Zoals we in Nederland de zeehondenopvang hebben, zo is er in het Zwarte Woud een wolven- en berenpark. Een bezoek aan een bezienswaardigheid met dieren doet het altijd goed bij kinderen, dus ging Saskia er met haar gezin heen. Behalve het bekijken van beren en wolven is er meer te doen in het Wolven- en berenpark.
Wolven- en berenpark in het Zwarte Woud
Langs de weg tussen Freudenstadt en Wolfachligt het ‘Alternativer Wolf- und Bärenpark Schwarzwald’. Oftewel, het Wolven- en berenpark in het Nederlands. Hier worden wolven en beren opgevangen. Vaak zijn het voormalige circusberen en wolven die om een bepaalde reden niet meer in het wild kunnen leven. Bij het Wolven- en berenpark worden ze opgevangen en kunnen ze in een natuurlijker verblijf verder leven. Voor bezoekers is het mogelijk om een wandeling door het park te maken, er is een restaurant en een hele gave natuurspeeltuin voor kinderen.
Met kinderen naar het Wolven- en berenpark
We parkeren de auto op de parkeerplaats langs de weg. Het is dat we een grote houten beer en een bord van het Wolven- en berenpark zien, maar anders rij je er zo ver voorbij. Wat wij trouwens eerst ook deden… Dochter M. en zoon C. rennen direct naar het bord en de beer. “Maak je een foto van ons?”, ja hoor, doen we. Niet wetende dat we meer houten beren tegen komen. En ja, bij elke houten beer willen ze op de foto. “Kunnen beren echt zo groot zijn?” vraagt C. bij een hele grote houten beer die op z’n achterpoten staat. Ja, dat kan echt. “En eten ze dat allemaal op?” vraagt M. terwijl ze naar een rij emmers wijst. Ja, ook dat klopt. Ze zijn zichtbaar onder de indruk van deze nieuwe weetjes.
Wandelen langs de beren
De wandelroute gaat eerst langs de beren. We hebben geluk, want ze zijn tijdens ons bezoek erg actief. Tussen het bezoekerspad en de beren zit een stevig hek en schrikdraad. Geen overbodige luxe als we de klauwen van een beer eens goed bekijken. Daar wil ik niet mee in aanraking komen. Bij elke berenverblijf hangt een bordje met achtergrond informatie over de betreffende beer. We lezen er een paar voor aan M. en C. en we verbazen ons alle vier over de mens en zijn gedrag. Vooral het verhaal van de restauranthouder die schattige kleine beertjes voert maakt indruk. Die beertjes bleven namelijk niet schattig en klein… Vonden de gasten het eerst leuk om de beertjes te zien, dat werd na verloop van tijd wel anders. Tja, een van die grote beren moest zijn vrijheid inleveren door dit menselijke gedrag en leeft nu in het Wolven- en berenpark. De andere overleefde het niet.
Op zoek naar de wolven
Het pad ligt tussen de verblijven en kronkelt naar boven. Zo hebben we een mooi overzicht over het gehele Wolven- en berenpark. “Waar zijn de wolven?” vraagt C. Een stukje verder komen we bij het wolvenverblijf en begint het turen en speuren. “Misschien komen ze tevoorschijn als we heel zachtjes zijn” bedenkt M. Helaas, de wolven laten zich niet zien.
Beer met een tic
We hebben bijna het volledige rondje gelopen als we bij het laatste berenverblijf komen. Hier loopt een beer steeds dezelfde ronde. Zijn pad is helemaal uitgesleten. Dit is gedrag dat je vaak ziet bij dierentuindieren die een te klein verblijf hebben. Voor ons als leken ziet het verblijf er best ruim uit, al is het natuurlijk niet te vergelijken met het leefgebied van een beer in vrijheid. De andere beren hebben verblijven die qua oppervlakte gelijk zijn en daar zagen we geen uitgesleten looproutes. We vermoeden dat deze beer al een tic heeft opgelopen voordat hij in het Wolven- en berenpark werd opgevangen.
De route eindigt waar deze begon. Vlakbij het restaurant en de natuurlijke speeltuin.
Natuurlijke speeltuin
Alleen al vanwege de speeltuin is een bezoek aan het Wolven- en berenpark met kinderen een goed idee. Klimmen en klauteren als een beer, dat staat hier centraal. Met hulp van een touw naar beneden, over het water en dan omhoog tussen de bosjes door. Af en toe zie ik M. en C. helemaal niet meer. Ik hoor alleen gelach en vrolijk kindergeschreeuw. “Ik ga nog een rondje” roept C. als hij langs me heen rent. Zoef, weg is ie. M. gaat er achteraan. “Papa moet ook mee, want ik kan niet alles zelf” hoor ik C. nog zeggen. Dus doet G. opnieuw een rondje door de natuurlijke berenspeeltuin.
Ik zie een stukje verder een ander gedeelte van de speeltuin staan. Deze is iets overzichtelijker en daardoor beter geschikt voor kleinere kinderen. M. (8) en C. (6) vermaken zich hier net zo goed. Ik ontdek er een hangmat. Ha, ze hebben hier aan de ouders gedacht. Voor ik het weet word ik fanatiek heen en weer geschommeld door de kinderen. Hmm, ik heb een ander beeld bij relaxen….
Helaas moeten wij verder. We hadden niet verwacht dat er zo’n leuke speeltuin bij het Wolven- en berenpark zou zijn. Een volgende keer zouden we hier rond lunchtijd heen gaan. G. en ik op het terras van het restaurant en de kinderen spelen. Dat kan hier prima.
Handig om te weten over het Wolven- en berenpark in het Zwarte Woud
Het pad dat langs de verblijven van de wolven en beren gaat is goed begaanbaar, al zit er een aardig hoogteverschil in. De route is goed begaanbaar met buggy’s, zelfs met een stadsbuggy met kleine wieltjes kan je het rondje maken.
Tijdens ons bezoek was het ongeveer 20 graden en droog. De perfecte weersomstandigheden om actieve beren te zien. Bij warm weer heb je kans dat ze alleen liggen. De kans dat je wolven ziet is altijd klein.
Het Wolven- en berenpark is dagelijks geopend. De entree is 20 euro voor een gezinskaart die geldig is voor 2 volwassenen en 2kinderen (prijspeil 2017). De inkomsten worden gebruikt voor de verzorging van de dieren. Actuele openingstijden en entreeprijzen zijn te vinden op de website van het park.
Wist jij dat er in het Zwarte Woud zo’n interessant en leuk Wolven- en berenpark is?
Meer lezen
Op zoek naar meer leuke uitjes in het Zwarte Woud? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Camping Langenwald bij Freudenstadt
- Sprookjesachtig geocachen bij Tennenbronn
- Erlebnis bauernhof in Schramberg
- Varen op de Titisee
- Alles over een vakantie in het Zwarte Woud met kinderen
- Direct naar alle blogs over Duitsland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).