Slapen in een Trekkershut. Is dat hetzelfde als kamperen of lijkt het meer op een huisje huren? Blogger Lineke neemt haar kinderen mee naar Drenthe om daar achter te komen.
Overnachten in een Trekkershut
Onderweg naar Drenthe vraagt mijn oudste of zo’n hut nou hetzelfde is als een tent? De hut staat tenslotte op een Natuurkampeerterrein. Ik moet toegeven dat ik het eigenlijk niet goed weet. Ik leg uit dat ik denk dat het een soort huisje op een camping is. En uiteraard volgt daar achteraan al snel de vraag of er wifi is op de camping. We gaan het uitvinden.
Als we langs het TT-circuit in Assen komen, vraag ik me af of we goed zitten. Maar niet veel later rijden we over een landweg met aan beide kanten eindeloze weilanden. Het zal vast kloppen. De navigatie geeft aan dat we er bijna zijn en prompt rijd ik er langs heen. De ingang naar Natuurkampeerterrein Thyencamp is geïntegreerd in de omgeving en valt dus minder op. Ik keer om en alsnog rijden we het pad van de camping op.
Ik vraag een campinggast waar ik de receptie vind en we melden ons in het gele gebouw. De ontvangst is warm en hartelijk. Eigenaars echtpaar Loes en Ronald vertellen vol trots over hun Natuurkampeerterrein.
Locatie natuurkampeerterrein Thyencamp:
Slapen op een Natuurkampeerterrein
Natuurkampeerterrein Thyencamp is 1 van de 146 Natuurkampeerterreinen die je kunt bezoeken in Nederland, België en Frankrijk. Maar ik vraag me af wat een Natuurkampeerterrein is en wat het anders maakt dan bijvoorbeeld een gewone kleine camping. Op de website van Natuurkampeerterreinen vind ik de uitleg. In het kort komt het erop neer dat kamperen op een Natuurkampeerterrein echt back to basic is. Kamperen in de puurste vorm.
Om op een Natuurkampeerterrein te mogen verblijven moet ik wel in het bezit zijn van een Natuurkampeerkaart (NKK). Deze vind ik achterin Het Groene Boekje dat ik online of bij een Natuurkampeerterrein kan kopen (15,95 euro per kalenderjaar, prijspeil 2019). Als je de kaart achter uit het boekje haalt en registreert kun je een jaar lang terecht bij de Natuurkampeerterreinen uit het boekje. Uiteraard is dat geld enkel voor je lidmaatschap. De verblijfskosten verschillen per Natuurkampeerterrein.
Ons verblijf op Natuurkampeerterrein Thyencamp
Omdat ik geen idee heb hoe of wat het werkt op zo’n Natuurkampeerterrein neemt Loes me mee de camping over. Ze vertelt me dat Thyencamp beschikt over 28 staplaatsen voor tent, caravan of camper. De plekken zijn allemaal erg ruim en hebben veel privacy. Daar hou ik van. Een kleinschalige camping met ruime plekken. Daarnaast zijn er twee Trekkershutten te huur. De Tjiftjaf voor 4 personen en de Zwaluw voor 5 personen.
Gemeenschappelijk sanitair en huiskamer
Voor toiletten, een warme douche en stromend water moeten we naar het gele gebouw van de receptie. Daar is eenvoudig sanitair waar alle campinggasten gebruik van kunnen maken. Wij dus ook. Netjes verdeeld in een vrouwen en mannen gedeelte. Het gele gebouw blijkt eigenlijk het centrum van de camping. Er is een gemeenschappelijke huiskamer waar mijn jongste direct achter de piano klimt en zijn versie van Vader Jacob speelt.
Duurzaamheid
Afval wordt gesorteerd verzameld. De toiletten gespoeld met regenwater. Op de daken van het gele gebouw en op de Trekkershutten zie ik zonnepanelen. De producten die gebruikt en verkocht worden zijn biologisch en ecologisch. Duurzaamheid is hier belangrijk.
Eenvoudig en kindvriendelijk
Buiten op het terrein in de tuin staan twee picknicktafels. De kippetjes lopen er rustig tussendoor. Er is een kleine zandbak voor de kinderen, een vlindertuin, een ontdekbosje en… een slackline. Dat is een band gespannen tussen de bomen waar je overheen kunt balanceren. Dat trekt de aandacht van de jongens. Loes legt uit dat de takken die naast de band liggen ter ondersteuning zijn. Mijn jongste kan niet wachten om dit te proberen. In elke hand een lange tak en daar gaat hij. Al wiebelend en balancerend loopt hij van de ene boom naar de andere. Wat is dit leuk zeg.
Trekkershut de Tjiftjaf
Dan neemt Loes ons mee naar dat waar we voor komen, deTrekkershut. Wij slapen in de Tjiftjaf. EenTrekkershutgeschikt voor 4 personen. Van de buitenkant ziet het eruit als een groot tuinhuis. Een kleine veranda met zithoek om zomeravonden door te brengen.
Eenmaal in de hut laat Loes ons de eethoek en de bedden zien. Een keukenblok met 4 pits fornuis, een koelkast, servies in een kast, waterkoker en koffiezetapparaat. Maar waar is de gootsteen? Die is er niet. Geen stromend water en geen gootsteen. Er is een jerrycan die je kunt vullen met water en zo kan je toch water tappen in je Trekkershut. Ah, dat doet me denken aan kamperen. En tegelijkertijd met het comfort van een huisje.
Ik heb onze eigen slaapzakken meegenomen. Maar beddengoed kan ik ook huren. Wat ik in ieder geval huur is een klein elektrisch kacheltje. Het koelt snel af eind april en dan is het ook in een Trekkershut niet erg warm. Maar met het kacheltje is het snel aangenaam in onze Trekkershut.
Kampvuur
De avond valt op Thyencamp. We hebben lekker gegeten in onze hut en de kinderen spelen nog even op hun tablet. Want tot groot genoegen van de kinderen hebben ze hier gratis wifi. Maar al snel ruikt het naar vuur. Ronald heeft de vuurschaal aangestoken in de tuin. Of de jongens marshmallows willen roosteren hoeft hij maar een keer te vragen. Ze balanceren nog wat, roosteren een flink aantal marshmallows en dan is het tijd om te slapen. De jongens zijn zo vertrokken en ik eigenlijk ook.
Wat kost een overnachting in een Trekkershut op Thyencamp?
Tijdens ons verblijf op Thyencamp worden de kenmerken van een Natuurkampeerterrein me steeds duidelijker. Eenvoud, rust, natuur en duurzaamheid. Het spreekt me aan en helemaal als ik toch ook het comfort van een Trekkershut kan hebben.
Voor een nacht slapen in een Trekkershut op Thyencamp voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen betaal je 50,50 euro per nacht (prijspeil 2019). Kijk voor actuele prijzen op de website van Thyencamp zelf.
Over Trekkershutten
Wil je, net als wij, in een Trekkershut verblijven? Kijk op de website van Trekkershutten om er één te zoeken die past bij jou, je gezin en jouw vorm van vakantie.
In de Benelux vindt je Trekkershutten in alle vormen en maten. Ze verschillen in grootte, comfort en voorzieningen. Maar de basis van een Trekkershut is dat ze per nacht te huren zijn. Eenvoudig ingericht met zitgelegenheid, een bed met hoofdkussen, licht en elektriciteit.
Op de site zie je gelijk of de Trekkershut op een Natuurkampeerterrein staat of niet. En of je dus de Natuurkampeerkaart (NKK) moet hebben om er te mogen verblijven.
Heb jij al eens geslapen op een Natuurkampeerterrein of in een Trekkershut?
Meer lezen
Nog meer inspiratie opdoen voor uitjes in Drenthe? Of meer weten over duurzaam op vakantie gaan? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Duurzame vakantie met kinderen: hoe doe je dat eigenlijk?
- De 9 leukste uitjes voor kinderen in Drenthe
- Boomkroonpad in Drouwen
- Bosbessen plukken in het bos
- Direct naaralle blogs over Drenthe
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting De Groene Koepel. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaring.