Avonturenboerderij Molenwaard met kleine kinderen: Holland op zijn best!

0
1051

Tijdens het Paasweekend van 2018 opent Avonturenboerderij Molenwaard voor het eerst haar deuren. Middenin de Alblasserwaard ligt deze nieuwe speel- en ontdekboerderij voor kleine kinderen. Gericht op de natuur en het Hollandse landleven. Blogger Iris D. ging in het try-out weekend alvast een kijkje nemen met haar kleine boertjes.

Het Ooievaarsdorp is nu Avonturenboerderij Molenwaard

Vanuit onze woonplaats is het maar een kort bakfietsritje voordat we op Avonturenboerderij Molenwaard zijn. Zelf ken ik de plek nog goed, van toen hier vroeger het Ooievaarsdorp gevestigd was. Van buiten is het onherkenbaar veranderd. Zoete pastel gekleurde gebouwen en grote Fien en Teun vlaggen begroeten ons als we door de polder aan komen fietsen. Ik ben heel benieuwd hoe het park er nu van binnen uit ziet.

Avonturenboerderij Molenwaard met Fien en Teun

Twee ongeduldige kinderen springen uit de bakfiets en huppelen naar de kassa. Vriendelijke medewerkers, compleet met boerenoverall en op hun naambordje ‘boer Piet’ of ‘boerin Cora’, staan ons te woord en al snel staan we op het voorplein te wachten. Fien en Teun, de mascottes van het park, gaan de dag namelijk openen. De kinderen leven zich uit in de speeltuin met glijbaan, kabelbaan, zandbak en houten speelhuis tot het zo ver is.

Dan gaat de muziek aan en komen Fien en Teun te voorschijn. Met een paar van hun liedjes krijgen ze de kinderen binnen no-time aan het dansen. In een korte show leggen ze uit dat de kinderen hun boerderijdiploma kunnen halen en wat ze daarvoor moeten kunnen. In het boekje wat ze bij de entree gekregen hebben, staan alle opdrachten uitgelegd. Zodra het hek open gaat, spurten mijn twee kleine boertjes Avonturenboerderij Molenwaard in.

Welkom op de Avonturenboerderij!
Welkom op de Avonturenboerderij!
Boer Abel op zijn trekker.
Boer Abel op zijn trekker.
Fien en Teun openen het park elke dag met een leuke show.
Fien en Teun openen het park elke dag met een leuke show.

Dieren op de Avonturenboerderij

Om je boerderijdiploma te halen, moet je alle dieren van de boerderij kennen. We slaan als eerste af naar de bijen en de vlindertuin. Elke diersoort heeft een aparte pagina in het boerderijboekje met een vraag. Hier volgen we bijvoorbeeld op een zoekplaatje de juiste bij naar de korf.

De volgende afslag is het kleine dieren gebouw. Het wordt lente en er zijn al heel wat jonge dieren geboren. Hier zien we kuikentjes, konijnen en cavia’s. Er zijn net konijntjes geboren en ook een blik in de broedmachine mag niet ontbreken. Buiten zitten de kippen en de haan Hendrik, samen met de Vlaamse reuzen.

Alle dieren van de boerderij komen voorbij. We zien jonge kalfjes in de stal. Het varken heeft net biggetjes gekregen en die zijn echt superlief. Wat mijn oudste vooral opvalt is hoe groot het moedervarken eigenlijk is. In de geiten- en schapenwei wordt geknuffeld met de dieren. Maar het allermooiste is dat er een dag voor ons bezoek een veulentje is geboren. Als we stil zijn mogen we de stal in en kunnen we haar bekijken. Wat is ze lief…..!

Overal zijn baby's geboren: zo lief!
Overal zijn baby’s geboren: zo lief!
De geiten- en schapenwei.
De geiten- en schapenwei.
Even knuffelen.....
Even knuffelen…..

Leren over de natuur en de boerderij

Naar dieren kijken en ze aaien is hartstikke leuk, maar dingen te weten komen natuurlijk ook. Bij elk dier van de boerderij staat een groot bord, vol leerzame informatie. Sterk hieraan is dat er voornamelijk plaatjes opstaan, waardoor kinderen vragen gaan stellen aan hun ouders. Die dan vervolgens de informatie kunnen voorlezen.

Onderweg komen we ook allerlei ‘stalletjes’ tegen. Of eigenlijk zijn het karretjes. Volgeladen met spullen. Op vaste tijdstippen vinden er minishows plaats, waar je naar kunt kijken en luisteren. Er wordt vertelt en gezongen over oude ambachten en streekproducten. Zoals bijvoorbeeld het leven van de bij door een imker of over het maken van kaas.

Luisteren naar het verhaal van de imker.
Luisteren naar het verhaal van de imker.

Klusjes doen op de boerderij

Om een boer te kunnen zijn moet je ook zelf klusjes doen. Dat vinden de kinderen fantastisch. Koeien melken is een regelrechte hit. Dat blijkt heel zwaar en best moeilijk te zijn. Op vaste tijden mag je meehelpen op de Avonturenboerderij. Met het geven van de fles aan de lammetjes bijvoorbeeld. In de ponystal hangen ook overalls en liggen borstels. We zijn precies op tijd om mee te doen met het pony borstelen. Fanatiek gaat de jongste aan de slag. De oudste gaat liever op een pony rijden en gaat buiten in de rij staan voor een ritje.

Het is nogal een klusje, dat koeien melken.
Het is nogal een klusje, dat koeien melken.

Spelen en ontdekken in de natuur

Om het hoekje ziet de jongste trekkers rijden, dat wil hij natuurlijk doen! Hij kan net bij het gaspedaal en rijdt op de trekkerbaan een paar rondjes. Als we verder lopen komen we langs het blote voeten pad. Dat is nog wel een beetje te koud, maar er hangen ook panelen, er is dus ook een blote handen pad! Dat is ook best bijzonder. Wat voelt het soms gek aan je handen, zeker met je ogen dicht.

Voor de grotere kinderen kun je achterin het park een stiltegebied in lopen om vogels te spotten, maar deze extra route slaan wij even over. Overal in het park zie je nog ooievaarsnesten, waar nu ooievaars op zitten te broeden, dat is al bijzonder genoeg.Wij belanden uiteindelijk in het wilgenteendoolhof, waar we ons een weg doorheen banen op zoek naar een letter voor in het opdrachtenboekje.

Zo voelt een 'blote handen pad'.
Zo voelt een ‘blote handen pad’.
Verdwaald in het wilgenteendoolhof.
Verdwaald in het wilgenteendoolhof.
Overal zijn ooievaars te zien.
Overal zijn ooievaars te zien.

Theatershow met Fien en Teun

De voeten van mijn kinderen zijn moe geworden en we stappen bij boer Piet in het bootje. Hij brengt ons terug naar de ingang van het park. Uit de muziekpaddestoelen horen we dat de theatershow bijna gaat beginnen, dus de kinderenl snellen het theater in.

Fien en Teun geven een show van ongeveer 10 minuten waarin ze alle opdrachten voor het boederijdiploma langs lopen. Voor de kinderen herkenbaar en vol humor. Deze show wordt meerdere malen per dag gegeven en is gratis toegankelijk. Elke maand wordt de show aangepast aan het thema van de maand.

Teun haalt ook zijn boerderijdiploma in de show.
Teun haalt ook zijn boerderijdiploma in de show.

Historie van de polder

Ondanks dat de kinderen wel een beetje moe zijn, willen ze niet naar huis. ‘We hebben de molen nog niet gezien, mama!’ We lopen rustig naar de oude molen toe en klimmen helemaal naar boven toe. Er hangen foto’s van hoe de molen vroeger werkte en hoe dat precies ging als het graan gemalen werd.

Buiten is een waterspeelplaats, daar moeten we natuurlijk ook naar toe! Lekker spelen met het trekvlot en over de boomstammen in het water lopen. De jongste gaat aan de slag bij de molen en draait aan het wiel zodat de molen het water gaat pompen. Lekker spelen met de dammetjes en kliederen met het water. Wat wil een kind nog meer.

Korenmolen 'de jonge Sophia'.
Korenmolen ‘de jonge Sophia’.
De molen in werking stellen.
De molen in werking stellen.

Boerderijdiploma verdienen

Inmiddels hebben we alle letters in ons boerderijboekje verzameld en is het tijd om te gaan. Bij de kassa leveren we de boekjes in en krijgen de kinderen een welverdiende high five. Trots als een pauw lopen ze met hun diploma de deur uit bij Avonturenboerderij Molenwaard. Wij komen hier zeker nog eens terug, wat een relaxte en toffe plek om met kinderen te zijn!

Algemene indruk Avonturenboederij Molenwaard met kinderen

Avonturenboerderij Molenwaard is echt ingericht op de natuur. Alles wat je ziet is van hout, zowel de gebouwen als de speeltoestellen. Het park is ruim omgezet. De paden zijn breed en de activiteiten staan goed verspreid. Je krijgt geen gevoel van drukte, ziet overal groen en kunt ver kijken. Dit maakt het ruimtelijk en relaxt. De natuur heeft echt een prominente plaats hier.

Voor welke leeftijd is Avonturenboerderij Molenwaard leuk?

Het park is voornamelijk geschikt voor kleuters en kinderen uit de onderbouw van het basisonderwijs. Zij kunnen veel zelf zien en doen en worden geprikkeld in hun nieuwsgierigheid. Je kunt er met deze kinderen gemakkelijk een dag doorbrengen. Zelf was ik binnen van 10 uur ’s ochtends tot half 3 ’s middags en mijn kinderen waren moe, maar er echt nog niet klaar mee.

Restaurants in Avonturenboerderij Molenwaard

In het park zijn twee restaurants. Een bij de ingang, waar je zowel buiten als binnen kunt zitten. En een achterin het park, waar je alleen buiten kunt zitten. Op de kaart staan biologische sapjes, smoothies, koffie en thee. Om te eten kun je achterin het park broodjes en poffertjes kopen, vooraan ook frietjes en snacks.Je mag zelf ook etenswaren mee het park in nemen. Overal staan picknicktafels waar je gezellig aan kunt gaan zitten.

Ruimte en natuur op de avonturenboerderij.
Ruimte en natuur op de avonturenboerderij.

Praktische informatie Avonturenboerderij Molenwaard

Het park kent 2 verschillende toegangsprijzen, die samenhangen met verschillende dagen. Op een laagseizoendag is de entree 6,50 euro. Op een hoogseizoendag of een vroeger-vrij-dag (dinsdag of vrijdag) is de entree11,50 euro (prijspeil 2018). Wil je een kaartje zonder vaste datum? Dan betaal je nog een euro extra. Alle kaartjes kun je online bestellen of aan de kassa kopen. Naast het park vind je een grote parkeerplaats, een uitrijmunt kost je 3 euro. Ergens anders parkeren is niet mogelijk, aangezien het park middenin de polder ligt.

De boerderij is elke dag geopend van 10.30 tot 17 uur. Het voorplein, met restaurant, winkeltjes en speeltuin is geopend van 10 tot 17.30 uur. Hier vindt ook de openingsshow plaats voordat het park open gaat.

Ligging Avonturenboerderij Molenwaard

Meer lezen

Op zoek naar leuke kinderboerderijen of kleine speeltuinen? Kijk & klik voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.