans als in het Nederlands weergegeven.Ergens achteraan staat een glazen kast, die aan de binnenkant helemaal beslagen is. In eerste instantie hebben we geen idee wat dit moet voorstellen. Als even later de gids de groep bij elkaar roept en vraagt hem te volgen, blijkt dat de glazen kast de ingang van de grot is.

Aan de muur hangen grote borden boordevol informatie over de grotten van Hotton
Aan de muur hangen grote borden boordevol informatie over de grotten van Hotton

En dan… de diepte in…

We gaan door de glazen deur en dalen via een metalen trap af naar de grot. Het is er vrij donker en vochtig, precies zoals je het zou verwachten. De kinderen kijken gespannenom: dit wordt leuk en spannend tegelijkertijd! De gids gaat ons voor en geeft in de eerste ‘zaal’ uitleg over veiligheid en wat we kunnen verwachten. Dit doet hij volledig in het Nederlands, simpelweg omdat in ons geval geen Franstalige bezoekers deelnemen aan de rondleiding.

Kern van zijn verhaal is dat we zeker zo’n 500 treden zullen gaan afdalen, daarbij tot een diepte van 70 meter komen en in totaal een kilometer zullen afleggen. De grot bestaat uit een gangenstelsel die je langs diverse zalen brengt. Steeds lopen we een stuk via metalen roosters of een stenen grond naar een volgende zaal. Lampen verlichten de wanden en accentueren de prachtige druipstenen. Sommige paden zijn nat en een beetje glad, dus we moeten wel opletten waar we lopen.Volwassenen moeten opletten dat ze hun hoofd niet stoten, want sommige doorgangen zijn relatief laag.

Daar gaan we dan: door door de beslagen glazen deur de grot in
Daar gaan we dan: door door de beslagen glazen deur de grot in

Een goede gids maakt een bezoek aan de grotten van Hotton compleet

De gids vertelt boeiend over de verschillende wijzen waarop de grot is ontstaan, deels door uitslijting van ondergronds water. Ook vertelt hij over de effecten van het water dat al miljoenen jaren door spleten naar binnen sijpelt. Door dit water ontstaan er kalkafzettingen tegen de wandelen. Afhankelijk van de vorm en plaats van deze afzettingen, ontstaan de stalactieten (hangende druipstenen), stalagmieten (staande druipstenen) en gordijnen (brede sluiers van kalk langs de wanden). Deze fantastische vormen groeien ongeveer 1 cm per 100 jaar, wat betekent dat ze al miljoenen jaren oud zijn. De verschillende kleuren ontstaan door meenemen van ijzer in het water of door modder.

Naast de druipstenen krijgen we uitleg over het effect van het water dat al die jaren door de spleet heeft gestroomd. Hierdoor is de wand juist heel glad gesleten. Het kleurverschil geeft aan tot welke hoogte het water heeft gestaan.Wanneer we bijna bij het einde van de rondleiding zijn, komen we bij een ondergrondse stroom. Middels lampen wordt gewezen hoe diep de uitgesleten groeve is. De gids vertelt dat vrijwilligers de eerste jaren na het ontdekken van de grot handmatig al het water hebben afgevoerd.

De kinderen zijn behoorlijk onder de indruk van het verhaal van de gids. Ze willen niets missen van zijn verhalen. Tussendoor kijken ze ons glunderend aan en laten met hun ogen weten dat ze het geweldig vinden.

Je blijft kijken, zo mooi!
Je blijft kijken, zo mooi!
De weerspiegeling in het water zorgt voor een mysterieus sfeertje
De weerspiegeling in het water zorgt voor een mysterieus sfeertje

En dan moeten we weer naar boven zien te komen

Na precies een uur staan we voor een ijzeren deur. Het blijkt de lift te zijn die ons naar boven brengt. Gelukkig hoeven we niet al die trappen weer op te lopen. Boven aangekomen, blijkt dat de lift achter het entreegebouw uitkomt. We staan vrijwel direct buiten en moeten wennen aan het daglicht.

Nabij de grotten kan prachtig gewandeld worden. Wij maken een korte wandeling door het bos, richting uitkijkplek. Hier nemen we pauze en laten alle indrukken die we zojuist op 70 meter diepte hebben opgedaan op ons inwerken. En we genieten van het prachtige uitzicht op de bossenen de Ourthe.

Na afloop genieten we van het uitzicht op de Ourthe en de Ardense bossen
Na afloop genieten we van het uitzicht op de Ourthe en de Ardense bossen

Praktische informatie:

De grotten van Hotton zijn alleen te bezoeken met een gids. Entreegelden volwassenen 9,50, kinderen tot 12 jaar 6,50 (prijspeil 2017). Parkeren is gratis.

Openingstijden: november t/m maart: rondleidingen om 12.30, 14 en 15.30 en april t/m oktober alle dagen van 10 tot 17 uur geopend, in juli en augustus tot 18 uur.De laatste rondleiding start een uur voor sluitingstijd. Check altijd de website om de actuele openingstijden te bekijken.

In de grot is het constant 14 graden, in ons geval warmer dan buiten. In de zomer is het er echter koeler, dus is het meenemen van een vest geen overbodige luxe. Daarnaast is het verstandig stevig schoeisel te dragen.

Een bezoek aan deze grotten is niet geschikt voor jonge kinderen en mindervaliden. Wandelwagens en rolstoelen kunnen niet mee.

De omgeving van Hotton

In de directe omgeving van Hotton kun je allerhande leuke activiteiten ondernemen. Bij Riveo kun je minigolven of een bezoek brengen aan de tuinen of het aquarium. Ook kun je als gezin leren vissen of een nachtwandelingen maken. Op de website vind je meer informatie over de activiteiten en de agenda.

Heb jij al eens een grot in de Belgische Ardennen bezocht? Welke was jouw favoriet?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Belgiëmet kinderen te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Wij hebben op uitnodiging van Bureau Toerisme België voor Wallonië en Brussel (WBT) een bezoek aan de grotten van Hotton gebracht.Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.