Het Pass met kinderen bezoeken? Ontdek hét techniekmuseum van Wallonië

0
537

Het Pass met kinderen bezoeken? Doen! Onze blogger Annemiek heeft een bezoek gebracht aan dit techniekmuseum in de Belgische provincie Henegouwen en waarschuwt je alvast vooraf: neem ruim de tijd want er is zoveel te zien en te doen dat je er met gemak de hele dag kunt doorbrengen.

Het Pass met kinderen: gegarandeerd een leuke dag uit!

Het zal je vast al duidelijk zijn na het lezen van de introductie, maar ik ben enthousiast. En mijn kinderen en man ook. Inmiddels zijn we in verschillende techniekmusea in Nederland en België geweest en we kunnen oprecht zeggen dat dit museum in het rijtje van Nemo en Technopolis past. Toch is het geen exacte kopie en zal een dag in het Pass allesbehalve saai zijn.

Le Pass Mons met kinderen
Welkom bij het Pass, hét techniekmuseum van Wallonië
Le Pass Mons met kinderen
In de verte zie je de schachttoren van de oude steenkolenmijn

Welkom in het Pass

Het Pass is gesitueerd op de oude mijnlocatie van Crachet in de Borinage. De mijn is in 1960 gesloten en omdat de regio een nieuwe invulling wilde geven aan de karakteristieke industriële gebouwen, is besloten een centrum voor wetenschappelijke en technische vorming te gaan ontwikkelen. Dit heeft in 2000 geleid tot de opening van het Parc D’Avontures Scientifiques et de Société, afgekort het Pass.

Vanaf een afstand zie je de schacht al boven de huizen en het museum uitsteken. Bij aankomst lijkt het net alsof het museum is gevestigd in een piepklein gebouwtje, maar al snel wordt duidelijk dat het Pass behoorlijk groot is.

De lange roltrap als verbinding tussen verleden en heden

We starten het bezoek met een tour op de roltrap. Deze neemt ons mee langs beeldschermen die ons informeren over de verschillende thema’s die in dit interactieve wetenschapsmuseum worden belicht. Gaandeweg komen we erachter dat een rood balletje ons de weg wijst en voor we het weten zijn we boven en zien we de entree van het museum.

Bij de balie krijgen we uitleg over de digitale informatieborden die overal ophangen. We worden gewezen op de mogelijkheid een armbandje af te halen dat ons toegang geeft tot het klimparcours. De ogen van mijn zoon van 11 jaar oud groeien en zijn oren zijn gespitst. Dat wil hij wel ontdekken, dus we lopen direct door naar balie twee en halen daar voor beide kinderen een armbandje op. We tekenen voor ontvangst en staan garant voor de borg van 12 euro per armbandje.

De lange roltrap in het Pass
De lange roltrap in het Pass is al een belevenis op zich

Een museum vol ontdekkingen

Voordat we verder lopen, proberen we een plannetje te maken aan de hand van de plattegrond. Deze is niet heel overzichtelijk vinden wij: we zien een wirwar aan verdiepingen, nummers en symbolen. Wat wel direct duidelijk is, is dat het Pass is ingedeeld in vier delen, waarbij deel B tijdens ons bezoek gesloten is voor renovatie. Maar niet getreurd, vanaf februari 2020 is het weer geopend voor publiek.

We ontdekken dat het niet nodig is om in volgorde 1, 2, 3 en A, B, C, D het Pass met kinderen te bezoeken. Daarom starten we met de eerste ‘proeven’ die we tegenkomen. Dit deel, A3, neemt je mee in de wereld van de waarneming, zintuigen, beweging en trillingen. De opdrachten staan ruim opgesteld en variëren van ‘eenvoudig en snel gedaan’ tot ‘complex en neem er de tijd voor’. Overal wordt in het Frans, Nederlands en Engels uitgelegd wat de bedoeling is.

Mijn kinderen hebben weinig rust om eerst te lezen wat ze gaan doen. Zo klimt mijn zoon op een ligfiets en komt er dan ineens achter dat er aan de andere kant van het raam een skelet verschijnt. Op het bord wordt uitgelegd hoe spieren en botten met elkaar in gewrichten samenwerken als je beweegt.

Een eindje verderop leren we hoe trillingen worden overgedragen, stappen we over laserstralen en proberen we van een afstand een machine te laten bewegen. Alleen al deze afdeling maakt ons bezoek al geslaagd!

Fietsen met een skelet
Oeps, ineens verschijnt er een skelet aan de andere kant van het raam!
Geluid en geleiding
Kun jij een liedje laten klinken door metalen met elkaar te verbinden? Hier leer je hoe dat moet!

Pass’âge van de ontdekkers en de avonturiers

We slaan een smalle, met blacklight verlichte gang in en komen bij de entree van het klimparcours Acro’bât. Voordat de kinderen hier naar binnen gaan, spelen ze met de elementen volgens het periodiek systeem. Iedereen die scheikunde heeft gehad op de middelbare school kent het wel. Bewegende elementen op de grond lokken je uit te volgen en te ontdekken wat er gebeurt als je een andere kant op gaat.

Dan is het tijd om Acro’bât te betreden. Middels touwladders, bruggen, glijbanen en een klimmuur kun je je verplaatsen en kom je steeds een verdieping lager. Op iedere verdieping is een tentoonstelling ingericht die je niet zomaar moet overslaan. Want wie liever blijft klimmen, mist een hoop.

Op de onderste verdieping (afdeling A1) kunnen de jongste bezoekers een eigen huis bouwen. Helaas zijn mijn kinderen te oud om mee te doen, maar we zien hoe de jongste bezoekertjes samen met hun ouders druk in de weer zijn met muren en een dak. Deze activiteit is overigens niet continue toegankelijk. Op de informatieborden die overal ophangen kun je zien hoe laat je kunt deelnemen. Aan de balie bij de entree krijg je aanvullende informatie over hoe je je kunt opgeven.

Spelen met het periodiek systeem der elementen
Spelend leren met dit interactieve overzicht van het periodiek systeem der elementen
In Acro Bat kun je klimmen en klauteren
Er is zelfs een indoor klim- en kleuterparcours in het Pass

Het Pass: ook voor sportieve types

Terwijl mijn kinderen al klimmend van verdieping wisselen, gaan wij ouders met de lift naar beneden. We komen in twee tentoonstellingsruimten: Sport en Materi’oh!

Wat je bij sport te zien krijgt is vrij duidelijk. Met filmpjes, technieken en vooral ook inspanningstesten wordt uitgelegd hoe je lijf werkt, hoe je je lichaam fit houdt en je prestaties kunt verbeteren. Samen met zijn vader gaat mijn zoon een potje basketballen, terwijl mijn dochter foetelt en probeert te winnen van Hussain Bolt. Samen doen ze nog enkele interactieve warming-up oefeningen. Een leerzame en inspannende ruimte kan ik je zeggen!

Het Pass: Gewrichten en beweging
Met modellen wordt uitgelegd welke soorten gewrichten er zijn en hoe deze werken
Basketball in een museum
Basketball in een museum? Hoe verzinnen ze het!
Sport en bewegen staan centraal in deze afdeling
Sport en bewegen staan centraal in een van de ruimtes van het Pass

Materi’oh!: over gebruiksvoorwerpen en recycling

Bij Materi’oh! gaat het om de evolutie van gebruiksvoorwerpen. Op een enorme wand is te zien welke spullen men vroeger gebruikte en hoe die spullen er tegenwoordig uitzien. Hierbij gaat het niet zozeer om het design maar meer om de toepasbaarheid.

Ik vind het een heerlijke herkenning van spullen uit de tijd van mijn opa en oma, mijn ouders en mijzelf. De kinderen geloven het wel en zijn liever bezig met de opdrachten die ze worden aangeboden. Een mevrouw op stelten, duidelijk gekleed in het Halloweenthema, laat hen voelen in houten boxen. Dat voelen is eerst een beetje eng, maar als blijkt dat het om hele normale dingen gaat, willen ze wel in alle boxen voelen. Of ze bij het Pass vaker in een thema aparte opdrachten aanbieden, is mij niet duidelijk geworden. Ik verwacht dat vooraf op de website en de informatieborden bij de entree dat wel wordt aangegeven.

Voelproef in het Pass
Deze mevrouw laat de kinderen verschillende texturen voelen. Zou jij dat durven?

Afdeling C in het Pass: nog meer scheikunde, natuurtoepassingen en wetenschappelijke kunst

Zoals gezegd moeten we afdeling B overslaan. In dit deel wordt de geschiedenis van de regio verder uitgelegd en kom je meer te weten over het leven en werken in de Borinage. We gaan daarom op zoek naar afdeling C en starten in het chemisch lab.

Weet jij hoe vuurwerk wordt gemaakt? En hoe de kennis van chemische stoffen in de ontwikkeling levensmiddelen wordt ingezet? Bij Lab’expo krijg je uitgelegd hoe chemie in het dagelijks leven wordt toegepast. We doen eenvoudige proefjes, die ook leuk zijn om te doen zonder dat je het precies snapt.

Scheikundige proeven in het Pass
Op deze afdeling worden scheikundige proeven en toepassingen uitgelegd.

Kakkerlakken en lichtmachines

Een verdieping lager staat biologie centraal bij Natuur 2.0. Het gaat hier vooral om het vinden van duurzame ontwikkelingen waarbij gebruik gemaakt wordt van de kracht van planten en dieren. Technische proeven en bakken vol met planten en insecten staan afwisselend naast elkaar in de met hout betimmerde ruimte.

We kijken onze ogen uit bij de kakkerlakken en kunnen niet ontdekken wat we zouden kunnen leren van deze vieze beesten. Er zijn ook bakken met wandelende takken en er is een kist met regenwormen. Kinderen met een liefde voor kleine kriebelbeestjes zullen deze verdieping van het Pass niet willen overslaan.

Waouh!

De benedenverdieping, De Waouh Zone, staat helemaal in het teken van kunstige toepassingen van wetenschap en techniek. Het is hier vrij donker en vooral het licht zorgt voor leuke effecten. Favoriet is de machine die reageert op aanraking. Niet omdat er allemaal knopjes op zitten, want deze machine bestaat helemaal uit een houten plaat met de tekening van een machine. Door de techniek van licht en beweging te combineren ontstaan er grappige figuren.

Machine in het Pass met kinderen
Deze machine reageert op je aanraking. Zo laat je lampen branden en bewegen.

Biologie en natuurkunde zoals je het graag op school wil leren

We zijn aangekomen bij het vierde en laatste deel van het Pass. Met kinderen in een museum is het soms hollen, soms stilstaan. In het Pass is het vooral stilstaan, want er zijn zoveel proeven te doen dat we bang zijn dat we het niet allemaal gedaan krijgen vandaag.

Deel D start met een uitgebreide uitleg over genen, genetica en gentechnologie. Je mag zelf puzzelen met chromosomen, ziet hoe genetische manipulatie werkt en leert wat klonen nu precies is.

Iets verderop wordt de werking van de organen uitgelegd. Ook nu weer veel proeven om te ontdekken en om van te leren. Met machines en animaties kun je zien hoe je hart en je longen werken.

Zoals al eerder gezegd maakt het niet zoveel uit als je niet helemaal snapt waar je mee bezig bent. Naarmate kinderen ouder worden en meer leren op school snappen ze de opdrachten beter en leren ze vanzelf nog meer. Overal wordt gebruik gemaakt van beeldschermen, koptelefoons, knopjes en voorwerpen. Alles om zo goed mogelijk uit te leggen hoe het lichaam werkt. En ook hier raken de kinderen niet uitgekeken.

Spelen met je eigen lichaamswarmte in het Pass in Mons
Spelen met je schaduw van eigen lichaamswarmte
Reactieoefening
Wie kan er het snelste de lampjes aantikken?

Natuurkunde lééft!

In de derde en laatste ruimte van afdeling D draait het om natuurkunde en energie. Opnieuw staan er volop proeven opgesteld waar kinderen meer leren over fossiele energie en spierkracht. Net als in de rest van het Pass is de uitleg duidelijk maar merk ik dat de kinderen die liever overslaan en ontdekkend leren.

Hoeveel tijd heb je nodig om het Pass met kinderen te bezoeken?

Al met al zijn we een ruime 4 uur in het Pass met onze kinderen en ik kan je zeggen dat het veel te kort was. En dan was het nog niet eens geheel geopend én het regende zo hard dat we niet naar buiten geweest zijn. Buiten is een grote binnenplaats met speeltoestellen. Wie dat wil kan een wandeling maken door de omgeving en de oude mijnsteenberg beklimmen.

In het Pass is de mogelijkheid om te lunchen. Er is horeca aanwezig waar broodjes en eenvoudige warme maaltijden gekocht kunnen worden. Je eigen lunch meenemen is ook mogelijk.

Het buitenterrein van het Pass
Helaas regent het, anders waren we zeker nog even in de activiteitentuin gaan kijken en spelen

Praktische informatie over het Pass

Voordat je naar het Pass gaat is het handig om onderstaande praktische informatie goed te lezen.

Openingstijden

Let op: het Pass is niet dagelijks en zeker niet alle weekenden geopend. Kijk daarom altijd op de website om deopeningstijden te checken.

In algemene zin geldt: Tijdens de Belgische schoolperiodes is het Pass open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 16 uur. Het is ook geopend het laatste weekend van de maand, telkens van 13 tot 18 uur.

Tijdens de Belgische schoolvakanties is het Pass alle dagen open van 10 tot 18 uur.Tijdens de maanden september en december is het Pass gesloten, behalve tijdens de schoolvakanties.

Tarieven

Het Pass is gratis toegankelijk voor kinderen tot en met drie jaar oud. Kinderen van 4 t/m 18 jaar betalen 12 euro en volwassenen betalen 17 euro per bezoek (prijspeil 2019).

Horeca

In het Pass is de mogelijkheid om te lunchen. Er is horeca aanwezig waar broodjes en eenvoudige warme maaltijden gekocht kunnen worden. Je eigen lunch meenemen is ook mogelijk.

Workshops en animaties

Bezoek je het Pass met je gezin, dan is de toegang tot de workshops inbegrepen in de toegangsprijs.De workshops (animaties) vinden plaats op verschillende momenten van de dag, enkel tijdens de Belgische schoolvakanties en het laatste weekend van de maand.
Het programma varieert van dag tot dag. Je kunt op de informatieborden die overal ophangen zien hoe laat je kunt deelnemen. Aan de balie bij de entree krijg je aanvullende informatie over hoe je je kunt opgeven.

Door tijdgebrek hebben we hier niet aan de workshops kunnen deelnemen dus ik kan je niet informeren over de inhoud hiervan.

Taalbarrière

Het Pass is gelegen in Wall0nië en de voertaal is daarom Waals/Frans. De website en de instructieborden zijn zoals gezegd in het Nederlands opgesteld. Niet alle personeelsleden spreken Nederlands en sommige medewerkers kunnen zich ook in het Engels niet goed verstaanbaar maken. Of de workshops en animaties in het Nederlands worden aangeboden, is mij niet duidelijk geworden.

Regio

Door de ligging van het Pass (zo’n 250 kilometer van Utrecht en 130 kilometer van Antwerpen) is het minder geschikt voor een dagtrapje vanuit Nederland.

In de directe omgeving van het Pass is genoeg te beleven voor een meerdaags verblijf. De stad Mons en dierentuin Pairi Daiza zijn zeker een bezoekje waard. Verblijven kan in een van de vele hotels in en rond Mons/Bergen of in het Landalpark l’Eau d’Heure, gelegen op 50 kilometer afstand.

Ligging:

Meer lezen

Wist je dat er in binnen- en buitenland verschillende Science-musea te vinden zijn? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Toerisme Wallonië Ardennen en VisitMons. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.