Communiceren, we doen het allemaal. Wist jij dat er een Museum voor Communicatie is? Ik had er van gehoord en was heel nieuwsgierig wat er in het Museum voor Communicatie met kinderen te doen is. Tijdens onze citytrip Den Haag (dec. 2015) ging ik er samen met dochter M. (8) en zoon C. (6) heen.
Wat is het Museum voor Communicatie?
Bij het Museum voor Communicatie kan je ontdekken hoe mensen met elkaar communiceren. Veel musea ken ik uit mijn eigen kindertijd, maar dit museum zei me niets. Toen ik mij iets meer verdiepte in de geschiedenis van het museum ontdekte ik dat dit museum vroeger het Postmuseum (tot 1989) en PTT Museum (1989 – 1998) heette. Deze namen doen bij mij wel een belletje rinkelen.
In het Museum voor Communicatie ervaar je het verschil in communicatie tussen vroeger en nu. Het is een van de eerste musea met een multimediale kindertentoonstelling: Het Rijk van Heen en Weer. Sinds maart 2015 wordt er gewerkt aan een grootschalige renovatie van het museum en is deze tentoonstelling niet meer te bezoeken. In de zomer van 2016 wordt er gestart met de echte vernieuwing van het museum. Het museum is tijdens de verbouwing wel open, maar check altijd eerst de website om de actuele stand van zaken te lezen. Na de renovatie is er meer aandacht voor actuele ontwikkelingen en technologie van nu.
Museum voor Communicatie met kinderen: onze ervaring
Tijdens ons bezoek zijn er twee tentoonstellingen die in het teken staan van de liefde: liefdesbrieven en een ode aan de eeuwige en voorbije liefde. We beginnen bij de liefdesbrieven. C. kan dit niet heel erg boeien en M. vindt het deels interessant. Ik wil eigenlijk alles wel lezen, maar omdat ik deze keer alleen met de kinderen op pad ben loop ik toch maar met ze mee. Kinderen kunnen meedoen aan een workshop waarbij ze zelf een liefdesbrief mogen versieren. Maar nee, de interesse voor dit onderwerp is ver te zoeken. M. kijkt me aan en zegt: “Voor wie moet ik dan een liefdesbrief maken? Ik weet niemand hoor”.
Dan staan we opeens in een andere tijd. Terug naar de jaren ’50 en ’60. Ik ben niet van die tijd, toch zie ik veel herkenbaars. C. zit al snel achter de telex te tikken en M. sorteert de post. Ik vertel haar dat oma dat werk vroeger ook deed. Ze kijkt me aan en kan zich bijna niet voorstellen dat de post echt handmatig werd gesorteerd. Dan ziet ze een telefoon. Ik moet in een andere ruimte gaan zitten om de telefoon op te nemen. Bellen gaat via een centrale, M. snapt niet waarom het zo ingewikkeld moet gaan. Dan heeft ze mij aan de lijn. Ik hou ons telefoongesprek kort en zeg: “Niet te lang kletsen hoor, straks heb je geen kwartjes meer om te bellen”. Nu spreek ik helemaal Arabisch voor haar. Wat hebben kwartjes met bellen te maken? En wat zijn kwartjes eigenlijk? Als ik begin te vertellen over telefooncellen voel ik me opeens ook heel oud. Zij groeit op in een tijd dat iedereen bereikbaar is en kan zich er geen voorstelling van maken hoe het vroeger was. Ze weet wel dat het leven echt verschrikkelijk geweest moet zijn zonder mobiele telefoon… Nou, dat viel toch ook wel mee?
We bekijken een depot met museumwaardige communicatiemiddelen. Oeps, daar ligt de telefoon die mijn opa en oma vroeger hadden. En hee, daar ligt ook de telefoon uit mijn eigen ouderlijke huis. Hadden we die moeten bewaren? C. vindt het vooral leuk om aan de depotstellingen te draaien zodat er loopruimte tussen komt. Alle oude spullen achter een hek interesseren hem niet zo. Eigenlijk wil hij het liefst samen met M. terug naar de jaren ’50/’60 en met elkaar bellen.
Daarna bekijken we een tentoonstelling over mensen die moeite hebben met lezen en wat dit betekent voor medicijngebruik. M. vindt het echt interessant. Vooral de ontdekking dat er volwassenen zijn die minder goed kunnen lezen dan zij. We praten erover hoe dat kan. Het mooie aan de verhalen is dat ze ook laten zien waar deze mensen wel goed in zijn. Ik krijg M. hier bijna niet weg. C. vermaakt zich ook prima. Er zijn beeldschermen, dus hij is blij.
We stoppen daarna bij een tentoonstelling over het gebruik van telefoons in films. Dit is meer een tentoonstelling voor volwassenen omdat je enige historische kennis moet hebben. Helaas lopen de computers regelmatig vast. We zijn hier snel klaar.
Dan stappen we binnen bij de tweede tentoonstelling over liefde. Al snel ontdekken we de wand en de deuren waar je met een stift een liefdesboodschap op mag schrijven. We zijn hier duidelijk niet de eerste bezoekers. Alles staat vol. Eerst proberen we nog ergens een leeg plekje te vinden. Onbegonnen werk. Dan zien we dan anderen ook met dikkere letters over andere tekst heen hebben geschreven. Dat doen wij ook. Ik maak even fijne reclame voor KidsErOpUit en M. schrijft haar eigen naam.
In een koets kunnen we een filmpje opnemen met een liefdesboodschap. Bijna alsof je meedoet aan All You Need Is Love. Bij de selfiespot maken we een liefdevolle foto van ons drietjes. Ik lees ze nog enkele liefdesverhalen voor over stelletjes die elkaar via internet hebben leren kennen.
Als we weer beneden in in het museum zijn gaan we naar de ruimte waar je koffie en thee kan halen. Heel fijn: gewoon gratis verkrijgbaar! Net als ranja voor de kinderen. We eten even iets en M. en C. kleuren een kleurplaat. Bij de kassa laten ze de tekening scannen met de QuiverVision app. Daarmee komt de tekening tot leven. De vuurpijlen worden afgeschoten, zo leuk. Je kan deze app ook thuis op je tablet of smartphone zetten, aanrader voor een regenachtige dag.
We hebben ons prima een paar uur vermaakt in het Museum voor Communicatie. Ik denk wel dat het een goede keuze is om grootschalig te gaan renoveren. Hier en daar vind ik het museum qua opzet wat verouderd, met name te weinig interactief. Zeker een Museum voor Communicatie zou hier in uit moeten blinken. Voor ons een goede reden om na de renovatie nog een keer terug te gaan.
Praktische informatie
Het Museum voor Communicatie is gratis toegankelijk met de Museumkaart. Zonder Museumkaart betaal je 5 euro voor kinderen van 4 t/m 18 jaar. Volwassenen betalen 8,50 euro. Er is ook een familiekaart te koop. Meer informatie over de entreeprijzen is te vinden op de website, daar vind je ook de openingstijden en de meest actuele informatie over de renovatie.
Ben jij al eens naar het Museum voor Communicatie met kinderen geweest?
Meer lezen
Den Haag heeft heel veel te bieden voor kinderen. Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Escher in het Paleis met kinderen
- Panorama Mesdag met kinderen
- Madurodam in de winter
- Lunchen bij Tosti van Josti
KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).
Hallo!
Bedankt voor je verhaal over jouw ervaring bij dit museum. Ik vroeg me af: ik ga regelmatig met een vriendin en onze kinderen van 4 jaar naar een museum (is een fijne afwisseling tussen (indoor) speeltuinen en zwembad enzo). Is dit een museum dat je ons zou aanraden?
Alvast bedankt!
Christel
Wij waren er met een 6- en 8-jarigen en dat ging goed. Een 4-jarige zal zich zeker vermaken in het Museum voor Communicatie, maar ik denk dat er andere musea zijn die leuker zijn voor kleuters. Denk aan het Kinderboekenmuseum en het Museon.