Alleen voor een groot schilderij naar een museum? Panorama Mesdag bezoek je natuurlijk voor het bekende schilderij, maar vergeet niet om ook de rest van het museum even te bekijken. Nieuwsgierig wat er tijdens een bezoek aan Panorama Mesdag met kinderen te doen is? Lees dan verder.
Panorama Mesdag met kinderen
“Waar gaan we heen? Een museum met een groot rond schilderij? Dat is toch saai mama” zegt zoon C. als ik vertel dat we naar Panorama Mesdag gaan. “Nee joh, dat valt mee. Ga maar kijken en dan ontdek je zelf” zeg ik.
We lopen de eerste zaal in. Op de gekleurde wanden hangen schilderijen van Mesdag: mooie zeetaferelen en boten uit vroegere tijden. Dochter M. en C. laten zich niet tegen houden door de traditionele museuminrichting. Het zijn voor hen best indrukwekkende afbeeldingen.
Dan komen we bij een donkere gang. Een klein beetje spannend is het wel en dus heb ik opeens twee kinderhandjes vast. Via een smalle wenteltrap lopen we omhoog. M. wordt stil als we boven komen en fluistert dan: “Oh, is dit echt? Wat mooi!”. We staan op een platform, maar het is net alsof we middenin de Scheveningse duinen staan. We zien de zee en de boten. Het vissersdorpje Scheveningen en de eerste kuuroorden. C. huppelt een paar keer rond en heeft het dan gezien. M. blijft rondjes lopen en probeert te bevatten wat ze ziet. Ze wil het beeld vast houden en filmt het hele panorama met haar mobieltje, daarbij keurig de palen van het platform ontwijkend. Later monteert ze thuis de beelden aan elkaar. Iedereen die de dagen daarna bij ons op bezoek komt moet het filmpje bekijken.
Panorama Mesdag is ook indrukwekkend. Om maar wat cijfertjes te noemen: 14 meter hoog, een omtrek van 120meter en een doorsnede van 35meter. Gemaakt in 1880onder aanvoering van Mesdag. Hij schilderde zijn Scheveningse panorama niet alleen, maar kreeg hulp van zijn vrouw, Th. de Bock en G.H. Breitner.
Terug beneden bekijken we de tijdelijke tentoonstelling ‘De Wereld van Mesdag in Stereofotografie’. De tentoonstelling zelf is voor de kinderen niet zo interessant. Totdat we in de laatste zaal de virtual reality brillen opzetten. Dat is gaaf zeg! Net alsof je echt in het beeld staat dat je ziet. Ook als je je hoofd draait, gaat het beeld mee. Ik had er al eens over gelezen, maar het echt meemaken is anders. Leuker.
We lopen richting de uitgang. Dan zien we een tv met een film over de restauratie van het panorama. We blijven even staan. De totale film duurt 20 minuten en ik verwacht niet dat het de kinderen heel erg kan boeien. Maar dat is misgerekend. M. vindt het reuze interessant en blijft 20 minuten zitten.
Ik loop met C. vast verder. Dan ziet hij ook een beeldscherm en deze keer mag je iets doen: zelf tekeningen maken en deze op het panorama plaatsen. Nou, geef C. een interactief beeldscherm en je hebt er geen kind meer aan. Hij vermaakt zich dus prima.
Praktische informatie
Een bezoek aan Panorama Mesdag met kinderen is geen dagvullend uitje. Maar als je in Den Haag bent, dan is het zeker de moeite waard om er een uurtje voor uit te trekken. Met de Museumkaart kan je gratis naar binnen. Heb je deze niet, dan betalen volwassenen 10euro, kinderen van 12 t/m 18 jaar 8,50 euro en kinderen van 4 t/m 11 jaar 5 euro. Het is ook mogelijk om combinatietickets te kopen voor andere bezienswaardigheden in Den Haag, zie hiervoor de website van Panorama Mesdag. Voor 50 cent kan je een speurtocht kopen. Deze hebben wij niet gedaan, de ervaring leert wel dat kinderen het vaak erg leuk vinden om met een speurtocht door een museum te gaan.
Zouden jouw kinderen Panorama Mesdag leuk vinden om te zien?
Meer lezen
Op zoek naar meer kunst of activiteiten in Den Haag? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- In de winter naar Madurodam met kinderen
- Escher in het Paleis
- Van Gogh Museum met kinderen
- Naar het Rijksmuseum met kinderen
- Workshop bij de Teekenschool van het Rijksmuseum
KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).
Kijk ook eens op http://www.pm360.nl,daar vind je een digitale versie van het schilderij, voor thuis.
Oh leuk, ga ik doen! Dank voor de tip.