Nieuwe bestemmingen ontdekken is de grootste liefhebberij van Saskia. Nu is het in Nederland bijna gebruikelijk dat er zelfs letterlijk nieuwe stukken land bij komen. Zo wordt de lijst met nog te ontdekken bestemmingen steeds langer… Het meest ‘verse’ stukje Nederland is de Tweede Maasvlakte. Over dit gebied kan je meer leren in informatiecentrum Futureland en tijdens een ritje met de Futureland Express.
De Tweede Maasvlakte bij Rotterdam
De Tweede Maasvlakte (ook wel Maasvlakte 2) is het meest recente uitbreidingsproject van de Rotterdamse haven. Het gebied is 2.000 hectare groot en daarmee is de haven van Rotterdam 20% groter geworden. De aanleg van de Tweede Maasvlakte is gestart op 1 september 2008 en werd op 22 mei 2013 officieel in gebruik genomen. Op de Tweede Maasvlakte zijn vooral chemie- en containeroverslagbedrijven te vinden. De havens hebben een diepgang van 20 meter en hierdoor kunnen de nieuwste grote containerschepen er terecht.
Ik ben er al jaren nieuwsgierig naar en dus gaan we met de kinderen naar informatiecentrum Futureland. Toevallig op een van de meest mistige dagen van het jaar….
Informatiecentrum Tweede Maasvlakte bezoeken: Futureland
Als we voor ons gevoel bijna al bij de Noordzee zijn, zien we links het golvende gebouw van Futureland liggen. Voor het informatiecentrum is een ruime parkeerplaats.
Wij kiezen ervoor om eerst te lunchen in het restaurant Eten + Drinken. Er is genoeg keuze uit verse broodjes en allerlei drankjes. Ondertussen ontdekken we dat er gratis wifi is en dat we via onze smartphone een audioguide kunnen gebruiken. Voor kinderen is er daarnaast een speurtocht.
Informatiecentrum Futureland blijkt ontzettend interactief en leerzaam te zijn. Op verschillende plekken kunnen we filmpjes kijken die ons meer leren over het ontstaan van de Tweede Maasvlakte en over de containerterminal die je hier vindt. We zijn samen met Suzanne en haar gezin en de kinderen luisteren via de telefoon van haar naar de audioguide. Ze moeten goed luisteren, want erg hard staat deze niet. De toelichting via deze app is elke keer kort en krachtig, hierdoor is het voor kinderen goed te volgen.
De meeste tijd brengen de kinderen door bij een spel waarbij ze zelf een container van een vrachtwagen mogen tillen en op een schip moeten plaatsen. Daarna vliegen ze in een andere ruimte zelf over de Tweede Maasvlakte. Erg gaaf om te zien. Er is zelfs de mogelijkheid om met een virtual reality bril te kijken. C. vindt dat super leuk en vertelt mij nogal warrig wat hij allemaal heeft gezien. “Je hebt echt iets gemist hoor als je dat niet hebt gedaan” krijg ik achteraf te horen…
Op de eerste verdieping is een panorama deck. Via een grote glazen wand kijken we naar buiten. We hebben ons uitstapje slecht gepland: het mist en dus zien we weinig. Erg jammer! Op een grote luchtfoto kunnen we heel Rotterdam en omgeving zien. Indrukwekkender is de animatie van de Tweede Maasvlakte waarbij we de ontwikkeling van de afgelopen jaren en de toekomstige jaren kunnen zien.
De 1,5 uur die we hebben voordat onze busexcursie met de Futureland Express begint is eigenlijk te kort. Na de bustour hebben we nog een kwartiertje voordat het informatiecentrum dicht gaat. Snel doet C. de virtual reality-bril op en speelt een laatste keer met de container-game.
Met de Futureland Express de containerterminal bezoeken
De Futureland Express komt al snel aanrijden. We stappen in en zoeken een plekje voorin. De bustour wordt begeleid door een gids. In een uur tijd gaat ze ons meer vertellen over de Tweede Maasvlakte en over de APM Terminals, een containeroverslagbedrijf. Om op dit terrein te mogen moeten we ons legitimatiebewijs bij ons hebben.
Op de stoelen in de bus ligt er voor iedereen een kaart van het gebied waar we doorheen rijden. De gids begint al meteen te praten en praat maar door. Ik vraag me af hoelang de kinderen het op deze manier leuk gaan vinden. Maar ik maak me zorgen om niets. Dochter M. (9) en zoon M. (10) luisteren ademloos naar haar verhaal. Ze vinden het echt heel erg interessant. Zoons C. en J. (beide 7) houden het ook goed vol. Ik vind het knap, want de informatiedichtheid is hoog en het zijn voor hen onbekende onderwerpen met veel nieuwe woorden.
We rijden eerst over een weg die rondom de Tweede Maasvlakte is aangelegd. We passeren grote loodsen en horen wat er in ligt: camera’s van Canon, een hal met wegwerpaanstekers. Wat een hoeveelheden! We zien grote kranen die containers op een schip zetten of deze er juist vanaf halen. Alles gaat geautomatiseerd. Net als de controle van de vrachtwagens die hier af en aan rijden. Heel bijzonder is de Pioneering Spirit. Helaas zien we hem door de mist niet goed. De Pioneering Spirit is het grootste schip ter wereld en deze wordt tijdens ons bezoek in de Tweede Maasvlakte verder afgemonteerd. Het is straks het enige schip dat in z’n geheel een booreiland mee kan nemen.
Hoogtepunt van de Futureland Express is het bezoek aan de APM Terminals. Onbemande wagens rijden met containers rond. Vanuit een centraal punt wordt alles aangestuurd. Op het terrein zelf zien we niet tot nauwelijks mensen. Onze gids vertelt meer over de overslag van de containers. Hoe ze van het schip op de trein komen en waar ze in de tussentijd staan. Indrukwekkend is het als we echt een container omhoog getakeld zien worden.
Als we ruim een uur later terug zijn bij Futureland is het voor C. en J. precies lang genoeg geweest. Ik heb de indruk dat M. en M. zo een uur langer rond hadden kunnen rijden.
Handig om te weten over een bezoek aan Futureland
Futureland is op twee manieren te bereiken: met de auto en per boot. Er is geen reguliere busverbinding. In de zomermaanden kan je vanuit Hoek van Holland met de fiets als je gebruik maakt van de ferry. Als je kiest voor een boottocht van Spido naar Futureland dan ben je een hele dag onderweg. Dat lijkt ons vrij lang met kinderen. We gingen daarom met de auto. De rit naar Futureland is al een belevenis op zich: talloze vrachtwagens op de weg, de eerste raffinaderijen, zware industrie en heel veel containers. Voor de meeste kinderen niet het dagelijkse uitzicht vanaf de achterbank.
Vanuit Futureland worden er allerlei excursies georganiseerd. Je kan er net zoals wij voor kiezen om met de Futureland Express te gaan of kies voor een rondvaart. Daarnaast zijn er speciale gethematiseerde excursies, bijvoorbeeld voor fotografie liefhebbers, over fossielen of diegene die meer wil weten over energie. Check altijd vooraf op de website van Futureland of je vooraf voor een excursie of activiteit moet reserveren en of er kosten aan zijn verbonden.
Meer over de fossielenexcursie lees je op het blog van collega-blogger Sanne.
Trek voor een bezoek aan Futureland en een bustour of rondvaart zeker een halve dag uit. Je kan dit combineren met een bezoekje aan het strand waar volop fossielen te vinden zijn.
Informatiecentrum Futureland is gratis te bezoeken. Het centrum is altijd geopend op dinsdag t/m vrijdag en op zondag. Tijdens schoolvakanties zijn er ruimere openingstijden. De Futureland Express in combinatie met een bezoek aan APM Terminals kost 6,25 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen van 3 t/m 11 jaar. Meer info over de kosten van de rondvaart en diverse combinatietickets is te vinden op de website. Er wordt aanbevolen om van tevoren te reserven.
Bekijk voor vertrek de website van Futureland om de openingstijden, activiteiten en bereikbaarheid te checken.
Ben jij al eens bij informatiecentrum Futureland op de Tweede Maasvlakte geweest?
Meer lezen
Er zijn meer mogelijkheden om kennis te maken met de Rotterdamse haven. Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Maritiem Museum Rotterdam
- Spido rondvaart door de haven
- Speurtocht op het SS Rotterdam
- Overnachten op het SS Rotterdam
- Kids Marina Rotterdam, zelf varen in een bootje
- Direct naar alle blogs over Zuid-Holland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).