Het bekendste en grootste museum in Parijs is het Louvre. Zalen vol met kunst uit heel veel verschillende periodes. Dat klinkt misschien niet direct als een museum om met kinderen heen te gaan. Maar laat je eens door hen verrassen en bezoek het Louvre met kinderen. Saskia laat zien hoe zij dat heeft gedaan.
Het Louvre in Parijs: een museum met een indrukwekkende collectie
Musée du Louvre is de officiële naam van het museum dat bekend staat als het Louvre. Het is een van de grootste musea ter wereld en het best bezochte museum ter wereld. Het beroemdste stuk uit de collectie van het Louvre is de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, maar ook de Venus van Milo is in dit museum te vinden.
Het Louvre heeft acht verschillende afdelingen met kunstwerken uit de oudheid t/m de eerste helft van de 19e eeuw. Daarnaast is een deel van de collectie in andere musea te zien. Het Louvre heeft de volgende collecties:
- Midden-Oosterse oudheden
- Kunst van de Islam
- Egyptische oudheden
- Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden
- Beeldhouwkunst
- Kunstvoorwerpen
- Westerse schilderkunst
- Grafische kunst
Zo’n groot museum met zo’n uitgebreide collectie is met de meeste kinderen niet in een keer volledig te bezoeken. Dat wordt keuzes maken….
Louvre met kinderen bezoeken
We lopen via Jardin des Tuileriesnaar het Louvre. Vanaf daar hebben we een mooi zicht op het historische gebouw en de moderne glazen pyramide die ervoor staat. Er omheen staan vooral veel toeristen foto’s te maken. Eigenlijk best een goed idee…. Dus zie hier: ons familiekiekje bij het Louvre, met dank aan twee Japanners (of waren het Koreanen of Chinezen?).
De hekjes voor de ingang verraden dat hier regelmatig lange rijen staan. In de herfstvakantie niet. Dit komt niet alleen door de tijd van het jaar, maar het is in heel Parijs rustiger door de aanslagen die er zijn geweest. Voordat we het museum in kunnen worden we uitgebreid gescreend en moeten de tassen door een scanner. Zelfs in het Louvre zien we later militairen met grote geweren lopen. Best een rare ervaring waar we niet te lang bij stil willen staan.
Welke collecties in het Louvre gaan we bekijken?
We lopen de trap af en staan dan in een hele grote hal. Op verschillende plekken staaner trappen die naar de verschillende vleugels van het Louvre leiden. We hebben moeite ons te orienteren. Eerst maar de tassen en jassen in een kluisje stoppen en een plattegrond pakken.
Op zoek naar de Mona Lisa
“Gaan we nu naar de Mona Lisa?” vraagt zoon C. om ondertussen al aan m’n hand te trekken omdat ik mee moet. Dochter M. is druk bezig met het plattegrond dat best lastig te lezen is. Het idee om op weg naar de Mona Lisa meteen andere kunstwerken te bekijken lukt niet zo. Op school hebben ze het bij begrijpend lezen over dit schilderij gehad en ook in het boekje ‘Parijs, verboden voor ouders’ wordt er uitgebreid bij stilgestaan. Ze willen de Mona Lisa zien en wel meteen.
Dan zijn we bij de zaal waar de Mona Lisa hangt. We hebben de kinderen gewaarschuwd dat het geen groot schilderij is. De mensenmassa die ervoor staat is dat wel. Als we bijna vooraan staan schuiven we M. en C. helemaal naar voren, anders kunnen ze niets zien. We kijken eerst vanaf rechts en daarna vanaf links. Ja, waar je ook staat, Mona Lisa kijkt je altijd aan.
Nu de Mona Lisa gezien is hebben ze beide weer rust om de rest van het Louvre te bekijken.
Het museum is zo groot dat je keuzes moet maken. Zeker als je het Louvre met kinderen bezoekt. De Egyptische afdeling van het Louvre schijnt een van de mooiste collecties Egyptische oudheden te zijn, dus kiezen we ervoor om daarheen te gaan.
De Egyptische afdeling van het Louvre
Het is even zoeken hoe we precies van de Mona Lisa naar de Egyptische afdeling komen. Hier een trap af, naar links, naar rechts. Zitten we goed? Uiteindelijk vinden we ‘m. Ik ben erg benieuwd hoe M. en C. het vinden. Ze hebben tot nu toe alleen Egyptische oudheden gezien bij het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.
Rijen sarcofagen zien we staan. Het voelt een beetje plat om uit te leggen dat het grafkisten zijn. Er zit zoveel meer achter. Dus beginnen we met vertellen. Dat rijke mensen al tijdens hun leven een mooie sarcofaag lieten maken die bij hen past. Dat ze daarnaast ook veel spullen meenamen in hun graf omdat de Egyptenaren dachten dit nodig te hebben in een volgend leven. Dat ze gemummificeerd in de sarcofaag werden gelegd. En over pyramides en graftombes. G. en ik hebben beide een voorliefde voor deze periode uit de geschiedenis en schudden de verhalen zo uit onze mouw. Als we daarna bij een echte mummie aankomen staan er twee kinderen vol verbazing te kijken. Ze zijn er stil van.
Een verdieping lager hangen er wanden vol met Egyptische stenen, gebruikt in graftombes of piramides. Geroofd door Napoleon en anderen zijn ze in het Louvre terecht gekomen. “Dat mag toch helemaal niet?” zegt C. verontwaardigd. Nee, dat mag niet, maar het gebeurde wel. Dan ontdekt M. een wand met hiëroglyfen en een vertaling erbij naar ons alfabet. Pen en papier worden erbij gepakt en de tekens worden nagetekend, inclusief de ‘vertaling’ erbij. Het papiertje met deze aantekeningen wordt daarna nog weken gekoesterd.
G. en ik hebben jaren geleden het Egyptisch Museum in Cairo gezien en zijn daarom niet zo onder de indruk van de Egyptische verzameling in het Louvre. In Europa is het zeker een van de meest complete verzamelingen. Voor M. en C. is het wel indrukwekkend en aansprekend.
We besluiten ons bezoek aan het Louvre met kinderen hierbij te laten. We komen vast nog eens terug en dan kiezen we een andere vleugel. Nu zijn we er bijna 3 uur geweest. Lang genoeg met kinderen.
Handig om te weten over een bezoek aan het Louvre: tickets, prijzen en tips
Het Louvre heeft enkele kleurrijke boekjes voor kinderen met opdrachten en/of een speurtocht. Helaas zijn deze alleen in het Frans. Ik kom niet verder dan ‘Bonjour’-niveau, dus voor ons onbruikbaar. Gelukkig is er wel een Nederlandstalig plattegrond. Als je hierop aankruist wat je wil zien, dan is de weg vinden in het Louvre met kinderen al een speurtocht op zich.
Met de Paris Museum Card kan je gratis het Louvre bezoeken. Ook hoef je dan niet in de rij te staan als die er is. Kinderen t/m 18jaar mogen gratis naar binnen. Het gewone entreeticket kost 15 euro. Het Louvre is op dinsdag gesloten. Meer praktische bezoekersinformatie is te vinden op de website van het Louvre.
Zou jij het Louvre met kinderen bezoeken? En welke afdelingen sla je dan zeker niet over?
Meer lezen
Op zoek naar meer tips voor Parijs? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- De Eiffeltoren, wel of niet naar boven?
- Overnachten in een boomhut bij Parijs
- Direct naar alle blogs over Frankrijk
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).