Kubuswoningen in Rotterdam: slapen bij Stayokay

2
647

De kubuswoningen in Rotterdam spreken tot de verbeelding. Van buiten zien ze er bijzonder uit, maar hoe is de binnenkant? Er zijn meerdere manieren omdat te ontdekken. We zetten voor jou 4 mogelijkheden op een rij en vertellen hoe het was om in de kubuswoningen te overnachten. Maar eerst een stukje historie van deze bijzondere woningen.

Kubuswoningen Rotterdam

De eerste kubuswoningen werden in de jaren ’70 in Helmond gebouwd. Bijna 10 jaar later volgden de kubuswoningen Rotterdam. Op beide locaties zijn de woningen ontworpen door architect Piet Blom.

Het Rotterdamse complex bestaat uit 38 kubuswoningen boven de Blaak en staat bekend als het Blaakse Bos. Naast de kubuswoningen zijn er ook enkele grotere kubussen, een woontoren (Het Potlood) en een woonflat. De naam van het complex verwijst naar de visie van de architect, waarin elke woning een boom voorstelt en het totale complex een bos. Het idee was een soort dorp in de grote stad, een veilige omgeving waarin allerlei functies werden ondergebracht. Winkels, bedrijven, een school en speelruimte voor de kinderen op het verkeersvrije wandelgebied en wonen daarboven. Dankzij de schuine ramen zou de interactie tussen het wonen en het openbare leven groot zijn.

In stedenbouwkundig opzicht was de Overblaak (zo heet de passage waar de kubuswoningen aan staan) bedoeld als voetgangersverbinding tussen het Centrum en de Oude Haven. De route bleek in de praktijk nogal omslachtig, dus voetgangers staken alsnog de drukke Blaak over. De beoogde levendigheid bij de kubuswoningen bleef uit. Pas toen in 2009 de twee grote kubussen aan de zuidzijde getransformeerd werden tot een Stayokay hostel kwam de levendigheid er.

Wikipedia, bedankt voor de info!

De kubuswoningen in Rotterdam boven de Blaak.
De kubuswoningen in Rotterdam boven de Blaak.
Bij de Oude Haven.
Bij de Oude Haven.

Tip 1: de Kijk-kubus

Een van de kubuswoningen is omgebouwd tot museum. Hier kan je tijdens een kort bezoek zien hoe de kubuswoningen er van binnen uit zien.

Alle kubuswoningen hebben drie woonlagen. Je komt binnen via de kolom waar de kubus op staat. De eerste woonlaag wordt het straathuis genoemd en bestaat uit de woonkamer en keuken. In het hemelhuis op de tweede verdieping is ruimte voor slaap- en studeerkamers. De derde verdieping heet de loofhut en doet vaak dienst als bergruimte of kinderkamer.

De website van het kubuswoning-museum is nogal gedateerd (flash!) en niet via mobiel te raadplegen. Het museum is 7 dagen per week van 11 tot 17 uur geopend. Begin 2015 kost de entree 2,50 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen van 4 tot12 jaar oud.

Wij hebben het museum over geslagen.

Overal leuke doorkijkjes bij de kubuswoningen.
Overal leuke doorkijkjes bij de kubuswoningen.

Tip 2: slapen in de kubuswoningen bij Stayokay Rotterdam

Wil je overnachten in een kubuswoning? Dan kan je terecht bij Stayokay Rotterdam. Nog nooit van Stayokay gehoord? Dat is al een hele tijd de moderne naam van de ouderwetse jeugdherbergen, die tegenwoordig niet onder doen voor een eenvoudig hotel. Wij sliepen hier een nacht in een 4-persoons familiekamer. Voor een overnachting van zaterdag op zondag in de Kerstvakantie betaalden wij 117 euro (inclusief 2x 4 euro kinderkorting en 5% laagste prijsgarantie-korting). Dat is voor 2 volwassenen en 2 kinderen op een privé-kamer, inclusief ontbijt. De prijs varieert per datum, maar op de website is overzichtelijk te zien hoeveel je betaalt op welke dag. Ook zijn er 2- en 6-persoons privé-kamers beschikbaar. Kinderen zijn niet toegestaan op de gedeelde kamers en slaapzalen, maar daar wil je als gezin ook niet slapen lijkt me.

Je boekt je overnachting direct bij Stayokay,via Booking.comof via Hotelspecials.

De kubuswoningen liggen midden in het centrum van Rotterdam.
De kubuswoningen liggen midden in het centrum van Rotterdam.

Onze 4-persoonskamer had 2 stapelbedden. De bovenste bedden hadden keurig een uitvalbeveiliging ervoor, dus ook veilig voor kinderen. C. is bij ons kampioen uit bed vallen, dus hij had pech en moest toch beneden slapen. M. en C. lagen later op bed dan gebruikelijk en terwijl zij probeerden in slaap te vallen, lagen wij heerlijk een boek te lezen op ons bed. De volgende ochtend konden we douchen op onze eigen kamer en hadden we daarna een prima ontbijt met uitzicht over de Blaak en de Markthal.

Overal gekke hoekjes en wandjes.
Overal gekke hoekjes en wandjes.
Een deel van onze 4-persoonskamer.
Een deel van onze 4-persoonskamer.
Er is zelfs een spelletjeskast ("Nee, we gaan geen spelletjes doen!").
Er is zelfs een spelletjeskast (“Nee, we gaan geen spelletjes doen!”).

Een van mijn leerdoelen voor 2015 is om meer met film doen op KidsErOpUit. Ik benieuwd of jullie dit van toegevoegde waarde vinden. Kijk hier naar het eerste resultaat:

Tip 3: huur een kubuswoning op Airbnb

Zoek je meer privacy of comfort? Dan kan je een kubuswoning huren via Airbnb. Op het eerste gezicht leek dit voor ons qua prijs niet veel uit te maken in vergelijking met de Stayokay. Ik zocht in Rotterdam naar een overnachting via Airbnb, tikte keurig in dat we met z’n vieren zijn en zag toen voor 125 euro de kubuswoning voorbij komen. We wilden al bijna een reserveringsaanvraag doen, maar toen zagen we dat we voor de 3e en 4e persoon 25 euro extra moesten betalen. Ook kwam er 15 euro schoonmaakkosten bij. Die laatste begrijp ik prima, maar waarom zoveel extra betalen als je met meer personen in hetzelfde huis verblijft? Voor 1 nacht kwamen de kosten voor ons hierdoor al bijna op 200 euro. Ik vind dat best veel voor 1 nacht overnachten, de rest van de tijd zijn wij toch onderweg om Rotterdam te verkennen. Snel terug naar de website van Stayokay dus!

Ook via Airbnb kan je een kubuswoning huren.
Ook via Airbnb kan je een kubuswoning huren.
Helaas liepen de kosten aardig op als je met z'n vieren komt....
Helaas liepen de kosten aardig op als je met z’n vieren komt….

Tip 4: kubuswoning kopen (of gluren op Funda.nl)

Ben je helemaal verliefd geworden op de kubuswoningen? Dan kan je er ook eentje kopen. Begin 2015 staan er op Funda vijf te koop, met een vraagprijs variërend tussen de 172.000 en 199.000 euro. Funda is natuurlijk ook leuk om gewoon even binnen te gluren… Via deze link kom je direct bij de te koop staande kubuswoningen. Have fun!

Even op Funda gluren....
Even op Funda gluren….

Meer lezen

Op zoek naar meer inspiratie voor stedentrips met kinderen? Klik & kijk hier:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.