Rondreis IJsland met kinderen: route en kosten van een week in het zuidwesten

4
1036

Een rondreis IJsland staat bij veel mensen op de bucketlist. Saskia ging in 2017 op gezinsvakantie naar IJsland in de herfstvakantie. Ze maakten een mini rondreis door het zuidwesten van IJsland in en deelt hier haar route én de kosten van zo’n reis.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in 2018 en geupdate en herschreven in 2021

Rondreis IJsland met kinderen: een week in het zuidwesten

Een volledige rondreis IJsland in één week lijkt mij wat te veel van het goede. Zeker als je onderweg nog wilt stoppen en het tempo met kinderen sowieso lager ligt. Wij kiezen er daarom voor om tijdens onze week in IJsland alleen het zuidwesten te bekijken. Daar maken we een rondreis waarbij we Reykjavik, de Golden Circle en het beroemde gletsjermeer Jokulsarlon bezoeken. Oftewel: alle bekende bezienswaardigheden in dit deel van IJsland.

In dit blog deel ik onze route van de rondreis IJsland en geef ik inzicht in de kosten die we hebben gemaakt. Ik heb deze niet tot op de IJslandse kroon nauwkeurig bijgehouden, maar het geeft wel een goede indruk. Dit is het prijsniveau van 2018, houd rekening met de inflatie bij het samenstellen en het maken van een begroting van jouw reis.

Globale route van onze rondreis IJsland.
Globale route van onze rondreis IJsland.
Rijden door IJsland is een feestje dankzij het fantastische landschap.
Rijden door IJsland is een feestje dankzij het fantastische landschap.

Wij hebben onze reis volledig zelf samengesteld, maar het is ook mogelijk om complete rondreizen te boeken. Deze rondreizen zijn enigszins vergelijkbaar met wat wij hebben gedaan:

Heb je meer tijd en/of wil je een volledig rondje IJsland doen? Dan kun je een van deze rondreizen overwegen:

Route rondreis IJsland langs de bekendste bezienswaardigheden

Op het kaartje hierboven is globaal onze route te zien. Van dag tot dag hebben we het volgende gedaan tijdens onze rondreis IJsland:

  • Dag 1: aankomst op Keflavik Airport en rijden naar Reykjavik. Overnachten bij Hotel Orkin.
  • Dag 2: Reykjavik en rijden naar vakantiehuis vlakbij Laugarvatn
  • Dag 3: Hraunfossar en Barnfoss, Into the Glacier
  • Dag 4: Golden Circle met bezoek aan o.a. Geysir en Strokkur, Gullfoss, Secret Lagoon en Kerið krater
  • Dag 5: rijden naar het zuiden met stops bij o.a.Dyrholaey, Svinafellsjokull, Jokulsarlon en Fjallsarlon. Overnachten bijHörgsland Guesthouse.
  • Dag 6: terugrijden vanuit het zuiden met stops bijFjadrargljufur, Skogafoss,Eyjafjallajokull bezoekerscentrum, Seljavallalaug,Seljalandsfoss en Hjalparfoss
  • Dag 7: Laugarvatn Fontana Spa en Thingvellir N.P.
  • Dag 8: Bezoek aan twee geothermische gebieden nabij de luchthaven en vertrek vanaf Keflavik Airport naar huis

Meestal begon onze dag ’s ochtends rond 8 uur als het licht werd. Door het tijdsverschil zijn we elke dag op tijd wakker en dus helemaal klaar om op pad te gaan. Tussen 17 en 18 uur wordt het al donker in de herfstvakantie, hierdoor zijn we elke dag rond etenstijd terug in onze accommodaties.

Wij hebben tijdens onze reis de Ontdek IJsland reisgids van de ANWB gebruikt, een hele prettige gids om je familiereis op IJsland te plannen.

Kindvriendelijke accommodaties in het zuidwesten van IJsland

Wij hebben in drie verschillende accommodaties overnacht.

Hotel Orkin in Reykjavik

Voor onze nacht in Reykjavik zochten we een hotel dat goed bereikbaar is met de auto, gratis parkeergelegenheid heeft en dichtbij het centrum en andere bezienswaardigheden ligt. Daarnaast is het voor ons belangrijk dat er familiekamers zijn en wilden we graag een hotel waarbij het ontbijt bij de prijs is inbegrepen. Ons verdere ‘eisenpakket’ is dat een hotel een goede beoordeling moet hebben en niet te duur.

Hotel Orkin heeft prima familiekamers en een goed ontbijt. De kinderen vermaken zich goed in de hoek met constructiespeelgoed, vooral leuk voor oudere kinderen dus. ’s Middags mogen de hotelgasten gratis koffie, thee, limonade en cake pakken.

Hotel Orkin is eenvoudig te boeken via Booking.com

Hotel Orkin in Reykjavik.
Hotel Orkin in Reykjavik.

Vakantiehuis bij Laugarvatn

De meeste tijd brengen we door in ons vakantiehuis vlakbij Laugarvatn, direct aan de Golden Circle. Mocht je geen rondreis willen maken en het zuidwesten van IJsland dus vanuit één uitvalsbasis willen bezoeken, dan is dit huis een hele goede keuze. Zelfs een dagje Reykjavik is mogelijk vanuit dit Novasol vakantiehuis. Gletsjermeer Jokulsarlon is te ver voor een dagtripje, maar er is meer dan genoeg op rijafstand van dit huis te doen om je minstens een week (en misschien zelfs twee weken) heel goed te vermaken.

Het huis ligt in een gebied met meer vakantiewoningen. Langs het huis stroomt een beekje en er is voor kinderen genoeg ruimte om rondom het huis in de natuur te spelen. Relaxen doe je in de hottub op het terras.

Lees in dit blog meer over dit vakantiehuis van Novasol

Hörgsland Guesthouse in het zuiden

Hörgsland Guesthouse ligt vlakbij Kirkjubæjarklaustur aan de ringweg 1. Er zijn gastenkamers te huur, leuke houten huisjes en die-hards kunnen er zelfs kamperen. Wij slapen een nachtje in een van de gastenkamers. Er staat een 2-persoonsbed en een stapelbed, daarnaast hebben we onze eigen badkamer. Op het terrein staan hottubs die de gasten gratis mogen gebruiken.

In het hoofdgebouw wordt elke ochtend een prima ontbijt geserveerd. In het hoogseizoen is het mogelijk om van de beperkte kaart een avondmaaltijd te bestellen. Helaas was dat tijdens de herfstvakantie niet mogelijk. Wij reden voor ons avond eten naar Kirkjubæjarklaustur, waar je bij het plaatselijke restaurant heerlijk eten.

Hörgsland Guesthouse boek je makkelijk via Booking.com

De cabins van Hörgsland Guesthouse.
De cabins van Hörgsland Guesthouse.
De gastenkamer waar wij sliepen.
De gastenkamer waar wij sliepen.

Kosten van een vakantie in IJsland met kinderen

Maar wat kost nu zo’n vakantie in IJsland met kinderen? Een rondreis IJsland is geen goedkope vakantie, maar geloof me, het is elke cent dubbel en dwars waard. We hebben nog nooit zoveel indrukwekkende natuur gezien.

De reiskosten

Vliegtickets en een huurauto heb je sowieso nodig als je naar IJsland gaat, tenzij je met de boot gaat maar dat is sowieso een dure keuze. Onze reiskosten bestonden uit:

  • Vliegen met WOW Air – 1334 euro (incl 2 stuks ruimbagage en 2 stuks extra handbagage)
  • Huurauto 4WD via Sunny Cars – 511 euro
  • Brandstof – 1,70 euro per liter

Lees in deze blogs meer over vliegen met WOW Air en alles over auto rijden in IJsland. Het aantal gereden kilometers heb ik helaas niet bijgehouden.

WOW Air bestaat inmiddels niet meer, de beste optie is een vlucht met Icelandair.

Had dit goedkoper gekund? Het vliegen bijna niet, tenzij je minder bagage mee neemt of net buiten de schoolvakantie kunt gaan. De huurauto kan zeker voordeliger, voor ons was achteraf een 4WD niet nodig.

Onze huurauto huurden we via Sunny Cars, ideaal met het all inclusive concept.
Onze huurauto huurden we via Sunny Cars, ideaal met het all inclusive concept.
Tanken is maar ietsjes duurder dan in Nederland.
Tanken is maar ietsjes duurder dan in Nederland.

De overnachtingskosten

Wij verbleven 1 nacht in Reykjavik en een week in een vakantiehuis van Novasol. Dat huisje hebben we een nacht leeg laten staan omdat we achteraf bedachten toch naar Jokulsarlon te willen. Als je dat slimmer aanpakt dat doe je die nacht dus ná je verblijf in het vakantiehuis.

  • 1 nacht Hotel Orkin in Reykjavik inclusief ontbijt – 156 euro
  • week huisje van Novasol vlakbij Golden Circle – 849 euro
  • 1 nacht Hörgsland Guesthouse in het zuiden van IJsland inclusief ontbijt – 142 euro

Lees in ons blog over Reykjavik meer over Hotel Orkin en lees ook alles over ons fantastische vakantiehuis.

Was op dit onderdeel te bezuinigingen? We hadden rechtstreeks naar het vakantiehuis kunnen rijden en van daaruit een dagje Reykjavik kunnen doen. Ook hadden we ervoor kunnen kiezen om niet helemaal naar Jokulsarlon te rijden, dan was de extra overnachting in het zuiden van IJsland niet nodig geweest. Je levert dan wel echt iets in op de totale reis.

Kosten voor excursies en entreegelden tijdens een rondreis IJsland

De kosten voor excursies en de entreegelden zijn fiks in IJsland. Gelukkig mogen kinderen meestal gratis mee, dat maakt het per saldo weer wat voordeliger.

  • Reykjavik CityCard 24 uur – 3700 ISK (29,50 euro) voor volwassenen en 1500 ISK (12 euro) voor kinderen
  • Hallgrímskirkja in Reykjavik – 900 ISK (7 euro) voor volwassenen, kinderen gratis
  • Viewpoint Perlan – 490 ISK (4 euro) voor volwassenen, kinderen gratis
  • Into the Glacier – 19500 ISK (156 euro) voor volwassenen, kinderen t/m 11 jaar gratis
  • Lauagarvatn Fontana Spa – 3800 ISK (30 euro) voor volwassenen, gratis voor kinderen t/m 12 jaar
  • Secret Lagoon – 2800 ISK (22 euro) voor volwassenen, gratis voor kinderen t/m 14 jaar
  • Parkeren Thingvellir National Park – 500 ISK (4 euro)
  • Parkeren Seljalandsfoss – 700 ISK (5,60 euro)
  • Informatiecentrum vulkaanuitbarsting Eyjafjallajokull – 850 ISK (6,80 euro) voor volwassenen, kinderen gratis

Al deze genoemde bedragen zijn per persoon. Alle excursies, entreegelden en parkeerkosten bij elkaar opgeteld komt uit op 68.280 ISK (545 euro).

Lees in deze blogs meer over Reykjavik met kinderen, Into the Glacier en Laugarvatn Fontana Spa en Secret Lagoon.

Op kosten voor excursies en entreegelden is altijd te bezuinigen. De vraag is of je dat moet willen. IJsland is niet een bestemming waar je makkelijk nog een keer heen gaat, dat was voor ons de reden om alles te doen wat we wilden doen. Wel hebben we er bewust voor gekozen om maximaal 1 dure maar hele bijzondere excursie te doen (Into the glacier). Als je iets meer op je budget wilt letten, dan is hiermee makkelijk een groot bedrag te besparen.

Zoek je meer bespaarideeën? Lees dan deze budgettips voor IJsland bij een collega-blogger.

Achteraf was de Reykjavik City Card voor kinderen geen goede keuze. De meeste bezienswaardigheden zijn gratis in Reykjavik voor kinderen, we hadden voor hen beter losse kaartjes kunnen kopen op de plekken waar dat nodig was.

Overige kosten voor levensonderhoud in IJsland

We hebben de kosten van onze reis niet tot in detail bijgehouden. Maar onderstaande bedragen geven een indicatie van het prijsniveau.

Boodschappen:

  • Brood – 398 ISK (3,20 euro)
  • 1 liter melk – 159 ISK (1,27 euro)
  • Skyr 500 ml – 430 ISK (3,45 euro)
  • Theezakjes – 439 ISK (3,50 euro)
  • 10 eieren – 639 ISK (5,10 euro)
  • 1 kilo gehakt – 1500 ISK (12 euro)
  • Plakjes kaas – 913 ISK (7,30 euro)
  • 1 liter sinaasappelsap – 219 ISK (1,75 euro)
  • 135 gram Haribo snoepjes – 359 ISK (2,85 euro)
  • 500 gram pasta – 299 ISK (2,40 euro)
  • Pot pastasaus – 479 ISK (3,80 euro)
Winkelwagentje vol met boodschappen.
Winkelwagentje vol met boodschappen.
Ruim 6.000 ISK (circa 50 euro) lichter.
Ruim 6.000 ISK (circa 50 euro) lichter.

Lunchen in Reykjavik:

  • 5.650 ISK (46 euro) voor het eten
  • 515 ISK (4,20 euro) voor IJslandse thee
  • 230 ISK (1,90 euro) voor een glas melk
  • 340 ISK (2,55 euro) voor jus d’orange
  • 540 ISK (4,40 euro) voor pilsner

De boodschappen in IJsland zijn duur. Het is een kwestie van goed op de prijzen letten en op basis daarvan te kiezen wat je wilt eten. Wij hebben basic gegeten die week. Helemaal prima overigens! Mocht je ruimte over hebben in je bagage dan is het geen verkeerde keuze om die ruimte op te vullen met houdbare etenswaren.

Gratis bezienswaardigheden in IJsland

Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg gratis bezienswaardigheden in IJsland. Yeah! Vooral voor de prachtige natuur betaal je meestal helemaal niets. Ik noem maar eventjes:

  • Zwemmen bij Seljavallallaug
  • Wandelen door Reykjavik
  • Alle watervallen, alleen moet je soms betalen voor het parkeren
  • Thingvellir National Park, wel moet je betalen voor het parkeren
  • Gletsjermeer Jokulsarlon
  • Alle geisers

Lees in deze blogs meer over zwemmen bij Seljavallalaug, Reykjavik met kinderen en de prachtige watervallen in IJsland.

Alle kosten zijn voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen van 8 en 10 jaar oud. We maakten deze reis in de herfstvakantie van 2017.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat voor moois er allemaal in IJsland te zien is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Sommige onderdelen van onze reis zijn in samenwerking tot stand gekomen. We delen echter altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

4 REACTIES

  1. Wow, die boodschappen.. shocking. 😉 Maar kan me heel goed voorstellen dat dit absoluut het geld waard was allemaal, jullie film en foto’s zien er fantastisch uit. Echt een gave ervaring rijker!

  2. Mooie film en foto’s!! Wij zitten te denken aan een trip naar IJsland met onze 4 jarige dochter volgend voorjaar. Jullie route en bezienswaardigheden zien er geweldig uit. Zijn de loopafstanden ver? Onze dochter houdt niet echt van hele verre loopafstanden maar een avontuurlijke klim en klautertocht vindt ze dan wel weer geweldig.

    • Dank je wel :-). De loopafstanden zijn meestal super kort. Je parkeert nog net niet onder de watervallen of in de geisers, haha. Ik vond deze hele korte loopafstanden zelf de enige tegenvaller van IJsland. Al dat fraais werd wel heel erg op een presenteerblaadje aangeboden, je hoeft er maar heel weinig moeite voor te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.