Mineralparken in Zuid-Noorwegen, een relaxte plek met volop activiteiten

0
800

De regio Setesdal in Zuid-Noorwegen staat bekend om zijn minerale rijkdom. Er zijn verschillende ‘mineralen-uitstapjes’ die je in deze regio kan maken. Denk hierbij aan musea en opengestelde groeves waar je zelf op zoek kan naar kristallen en stenen. Fieke kiestvoor een bezoek aan het Mineralparken.

Ligging Mineralparken

Het Mineralparken ligt in Hornnes, een klein plaatsje net onder Evje in het Setesdal. Het landschap varieert hier van wijde dalen tot prachtige hooggebergten. Terwijl dochter R. en ik met de auto door het dal rijden wacht er achter iedere bocht weer een prachtig uitzicht. We hebben de neiging om iedere kilometer te stoppen om foto’s te maken. Dit doen we niet anders komen we nooit bij het park aan. De regio staat bekend om de mooie natuur, mineralen rijkdom en is uitermate geschikt voor actieve uitstapjes. Er is ons verteld dat we deze combinatie ook vinden in het Mineralparken.

Mineralparken ligt aan de doorgaande weg van Evje richting Kristiansand. Het is niet te missen door de grote parkeerplaats direct aan de weg. Mineralparkenbevindt zich aan een meer (in de Otra rivier), het vormt een soort baai. We kopen bij de ingang een kaartje en lopen het grote terrein op van Mineralparken. Het terrein is parkachtig aangelegd en er zijn meerdere gebouwen. We zien bos maar ook een strandje aan het water. Direct is duidelijk dat hier verschillende soorten dingen te doen zijn.

Mineralparken ligt in het mooie Sotesdal.
Mineralparken ligt in het mooie Setesdal.

Ons bezoek aan Mineralparken

R. en ik komen eind van de dag bij Mineralparken aan en overnachten in één van de kamers die er te huur zijn. We zijn moe van het raften in Evje en duiken snel ons bed in. De volgende ochtend schijnt de zon en besluiten we ons ontbijt in het park te eten. De parkinformatie gaat ook mee, dan kunnen we gelijk bepalen hoe we onze dag gaan invullen. Al snel zijnwe eruit. We hebben zin om verschillende activiteitente doen maar we willen ook een relaxte dag hebben. Het park lijkt daar een ideale plek voor.Het mooie weer zorgt ervoor dat buitenactiviteiten tot de mogelijkheden behoren. Ons plan:webeginnen met het museum en sluiten de dag af met een klimtocht. Tussendoor spelen en relaxen in het park, een mineralen activiteit doen en als het lukt willen wehet park bekijken vanafhet water. Alle vijf de activiteiten blijken een goede reden te zijn voor een bezoek aan dit park. Ik licht ze graag toe.

Activiteit1: het mineraal museum

Mineralparken dankt zijn naam vooral aan het mineraal museum. In het museum bevindt zich de grootste mineralen en kristallen privé collectie van Scandinavië.Hetmuseum ligt onder de grond. Via een gang,in stijl van een mijngroeve, lopen wehet museum in.Het museum bestaat uitvier mijngangen. Demeer dan 1000mineralen en kristallen zijn hier tentoongesteld.

De beschikbare speurtocht voor R. haar leeftijd is helaas alleen in het Noors verkrijgbaar. Wel kan R. op zoek gaan naar 5 klein dinosaurussen die verstopt zijn in het museum. Op deze manier willen ze kinderen stimuleren om de hele collectie goed te bekijken. R. heeft deze stimulans niet nodig. Voor Teun, 5 jaar, was dit een leuke opdracht geweest. R. en ik besluiten de gangen gewoon door te lopen en zelf de mineralen en kristallen te bekijken. R. is onder de indruk van de kleuren, glinsteringen en de bijzondere vormen. “Ik wist niet dat er zo’n mooie binnenkant in een steen kan zitten” roept ze verbaasd.

De bordjes met de naam van de steen en het land van herkomst zijn in het Noors maar voor mij prima te ontcijferen. Het lezen van de borden met meer informatie aan de wand lukt mij echter niet.We zien heel kleine kristallenmaar ook zeer grote mineralen.Pervitrine kiezen we welk mineraal we het mooist vinden. Turquoiseen paarse zijn onze favoriet.Na een klein uurtje hebben we alles gezien.Ondanks dat we in dit museum niet veel informatie krijgen over bijvoorbeeld het ontstaan van de mineralen hebben we ons prima vermaakt. Het luchtige karakter van dit museum past goed in het park. Het museum geeft een prachtig totaalbeeld van de grote verscheidenheid aan mineralen en kristallen in de wereld.

Naast hele kleine kristallen zijn er ook hele grote mineralen in Mineralparken
Naast hele kleine kristallen zijn er ook hele grote mineralen.
Roos is onder de indruk van alle mineralen en kristallen in het Mineralparken
R. is onder de indruk van alle mineralen en kristallen.

Activiteit2:klimpark Klatreskogen

Naast de ingang van Mineralparken ligt het klimpark Klatreskogen. In dit park zijn diverse klimroutes uitgezet. Junior Park is voor kinderen tot 10 jaar en Grand Park voor personen ouder dan 10 jaar en groter dan 140 cm. De regels zijn hier wat strenger dan we gewend zijn. R. mag, ondanks haar lengte van 141 cm, alleen het Junior Park doen omdat ze 8 jaar is. Ik kies ervoor om met R. mee te gaan. We krijgen hulp bij het aantrekken van onze klimgordel en worden voorzien van een helm. Na een korte instructie zijn we klaar om de boom in te gaan.

Het parcours ligt op zo’n 6 meter hoogte. R. is een echte klimgeit en voordat ik er erg in heb is ze al boven. Het Junior Park bestaat uit 3 verschillende lussen en wordt steeds wat moeilijker. Je sluit af met een tokkelbaan naar beneden. Aan het begin van het parcours zeker je jezelf aan de lijn en gedurende het hele traject hoef je deze niet los te halen en om te zetten.

Omdat het parcours voor kinderen is en ik langer ben dan een kind is het voor mijzelf nog best een gedoe om makkelijk over en door de onderdelen te komen. Na één ronde besluit ik te stoppen maar R. gaat graag nog een keer. Als ik eindelijk beneden ben is zij alweer halverwege en zie ik een grote grijns op haar gezicht. Als ze voor de tweede keer naar beneden getokkeld komt, besluiten we het Grand Park te bekijken. Dit parcours ziet er indrukwekkend uit. Het ligt aan twee zijden van het water en bestaat uit 45 onderdelen. In totaal tokkel je vier keer over het water, en dan hebben we het niet over 10 meter maar over 210 meter. Ook moet je over rotsen klimmen vlak langs de water rand. We balen er beide wel een beetje van dat we dit zelf niet mochten doen. Het Grand Park maakt echt gebruik van alle kenmerkende elementen van het Noorse landschap.

Klimmen is altijd leuk om te doen maar het is hier zeker de moeite waard als je met kinderen ouder dan 10 jaar komt.

De 210 meter lange tokkel-oversteek in Grand Park in Mineralparken. Hoe stoer is dat?
De 210 meter lange tokkel-oversteek in Grand Park. Hoe stoer is dat?

Activiteit3: de speeltuin en het strand

Het terrein van Mineralparken is mooi en ruim opgezet.Midden op het terrein ligteen groot grasveld met een speeltuin. Er staat een klimtoestel en meerdere grote spelletjes. Overals staan bankjes en tafeltjes waar je kan zitten. Iets verderop is een strandje. Ook hier vind je picknicktafels maar ook luie ligstoelen. In het hoogseizoen is er op het strand een grote opblaasbare glijbaan te vinden. Tijdens het ontbijt aan het strandhebben we al genoten van het prachtige uitzicht over het meer.

Tussen alle activiteiten door relaxen R. en ik in het park. R. speelt lekker in de speeltuin en ik lees een boek liggend in een strandstoel. Wat fijn dat deze mogelijkheid geboden wordt. We kunnen beide even onze eigen gang gaan en het zorgt ervoor dat we niet van de ene activiteit naar de andere gaan. Hierdoor voelt de dag, ondanks het aantal activiteiten, niet als een drukke dag.

De speeltuin ligt midden in het Mineralparken
De speeltuin ligt midden in het park.
In het mineralparken zijn meer dan genoeg picknickplekken te vinden.
In het park zijn meer dan genoeg picknickplekken te vinden.

Activiteit4: bekijk het park en de omgevingvanaf het water met een waterfiets

’s Avonds bij aankomst zien we direct dat er waterfietsen bij de steiger in het meer liggen. Dat lijkt ons wel wat, de omgeving vanaf het water bekijken. Als we de volgende dag uit het museum komen schijnt de zon nog steeds volop en is het 21 graden. We lopen naar het winkeltje bij het museum en vragen of we gebruik kunnen maken van de waterfietsen. Dat kan zeker.

Dus op naar de stijger waar de zwemvesten ook klaar moeten liggen. We hebben de keus uit een kano en twee verschillende soorten waterfietsen. De traditionele waar je met zijn tweeën op zit of één waar je alleen op zit. Die laatste ziet er een beetje uit als en fiets op een bootje. Omdat R. goed kan zwemmen en alleen op de fiets durft kiezen we voor deze optie. Het is best lastig om goed en met droge voeten op de fiets te gaan zitten. Maar het lukt ons.

We kijken eerst even hoe snel we gaan en of we makkelijk tegen de stroom in kunnen trappen. Dat gaat goed en we besluiten een flink stuk over het meer te fietsen. We zien een klein eilandje in het meer liggen en kiezen ervoor om daarheen te fietsen. R. gaat linksom en ik rechtsom. Het uitzicht vanaf het water is prachtig. Met het zonnetje in ons gezicht en de stilte om ons heen genieten we volop. Noorwegen in zijn puurste vorm.

Deze omgeving vraagt toch om een tochtje met de waterfiets in Mineralparken
Deze omgeving vraagt toch om een tochtje met de waterfiets?
We kiezen voor de waterfiets die eruit ziet als een fiets op een bootje in Mineralparken
We kiezen voor de waterfiets die eruit ziet als een fiets op een bootje.

Activiteit5: actief aan de slag met mineralen en stenen

Mineralparken dankt zijn naam aan het mineralenmuseum. Op het terrein is de link met mineralen op meerdere plekken terug te vinden. Zo staan er verschillende beelden in het parken liggen er inhet winkeltje heel wat souvenirs die gemaakt zijn van mineralen.Vooral inhet hoogseizoen,maar ookin de weekenden buiten het seizoen, worden er verschillende activiteiten in het teken van mineralen en stenen georganiseerd. Zo kan je aan de slag met het maken van je eigen speksteen beeldje. Metbehulp van een vijl vorm je een stuk speksteen tot eenfiguur. Kinderen kunnen ookeen kralenketting of armband maken met mineralen kralen.Ook kan je op zoek gaan naar mineralen in een zak met zand.

R. gaat die laatste activiteit doen omdat de andere twee activiteiten in ons laagseizoen weekend niet op de planning staan. Met behulp van een zeef en een waterbad gaat R, op zoek. Ze wast het zand in de waterbak uit de zeef en alleen de mineralen blijven achter. Als haar hele zak zand leeg is krijgt ze bij het winkeltje een mooi zakje om de mineralen in te bewaren en een briefje met daarop de namen van de stenen. Voor deze activiteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Het is wel duidelijk dat Mineralparken meer is dan alleen een museum. Het is prima mogelijk om je als gezin op te splitsen als de activiteiten niet voor alle gezinsleden geschikt zijn, je blijft bij elkaar in de buurt. Door de diversiteit aan activiteiten is er voor ieders wat wils en is het een mooie combinatie tussen actief en relaxt.

De waterbaan waarin kinderen hun zand kunnen zeven en wassen op zoek naar mineralen in Mineralparken
De waterbaan waarin kinderen hun zand kunnen zeven en wassen op zoek naar mineralen.
Roos gaat met een zeef op zoek naar de mineralen in Mineralparken
R. gaat met een zeef op zoek naar de mineralen.

Wat je nog meer moet weten over Mineralparken

Voor een bezoek aan Mineralparken betaal je 16 euro voor personen van 15 jaar en ouderen 11 euro voor kinderen van 3 tot 14 jaar (prijspeil 2017). Het klimpark is hier niet bij inbegrepen. Er zijn verschillende soorten combi-tickets te koop. Niet alleen met het klimpark, maar ook met bijvoorbeeld de rafttocht van Trollaktiv in Evje.Actuele informatie over bijvoorbeeld activiteitenen openingstijden iste vinden op de website van Mineralparken.

Op het park bevindt zich bij het museum ook een klein restaurant waar je drinken, een broodje of een warme snack kan halen. Parkeren kan op de ruime gratis parkeerplaats voor de entree van het park.

Wil je overnachten op het park? Dan kan dat. Op de kleine camping links naast de ingang kan je terecht met je eigen kampeermiddel. Daarnaastzijn er enkele kamerste huur die geschikt zijn voor maximaal 6 personen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Mineralparken.

Wil je meer informatie over de regio kijk dat op de website van het Visit Southern Norway.

Wat zou jij allemaal willen doen tijdens een bezoek aan Mineralparken?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er in Zuid Noorwegen nog meer te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenTwitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Southern Norway. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.