Batavialand in Lelystad: ontdek alles over Flevoland en de VOC

3
896

In Batavialand in Lelystad kom je van alles te weten over de VOC-tijd en het ontstaand van Flevoland. Water staat centraal in het museum als ook op de werf. Op de Bataviawerf kun je een kijkje nemen op de Batavia zelf. In het museum kunnen kinderen lekker spelen met water en daar meer over te weten komen. Blogger Saskia en blogger Iris D. bezochten zowel de Bataviawerf als Batavialand.

Dit blog is voor het eerst geschreven in 2016 en aangepast in 2020.

Batavialand met kinderen

Batavialand bestaat uit 2 verschillende onderdelen, die je met 1 kaartje kunt bezoeken. Zo is er het museum Batavialand. Dat is gericht op de geschiedenis van Flevoland. De strijd tegen het water en hoe het water ook belangrijk was voor het ontstaan van Flevoland.

Naast het museum ligt de Bataviawerf. Hier wordt ingezoomd op de geschiedenis van de koopvaardij en kun je de replica van de Batavia bezoeken.

De Bataviawerf in Lelystad

De Bataviawerf is geen traditioneel museum. Het is een combinatie van een museum, een kenniscentrum voor ambachtelijke scheepsbouw en een vrijwilligersorganisatie. Op de Bataviawerf wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van oude bouwmethoden waarbij meteen onderzoek wordt gedaan naar de scheepsbouwtechnieken uit de 17e eeuw.

In de periode 1985-1995 werd aan de Batavia gewerkt. De Batavia is een koopvaardijschip van de VOC en werd dus gebruikt voor handel.Binnen worden we ontvangen door een van de vele vrijwilligers. Hij gaat ons rondleiden. Natuurlijk is het ook mogelijk om op eigen gelegenheid rond te kijken. Overal op de Bataviawerf staan vrijwilligers met de mooiste verhalen. We lopen eerst naar de filmzaal, hier krijgen we in een notendop een indruk van de bouw van de Batavia.

Op weg naar de Bataviawerf.
Op weg naar de Bataviawerf.
Wat moesten de VOC-schepen ver varen.
Wat moesten de VOC-schepen ver varen.

De Zeven Provinciën: replica in aanbouw

Op de binnenplaats van de Bataviawerf stoppen we bij een groot houten geraamte. Dit is het begin van de replica van De Zeven Provinciën. Helaas is er geen geld om hout te kopen en zo het schip af te maken, maar zo’n geraamte is al best indrukwekkend. We krijgen uitleg over het schild dat er al staat. De kinderen leren dat Nederland in de 17e eeuw uit zeven provincies bestond en dat deze terug zijn te zijn in het houtwerk. De bundel van zeven pijlen die de leeuw vast houdt staat voor kracht, want samen staan de zeven provincies sterk.

Uitleg over de zeven provincies die samen de Nederlanden vormden.
Uitleg over de zeven provincies die samen de Nederlanden vormden.
We lopen het binnenwerk van De Zeven Provincien in.
We lopen het binnenwerk van De Zeven Provincien in.
Zo'n geraamte is al best indrukwekkend.
Zo’n geraamte is al best indrukwekkend.

Miniatuur van De Zeven Provinciën en de zeilmakerij

In de bijgebouwen brengen we een bezoek aan een houtwerkplaats. Hier wordt gewerkt aan een miniatuur van De Zeven Provinciën.Bij de zeilmakerij zien we de werktuigen die vroeger werden gebruikt. Onze gids vertelt hoe er van vlas draad werd gemaakt en hoe dit draad tot stof werd geweven. Met de hand werden daarna de zeilen in elkaar gezet.

Twee dames doen hier vrijwilligerswerk en een van hen laat ons zien hoe er vroeger werd genaaid. Als de kinderen horen dat het naaiwerk ook door kinderen werd gedaan, worden ze even stil. “En als ze dan geen zin hadden?” vraagt M. “Dan hadden ze geen werk meer, geen geld en dus geen eten” zegt de gids. De kinderen zeggen niets, maar het is duidelijk zichtbaar dat ze blij zijn dat ze nu leven en niet in de 17e eeuw.

De miniatuurversie van de Batavia.
De miniatuurversie van de Batavia.
Wat een precisie werkje.
Wat een precisie werkje.

De Batavia bekijken

Dan is het tijd om de Batavia te bekijken. M. kijkt inmiddels nogal verveeld. Ik vraag haar wat er is. “Dit weet ik allemaal al” zegt ze mopperig. Ik vraag hoe dat kan en er volgt een diepe zucht: “Ik heb Het Klokhuis toch gekeken en al een keer een boot gezien”. Oh ja, dat is waar ook. Ze heeft twee jaar eerder in Stockholm heel goed opgelet in het Vasa Museum, toen vond ze alles erg interessant. Nu zijn het C. en M. die geboeidluisteren naar de gids. Want al is de rondleiding wat lang, de gids weet het voor kinderen aanstekelijk en interessant te vertellen.

De Batavia.
De Batavia.
Wat een groot anker!
Wat een groot anker!

Bijzondere verhalen over de Batavia

Op de Batavia bekijken we de verschillende dekken. C. is vooral geïnteresseerd in de kanonnen. Er is verbazing bij de kinderen over het dek dat slechts 120 cm hoog is. Hier sliepen de mensen die naar Indië gingen. Op de terugweg lag er kostbare lading. Gasten met meer budget hadden het iets luxer naar de maatstaven van de 17e eeuw. Daar denken M., M. en C. anders over. Recht op zittend slapen en een kleine ruimte voor een gezin met 6 kinderen… Nee, dat was toch maar afzien.

Verbaasde blikken zie ik op de gezichten als ze horen dat de mensen hun kleding in hun eigen pies wasten en dat ze hun billen afveegden met een stuk nat touw. Het luxere toilet voor de rijkelui kan ook niet op veel waardering rekenen. Ook dit ’toilet’ is buiten en de grote of kleine boodschap vallen direct in zee. En ja, ook als het regende of stormde moest men hier naar het toilet.

Het kanonnendek.
Het kanonnendek.
Gluren in de kruitkamer.
Gluren in de kruitkamer.
Uitleg over de windrichtingen.
Uitleg over de windrichtingen.
Het sjieke toilet...
Het sjieke toilet…
Verbaasde blikken bij de uitleg over het touw waar men de billen mee afveegde.
Verbaasde blikken bij de uitleg over het touw waar men de billen mee afveegde.

Touw maken en ijzer smeden in Batavialand

Terug op het binnenterrein kunnen de kinderen zelf aan de slag. Ze maken eerst een eigen springtouw bij de touwslagerij. Dat ouderwetse touw springt beter dan het springtouw zelf ontdekken ze.

In de smederij mogen kinderen die langer dan 130 cm zijn zelf iets van ijzer maken. C. is in tranen, want dat lijkt hem net zo leuk. Hij komt alleen 10 cm tekort. Het is een hele rustige dag en een van de vrijwilligers is zo lief om voor hem een spijker te maken. Op drukke dagen gaat dit niet. De meiden maken beide een hartje. Alle drie zijn ze heel trots op het eindresultaat.

Museum Batavialand

Naast de Bataviawerf ligt het museum Batavialand. Dit is een kleinschalig museum wat gaat over Flevoland. En dan met name hoe het is ontstaan. Water speelt daar een hele belangrijke rol in natuurlijk, omdat Flevoland is gemaakt op een plek waar vroeger de Zuiderzee was.

Het Watertheater

Bij binnenkomst worden we meteen doorgestuurd naar het watertheater. Dit is een hele toffe plek voor kinderen om actief te leren over de werking van het water. Er zijn allerlei settingen gemaakt waar ze aan de slag kunnen. Met dijken en sluizen bijvoorbeeld, maar ook met zandzakken. Golven maken en kijken hoe dijken daar op reageren. Zelf water pompen zodat iemand kan douchen. Een brug maken om zelf over te lopen, over het water. En ga zo maar door.

Onze kinderen vermaken zich hier kostelijk. Ze kunnen eigenlijk alles zelf en het spreekt tot de verbeelding. Ze kunnen direct resultaat zien van wat ze doen en leren een hoop bij. Het is een hele leuke plek om lekker te spelen.Achter het watertheater bevindt zich een Active Floor met allerlei spellen en de onderzeeboot, die vertelt over het leven onder water.

batavialand01
Om je bootje door het water te laten varen moet je de sluizen wel goed bedienen.
batavialand04
In deze onderzeeboot kom je alles te weten over onderwater mensen.

Flevowand

Op de beneden verdieping van Batavialand hangt een enorm indrukwekkend borduurwerk. Het is een doek van 60 meter met geborduurde historische scenes. Van 0 tot nu in Flevoland, maar dan geborduurd. 14 Jaar lang, door minstens 25 vrouwen uit Biddinghuizen is er aan gewerkt. Het is heel erg mooi. De kinderen staan er open mond naar te kijken. Zelfs zij herkennen scènes uit het werk.

batavialand05
In Batavialand hangt dit 60 meter lange borduurwerk over het ontstaan van Flevoland.

Scheepswrakken en vondsten in Batavialand

In het museum Batavialnd vind je ook nog een tentoonstelling over vergane schepen. Hier gaat het over vondsten die gedaan zijn in de Zuiderzee. Er ligt een behoorlijk groot scheepswrak. Indrukwekkend is dat ze precies weten wie er op dit schip hebben gevaren en wat ze deden voor werk. Je kunt er gebruiksvoorwerpen zien die gevonden zijn op zee en tijdens de drooglegging van Flevoland. Ook kun je ervaren hoe klein het was om op zo’n schip te werken.

Op de bovenverdieping vind je de familietentoonstelling IJsselkogge. Hier kun je zelf oefenen met het besturen van een schip. Je kunt er in het zand een rivierbedding uitgraven, zodat je ontdekt hoe een rivier naar zee stroomt, maar ook hoe deze bijvoorbeeld weer dichtslibt.

batavialand07
In Batavialand kun je oefenen om een boot te besturen.
batavialand08
Opgravingen van oude schepen zijn heel bijzonder om te zien.

Ligging


Praktische informatie Batavialand

Bij Batavialand koop je 1 ticket om allebei de attracties te bezoeken. Voor volwassenen kost een kaartje E 16,00 en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar E 8,50. Er zijn ook gezinstickets te koop. Deze zijn E 41,00 voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Als je de tickets online bestelt krijg je korting.Daarnaast zijn er combinatietickets mogelijk met andere bezienswaardigheden in de buurt. Met de Museumkaart is entree gratis.

Parkeren kan in de ondergrondse parkeergarage van Batavialand. Voor een bezoek met kinderen ben je zeker een halve dag kwijt. Zeker als het mooi weer is, kan dat nog wel langer zijn. Mochten na je bezoek je voeten nog niet moe zijn, dan kun je nog gaan shoppen in het er naast gelegen Bataviastad outletcenter.

De Bataviawerf is dagelijks van 10 tot 17 uur geopend. Alleen Eerste Kerstdag en Nieuwsjaarsdag is de werf dicht. Tijdens de schoolvakanties zijn er in Batavialand meer activiteiten voor kinderen. Meer informatie over Batavialand kun je vinden op de website.

Het restaurant bij de Bataviawerf.
Het restaurant bij de Bataviawerf.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Flevoland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de Bataviawerf en Visit Flevoland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

3 REACTIES

  1. Leuk verslag. Ik ben er zelf nog niet binnen geweest. Wie weet komt dat nog een keer. De winkel is trouwens ook erg interessant met veel boeken, zoals De ondergang van de Batavia van Mike Dash.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.