Grotten van Škocjan met kinderen bezoeken? Gegarandeerd een indrukwekkende wandeling

0
823

Zo’n beetje alle toeristen die in Slovenië naar een grot gaan, bezoeken de Postojna grotten. Maar wist je dat de grotten van Škocjan mooier zijn? Dat deze op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan? Nee, waarschijnlijk niet. Saskiabesluit eens te gaan kijken en kan nu al verklappen dat de grotten van Škocjan de mooiste grotten zijn die ze ooit heeft gezien.

Grotten van Škocjan

De grotten vanŠkocjan (Škocjanske jame in het Sloveens) zijn een van de meest indrukwekkende grottenstelsels ter wereld. Ze staan niet voor niets sinds 1986 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Reka-rivier stroomt grotendeels bovengronds, maar bijŠkocjan gaat de rivier ondergronds en heeft de rivier een grote ondergrondse wereld gemaakt waar de grotten vanŠkocjan deel uit maken. Bij dit dorpje zijn twee grote zinkgaten te vinden die tot een paar honderduizend jaar geleden deel uitmaakten van de overdekte grot. Uiteindelijk zijn de plafonds onder hun eigen gewicht bezweken en zijn de grote gaten ontstaan.

De feiten over de grotten vanŠkocjan zijn indrukwekkend:

  • een 500 meter lange ondergrondse rivierkloof die op sommige plekken meer dan 100 meter diep is
  • grootste ondergrondse ruimte in Europa met een oppervlakte van 12.000 m2
  • totale lengte van de grotten is 5 km
Op weg naar de entree van de grotten van Skocjane.
Op weg naar de entree van de grotten van Škocjan.
Er zijn allerlei bezoekmogelijkheden.
Er zijn allerlei bezoekmogelijkheden.
Wij kiezen voor de tour door deel 1 van de grot.
Wij kiezen voor de tour door deel 1 van de grot.

Ons bezoek aan de grotten van Škocjan met kinderen

In ons reisgidsje lees ik dat er elk uur een rondleiding door de grotten van Škocjan start. We zorgen ervoor dat we zo’n 20 minuten van tevoren er zijn in de hoop dat dat op tijd is. De grotten van Škocjan staan goed aangegeven vanaf de snelweg en we vinden gelukkig een vrije plek op de volle parkeerplaats. Wat een drukte! Snel maar in de rij om een kaartje te kopen. We zijn precies op tijd voor de rondleiding van 14 uur. Enigszins verwonderd kijken we om ons heen. Hoe gaan ze een rondleiding doen met zoveel mensen? Dat kan toch niet?

Dan melden zich twee gidsen. Iedereen moet achter hen aanlopen naar de ingang van de grot die zo’n 500 meter verderop ligt. In een lange stoet lopen we erheen. Later horen we dat er zo’n 180 bezoekers waren. Echt veel. Ik hou helemaal niet van massaal gedoe en begin me steeds meer af te vragen hoe ze dit in goede banen gaan leiden…

We kiezen voor de rode route door het eerste deel van de grot (foto: website grotten van Skocjan)
We kiezen voor de rode route door het eerste deel van de grot (foto: website grotten van Skocjan)
Met de hele meute op weg naar de ingang van de grotten.
Met de hele meute op weg naar de ingang van de grotten.
Ergens daar zijn de grotten te vinden.
Ergens daar zijn de grotten te vinden.

Als iedereen zich heeft verzameld bij de ingang van de grot komen er meer gidsen tevoorschijn. De eerste vertelt iets in het Italiaans en Sloveens, dan volgt het verhaal in het Engels en daarna in het Duits. Het blijkt dat ze de groep in vijven gaan splitsen. We overleggen even. De Duitstalige gids was erg goed verstaanbaar en we vermoeden dat de Engelse groep groter is. De Duitse gids vertrekt als eerste met haar groep, dat vinden we een voordeel. Wij gaan met de Duitse groep mee en mogen meteen naar binnen.

De gidsen worden voorgesteld en er volgt een korte instructie in de verschillende talen.
De gidsen worden voorgesteld en er volgt een korte instructie in de verschillende talen.

Rondleiding Škocjan

De grotten van Škocjan bestaan uit twee verschillende delen. Eerst lopen we door de druipstenengrotten, daarna komen we in een hele grote ruimte waar een riviertje doorheen stroomt. Helaas is het niet toegestaan om foto’s te maken. Aan de ene kant om de grotten te beschermen tegen het flitslicht en aan de andere kant omdat het teveel tijd kost. Met de grote hoeveelheid bezoekers die tegenwoordig de grotten van Škocjan bezoeken lukt dat praktisch gezien niet meer. Je moet het dus doen met mijn herinneringen in woorden.

Via een gang lopen we naar de grot. Daarna moeten we de fotocamera opbergen.
Via een gang lopen we naar de grot. Daarna moeten we de fotocamera opbergen.

Grotten van Škocjan: de druipsteengrotten

We beginnen de rondleiding in het druipsteengedeelte. De gids stopt af en toe om ons op bijzondere formaties te wijzen en meer te vertellen over het ontstaan van de grot. Het Duits blijkt inderdaad goed te volgen, zelfs dochter M. begrijpt in hoofdlijnen wat er wordt gezegd. Voor zoon C. vertalen we de hoofdlijnen en M. leggen we de dingen uit die ze net niet helemaal begreep. “Wat is ook alweer het verschil tussen stalagmieten en stalactieten?” vraagt ze. Ik vertel haar het ezelsbruggetje waarmee je dit verschil kunt onthouden: “Tieten hangen naar beneden en dus zijn de druipstenen die naar beneden hangen de stalactieten”. Dat vinden ze beide erg grappig.

G. en ik hebben al meerdere druipsteengrotten bezocht, maar nog nooit zo mooi en zo indrukwekkend als deze grotten in Slovenië.

Grotten van Škocjan: de grote grot met rivier

Na de druipsteengrot komen we in het tweede gedeelte. Wauw…. We zien het wandelpad langs de rotswand lopen. Net als in de druipsteengrot is deze alleen aan de onderkant verlicht. Hier en daar komt er indirect daglicht in de grot. Maar voor de rest zien we alleen het verlichte pad. Het is moeilijk in te schatten hoe hoog en hoe lang deze grot is. Ik weet zeker dat ik niet eerder zo’n grote grot heb gezien.

Diep beneden ons zien we het riviertje stromen. De gids vertelt dat er nu weinig water instaat, maar dat het water in het voorjaar een stuk hoger staat. Oorspronkelijk liep het pad lager, maar daardoor liep deze te vaak onder. Er is daarom een nieuw hoger gelegen pad gemaakt. Het pad slingert langs de rotswand. We kijken onze ogen uit. Dan zien we de lange smalle brug die op veel folders staat. Wat jammer dat je daar tegenwoordig geen foto’s meer van mag maken. Maar ik begrijp wel dat dat inderdaad voor te veel vertraging zorgt. Het pad loopt meestal onder een lichte helling omhoog. Op sommige plekken is dat niet voldoende en dus beklimmen we heel wat traptreden. Hierdoor is de rondleiding ook voor kinderen afwisselend en aantrekkelijk.

Als we aan het einde van deze grot zijn mogen we een paar foto’s maken. Maar deze beelden laten nog geen fractie zien van de schoonheid van de grotten van Škocjan.

De trappen zijn verlicht. Een bijzonder effect. Dit is de laatste trap, vlakbij de uitgang.
De trappen zijn verlicht. Een bijzonder effect. Dit is de laatste trap, vlakbij de uitgang.
Het laatste praatje van de gids. De echte grotten zijn zoveel mooier en indrukwekkender!
Het laatste praatje van de gids. De echte grotten zijn zoveel mooier en indrukwekkender!
Daar is het daglicht weer.
Daar is het daglicht weer.

Terug naar het beginpunt wandelen

Er zijn twee opties om terug te wandelen naar het beginpunt. Je kan met een lift omhoog en dan is het nog een paar honderd meter naar de parkeerplaats. Ook kan je verder lopen en een waterval bekijken. Daarna ga je met de trap omhoog. Overigens is het mogelijk om terug te lopen en alsnog de lift te nemen. Zeker met kleine kinderen zouden we dat aanraden.

Als je een kaartje hebt gekocht voor het oude en het nieuwe gedeelte van de grot, dan loop je hier naar het nieuw toegankelijk gemaakte gedeelte. Wij slaan dat over, het leek ons iets teveel van het goede met de kinderen. Let op: wil je dit nieuwe deel wel bezoeken? Check dan vooraf de tijden op de website. Deze rondleiding gaat maar een paar keer per dag.

Wij lopen naar de waterval en kunnen onderweg in een andere grot kijken. We zijn onder de indruk van het landschap om ons heen. Het is een groot rond gat in de grond. Rondom zijn rotswanden. Onder ons zien we begroeiing en boven ons de blauwe lucht. Het riviertje dondert met grote kracht naar beneden.

Wauw, het uitzicht als we de grot uit komen.
Wauw, het uitzicht als we de grot uit komen.
Zo he, hier moet je niet naar beneden vallen....
Zo he, hier moet je niet naar beneden vallen….
Deze grot kunnen we een klein stukje inlopen.
Deze grot kunnen we een klein stukje inlopen.
In de zomer stroomt er niet heel veel water door het riviertje.
In de zomer stroomt er niet heel veel water door het riviertje.

We beginnen aan onze wandeling naar boven. G. en C. kost het geen enkele moeite. M. en ik vinden het zwaar. Het is warm, de zon schijnt precies op dit deel van de rotswand en de traptreden zijn ongelijkmatig. Halverwege stoppen we bij een bankje. C. heeft nog steeds een overdosis energie en gaat zichzelf opdrukken, heen en weer rennen om tot slot te gaan mediteren. Net als Zenzi uit de LEGO Ninjago tv-serie.

Boven aangekomen komt onze wandelroute langs de lift. Nou, M. en ik weten het wel. De volgende keer nemen wij de lift!

Heel veel traptredes beklimmen.
Heel veel traptredes beklimmen.
Af en toe moet je zeker even achterom kijken. Via dat gat kwamen we de grot uit.
Af en toe moet je zeker even achterom kijken. Via dat gat kwamen we de grot uit.
Niet moe te krijgen tijdens uitdagende wandelingen...
Niet moe te krijgen tijdens uitdagende wandelingen…
Later lopen we toch nog in de schaduw.
Later lopen we toch nog in de schaduw.
Wat een bijzondere plek!
Wat een bijzondere plek!

Handig om te weten als je de grotten van Škocjan met kinderen bezoekt

De grotten van Škocjan liggen in het zuidwesten van Slovenie, tussen de snelweg Ljubljana – Italiaanse grens en de kust.

Volwassenen betalen 16 euro voor de tour door het eerste deel van de grond, kinderen van 6 t/m 14 jaar betalen 7,50 euro (prijspeil 2017). In de zomermaanden is er elk heel uur een tour, in de andere maanden is dit minder vaak per dag.De actuele tijden van de ondergrondse rondleidingen en de entreeprijzen zijn te vinden op de website van de grotten van Škocjan.

Je kan de grotten vanŠkocjan alleen met een tour bezoeken. Een wandelwagen is niet handig omdat je regelmatig trappen beklimt. Kleine kinderen kan je meenemen in een rugdrager. Met ondernemende en nog niet zo goed luisterende peuters of kleuters zou ik niet snel hierheen gaan. Vanaf een jaar of 6 kunnen de meeste kinderen de afstand goed zelf lopen.

In de grotten is het 12 graden. Neem dus een warm vest of een jas mee. Ook is het verstandig om stevige schoenen met een goed profiel aan te trekken.

Zou jij de grotten van Škocjan met kinderen bezoeken tijdens een vakantie in Slovenië?

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie bezienswaardigheden en activiteiten in het zuidwesten van Slovenië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.