Geocaching met kinderen

5
854

Geocaching met kinderen, een moderne manier van schat zoeken die erg leuk is met kinderen. Gastblogger Elja vertelt ons alles over deze wandeling met benefits!

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Geochaching met kinderen is een wandeling met extra’s

Niets zo ontspannend als een wandeling door de natuur. Op je vrije middag genieten van de geuren, de kleuren en de geluiden. Helaas denken veel kinderen daar vaak anders over. Wandelen is vermoeiend, het is altijd te warm of te koud en de iPad of computer blijven aantrekkelijk. Om de kinderen toch te motiveren naar buiten te gaan is daar dan het nieuwe schatzoeken: Geocaching.

Geocaching met kinderen

Geocaching is geheel ontspannen in de natuur. Met behulp van een gps apparaat (Global Positioning System) ga je op zoek naar verstopte containers (caches). Deze variëren in grootte van micro (en dat kan echt heel klein zijn) tot heel groot. Het GPS apparaat maakt het net weer wat leuker voor de kinderen. Niets leuker dan het apparaat vasthouden en de aanwijzingen opvolgen.

Een gemiddelde cache bevat een logboek, een pen en vaak kleine kadootjes of rondreizende munten/elementen (travelbug). Daarnaast heeft elke cache een uniek nummer waardoor ze voor iedereen herkenbaar zijn op de site www.geocaching.com. Op dit moment zijn er bijna 2,5 miljoen actieve geocaches op de wereld en er ligt er zelfs 1 in het internationale space station. Kadootjes en travelbugs mag je niet zomaar meenemen. Deze moet je ruilen voor een andere travelbug of kado. Wij hebben altijd een tasje met wat kleine gummetjes, stikkertjes, speeltjes, etc. in de auto liggen zodat er altijd wat te ruilen is.

Geocaching met kinderen: begin op geocaching.com en ga op zoek naar een cache bij jou in de buurt.
Geocaching met kinderen: begin op geocaching.com en ga op zoek naar een cache bij jou in de buurt (bron afbeelding: geocaching.com).

Hoe begin je met geocaching?

Geocachen is een hobby, een leuke manier om naar buiten te gaan en te gaan wandelen met een doel. Niet zomaar door het bos wandelen maar zoeken naar iets. Is het een grote doos? Is het een heel klein doosje of misschien is het wel verstopt in een tak of een dennenappel.

Om te beginnen heb je niet meer nodig dan een dosis goede zin, een GPS apparaat (of je telefoon) en een lijstje van caches die je wilt gaan vinden. Op geocaching.com kan je zoeken op adres, postcode, land, etc. Je krijgt dan een lijst met caches die in die buurt te vinden zijn. Je kunt kiezen uit de volgende soorten caches:

  • Traditionals
    Bij een traditional loop je naar een vast punt toe en op dat punt vind je de cache.
  • Multicache
    Een multicache is een cache die uit meerdere stappen bestaat. Tijdens de route moet je in de omgeving naar aanwijzingen zoeken. Met die aanwijzingen kan je de nieuwe coordinaten vinden van de tussenpunten op te route en zo je tocht volbrengen.
  • Puzzelcache
    Een puzzelcache is een cache waarbij je eerst thuis een puzzel moet maken om de coordinaten van de cache te vinden. Dit kan een “simpele” sudoku zijn maar ook een heel ingewikkeld verhaal met mysterieuze aanwijzingen.
  • Earthcache
    Een earthcache is een speciale geologische locatie waar mensen iets kunnen leren over de specifieke kenmerken van de aarde en die locatie. Daar is vaak geen fysieke cache te vinden maar moet je antwoorden geven op de vragen of een specifieke foto maken.

GPS

Zelf gebruik ik de officiele geocache app voor mijn telefoon. Dit is een betaalde app. Deze app heeft als voordeel dat ik overal ter wereld waar ik internet heb, ik meteen caches kan vinden en als gevonden weer kan geven. Als we tussendoor eens een geocache willen doen dan is het fijn dat ik mijn telefoon altijd bij de hand heb. Een nadeel is dat de GPS op mijn telefoon minder nauwkeurig is en soms een afwijking heeft van meerdere meters. Voor een grote cache is dat niet zo erg maar geloof me, een microcache wordt dan wel heel moeilijk te vinden.

Geocaching met kinderen kan je met een gratis app gewoon eens proberen. Wil je meer, dan kan je een app of GPS kopen.
Geocaching met kinderen kan je met een gratis app gewoon eens proberen. Wil je meer, dan kan je een app of GPS kopen (bron afbeelding: geocaching.com).

Er zijn ook meerdere gratis apps te krijgen die in meer of mindere mate dezelfde functionaliteiten bieden.

Als je echt verslaafd bent aan geocachen is een goed GPS apparaat een fijne investering. Caches kan je via de website Geocaching.com meteen op je apparaat zetten en als je op locatie bent kan je meteen gaan lopen.

Mijn favoriete cache

Mijn favoriete cache is met stip “het verdwenen pakhuis”. Een geweldige wandeling van ong. 2 kilometer met een leuk verhaal, mooie aankleding en een prachtige omgeving.

Op Geocaching.com zelf kan je ook lijsten aanmaken. Er zijn meer dan genoeg lijsten te vinden die mensen hebben aangemaakt met hun favoriete kindercaches. Dit zijn vaak caches met een leuk verhaal, bijzondere aanwijzingen en een niet al te lange route. Maar ook een gewone cache biedt vaak voor kinderen al voldoende uitdaging. Het is soms echt zo makkelijk nog niet om de cache te vinden.

Als laatste een kleine tip: geocaches zijn vrij vandalisme gevoelig. De hobby is dus niet geheim maar het is wel de bedoeling dat je de caches wel verborgen houdt. Berg ze altijd weer op zoals je ze gevonden hebt en laat anderen niet zien wat je aan het doen bent.

Happy caching!

Heb jij weleens geocaching met kinderen gedaan? Hoe was dat? En wat is jullie favoriete cache? Deel jullie ervaring door hieronder een reactie achter te laten.

Meer lezen

Geïnspireerd om meer (geocache)wandelingen met kinderen te maken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

5 REACTIES

  1. Ik kwam doordat ik op kindercaches googelde op deze blog uit. Deze bestaat al geruime tijd maar hierbij dan toch mijn reactie. Ik had er tot juni 2016 nog nooit over gehoord. Tot een vriend aan mij vroeg:”Is geocaching niets voor jou en je dochtertje?” Geowatte? Ja het moderne spoorzoeken/speurtocht. Nou als kind zijnde vond ik spoorzoekertje spelen en speurtochten mee doen harstikke geweldig dus over geocaching werd ik ook wel enthousiast. Op 12 juni 2016 zijn die vriend, mijn dochtertje en ik voor het eerst op pad gegaan. Hij had een aantal tradi’s uitgezocht die we makkelijk konden doen. En wat was dat leuk zeg. Ik was gelijk enthousiast. Mijn dochter met vlagen. Vind het lastig als het veel lopen is maar ja ze is pas 5. Na verloop van tijd ben ik met haar ook een aantal multi’s gaan lopen. Ik merk wel wanneer ze het leuk vind. Het moet wel een multi zijn met een verhaal, met raadseltjes die je tussendoor op moet lossen om van wp naar wp en uiteindelijk naar de cache te gaan. Dat vind ze helemaal geweldig. Sommige dingen zoals het optellen lukt haar natuurlijk nog niet en dan moet mama het doen. Maar als ze dan uiteindelijk de cache vind (Met soms nog wat hintjes van mama, als ik hem al zie) dan is ze helemaal blij. Echt een website heb ik niet. Alleen mijn fb waarop ik foto’s van de wandeling zet. Maak ook wel foto’s van mijn dochter en de gevonden cache maar die laat ik achterwege op facebook. Dan verklap ik teveel en dat vind ik niet leuk voor een volgende cacher. Maar dat album deel ik dan weer op de fb groepen waar ik lid van ben:
    of

    Als je daar lid van bent en zoekt op mijn naam dan zie je de tot nu toe geplaatste foto’s van verschillende wandelingen.

    Maar ik doe het tot nu toe met veel plezier. Ben zelfs aan het sparen voor een fietsendrager voor op de auto. Dan kan ik ook wat verder weg gaan. Een stukje rijden en dan van af daar fietsen.
    En mijn dochter doet het ook wel graag als ze eenmaal bezig is en het een leuke kinder multi is.

  2. Ja natuurlijk is geocaching voor kinderen. Zelfs pubers vinden het leuk. Als we ergens naar toe moeten of gaan, dan check ik via de app of er iets in de buurt is. Geocaches liggen altijd op bijzondere en mooie plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.