Teambuilding met je kind tijdens de XRACE in Rotterdam

0
520

Een race? Van te voren bekijkt blogger Iris de website van XRACE in Rotterdam wat bedenkelijk. Is dat niet alleen iets voor mensen die wekelijks fanatiek rennen? Maar na een klik op het filmpje en de uitleg lezen, wordt ze enthousiast. XRACE is meer dan een renwedstrijd, het is een parcours door een mooi gebied in familieteams. Tijdens het parcours zijn er tien opdrachten die een ouder met kind samen moeten vervullen. Een soort teambuilding dus, maar dan met je kind.

Teambuilding met je kind tijdens XRACE in Rotterdam

XRACE is oorspronkelijk een evenement uit Nieuw-Zeeland. De eerste race werd daar in 2013 gehouden. Daar is het inmiddels populair. Vorig jaar is de race in Australië gehouden en in 2017 komen daar Canada, Engeland en Nederland bij. In ons land is de race in Rotterdam, Arnhem en Amsterdam. Het concept: een team bestaande uit een ouder en een kind tussen de 6 en 14 jaar moet zo snel mogelijk naar de finish gaan. De route is 4 kilometer lang. Onderweg zijn er tien opdrachten, variërend van puzzelen, fysieke opdrachten, spelletjes en raadsels. Bij al deze opdrachten moeten ouder en kind samenwerken.

Alvast thuis oefenen

Een paar dagen voordat onze XRACE in Rotterdam begint, krijgen we een mailtje met de link naar onze starttijden. Wij doen mee met twee familieteams (papa Ronald met onze jongste zoon en ik met de oudste zoon) en beginnen om 14.08 in wave 8, lezen we. Nog even wachten, maar de voorpret kan beginnen, want we hebben twee opdrachten gekregen die we thuis vast kunnen oefenen. Opdracht 1 is oefenen om een knoopje aan te zetten. We naaien allemaal een knoopje op een theedoek. Dat gaat best goed!

De andere opdracht is meer fysiek: leer de danspasjes van Justin Timberlake’s ‘Can’t stop the feeling’. T. (7) springt meteen enthousiast op. “Dat is een van mijn lievelingsliedjes!”. Hij zet gelijk het filmpje tien keer op herhalen en kent het dansje al snel uit zijn hoofd. Bij de rest gaat het wat moeizamer, maar gelukkig kunnen we bij T. afkijken.

Onze XRACE in Rotterdam

Dan is het zover, de dag van XRACE in Rotterdam. Het is een zonnige, warme dag en het is behoorlijk vol rond de Kralingse Plas. We zijn een hele tijd bezig naar het zoeken naar een parkeerplek. Daardoor komen we aan de late kant bij het startpunt aan. Overal zien we vlaggen en hekjes met het logo van XRACE er op. En een heleboel volwassenen en kinderen in XRACE-shirtjes. Een omroepster stuurt de eerste ‘wave’ al weg.

Snel pikken we onze shirts en transponders op. De transponder is een klein kaartje waarop je tijden worden bijgehouden. Daardoor kan de organisatie precies zien wie er hoe lang over doet. We maken de transponders snel aan onze schoen vast en gaan richting de start. Ons team is al bijna aan de beurt. B. vindt het toch wel spannend, al die mensen en geluiden.

Eerste opdracht: een knoop aannaaien

We haasten ons richting de start, krijgen de eerste opdracht in onze handen gestopt en weg zijn we! We gaan op de eerste vlag af waar ‘in’ op staat. Daar begint elke opdracht en als die voltooid is, moeten we naar de ‘out’-vlag, waar we de volgende opdrachtenkaart krijgen.

Onze eerste opdracht is een knoop naaien op de rechtermouw van je XRACE-shirt. Mooi, dat hebben we geoefend. De kinderen moeten de knoop op de mouwen van de volwassen vastmaken en andersom. “Doe jij het maar bij mij, mama”, zegt B. (10) zacht. “Papa doet dit nooit, die prikt vast in mijn arm!”.

Drie knopen zitten er snel op (zonder dat er bloed valt), maar T. vindt het lastig. We helpen hem een beetje. Er is niemand die daar moeilijk over doet, want het is vooral de bedoeling dat ouders en kinderen samenwerken. Als we allemaal klaar zijn, leveren we onze naaispulletjes in bij ‘out’-vlag en ontvangen we onze volgende opdracht.

Gekke rups opdracht

‘Crazy caterpillar’, heet de volgende opdracht, ofterwijl gekke rups. We moeten met zes mensen in een soort grote rolband gaan staan en dan met z’n allen over het parcours rollen en weer terug. Het ziet er grappig uit, al die rollende mensen. Samen met een vader met een dochtertje rolt ons team vrij snel over het gras in de band. Yes, weer een opdracht voltooid.

We krijgen weer een kaartje mee en de aanwijzing dat we over het strand naar links moeten. “Kom jongens, we moeten hard rennen!”, roept B. enthousiast en vol energie. De volwassenen komen er in een soort van slenterdrafje achteraan, want wat is het inmiddels heet geworden!

Memory-opdracht

De volgende opdracht is een memory-opdracht. We moeten een soort kruiswoordraadsel maken. Van de woorden die ingevuld moeten worden, staan er zes in de verte op een bord voor de kinderen. De andere zes staan op een bord voor de volwassenen. Die moeten om de beurt rennen en dan zoveel mogelijk woorden onthouden, terwijl de ander ze opschrijft. B. heeft een plan. “Oké, T. en ik rennen eerst. Onthoud jij de bovenste drie, T., dan doe ik de onderste. Daarna gaan papa en mama en doen hetzelfde!”. Om daarna, iets minder praktisch, er aan toe te voegen: “En daarna ren ik nog een paar keer, gewoon omdat dat leuk is”.

De volgende opdracht nemen we in ontvangst bij de 'in'-vlag.
De volgende opdracht nemen we in ontvangst bij de ‘in’-vlag.

Samen zaklopen

Na de woordjes volgt er een lastige opdracht: zaklopen met zijn tweeën in een zak. T. gaat bij Ronald, B. bij mij. Maar dat valt niet mee. We springen een paar keer, maar vallen steeds om. Inmiddels zijn Ronald en T. al een stuk verder, met kleine looppasjes en sprongetjes. We kijken de techniek af en komen zo gelukkig beter vooruit.

Het zaklopen in duo's is best lastig.Het zaklopen in duo’s is best lastig.

Lopen in het Kralingse bos

Daarna moeten we een stuk lopen. Dat is geen straf, want het Kralingse Bos is een prachtige locatie. Inmiddels rent er bijna niemand meer, het is er te warm voor. Wij lopen met een flinke pas lekker in de schaduw tussen de bomen.

In de verte zien we de volgende vlag al opdoemen. Daar moeten we over een smal bospaadje wandelen, waar borden staan met allerlei aanwijzingen. Als het goed is, leiden die allemaal naar een woord. Dat woord moeten we aan het einde aan de medewerker bij de ‘out’-vlag doorgeven om de volgende opdracht te krijgen. “Leuk, hier ben ik goed in!”, roept T. Enthousiast zoekt hij alle borden. Al vrij snel weten de jongens het woord en kunnen we alweer door.

Zonder handen doorgeven

We komen bij een veldje aan het water, met om ons heen overal mekkerende schapen. Hier moeten we een soort shuttle met veertjes zes keer in het rond laten gaan tussen zes personen. Maar, we mogen geen handen gebruiken. Een moeder met haar dochter komen bij ons in het groepje. We besluiten al snel dat de beste tactiek is, om de shuttle in onze shirts te vangen. We zijn hier een tijdje zoet mee, want het is best lastig voor de kinderen. Na een paar rondjes vindt de medewerkster van de vlag dat we genoeg ons best hebben gedaan en mogen we door.

Aan elkaar vast met een elastiek

We krijgen een elastiek. Daarmee moeten de ouders en kinderen 1 voet aan elkaar vastmaken en zo de wandeling lopen naar de volgende vlag. B. en ik gaan aan elkaar. We hebben al snel een ritme te pakken waarmee we snel kunnen lopen. Met een liedje erbij om het ritme vast te houden, lopen we heel wat groepjes voorbij. Als we bij de vlag komen, zien we in de verte Ronald en T. aankomen. Die hebben er moeite mee. T’s kleine voetjes en papa’s maat 46 zijn wat lastiger samen in een ritme te krijgen.

Snel handen vasthouden

Als we richting de volgende opdracht gaan, horen we opeens een vreemd geluid. We kijken om en zien iemand met een starwarsmasker op. Dat is waar ook, in het begin hoorden we dat als we dit persoon tegenkomen, we hand in hand moeten lopen. Dat is een extra opdracht, eigenlijk vooral bedoeld om er voor te zorgen dat ouders en kinderen elkaar niet kwijtraken. Voor de kinderen voegt dit een extra spannend element toe. Snel grijpen ze onze handen. We hebben haar verslagen!

Tangram maken

Bij de volgende vlag krijgen de jongens allebei een houten tangram mee. Met de puzzelstukjes moeten we een vierkant zien te maken. Als het niet lukt, mogen de ouders naar een spiekbord gaan om te kijken. Ze mogen echter alleen aanwijzingen geven, niet de puzzelstukjes aanraken. Dat mogen alleen de kinderen. De boys puzzelen een tijdje, maar willen dan een aanwijzing. We onthouden hoe de grootste stukken op elkaar moeten. Dan hebben de jongens de puzzel al snel opgelost en kunnen we door.

Een tangram in elkaar zetten.
Een tangram in elkaar zetten.

Met een blinddoek door een parcours en nagels lakken

Nu we richting de laatste opdrachten komen, gaan de mensen om ons heen weer een beetje rennen. Wij zetten er wat meer tempo in. We willen natuurlijk niet als allerlaatste aankomen! We zien in de verte een vlag en rennen er snel heen. Daar moeten de ouders een blinddoek om, terwijl de kinderen hen pratend door een parcours leiden. Ik ga goed onder de leiding van B., maar voor me hoor ik een paar keer ‘auw!’. “Ik liep wel een paar keer tegen een boom op, T.!”, zegt Ronald lachend als we bij de eindvlag van deze opdracht aankomen.

Bij de volgende opdracht moeten de jongens onze teennagels lakken. Die van Ronald worden geel, die van mij groen. Heel charmant.

Dansje

Dan is het tijd voor ons ingestudeerde dansje. Ehh, hoe ging dat ook alweer? Gelukkig weet T. het wel, dus we doen hem allemaal na. Gelukt! We mogen door naar de eindstreep!

Medailles bij de finish

We zetten alle vier een eindsprint in en rennen dan over de finish. De jongens nemen stralend van trots hun medailles in ontvangst en mogen ze bij ons omhangen. “Yes, we hebben het gehaald!”, roept T. stralend. Als hun namen dan omgeroepen worden voor een extra prijsje, kan hun dag al helemaal niet meer stuk. T. krijgt een zonnebril, B. twee cadeaubonnen voor een klimpark. “Ze vonden zeker dat ik goed kon klimmen!’. Met onze medailles om gaan we naar de auto. “Volgende keer wil ik weer meedoen!”, zegt B. vanaf de achterbank enthousiast.

De jongens krijgen nog een prijsje.
De jongens krijgen nog een prijsje.

Informatie en prijzen

Onze XRACE in Rotterdam was op zondag 27 augustus 2017. Op 2 september is de race in Arnhem en op 9 september in Amsterdam. Inschrijven kan via de websiteof ter plaatse. Inschrijven met 1 familieteam (1 volwassene en 1 kind tussen de 6 en 14 jaar) kost 19,75 euro per persoon. Twee familieteams kost 18,50 per persoon. Je krijgt hierbij een t-shirt van XRACE voor iedereen, een medaille bij binnenkomst en de opdrachtenkaarten. Voor de kleintjes is er de mini XRACE. 1 begeleider en één kind (van 2 tot 5 jaar) kost 10 euro (inclusief shirts).

Zou jij het ook leuk vinden om mee te doen met XRACE?

Meer lezen

Hou je ook van actieve uitjes met de kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met XRACE. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.