Ontdek Nationaal Park De Alde Feanen met kinderen

0
598

Woonachtig of op vakantie in Friesland? Midden in Friesland ligt het prachtige Nationaal ParkDe Alde Feanen. Hier kun je van alles doen: wandelen, watersporten, fietsen. Blogger Karijn bracht er een dag door met haar gezin en was onder de indruk van de ‘oude venen’. Lees hier hun belevenissen op het kleine kikkerpad én in een elektrisch sloepje.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.

Koop ‘Wandelen met kinderen’

OntdekNationaal ParkDe Alde Feanen met kinderen

Tijdens onze vakantie in de buurt van Appelscha bezoeken we het natuurgebied De Alde Feanen. Dit gebied, gelegen in het hart van Friesland, is een oud veengebied dat grotendeels uit moerasgebied bestaat. Je kunt er wandelen, fietsen én vooral: varen.

Kleine kikkerpadroute in De Alde Feanen

Wij staan al voor tien uur op de stoep bij het bezoekerscentrumDe Alde Feanen in Earnewâld. En niet zonder reden: we gaan het kleine kikkerpad lopen. Het bezoekerscentrum maakt wandelen door het natuurgebied aantrekkelijk voor kinderen. Er zijn voor 4 t/m 12-jarigen diverse rugzakroutes te wandelen. Tijdens de wandeling doen kinderen onderwegverschillende opdrachten. Met onze oudste dochters van bijna 6 en 3 jaar, kiezen we voor het Kleine Kikkerpad. Gewapend met rugzak, schepnet en opdrachtenboekje zijn we klaar voor de start! Net voor we buiten zijn, worden ons nog twee feesttoeters overhandigd. Waarvoor blijft nog even geheim. “Zou de kikker jarig zijn?”, vraagt onze peuter zich af.

Voor elke leeftijdsfase zijn rugzakroutes beschikbaar bezoekerscentrum de Alde Feanen
Voor elke leeftijdsfase zijn rugzakroutes beschikbaar

Kikkeropdrachten op de route

We steken de weg over en gaan het Pettebos in waar het kikkerpad zich bevindt. Op zoek naar tien paaltjes, die elk voorzien zijn van een vrolijke kikker. Bij elke paal staat een nummer dat correspondeert met een nummer in het opdrachtenboekje. Onze oudste dochter loopt vooruit en vindt het eerste paaltje. Horen we de kikkers al en kunnen we ze nadoen? Het eerste lukt nog niet, het tweede des te beter. Het gekwaak is luid en duidelijk. De route gaat door een bosje, langs waterpoeltjes en door het soms hoge gras. De stemming zit er goed in, op naar de volgende opdracht.

De meisjes mogen het loeppotje dat in de rugzak zit pakken en daar ‘lekkere hapjes’ voor de kikkers in doen. Er wordt gras geplukt (“vindt ie héérlijk”, aldus de peuter) en slakken gevonden. En terwijl ze in opperste concentratie hun gras en slakje bestuderen, schreeuwt hun vader enthousiast: ”Kijk, een kikker!” Onze peuter schrikt zich een hoedje en tegelijkertijd wordt onze oudste dochter door een steekvlieg gestoken. Het gezellige gekwaak van zonet slaat om in gehuil. Veel gehuil en nog meer gejammer. Bang voor de kikkers en bang voor de vliegen. De meisjes komen pas tot bedaren als we op een houten plateau staan, even weg van de poel, het gras en alles wat een beetje op natuur lijkt. Onze stadse koters, ahum.

In het boekje staan allerlei leuke opdrachten
In het boekje staan allerlei leuke opdrachten
In het loeppotje
In het loeppotje
Het boekje is weer opgevist
Het boekje is weer opgevist
Zoeken naar beestjes in en op het water
Zoeken naar beestjes in en op het water
We vinden waterkevers
We vinden waterkevers
Zit er een kikker op het lelieblad?
Zit er een kikker op het lelieblad?
Spelen in de doe- en beleeftuin bij het bezoekercentrum
Spelen in de doe- en beleeftuin bij het bezoekerscentrum

Nadat we de ‘ooievaar tikt de kikker’-opdracht hebben gedaan, zijn de meisjes weer stoer. Op een houten bruggetje pakken we het schepnetje er bij en zoeken we naar waterbeestjes. We vinden vooral drek, oud riet en ook een paar waterkevertjes. Trots worden de vangsten geshowd. We vervolgen onze weg en maken alle opdrachten. Bij de laatste komt de feesttoeter tevoorschijn. Zou er echt een kikker jarig zijn? Wij gaan het niet verklappen.

Eenmaal terug bij het bezoekerscentrum spelen de kinderen nog heel even in de grote doe- en beleeftuin en leveren we de rugzak en het schepnet weer in. Een leuke kikkerervaring rijker!

Praktische info kikkerpadroute

De kikkerpadroute met rugzak is in het bezoekerscentrum op te halen. De kosten zijn 2,50 euro per kind. De route zelf is kort, maar met alle opdrachten erbij ben je zo’n 1,5 uur bezig. De route is geschikt voor kinderen van vier t/m zes jaar.

Het adres is:Bezoekerscentrum De Alde Feanen,Koaidyk 8a,9264 TP Earnewâld.Parkeren kan bij het centrum en is gratis.

Lunchen in Earnewâld

Na de wandeling op het kikkerpad rijden we naar het centrum van Earnewâld. Eerst maar eens wat eten voordat we ons op een bootje wagen. Tegenover het toeristenbureau vinden we een prima lunchtentje. Bij Lunchroom Ademadoen we ons tegoed aan sandwiches en Adema’s burgers. Onze jongste dochter wil een broodje ham. Staat niet op de kaart, maar kan wel worden gemaakt. Fijn als er zo meegedacht wordt.

Met de elektrische sloep varen door De Alde Feanen

Om 13.30 uur worden we bij het toeristenbureau van Earnewâldverwacht. De enthousiaste eigenaar van Watersportcentrum De Twirre neemt ons mee naar het sloepje dat al klaar ligt. Wij zijn onder de indruk van de boot. De sloep is ruim, heeft een kap en is voorzien van heerlijk zachte bankkussens en extra relaxkussens. We zijn maar met zijn vijven, maar er kunnen nog wel 10 mensen aan boord. Op een elektrische step komt de zoon van de eigenaar aangezoeft. Hij levert nog even twee zwemvesten voor onze dochters. “Lekker warm”, concludeert de peuter. We krijgen uitleg over de besturing van de sloep en de route. De route kan zelfs op de smartphone ingesteld worden inclusief navigatie. Helaas laat de techniek van onze telefoons ons in de steek. Met de papieren kaart redden we ons gelukkig ook. We laden onze jongste zoon in zijn maxicosi in de boot en meren af.

Het bootje horen we nauwelijks. Met een ‘echt’ stuur bedienen we de boot. Dat gaat heel soepel. We varen eerst over de grote vaart.Op een rustiger gedeelte van onze route mogen de meisjes ook even sturen. Als echte kapiteins nemen ze het roer over. Kop in de wind en meeveren in de richting die je opstuurt.

Het toeristenbureau van Earnewâld
Het toeristenbureau van Earnewâld
in de haven van Earnewâld ligt de elektrische sloep
In de haven van Earnewâld ligt de elektrische sloep
Onze elektrische sloep voor twee uur
Onze elektrische sloep voor de komende twee uur.
Mobiele vaarroutekaart
Mobiele vaarroutekaart

Een luxe bootje

Tijdens ons tochtje begint het flink te regenen. De kap op de punt van het sloepje komt daarom goed van pas. Iedereen, behalve de stuurman blijft droog. Ondanks de regen vermaken we ons prima. We komen langs het bezoekerscentrum van De Alde Feanen, een camping en passeren diverse grotere en kleinere boten. Begroetingen worden uitgewisseld en met de ‘hoofd-schouders-knie-en teen’ zingende zeilkampkinderen wordt driftig meegezongen door onze dochters.

Na afloop meren we aan op de ‘boodschappenparkeerplaats voor bootjes’ (max. standtijd van 2 uur). Vooruit, we eten nog een heerlijk softijsje bij Adema. Met blije en vermoeide gezichtjes zitten onze kinderen op de achterbank. Zo’n dag willen ze best nog eens!

Wat is jouw favoriete activiteit met kinderen in Nationaal Park De Alde Feanen?

Praktische info varen door De Alde Feanen

In Earnewâld kun je op diverse plekken boten en sloepen huren. Onze elektrische sloep kwam van Watersportcentrum De Twirre, dat diverse boten verhuurt.Voor het besturen van de sloep is geen vaarbewijs nodig. Voor 2 uur sloep huur betaal je 65 euro, kies je voor een hele dag dan ben je 150 euro kwijt. Er passen makkelijk twee gezinnen op een sloep, dan kan je de kosten met elkaar delen.

Meer lezen

Wil je meer weten over leuke activiteiten en accommodaties in Friesland?Klik &kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met De Alde Feanen en de genoemde bedrijven. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.