Tof avontuur in Middelfart: bridgewalking met kinderen

0
712

Bridgewalking (“bruglopen”) houdt in dat je boven op een brug loopt. In het Deense Middelfart kan dit op maar liefst zestig meter boven zeeniveau. Iets voor op de bucketlist? Absoluut, volgens een van onze bloggers. Samen met haar nichtje M. van negen ging ze de uitdaging aan en maakten ze een supertoffe bridgewalk

Bridgewalking in Denemarken opzestig meter boven zeeniveau

“Waarom ga jij niet met M. bridgewalken?”, is de vraag van mijn schoonzus Saskiawanneer we onze vakantieplannen voor Denemarken bespreken. “Dat klinkt goed, maar wat is het precies?”, vraag ik. “Je loopt heel hoog over een brug”, legt mijn stoere nichtje uit. Okee, dat klinkt als een bucketlist item. Ik vraag M of het niet gevaarlijk is? “Nee, want je zit goed vast en iemand van het tv-programma3 op Reisheeft het ook gedaan.” Ik ben om, let’s do it!

Later die dag googel ik even op de term ‘bridgewalken’ oftewel bruglopen. Het houdt in dat je op de hoogste delen van een brug loopt, waarbij je vast zit aan een geleiderail. In Europa is de enige plek waar je dit kunt doen Denemarken. In de rest van de wereld zijn er maar twee plekken waar dit kan, in Auckland in Nieuw-Zeeland en in Sydney in Australië. Het is dus heel bijzonder dat wij dit kunnen gaan doen in Denemarken!

Bridgewalking boven de Lillebaelt in Middelfart

Morgen is de grote dag en gaan we de bridgewalk doen. Vandaag hebben we vanaf de rondvaartboot al een uitzicht op de brug die we op gaan. Vanaf het water ziet hij er nog veel hoger uit, op zestig meter boven zeeniveau, en de poppetjes die we bovenop de brug zien staan zien er ontzettend klein uit. Het is heel bijzonder om te zien, ook omdat er onder hun gewoon auto’s en treinen rijden. Nichtje M. heeft de ‘bridgewalkers’ nog niet gezien vanaf de boot en dit is wellicht wel prima, want laten we eerlijk zijn, vanaf zeeniveau zit het er heel spannend uit!

Daarboven is de brug waar we bovenop gaan lopen.

Naar het beginpunt van onze bridgewalk

Vandaag is de dag van onze bridgewalk aangebroken. Met de auto rijden we naar het beginpunt, een welkomstcentrum net iets buiten Middelfart, vlak naast de brug die we op gaan.

Het welkomstcentrum ligt in de natuur op een mooie locatie. Parkeren is er gratis. Hier is niet alleen de start van ons avontuur, maar je kunt er ook verschillende andere activiteiten doen, zoals krabben vangen. Dit gaat Saskia met haar zoon C. doen tijdens een nature walk, in dit bloglees je er alles over.

M. vindt het best eng en dat is logisch, want ze is nog maar negen jaar oud. Nu het dichterbij komt is het tijd voor moeder Saskia om haar dochter gerust te stellen en gezamenlijk wandelen we naar het centrum. Hier worden we welkom geheten en krijgen we onze grijze pakken aan en een instructie met betrekking tot de veiligheid.

In een grijs pak op pad met een veiligheidsgordel

M. vindt dat we er net uit zien als maanmannetjes en vraag zich af waarom we een grijs pak aan moeten. Heel hip is het niet, maar de verklaring is logisch, want op deze manier worden automobilisten niet afgeleid. De brug is namelijk grijs en wij nu ook. Het pak is niet dik en voelt aan als een overall die je draagt als je niet vies wilt worden. Het pak mag gewoon over je eigen kleding aan.

Dan moeten we al onze zakken leeg maken, om veiligheidsredenen mogen we niets mee nemen de brug op, zelfs geen mobieltjes. Onderweg maakt onze gids foto’s van iedereen die je na de bridgewalk gratis kunt downloaden. Onze waardevolle spullen worden veilig opgeborgen en hierna krijgen we een uitleg over twee belangrijke onderdelen van de tocht: de veiligheidsgordel en het gebruik van de portofoon. De gordel draag je over het pak en hiermee wordt je vast gemaakt aan de brug, het lijkt een beetje op een gordel waarmee je gaat abeilen. Ook de portofoon gaat mee.

Eerst krijgen we uitgebreide veiligheidsinstructies.

Uitleg via de portofoon

M. is nieuwsgierig waarom we deze mee krijgen. Het antwoord is simpel: eenmaal bovenop de brug is er veel lawaai en is ze niet meer te verstaan. Met behulp van de portofoon met oortjes kan iedereen haar toch blijven volgen. Alhoewel M. nog steeds een beetje bedenkelijk kijkt, moet ik eerlijk zeggen dat we ons best stoer voelen zo in die grijze pakken. Zespot inmiddels meerdere gezinnen met kinderen van haar leeftijd en komt uiteindelijk tot de conclusie dat we vet cool zijn.

Veiligheidsinstructie

Voordat we onze bridgewalk gaan maken krijgen we een veiligheidsinstructie en worden de regels nogmaal uitgelegd, ze zijn vrij logisch:

  • Volg altijd de regels van de gids op.
  • Wanneer je onder invloed van alcohol of drugs bent mag je niet mee.
  • Je minimale lengte is 140 cm.
  • In verwachting? Dan mag je mee als je niet langer dan 23 weken zwanger bent.
  • Je beschikt over een redelijke conditie in verband met alle trappen die we op moeten.
  • Draag stevige schoenen en geen hakken.
  • Deelname is niet mogelijk in een rolstoel of voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het avontuur begint!

De voorbereiding duurt ongeveer een half uur en hierna lopen we met onze groep van ongeveer twintig personen naar de brug, een korte wandeling van nog geen kilometer. Halverwege komen we een groep tegen die net van de brug af komt. “Very nice, great”, roepen de deelnemers die net klaar zijn. Dan ineens ligt de brug voor ons en hier gaan we een grijze door in. Onze gids vertelt eerst nog dat we behoorlijk wat trappen omhoog gaan lopen en dat we onszelf als we eenmaal boven zijn moeten vastmaken. Aan ons grijze pak zit een pin die we door een geleiderail schuiven, zodat we de hele bridgewalk veilig vastzitten. Het is super simpel!

Eerst wandelen we naar het punt waar we daadwerkelijk de brug opgaan.

Omhoog via de trappen

De klim is aardig en onze eerste stop is op veertig meter hoogte. We staan nu op gelijke hoogte als waar de auto’s rijden. Hier gana we onszelf voor het eerst zekeren en het is inderdaad net zo eenvoudig als het klinkt. De pin die aan onze veiligheidsgordel vast zit schuiven we in een metalen geleiderail.

Vanaf hier gaan we nog eens twintig meter omhoog, helemaal naar het hoogste punt van de brug. Ik stel M. nogmaals gerust dat ze superstoer is, maar inmiddels lijkt ze gelukkig geen last meer te hebben van angst of zenuwen zodra we inderdaad helemaal boven zijn aangekomen. Het uitzicht vanaf de brug is ontzettend gaaf, we kijken helemaal over de Lillebaelt heen. Ineens kan ik me goed voorstellen hoe afhankelijk deze excursie is van het weer. Onderweg geeft de gids uitleg over de brug in het Engels en dat werkt prima via de portofoon, alhoewel bij M. de oortjes soms uitvallen.

De brug en zijn geschiedenis

Onze gids vertelt dat de brug gebouwd werd vanaf 1930 en dat hij werd aangelegd als vervanging voor de ferry naar Jutland. De bouw was destijds het grootste bouwproject uit de geschiedenis van Denemarken en vooral het plaatsen van de vier grote zuilen was een immense klus.

Er bouwden ongeveer 100 mensen aan de brug, overigens niet volledig zonder risico. Onderweg zien we smalle delen waar de arbeiders, destijds zonder zekering, moesten lopen. M snapt er niks van, dat kan toch helemaal niet zonder vast te zitten?

Vijf jaar na de start van de bouw was de brug klaar en dit maakte het ineens mogelijk om in een dag van de ene kant van Denemarken naar de andere kant te reizen zonder met een boot te gaan, voor bewoners van Jutland werd de reistijd naar de hoofdstad Kopenhagen met 40% werd ingekort. In 1970 werd er een andere brug geopend en hierdoor is er minder verkeer op de brug, maar hij is nog steeds in gebruik en bovendien een populaire attractie vanwege de bridgewalk.

We hebben prachtig uitzicht op het water, de boten en de villa's aan de oevers.

Trillen door de trein

Tijdens het eerste deel van onze bridgewalk lopen we parallel aan de brug, met links van ons prachtige uitzichten over het water. We zien zelfs dolfijnen en onder ons de mooie villa’s aan het water van de Lillebaelt.

Halverwege de brug steken we hem over en klimmen we zelfs nog een stukje verder omhoog. Nu staan we echt op het hoogste punt. Onder ons razen de auto’s en in de verte nadert een trein. De brug begint te trillen, dit is echt super gaaf! Ook M. is onwijs onder de indruk van het spektakel.

Van elke deelnemer wordt een foto gemaakt en aansluitend lopen we weer terug, deze keer aan de andere kant van de brug. Beneden bij het strandje zien we wat kleine mensen, het zouden zomaar Saskia en zoon C. kunnen zijn die krabben gingen vangen.

Daar staan we, bovenop de brug met uitzicht op de auto's en treinen die voorbij razen.

Met ongeveer 20 personen staan we bovenop de brug in Middelfart.

Weer naar beneden

We dalen weer af via de trappen en komen uit bij het pad onder aan de brug dat ons terug leidt naar het welkomstcentrum. De bridgewalk heeft een uur geduurd en onze pakken mogen we meenemen als souvenir. De foto’s kunnen we later downloaden, we krijgen een kaartje mee met de code.

Bridgewalking is een hele gave activiteit voor het hele gezin. Alhoewel de brug hoog is, is het niet eng en staat veiligheid voorop: je bent altijd gezekerd.

Handig om te weten over de bridgewalk

De minimale lengte deel te mogen nemen aan de bridgewalk is 140 centimeter. Is er iemand in jouw gezelschap kleiner, dan kun je meelopen over het fietspad en krijg ook een portofoon mee zodat je alsnog naar de gids kunt luisteren. Je bent een stukje lager dan de echte bridgewalk, maar alsnog behoorlijk hoog boven zeeniveau en kunt meeluisteren met het verhaal van de gids. De totale excursie duurt ongeveer twee uur, inclusief de instructies. In totaal sta je ongeveer een uur op de brug. Tip: het kan behoorlijk waaien bovenop de brug dus zorg dat je voldoende warme kleding draagt. Losse voorwerpen moeten achterblijven in het centrum of in je auto.

Reserveren en tarieven

Omdat de bridgewalk in Middelfart uniek is binnen Europa is het heel populair, bestel je tickets daarom vooraf via dewebsite van Bridgewalking. Ze kosten DKK 235 (circa 31,50 euro) voor kinderen onder de 16 jaar en DKK 295 (circa 39,60euro) voor volwassenen (prijspeil 2020).

Zou jij het aandurven om te gaan bridgewalken in Middelfart?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor activiteiten in Denemarken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vakantiepartner Denemarken en het toeristenbureau van Middelfart. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Dit blog is in 2023 herschreven door de redactie van KidsErOpUit. De foto’s zijn deels van voormalig blogger Yvonne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.