Ontdek de wereld van Bruegel in Openluchtmuseum Bokrijk

0
492

De wereld van Bruegel in Openluchtmuseum Bokrijk is een interactieve game en laat bezoekers verdwijnen in een heus zestiende eeuws schilderij. Annemiek gaat met haar gezin naar Bokrijk in België en laat zich meenemen in het speciaal ingerichte Bruegelparcours dat dwars door het museumpark loopt.

De wereld van Bruegel in Openluchtmuseum Bokrijk

We zijn al vaker in Bokrijk geweest en mijn kinderen herinneren zich vooral de grote speeltuin, de ateliers en de speelschuur. Dit keer gaan we de nieuwe game uitproberen die in het teken staat van de schilderijen van Pieter Bruegel, een Vlaamse meester die 450 jaar geleden stierf. Er is een parcours uitgestippeld dat je meeneemt in de tijd van toen. Het decor van Bokrijk past precies bij de sfeer van de schilderijen van Bruegel.

Voor mijn kinderen is dat niet het allerbelangrijkste eerlijk gezegd. Zij zijn eerder nieuwsgierig naar wat de game inhoudt en wat hen te wachten staat. Daarom volgen ze op aanwijzing van de mevrouw bij de kassa het rode spoor: bomen met rode stukken stof of rood geschilderde stammen, grote rode steltlopers en rode bordjes. Spannend, want waar worden we nu naartoe geleid?

de Wereld van Bruegel in Bokrijk
De route is gemarkeerd met een rode kleur: we zoeken naar rode bomen, grote steltlopers en rode cijferbordjes.
de Wereld van Bruegel in Bokrijk
De kleine steltlopers op de bordjes geven ook de route aan

Digitale game langs het Bruegelse taferelen

Via een kleine omweg over houten vlonderpaden komen we aan bij een rode, glazen kubus in het centrum van museumdeel ‘Kempen’. Hier wacht een medewerkster van Bokrijk ons op en vertelt wat de bedoeling is. Het grote schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ van Pieter Bruegel mist enkele voorwerpen. Ze vraagt ons of we willen helpen om het schilderij weer compleet te maken. natuurlijk willen we dat!

Met een armbandje om onze pols, voorzien van een chip, gaan we 11 haltes langs. Bij die haltes moeten we zoeken naar de verdwenen voorwerpen uit het schilderij. De route leidt ons vanzelf naar het enorme schilderij van Breughel. Maar voor we daar zijn, moeten we eerst het armbandje activeren.

Startpunt Bruegelparcours
Hier start het Bruegelparcours en de interactieve Bruegel game
De wereld van Bruegel en het Bruegelparcours in Bokrijk
Voordat we starten met de game, luisteren we eerst naar de uitleg.

Virtuele hoedjes kiezen: Snapchat in de Renaissance

In het woonstalhuis Wortel kun je meer over de route lezen en de game starten. Mijn kinderen beginnen zonder goed te lezen met het activeren van hun chip. Op de rode kastjes verschijnt hun hoofd, voorzien van een virtueel hoedje, net als bij Snapchat.

Al snel komen ze er achter dat je bij ieder kastje een ander hoedje kunt kiezen. Ze kijken rond welk hoedje ze het leukst vinden, scannen hun chip opnieuw en gaan verder met de game. Op het startscherm zien ze het schilderij en welke voorwerpen missen.

Kristallen zoeken en jokers scannen

Meteen zien ze het eerste kristal met daarin een voorwerp. Er hangt een rood plaatje naast met de afbeelding van een nar. Door het plaat je te scannen, komt het voorwerp in je eigen digitale wereld. Mijn kinderen gaan terug naar het rode kastje en zien het kristal in het beeld verschijnen. Als vanzelf klikken ze er op en zien hoe het voorwerp in het schilderij verdwijnt. En ze krijgen speelpunten bijgeschreven. Dat is leuk! Voor ik er erg in heb, staan ze buiten om te zoeken naar de volgende halte. “Mam, kom je nog?”

De 11 haltes van het Bruegelparcours

De eerste haltes zijn redelijk dicht bij elkaar gelegen. Vrijwel naast woonstalhuis Wortel ligt de speelschuur die mijn kinderen nog kennen van een eerder bezoek. De schuur heeft grote aantrekkingskracht vanwege alle spellen die er te doen zijn. Mijn kinderen vergeten even dat ze op zoek zijn naar kristallen. Niet lang nadat ze vol enthousiasme gestart zijn met de game, willen ze al niet meer weg bij de ouderwetse spellen. Tollen, beugelen, knikkeren. Het is allemaal te leuk om over te slaan.

De belofte dat we dadelijk terugkomen, maar eerst de wereld van Breugel gaan verkennen, maakt dat ze toch meegaan. Want kristallen zoeken en voorwerpen scannen is óók heel leuk.

Met hervonden enthousiasme speuren we in de speelschuur en in de er tegenovergelegen schuur Lommel. In schuur Lommel is te zien hoe met moderne technieken een nieuw schilderij in de stijl van Bruegel een oude serie bestaande schilderijen van de meester aanvult. Mijn kinderen hebben er geen oog voor. Zij nemen de tijd om te kijken welke voorwerpen ze inmiddels hebben verzameld en spelen een virtueel spel op het rode kastje.

De schilderijen van Bruegel op een moderne manier getoond.
De schilderijen van Bruegel met in het midden een moderne variant.

Pas op voor de wildeman!

Andere haltes van het Bruegelparcours zijn gevestigd bij een statige witte windmolen, aan de rand van het museumdorp bij een olieslagmolen en midden in het bos.

Terwijl we door het bos lopen, onderweg naar het hutje van de Wildeman, worden we afgeleid door gegrom en gebrom uit het bos. We nemen een kijkje dichterbij en zien de Wildeman druk bewegend in de weer. Hij lijkt sportoefeningen te doen en dat gaat met veel geluid gepaard. Zodra hij ons opmerkt wordt hij eerst boos en later nieuwsgierig. Het is een grappig tafereel en we lopen met een glimlach verder, op zoek naar meer van dergelijke digitale grapjes.

Wie dat wil, kan onderweg virtuele spellen doen bij de rode scankastjes. Wij nemen er te weinig tijd voor en oefenen even met het vangen van koekjes en het inschenken van glazen bier. De kinderen gaan liever op zoek naar de volgende aanwijzingen.

Standerdmolen van Mol-Milligem in Bokrijk
We klimmen in de Standerdmolen van Mol-Milligem en kijken uit over Bokrijk
Kijk uit voor de wildeman!
Wereld van Bruegel
Mijn zoon rent naar de hut van de wildeman. Hij wil graag meer weten over deze bosbewoner.

Proeven, kijken, luisteren op het plein der zinnen

Als we aankomen bij het Plein der Zinnen zien we in het midden een soort van huifkar. Eromheen staan enkele mensen aandachtig te luisteren naar het verhaal hoe smaken van vroeger tot leven zijn gewekt. Er wordt verteld over hoe de Paradijskoeken en het Kleyn Bier zijn ontstaan. We moeten even wachten, want er worden net nieuwe koeken gebakken.

Terwijl wij luisteren en wachten, gaat mijn zoon alvast kijken in de aangrenzende schuur. Hier kun je je hoofd in een grote ronde koepel steken en luisteren naar verhalen van weleer. Wanneer je dat tegelijkertijd doet, zie je hoe de ander een grappig hoofddeksel opgezet krijgt. Je zintuigen worden inderdaad geprikkeld hier.

Dan is de koek klaar en mogen we proeven. Mijn dochter proeft ook van het bier, want het is alcoholvrij. Lekker vindt ze het niet en ze geeft het met opgetrokken neus aan haar vader. Mijn zoon komt net aanlopen op het moment dat ik de laatste hap van mijn Paradijskoek neem. Hij heeft geluk en mag het laatste stukje. Qua uiterlijk lijkt het op een combinatie van een wafel en een tosti, maar qua smaak kunnen we niet goed uitleggen waar het op lijkt. Zelf gaan proeven is daarom ons advies.

het Plein der Zinnen
Bij het Plein der Zinnen proef je Paradijskoek en Kleyn Bier. Ook geschikt voor kinderen!

De laatste halte: Spiegel naar vandaag

Als alle voorwerpen uit de wereld van Bruegel zijn verzameld, is het tijd om de laatste halte te bezoeken. In een schuur in museumdeel Oost- en West-Vlaanderen gaan we kijken hoe we de game tot een goed einde kunnen brengen.

Zodra we binnenkomen, worden we meteen in de war gebracht. Voor ons op de grond liggen mensen in verschillende houdingen en recht voor ons hangt een grote spiegel die de liggende mensen als het ware optilt en verwerkt in het beroemde schilderij van Bruegel.

Mijn kinderen liggen al op de grond voordat ik er erg in heb en verdwijnen in het geheel. Ik moet nog even wennen aan wat ik zie, want iedereen die nog staat, staat ook rechtop in het schilderij. Het is een maf gezicht en maakt dat ik kan blijven kijken en de kinderen steeds weer andere poses aannemen.

Openluchtmuseum Bokrijk
Met alle aanwijzingen verzameld, loopt mijn kroost naar de laatste halte van het Bruegelparcours
'De strijd tussen Carnaval en vasten' van Bruegel
Mijn dochter neemt haar plekje in in het schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ van Bruegel

De eindopdracht: versier je eigen hoed

Als mijn kinderen klaar zijn met liggen, gaan ze naar de ruimte achter de spiegel. Hier staan de inmiddels bekende rode kastjes weer en kan de eindopdracht gedaan worden, namelijk je eigen hoed versieren. Niet met lijm en papier, maar net als de rest van de game: virtueel.

Het blijkt dat de kinderen behendiger zijn dan ik. Nog voordat ik doorheb wat ze moeten doen scannen ze hun armbandje en krijgen ze hun eerder gekozen hoedje weer op. De voorwerpen die ze tijdens het parcours verzameld hebben kunnen naar hartelust op hun virtuele hoed geplaatst worden. Ze kunnen het zo gek maken als ze zelf willen, maar alleen met de verzamelde materialen.

Als de hoed klaar is, wordt het eindresultaat opgeslagen en kun je het insturen om mee te doen aan een prijsvraag. De grote prijs die gewonnen kan worden is een reis naar Wenen om het schilderij dat centraal staat in de game in het echt te zien. Maar er zijn ook kleinere prijzen te winnen.

Wat vinden de kinderen van de Wereld van Bruegel?

Zoals je wellicht al hebt kunnen lezen, zijn mijn kinderen erg enthousiast over het Breugelparcours. Mijn zoon gaat het liefst rennend naar de volgende halte en is alweer weg als wij net aankomen. Heel even lijkt het er op dat ze liever spelen bij de Speelschuur, maar de belofte dat we terug gaan na afloop van de game maakt veel goed.

De kinderen zijn vooral gericht op het vinden van de kristallen en het scannen van de armbandjes. De spellen op de rode kastjes worden kort gespeeld. Omdat het druk is bij de kastjes, is het niet leuk om anderen lang te laten wachten. We verwachten dat op rustiger dagen meer tijd is om de spellen te spelen.

Speelschuur Bokrijk
Het spelen bij de Speelschuur mag absoluut niet overgeslagen worden
Bokrijk is een heerlijke plek om te wandelen
Bokrijk is een heerlijke plek om te wandelen

Bij de meeste haltes is naast een kristal ook informatie te vinden over de wereld van Bruegel en de tijd waarin hij leefde. Deze informatie gaat grotendeels aan mijn kinderen voorbij. Zolang ze er actief bij betrokken worden, zoals bij het luisteren naar verhalen en het kijken naar de Wildeman, is het interessant. Ik schat in dat dit voor veel kinderen zal gelden.

Omdat we al eerder in Bokrijk waren, is er dit keer minder aandacht voor de huisjes en het leven lang geleden. Wel genieten we van de heerlijke wandeling tussen de uiteenliggende museumdelen. Wij hadden er nu de tijd niet meer voor, maar de volgende keer gaan we na afloop nog even de grote speeltuin in. Al met al krijg je hier je dag makkelijk om.

De schaapjes van Bokrijk
De schaapjes zijn er ook weer
Van een afstandje zien we museumdeel Haspengouw.
Van een afstandje zien we museumdeel Haspengouw. Hier komt de Bruegelgame niet, maar het is zeker een bezoekje waard!
De speeltuin van Bokrijk
Een bezoek aan Bokrijk is pas compleet als je in de speeltuin bent geweest

Praktische informatie

De Wereld van Breugel in Openluchtmuseum Bokrijk is te bezoeken van 6 april t/m 20 oktober 2019. Er geldt geen aparte prijs; iedere bezoeker van Bokrijk kan deelnemen.

Het entreegeld bedraagt 12,50 euro voor mensen vanaf 13 jaar en 2 euro voor kinderen van 3-12 jaar (prijspeil 2019). Kinderen tot 3 jaar zijn gratis. Er gelden kortingsregelingen voor mensen met Nederlandse (dierentuin)abonnementen. Check hiervoor de voorwaarden van je eigen abonnement.

Bokrijk heeft twee grote parkeerplaatsen. Wil je naar de speeltuin, parkeer dan op P1, nabij het kasteel. Vanaf P1 kom je ook het makkelijkst bij het startpunt van het Bruegelparcours. Parkeren kost 5 euro per keer of 10 euro voor 5 keer parkeren.

Het hele park is toegankelijk voor rolstoelen, kinderwagens en honden (aangelijnd), met uitzondering van museumdeel ‘Sixties’. Het Bruegelparcours speelt zich af in museumdelen kempen en Ost- en West-Vlaanderen. De Sixties en Haspengouw zijn niet in de route opgenomen.

De rode steltloper aan het begin van het Bruegelparcours
De rode steltloper als symbool van het Bruegelparcours

Openingstijden De wereld van Bruegel

Bokrijk is geopend van dinsdag t/m zondag van 10 tot 18 uur. Op maandagen in de (Belgische) paasvakantie, paasmaandag (22 april) en pinkstermaandag (10 juni) is het park wél open. De speeltuin is het hele jaar door gratis toegankelijk van 9 tot 21 uur.

Meer informatie vind je op de website van Openluchtmuseum Bokrijk en op de speciale themasite De wereld van Bruegel. Wie meer digitale ondersteuning wil tijdens het doorlopen van het Breugelparcours, download de speciale app.

In zomermaanden, te weten van11 juli t/m 1 september 2019 kan dagelijks een humoristische familievoorstelling van theatergezelschap Laika bezoeken. De voorstellingen zijn in het Nederlands en worden gegeven om 11 en 14 uur. Op zaterdag en zondag is er een extra voorstelling om 16 uur. Waar in het park de voorstelling precies te zien is, zal bij informatiestand van het Bruegelparcours verteld worden.

Ligging Openluchtmuseum Bokrijk:

Meer lezen

Weten wat er nog meer te doen is in de buurt van Bokrijk en België? Klik & kijkvoor inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Vlaanderen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.