Van Gogh Museum met kinderen

2
690

Toeristen komen er speciaal voor naar Nederland en wij zijn er nog nooit geweest… Op een regenachtige zondag gaan we naar Amsterdam om het Van Gogh Museum met kinderen te bezoeken. Dochter M. heeft er extra zin in: “Ja, want een van mijn vriendinnetjes heet ook Van Gogh. Is ze dan familie van Vincent van Gogh?”. Die vraag wordt tijdens ons bezoek niet beantwoord, toch is het een hele geslaagde middag. Nieuwsgierig wat er in het Van Gogh Museum te doen is met kinderen? Lees dan vooral verder.

Van Gogh Museum met kinderen

Voordat we naar Amsterdam reizen bekijken we eerst de website van het Van Gogh Museum. We zijn nieuwsgierig wat het museum te bieden heeft aan kinderen. Je zou er spontaan keuzestress van krijgen, want er is volop aan de jongste bezoekers gedacht. Er is keuze uit:

  • Audioguide met een familie toer (gratis voor kinderen t/m 12 jaar als de ouders een audioguide huren voor 5 euro p.p.)
  • Speurtocht (gratis)
  • Koffer met opdrachten (gratis)
  • Schilderworkshops (7,50 euro per kind, 6 t/m 12 jaar)

Bij de schilderworkshop is beperkt plek en er wordt geadviseerd om vooraf een plekje te reserveren. We bellen ’s ochtends voor vertrek en kunnen M. en zoon C. nog aanmelden voor die middag.

Van Gogh Museum in Amsterdam.
Van Gogh Museum in Amsterdam.
Op pad met een koffer vol opdrachten.
Op pad met een koffer vol opdrachten.
Of toch liever een speurtocht doen?
Of toch liever een speurtocht doen?

Van Gogh Museum: onze ervaring

Via de nieuwe glazen entree (gerealiseerd in 2015) komen we het museum in. In de lichte hal brengen we onze jassen naar de garderobe. Met een roltrap komen we op de begane grond van het hoofdgebouw van het museum. Hier halen we onze audioguide op.

We besluiten met z’n allen de familie toer te doen. Op elke verdieping gaan we op zoek naar schilderijen en krijgen we in korte geluidsfragmenten meer te horen over het schilderij waar we staan. Ook moeten we elke keer een vraag beantwoorden waarvan je het antwoord alleen kan weten als je goed naar het schilderij kijkt. Tussendoor maken we een paar keer een kleine opdracht, bijvoorbeeld het mengen van kleuren op een digitaal schilderpaneel om precies de juiste kleur geel te krijgen. Hierdoor is de audioguide voor de kinderen erg aantrekkelijk.

Op de audio guide krijgen we uitsnedes van schilderijen te zien en we moeten het originele schilderij zien te vinden.
Op de audio guide krijgen we uitsnedes van schilderijen te zien en we moeten het originele schilderij zien te vinden.

In 1,5 uur bekijken we de tentoonstellingen in het hoofdgebouw. Via de audiotour krijgen M. en C. iets mee van het leven van Vincent van Gogh, inclusief het verhaal over het oor van Vincent. Dat blijkt een minder heftig verhaal dan de meeste mensen denken. Hij sneed niet zijn hele oor eraf, maar slechts zijn oorlel. Wij ontdekken dat Vincent van Gogh maar 37 is geworden, net zo oud als wij zijn. Hij begon met schilderen op zijn 27e en heeft in 10 jaar dus een heel museum vol bij elkaar geschilderd.

We bekijken alle verdiepingen.
We bekijken alle verdiepingen.
Het gebouw zelf is ook de moeite waard om te bekijken.
Het gebouw zelf is ook de moeite waard om te bekijken.

Via de lichte hal komen we in de tentoonstellingsvleugel. Tijdens ons bezoek is er een tentoonstelling over Van Gogh en Munch. Hier is het ontzettend druk. M. geniet echt van de schilderijen en kijkt goed naar de verschillen. Ze weet precies welke ze mooi vindt en welke niet. C. vindt het zonder audioguide minder leuk en trekt mij in recordtempo over de tentoonstelling. Ik sleep hem nog wel even mee naar boven, want de beroemde zonnebloemen van Van Gogh willen we natuurlijk niet missen.

Nog even naar boven om de beroemde zonnebloemen te bekijken.
Nog even naar boven om de beroemde zonnebloemen te bekijken.

Dan zit onze tijd er op. Het is bijna 15 uur en dan begint de schilderworkshop van M. en C. We brengen hen erheen en zoeken zelf een plekje in het museumcafe.

Schilderworkshop voor kinderen

M. en C. worden samen met 5 andere kinderen ontvangen in het atelier van het Van Gogh Museum. Schilder Stan ontvangt ze en vertelt wat ze gaan doen. Het thema is ‘Zoom in’ en op de tafel ligt een stilleven waarvan ze een klein deel gaan naschilderen. Alle kinderen krijgen een schilderschort voor. Eerst schilderen ze hun schildersdoek paars. Terwijl de ondergrond droogt loopt Stan met de kinderen door het museum. Ze bekijken een schilderij waarvan Van Gogh eerst het grote geheel heeft geschilderd en daarna een schilderij geeft gemaakt met alleen de korenaren. In zijn tweede schilderij heeft hij dus ingezoomd op een detail en dat gaan de kinderen in hun workshop ook doen.

Uitleg over de workshop.
Uitleg over de workshop.
Met de kinderen van de workshop op de roltrap van het museum.
Met de kinderen van de workshop op de roltrap van het museum.

Aan het einde van de workshop mogen de ouders weer binnen komen. C. mag aan alle ouders vertellen wat ze hebben gedaan. Zichtbaar trots en een klein beetje gespannen vertelt hij over de schilderijen die ze hebben bekeken en het schilderen. Hij zegt over zijn eigen schilderij: “Daar is een regenboog en er zijn vlinders. Kijk dit zijn bloemen en takken. En daar de lucht en gras en de zon”. M. laat ons daarna zien wat ze heeft gedaan: “Daar eerst met groen en toen met de andere kleur erover. Ik heb ook met de achterkant van de kwast die vormen gemaakt en mijn naam staat daar in het paars”. Voorzichtig worden de schilderijen in een plastic tas gedaan. Deze eigentijdse Van Goghjes gaan thuis een ereplekje krijgen.

De kinderen die hun schilderij klaar hebben mogen zich verder uitleven op een vel papier.
De kinderen die hun schilderij klaar hebben mogen zich verder uitleven op een vel papier.
Maureen vertelt ons wat ze geschilderd heeft en welke technieken ze heeft gebruikt.
M. vertelt ons wat ze geschilderd heeft en welke technieken ze heeft gebruikt.
Camiel mag aan de hele groep vertellen wat ze hebben gedaan en wat hij zelf heeft geschilderd.
C. mag aan de hele groep vertellen wat ze hebben gedaan en wat hij zelf heeft geschilderd.

Aan het einde van de dag zucht M. een keer diep en zegt: “Ik weet ook een minpunt van het Van Gogh Museum en dat is dat we geen tijd meer hadden voor de speurtocht”. Ik geloof dat we nog een keer terug moeten….

Praktische informatie

Het Van Gogh Museum is een van de populairste bezienswaardigheden voor buitenlandse toeristen in Amsterdam. Als je er zomaar heen gaat kan je achteraan sluiten in de rij. Maak het jezelf makkelijk en bestel vooraf je kaartje online op de website van het museum, dan hoef je niet in de rij te staan. De entree voor volwassenen is 17 euro en kinderen t/m 17 jaar mogen gratis naar binnen. De Museumkaart is natuurlijk ook geldig.

De garderobe in het museum is gratis. Echter, je laat je spullen op eigen risico achter en er zijn helaas geen kluisjes waar je je spullen veilig kan opbergen. Rugzakken mogen niet mee naar binnen, dus bedenk goed wat je meeneemt.

Ben jij al eens bij het Van Gogh Museum met kinderen geweest? Of ga je nu een vrij gaatje in je agenda zoeken?

Meer lezen

Musea met kinderen bezoeken is leuk! Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

2 REACTIES

  1. Wij zijn gisteren eerst naar het Rijksmuseum en daarna naar het Van Gogh museum geweest met onze oudste dochter van 10. We hebben de koffer van Vincent met opdrachten gedaan. Was een erg leuke manier om het museum te ontdekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.