Den Haag: Escher in het Paleis met kinderen

1
571

Naar het werk van Escher kijken met kinderen? Misschien niet het meest voor de hand liggende uitje. Tijdens ons bezoek aan het Van Gogh Museum ontdekten we dat kinderen en kunst een goede combinatie kan zijn. Wij durven daarom Escher in het Paleis met kinderen te gaan ontdekken.

Escher, wie is dat ook alweer?

Maurits Cornelis Escher (1898 – 1972) is bekend om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën. Hij speelt met perspectief, oneindigheid, meetkundige patronen en vlakverdelingen. Hij maakte enkele kunstwerken met onmogelijke afbeeldingen zoals de aaneengesloten trap waarbij mensen alleen maar omhoog lopen. In zijn werk gebruikte hij veel zwart en wit.

Paleis Lange Voorhout met het Escher museum
Paleis Lange Voorhout met het Escher museum

Escher in het Paleis

Het werk van Escher is sinds 2002 tentoongesteld in Paleis Lange Voorhout in Den Haag. Er wordt daarom niet gesproken over het Escher Museum, maar van Escher in het Paleis. De naam geeft het al aan: eigenlijk zijn dit twee bezienswaardigheden in een. De kunstwerken van Escher en het paleis.

De kinderen bekijken met behulp van een speurtocht het werk van Escher. Tijdens het wachten op hen bekijk ik meer van het museum en lees ik de informatieve panelen. Wist jij dat dit paleis tot begin jaren ’80 het werkpaleis van de koningin was? Ik niet. Ik kende alleen Paleis Noordeinde. Het Paleis is van 1896 t/m 1991 in bezit geweest van de koninklijke familie.

Overigens zijn er plannen om het Escher Museum in 2017 te verhuizen naar het pand aan de Lange Voorhout waar nu de Amerikaanse ambassade is gehuisvest.

Genoeg over Escher en de geschiedenis van het paleis, want hoe is het nu om Escher in het Paleis met kinderen te bezoeken?

Escher in het Paleis met kinderen

Bij binnenkomst krijgen de kinderen een speurtocht. Erg handig, want zo worden de kinderen vanzelf door het museum geleid. Om de vragen in de speurtocht te kunnen beantwoorden moeten ze goed naar de kunstwerken kijken. Al spelenderwijs leren ze meer over hoe Escher te werk ging en welke technieken hij gebruikte in zijn werk.

De speurtocht.
De speurtocht.
Meer leren over houtsnedes.
Meer leren over houtsnedes.

Escher speelde veel met perspectief en herhaling. Vooral dochter M. (8 jaar) vindt het erg interessant om er meer over te horen en gaat steeds beter kijken. “Kijk, dit is heel bijzonder want hij heeft alleen gebruik gemaakt van streepjes en toch kan je zien wat het is” zegt ze bij een van de kunstwerken. Bij twee andere kunstwerken blijft ze langer staan. Op beide zie je een kustlijn en op het eerste gezicht lijken de afbeeldingen op elkaar. Ze bestudeert ze goed en benoemt de verschillen. Ook wij moeten komen kijken van haar.

Samen kijken naar het werk van Escher.
Samen kijken naar het werk van Escher.
Twee kustlijnen en toch zo anders...
Twee kustlijnen en toch zo anders…
De tekeningen kloppen niet. Kijk maar eens goed naar de trappen.
De tekeningen kloppen niet. Kijk maar eens goed naar de trappen.

C. (6 jaar) is vooral druk met het zoeken van de plaatjes die hij in de speurtocht tegen komt. Hij kan nog niet het geduld opbrengen om langer stil te staan bij kunstwerken. Toch heeft hij het naar z’n zin.

Camiel is vooral druk met de plaatjes van de speurtocht zoeken.
C. is vooral druk met de plaatjes van de speurtocht zoeken.

Op de bovenste verdieping kan je het werk van Escher echt zelf ervaren. Er staat de bekende kamer waarin gespeeld wordt met perspectief. Dat willen M. en zoon C. natuurlijk uitproberen en C. roept al snel lachend: “He, nu ben ik groter dan M.”. Drie vrijwilligers van het museum staan erbij en dan horen we dat je 5 euro moet betalen als je een foto wil laten maken. Pardon? 5 euro voor een foto? De entreekaartjes voor een gezin kosten al 25,50 euro en de Museumkaart is hier niet geldig. We maken een foto van het beeldscherm zodat we toch een herinnering hebben. Dat vindt een van de vrijwilligers niet leuk, maar wij vinden het totaal niet klantvriendelijk om 5 euro voor een digitale foto te vragen (en dan hebben ze ook meteen je mailadres!).

Dan staan we opeens middenin de wereld van Escher en spelen we met lijnen, perspectief en beeld. We kijken een stukje van een film waarbij de repeterende tekeningen van Escher voorbij komen. In de laatste ruimte kan je helemaal zelf aan de slag. Op meerdere computers kan je opdrachten maken waarbij ruimtelijk inzicht nodig is en ook proberen we zelf een vorm in elkaar te zetten. Dat valt nog niet mee!

Escher memory.
Escher memory.

In de museumwinkel kijken we eventjes rond. M. wil graag een van de kleurboeken hebben, maar dat doen we niet. We hebben er thuis nog genoeg liggen.

In de kelder van Escher in het Paleis is het mogelijk om een workshop te doen: waxinelichtjes houder versieren in de stijl van Escher. Ook is hier een klein cafe te vinden.

De Museumshop.
De Museumshop.

Praktische informatie

Helaas is Escher in het Paleis niet toegankelijk met de Museumkaart. Wel is het mogelijk om combinatietickets te kopen met Gemeentemusem, Panorama Mesdag, Madurodam en of Beelden aan Zee. Voor een familieticket betaal je 25,50 euro en kinderen t/m 6 jaar zijn gratis. Meer informatie over openingstijden en verdere details over de entreekaarten zijn te vinden op de website van Escher in het Paleis.

Voor een bezoek aan Escher in het Paleis met kinderen heb je circa 2 uur nodig, dat is zonder een eventuele workshop.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer mogelijk is met kinderen die van kunst houden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

Een van de entreekaartjes is gesponsord. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.