Koelboxen voor op de camping en onderweg: dit zijn onze ervaringen!

0
625

Koelboxen voor op de camping en onderweg, voor Saskia echt onmisbaar tijdens haar vakanties. Inmiddels heeft ze verschillende soorten koelboxen geprobeerd en vertelt je hier de voor- en nadelen.

Koelkast voor op de camping

Ik weet het nog goed van een van onze eerste kampeervakanties. Er arriveerden nieuwe campinggasten en uit hun aanhanger kwam een tafelmodel koelkast! Ik stond met verbazing te kijken, waarom zou je zo’n groot ding meenemen op vakantie? Er zijn speciale koelboxen voor op de camping te koop. Niet alleen dat, een deel daarvan kun je zelfs onderweg gebruiken.

De afgelopen jaren hebben wij verschillende soorten koelboxen voor op de camping en onderweg geprobeerd. Per soort vertel ik wat de eigenschappen zijn én wanneer wij deze wel (of niet) gebruiken.

Koeltas met koelelementen

Een koeltas met de ouderwetse koelelementen gebruiken wij voor dagjes uit, zo’n koeltas heet een passieve koelbox. Ik heb al zo’n 20 jaar dezelfde, ooit een keer ergens voor een paar euro gekocht. Het is een handig model om mee te nemen en aan de binnenkant is deze afneembaar. Dat laatste is erg handig als er een keer iets lekt. Omdat het een wat hoger model is, komt er op het strand niet snel zand in. Voor in de auto heb ik inmiddels ook een laag en smal model, deze is geschikt om voor de bijrijdersstoel te zetten.

Vorig jaar leerde ik bij de Obelink Kampeer Academy dat je de koelelementen bovenop de producten moet leggen. Warme lucht stijgt op en koude lucht daalt, daardoor blijven de producten in de koeltas veel langer koel. Daar had ik nooit over nagedacht, ik deed tot die tijd de koelelementen tussen het drinken en de etenswaren. Afgelopen zomer hebben we de koelelementen consequent bovenop de inhoud van de koeltas gelegd en het werkt echt!

Tip: zet een passieve koeltas of koelbox altijd in de schaduw.

Thermo-elektrische koelbox

Een thermo-elektrische koelbox zet je aan door de stekker in het stopcontact te doen of in de auto gebruik te maken van de 12 Volt aansluiting. Deze koelboxen voor op de camping en onderweg koelen tot 18 graden onder de omgevingstemperatuur. Ze kunnen ook verwarmen tot 65 graden, maar eerlijk gezegd zou ik niet weten waarvoor je die functie zou gebruiken.

Van de elektrische koelboxen is de thermo-elektrische een van de kleinere soorten. Zelf vinden wij dat erg praktisch als we rondreizen en het er vooral om gaat om tijdens de reisdagen etenswaren koel te vervoeren.

Bij rondreizen kiezen we meestal eenvoudige accommodaties waar vaak een koelkast is. Mocht dat er een keer niet zijn, dan is de thermo-elektrische koelbox ook in de accommodatie te gebruiken. De ventilator van deze koelbox maakt wel veel lawaai, dus meestal zetten we ‘m dan in de badkamer of buiten.

De thermo-elektrische koelbox is niet aan te raden als je ‘m als koelbox wilt gebruiken op een hele warme bestemming.

koelboxen voor op de camping
De thermo-elektrische koelbox van Tristar is links op de foto te zien. Deze draag je makkelijk aan het hengsel.
De kabels van de stekkers zijn netjes weggewerkt in het deksel van de Tristar koelbox.
De kabels van de stekkers zijn netjes weggewerkt in het deksel van de Tristar koelbox.

Compressor koelbox of een hybride koelbox

Een compressor koelbox is niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur en koelt tot -10 graden. Deze koelboxen zijn voorzien van een stekker. De hybride variant heeft wel een 12 Volt aansluiting.

Let erop dat je deze koelbox niet tegen het tentdoek zet, anders kan de warmte niet worden afgevoerd.

Als we ergens gaan kamperen waar we langer op één plek blijven, dan nemen we onze hybride koelbox mee. Deze houdt echt heel goed alles koud en maakt een stuk minder lawaai als de thermo-elektrische koelbox. Nadeel is wel dat deze koelbox groot is en veel ruimte in neemt in de achterbak. Ook vind ik ‘m best zwaar om te tillen.

koelboxen voor op de camping
Rechts op de foto: onze hybride koelbox van Mobicool. Een groot bakbeest in de achterbak.
De hybride koelbox van Mobicool koelt echt goed. Ongeacht hoe warm de omgeving is.
De hybride koelbox van Mobicool koelt echt goed. Ongeacht hoe warm de omgeving is.

Absorptiesysteem koelbox

Een absorptiesysteem koelbox is een koelbox die op 220 Volt, 12 Volt én op gas kan. Dit is de beste keuze voor iedereen die naar een camping gaat zonder stroom of als je gaat wild kamperen. Een absorptiekoelbox koelt tot 25 graden onder de omgevingstemperatuur en is erg stil.

Koelboxen voor op de camping en onderweg, welke neem jij mee?

Als wij rondreizen nemen we dus onze thermo-elektrische koelbox mee. Blijven we langer op één camping (met eigen tent of in accommodatie zonder koelkast), dan gaat onze hybride koelbox mee. De koeltas met koelelementen neem ik altijd mee, tenzij het echt niet meer in de auto past.

Welke koelboxen voor op de camping en onderweg gebruik jij graag?

Meer lezen

Op zoek naar meer handige tips voor kampeerproducten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Obelink. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.