Maeslantkering en bezoekerscentrum Keringhuis: indrukwekkend, educatief én leuk

0
652

De Maeslantkering moet ons landje droog houden bij hoog water. Bij Hoek van Holland zijn hiervoor twee enorme ‘schuifdeuren’ gemaakt. Saskia gaat erheen als ze op weg is naar de Stena Line ferry die haar van Hoek van Holland naar Harwich brengt.

Maeslantkering, het laatste onderdeel van de Deltawerken

Na de watersnoodramp in 1953 wordt er een Deltaplan gemaakt dat zo’n grote overstroming moet voorkomen. Een van de bekendste maatregelen uit het Deltaplan is de Oosterscheldekering, een dam waarvan de schuiven met hoog water dicht kunnen. Daarnaast zijn er heel veel andere maatregelen getroffen. De Maeslantkering is onderdeel van de Europoortkering, het sluitstuk van de Deltawerken.

In 1997 werd de Maeslantkering in gebruik genomen. Deze stormvloedkering ligt op de grens van Het Scheur en de Nieuwe Waterweg, vlakbij Hoek van Holland.

Ligging Maeslantkering:

Wij bezoeken de Maeslantkering en bezoekerscentrum Keringhuis tijdens de herfstvakantie met kinderen van 9 en 11 jaar oud.

Maeslantkering bekijken

De Maeslantkering zien we al liggen als we de auto parkeren. Zo vanaf de parkeerplaats is het vooral een verzameling grote witte buizen. We klimmen de uitkijkheuvel en zien dan de Maeslantkering liggen. Aan beide kanten van het water twee ‘armen’ die kunnen draaien, daaraan vast zit de daadwerkelijke kering. Wat een indrukwekkend gezicht is het.

Later lees ik dat er rondleidingen zijn naar de Maeslantkering. Er is zelfs een speciale kinderrondleiding, die houden we in gedachten voor een volgende keer als we in de buurt zijn. Op deze website is ook te zien wanneer de Maeslantkering wordt gesloten, dit wordt jaarlijks één keer gedaan om te kijken of alles nog werkt. Dat lijkt me bijzonder om te zien.

De Maeslantkering.
De Maeslantkering.
Het waait flink op de uitkijkheuvel.
Het waait flink op de uitkijkheuvel.
Voor de Maeslantkering ligt bezoekerscentrum Keringhuis. Daar gaan wij ook heen.
Voor de Maeslantkering ligt bezoekerscentrum Keringhuis. Daar gaan wij ook heen.

Waterspeelplaats bij de Maeslantkering

Naast de parkeerplaats, aan de voet van de uitkijkheuvel, is een kleine waterspeelplaats gemaakt. Eind oktober is er niet veel te beleven. Onze kinderen proberen toch wat water uit de pomp te krijgen en dat trekt meteen andere kinderen aan. Op een briefje staat dat bij de receptie van het bezoekerscentrum speelgoed voor de waterspeelplaats op te halen is. Dat laten we nu zitten, maar in de zomer is het een leuk plekje om kinderen te laten spelen.

De waterspeelplaats trekt meteen de aandacht.
De waterspeelplaats trekt meteen de aandacht.
De koude wind belemmert ze niet om toch water op te pompen.
De koude wind belemmert ze niet om toch water op te pompen.

Bezoekerscentrum Keringhuis

Wij gaan naar binnen, eens kijken wat er in bezoekerscentrum Keringhuis te zien is. De oudste moppert wat, ze heeft er niet veel zin in. Binnen is ze dat snel vergeten. In het bezoekerscentrum gaat de tentoonstelling over de deltawerken en overstromingen. Dat is op een leuke uitnodigende manier gedaan. We spelen een quiz over overstromingen en ontdekken bij een ander beeldscherm dat wij gelukkig droge voeten houden als de dijken het niet houden.

Een van de panelen gaat volledig over de Maeslantkering. Er staat een uitgebreid verhaal op. Ik verwacht dat de kinderen daar niet veel interesse in hebben. Dat blijkt niet te kloppen, beide zijn inmiddels zo ‘getriggerd’ door de tentoonstelling dat ze steeds meer willen weten. Elk onderdeel van het bezoekerscentrum wordt uitgeprobeerd, gelezen of uitgebreid bekeken. Ik ben onder de indruk van de interactieve inrichting die echt aanslaat bij de kinderen.

Helaas gaat het bezoekerscentrum al om 16 uur dicht. We hebben daardoor maar een half uur om er rond te kijken. Dat is best krap. Ik denk dat we ons hier prima een uur hadden kunnen vermaken.

Leuke quiz over water.
Leuke quiz over water.
We ontdekken dat we het droog houden als er geen dijken zouden zijn.
We ontdekken dat we het droog houden als er geen dijken zouden zijn.
Ook het grotere geheel van de Deltawerken is te zien.
Ook het grotere geheel van de Deltawerken is te zien.

Praktische informatie

Het Keringhuis is op werkdagen geopend van 10 tot 16 uur en in het weekend van 11 tot 17 uur. 25 en 31 december en op 1 januari is het Keringhuis gesloten. Volwassenen betalen 2,50 euro voor de entree en voor kinderen t/m 17 jaar is het gratis. Wil je mee met een rondleiding? Dat kost 4,50 euro voor volwassenen en 2,40 euro voor kinderen (prijspeil 2018). Check altijd voor vertrek de actuele gegevens op de website van het Keringhuis.

Meer lezen

We hebben meer tips voor uitjes in Zuid-Holland. Klik & kijk hier voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.