Met je kinderen een concentratiekamp bezoeken, dat is iets waar Lineke even over na moet denken. Tuurlijk krijgen haar kinderen op school informatie en kennis over de Tweede Wereldoorlog en wat daar gebeurd is. Maar een bezoek aan een voormalig concentratiekamp is wel iets anders. Toch besluit blogger Lineke met haar zoon naar Nationaal Monument Kamp Vught te gaan.
Met kinderen naar Nationaal Monument Kamp Vught
In de zomer van 2021 is er bij Nationaal Monument Kamp Vught een speciale audiotour voor kinderen van 10 tot 13 jaar gemaakt met als titel ‘Achter prikkeldraad’. Ik vraag mijn jongste zoon van 11 jaar of hij met mij mee wil naar Vught. Hij heeft sowieso een brede interesse en het lijkt hem interessant.
En zo zijn we onderweg naar Vught. We proberen ons een voorstelling te maken van hoe het zal zijn. Ik vind het als moeder best een beetje spannend. Het zal toch niet heel eng ingericht zijn de expositie? Wat als hij er na ons bezoek niet van kan slapen? Ik wil graag een story maken op Instagram van KidsErOpUit, maar is dat wel interessant en passend? En hoe hou je zoiets dan discreet? Hoe ga ik om met mijn eigen indrukken? Genoeg te bespreken dus.
De geschiedenis van Kamp Vught
In Nederland zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog vijf concentratiekampen. Van deze vijf kampen zijn er nog drie te bezoeken. Nationaal Monument Kamp Vught is er daar een van.
De bouw van Kamp Vught begon in de zomer van 1942. De vele bouwvakkers wisten maandenlang niet waar ze aan bouwden. Maar in de winter van 1943 wordt duidelijk dat ze een concentratiekamp gebouwd hebben. De permanente expositie in Kamp Vught begint dan ook met de bouw van het kamp in 1942.
Het kamp was in gebruik als gevangenen- en doorstuurkamp van 1942 tot september 1944. In die tijd hebben er ongeveer 32.000 mannen, vrouwen en kinderen gevangen gezeten. In het kamp zijn 749 kinderen, mannen en vrouwen gestorven door honger, ziekte, mishandeling en executie.
Onderweg naar Brabant
Als we er bijna zijn worden we allemaal wat stiller in de auto. Mede omdat we niet weten waar we terecht komen, maar ook door dat er een enorme gevangenis opdoemt die goed beveiligd is. Nationaal Monument Kamp Vught ligt namelijk naast Penitentiaire Inrichting Vught. De extra beveiligde gevangenis waar ‘bekende’ grote criminelen zitten. Maar daar komen we niet voor.
Nationaal Monument Kamp Vught
We parkeren de auto voor het gebouw van Nationaal Monument Kamp Vught. Direct valt mijn oog op een tekst die ik achter het raam zie staan: ‘herdenken is nadenken’. Ik bedenk me dat dat een ware uitspraak is en dan lopen we naar binnen. Het valt me op dat het gebouw binnen erg licht is en daarom voelt het wat luchtiger. Er is zelfs een koffiecorner en een winkeltje. Gek eigenlijk dat je je van tevoren afvraagt of ze dat soort dingen zullen hebben in een ‘museum’ met zo’n zwaar onderwerp uit onze geschiedenis.
We worden welkom geheten en mogen direct een apparaatje voor de audiotour pakken. Onze jongste krijgt uitleg over hoe hij de audiotour junior loopt en op welke bordjes hij moet letten. Daarnaast krijgt hij een boekje mee met vragen en opdrachten over de geschiedenis van Kamp Vught. De belofte van een beloning bij het laten zien van een ingevuld boekje na de rondgang maakt hem enthousiast om te starten.
Expositie ‘Kamp Vught: zeven seizoenen en 32.000 verhalen’
We beginnen met een film. In het zaaltje is het muisstil. Mijn zoon kijkt aandachtig naar de beelden die echt wel binnen komen. Dan gaan we de klapdeuren door en ziet hij het eerste punt voor de audiotour hangen. Hij gaat op een bankje zitten en luistert. Met de eerste verhalen starten ook de eerste vragen in zijn boekje. Aandachtig vult hij een antwoord in. Ook wij als volwassenen kunnen starten met de gewone audiotour, maar ik besluit ook voor de audiotour junior te gaan. Ik ben benieuwd naar die tour. Juist om ook te weten hoe het aan kinderen vertelt kan worden, dit stuk heftige geschiedenis van Nederland.
De expositie binnen is indrukwekkend, integer, uitnodigend en interessant. Ook voor mijn zoon. Dat komt mede door de opdrachten uit zijn boekje, maar ook door de audiotour. ‘Kinderstemmen’ van toen nemen mijn zoon mee door de gebeurtenissen die zij toen hebben beleefd daar in het kamp.
De expositie is mooi opgebouwd. Wat ik bijzonder vind is de rol die Philips heeft gespeeld in Kamp Vught. Op verzoek van de bezetter wordt een Philips werkplaats ingericht in het kamp. In veel verhalen in de expositie lees en hoor ik erover terug.
Naar buiten, naar de bijzondere tuin
Na de expositie binnen, gaan we naar buiten. Hier staat een stenen maquette van geheel Kamp Vught. Het kamp was groot, de verhalen die we horen over het kamp en het plein dat we zien op de maquette maken grote indruk. Evenals het prikkeldraad dat om het terrein staat. Als ik mijn zoon zie staan voor het prikkeldraad, de gracht en de wachttorens krijg ik een brok in mijn keel. Wat heftig en mooi tegelijk. Ik mag hopen dat hij dit nooit zal meemaken!
Op het buitenterrein gaan we een nagebouwde barak binnen. Ook hier vindt zoonlief al snel de audiopunten. De verhalen zijn opnieuw indrukwekkend. De slaapzaal met zoveel bedjes, zo oncomfortabel, met wel 240 mensen en kinderen in één zaal. Wat vreselijk moet dat zijn geweest. Toch is het verhaal dat we via de junior audiotour krijgen er een die mijn zware gevoel wat luchtiger maakt. Mijn zoon moet hier nog een opdracht doen en dus loopt hij alle bedjes langs.
Al lopend door de tuin komen we aan bij het crematorium. Het originele crematorium. Kinderen krijgen hier de keuze of ze naar binnen willen of niet.
Het crematorium is enorm indrukwekkend, net als het verhaal dat ik hoor via mijn audiotour. Je kunt het bijna voelen, de ellende van toen. Vooral de schouwtafel en de ovens maken ons stil. Zwijgend lopen we door het crematorium. We komen uit bij de asputten. Hier ligt het as van alle mensen die in Kamp Vught gestorven zijn.
Het einde van de audiotour
Via de besmeurde gedenkstenen gaan we weer naar binnen. Dat is iets waar mijn zoon niet bij kan met zijn hoofd. Waarom zou je dat doen? Een gedenksteen onherstelbaar besmeuren met teer. Het maakt ons nog steeds boos.
Mijn zoon vult de laatste opdracht in en als hij zo zit zie ik boven bij het raam de zin ‘herdenken is nadenken’. Hij vraagt me wat het betekent en ik leg hem uit dat als we herdenken op bijvoorbeeld 4 mei, dat we dan nadenken over wat er in het verleden gebeurd is, wat we zelf hebben meegemaakt, wat mensen in landen die nu in oorlog zijn meemaken en dat we nadenken over hoe we kunnen zorgen dat dit nooit weer gebeurt. “Dat klopt wel mam, ik heb vandaag herdacht en dus heel veel nagedacht”. Ik geloof dat de boodschap is overgekomen.
Met kinderen naar Nationaal Monument Kamp Vught, wat vinden wij er van?
In de koffiecorner nemen we nog wat drinken en een worstenbroodje, want Brabant…
Al pratend met elkaar komen we tot de conclusie dat de audiotour zeker geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar. Het verhaal is door middel van de audiotour en de expositie mooi rond en compleet. Terugkijkend ben ik blij dat we gegaan zijn. Het is een goede manier om op een ontspannen, educatieve wijze samen met je kind na te denken over dit stuk geschiedenis van Nederland.
Praktische informatie:
- Koop je tickets aan de balie op de dag van je bezoek. Kijk even op de website van Nationaal Monument Kamp Vught voor de openingstijden.
- Toegangstickets zijn 11 euro voor volwassenen en 5,50 euro voor kinderen van 10 – 18 jaar, de museumkaart is geldig (prijspeil 2021),
- Trek voor je bezoek ongeveer 2,5 uur uit.
Meer lezen
Benieuwd welke musea wij nog meer bezocht hebben? Klik en kijk voor meer informatie.
- De leukste openluchtmusea in Nederland
- De leukste uitjes voor kinderen in Brabant
- De leukste musea voor peuters
- Museum met kinderen? Dit zijn de 20 leukste kindermusea!
- Direct naar alle blogs over musea
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking metNationaal Monument Kamp Vught. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.