Kamperen met kinderen: wat heb je nodig voor slapen, zitten en wassen?

15
799

Kamperen met kinderen. De een draait er zijn hand niet voor om en de ander ziet alleen maar beren op de weg. Uit ervaring kunnen we zeggen: kamperen met kinderen is leuk! Als je zelf relaxed blijft, dan komt het echt wel goed. Desnoods met een beetje improviseren. We helpen je nu op weg met handige tips voor slapen, zitten en wassen op de camping.

Kamperen met kinderen: wat heb je nodig voor slapen, zitten en wassen?

We deelden al heel veel kindvriendelijke campings in onze seriekindvriendelijke overnachtingen.Nu is het tijd voor de praktische tips. Wat moet je inpakken als je met kinderen gaat kamperen? We hebben alle handigheidjes voor slapen, zitten en wassen op de camping voor je op een rij gezet.

Slapende kinderen op de camping

Een kampeervakantie is extra fijn als je kinderen goed slapen, zeker als je met een baby of peuter kampeert. Bij dochter M. ging dat meestal prima, maar bij zoon C. moesten we alles uit de kast halen. Hij sliep pas door toen hij 2,5 jaar oud was en is ’s ochtends vaak als eerste wakker. In een eerder blog deelde ik al 7tips om je kind lekker te laten slapen tijdens de vakantie.

Maar wat moet je inpakken voor het slapen als je met kinderen gaat kamperen? Per leeftijdscategorie hebben we de aandachtspunten op een rij gezet:

Baby

Neem een eigen en vertrouwd babybedje mee. Zorg dat je thuis al een paar keer hebt geoefend met in elkaar zetten en dat je baby er al een keer in heeft geslapen. Bekende babybedjes zijn de Deryan Travelcot en het Nomad bedje. Het standaard kampeerbedje met rechte wanden vonden wij niet handig om de camping (te groot, te lomp). Babies slapen beter als ze een vertrouwde geur ruiken. Laat het schone beddengoed maar thuis en pak het hoeslakentje en slaapzakje dat je thuis al in gebruik had. Een extra dekentje of een warme slaapzak is fijn, ’s nachts kan het koud zijn op een camping.

Camiel in de baby-versie van de Deryan.
C. in de baby-versie van de Deryan.

Peuter

Ook peuters houden van een vertrouwd plekje en een eigen bedje. Meestal passen ze nog in het bedje uit de babyperiode. Van de Deryan Travelcot is er zowel een babyversie als een peuterversie verkrijgbaar. Indien nodig stap je nu over op de grotere maat.

In de caravan maakten we op de bank een kinderbed met behulp van een demontabele uitvalbeveiliging.

Kleuter en ouder

Kleuters kunnen op een gewoon bed slapen. Ga je met een caravan of vouwwagen dan heb je een bed voor hun al bij je. Tentkampeerders nemen een self inflatebale matje of een luchtbed mee. Ga je kamperen in een kampeerhut of een huuraccommatie met stapelbed? Dan is het handig om een demontabele uitvalbeveiliging voor het bovenste bed mee te nemen.

Blogger Lineke heeft een blog geschreven over de vele kampeerbedjes voor kinderen die zij heeft getest. Zeker de moeite waard om te lezen!

Nu ze ouder zijn slapen de kinderen op een self-inflatable matje.
Nu ze ouder zijn slapen de kinderen op een self-inflatable matje.

Kinderstoelen en campingstoelen voor kinderen

Zodra je kind kan zitten zal je een kinderstoel of campingstoel voor kinderen nodig hebben. Net als bij de bedjes is ook hier de keuze reuze. Voor kinderen die nog niet goed kunnen zitten is de Bumbo erg handig. Toen M. een baby was (in 2007 alweer) was dat echt een hype, nu zie ik ze niet zoveel meer. De Bumbo is afneembaar en biedt genoeg steun. Een ideaal zitje voor jonge kinderen die alleen een fruit- of groentehapje eten.

De topper onder de kinderstoelen voor op de camping is de IKEA-kinderstoel. Demontabele poten, afneembaar en staat stevig. Het enige nadeel is dat je op moet letten om zelf niet over de poten te struikelen. Voor kinderen in de kinderstoel-leeftijd is het ook handig om een opvouwbare kinderstoel mee te nemen, dan ben je goed voorbereid als je een keer op een terrasje zit. Tikva van Gezinopreis heeft verschillende modellen opvouwbare kinderstoelen met elkaar vergeleken.

Zodra kinderen de kinderstoel-periode voorbij zijn, is het leuk om een echt campingstoeltje te hebben. Nadeel is dat deze vaak te laag zijn om aan een campingtafel te zitten. Wij hadden in die periode een kinder tuinsetje mee. Toen ze ook daar te groot voor werden zijn we overgestapt naar een picknicktafel. Daarbij hebben we gekozen voor een model met aan twee kanten zitjes. Wij schuiven onze Crespo-stoel dan aan de open kant van de tafel.

Onze picknicktafel met de Crespo stoelen.
Onze picknicktafel met de Crespo stoelen.

Badderen en douchen op de camping met kinderen

Dit is een van de activiteiten waar ouders met jonge kinderen het meest tegen op zien. Moet het babybedje mee? En krijgen ze het niet koud? Nee hoor. Dat komt helemaal goed.

Heel veel campings hebben tegenwoordig aparte familiebadkamers met een babybadje of kinderdouches. Dan hoef je zelf helemaal niets mee te nemen en heb je het nog luxer dan thuis.

Heeft jouw camping geen familiebadkamer? Dan kan je ervoor kiezen om zelf een babybadje mee te nemen. Stokke heeft een opvouwbare versie en er zijn ook opblaasbare badjes te koop. Wij deden nog makkelijker en vulden de Curver-box met water. Speelgoed eruit, kind er in. We probeerden dit ook een keer met een afwasteil, maar deze is duidelijk minder stevig door de lage rand en valt makkelijk om (ja, dat hebben we – of eigenlijk M. – zelf ervaren….).

Zodra kinderen zelf onder de douche gaan is het nog makkelijker. Let er wel op dat je een camping hebt waar je zelf kan bepalen hoe lang je gaat douchen, desnoods door een tweede muntje er in te gooien. Ooit troffen we een Roompot-camping waar je gratis mag douchen, maar na 4 minuten stopte de douche en moest je weer 4 minuten wachten. Niet handig met kinderen!

Voor douchende kinderen neem je slippers mee en een toilettas met haak. Zo kan je deze makkelijk ophangen. Als handdoek vinden wij de handdoek met capuchon eraan erg handig. Die trekken ze zo over hun hoofd en kan dan niet meer op de grond vallen.

Campingdouches hebben vaak een bankje of krukje en enkele ophanghaken.
Campingdouches hebben vaak een bankje of krukje en enkele ophanghaken.

Ook handig!

Bij het uitzoeken van de foto’s kwam ik nog iets handigs tegen. We hebben een paar jaar veel plezier gehad aan de opvouwbare bolderkar. Zeker in de fase dat we met een dreumes en peuter kampeerden en we onze handen vaak letterlijk vol hadden aan de kinderen. In de bolderkar namen we de afwas, de badspullen en/of de kinderen mee. Ze vonden het super leuk en wij erg handig.

Heb jij nog meer handige tips voor slapen, zitten en wassen tijdens het kamperen met kinderen? Dan vinden we het leuk als je dat hieronder vertelt.

Zelf online je kampeerspullen voor kinderen kopen? Dit kan onder meer bij:
Decathlon
Kampeerwereld Hendriks
Bever
Vrijbuiter

Praktische informatie

Op zoek naar meer handige producten voor tijdens een vakantie met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

15 REACTIES

  1. Ik neem oude kleren mee…en gooi ze vaak weg. Broek met gaten. Kleren met vlekken…

    En gooi het daar weg. Bevalt ons prima…

    En 1 mooi stel kleren voor uit gaan of uit eten.

  2. Handige tips! Vooral een hoge vouwbare kinderstoel is ideaal, deze past de wel aan de campingtafel en je kunt er zelfs als volwassene nog op zitten

    • Wij vinden zelf een hoge kinderstoel niet handig, toch minder stabiel. Als ze vallen dan is het meteen ook een flinke smak.

  3. Toen wij met een baby, peuter en kleuter gingen kamperen hadden wij een (opvouwbare) bolderkar mee. ’s Nachts sliep de baby erin op een op maat geknipt matrasje. Overdag gebruikten we hem om de drie kinderen èn alle strandspullen mee te nemen. Met S-haken hingen we de parasol, emmers en schepjes aan de zijkant.
    We namen ook een dunne grote doek en wasknijpers mee. Door de stang van de bolderkar rechtop te zetten en de doek hier omheen te knopen en vast te zetten met knijpers hadden we altijd een rustig, schaduwrijk slaapplekje bij ons.

  4. Regenlaarzen niet vergeten! En eventueel zelfs regenbroekjes voor als ze nog heel klein zijn. Ideaal als ’s ochtends het gras nog nat is, het nog fris is buiten en ze toch graag willen spelen/kruipen.
    Wat lijkt M trouwens sprékend op jou op die foto in de douche!

    • Regenlaarzen gaan inderdaad ook altijd mee! Maar in dit blog hebben we het alleen over slapen, zitten en wassen. Komt misschien nog wel een keer een vervolg met andere kampeerhandigheidjes.

  5. De Matrassen In een vouwwagen zijn vaak niet dik. Wij hebben er een boxspring topper bij, maar 2 toppers is niet te laden. Voor de kinderen hebben we inflatable matjes voor op het matras. Toch extra comfort.

    • Wij hebben ook toppers bij voor de vouwwagen. Wij vouwen die en dan passen ze in een grote vacuumzak en kun je ze dus erg plat maken. Wij doen veel met vacuümzakken op vakantie.stappelt ook lekker in de kofferbak.

  6. Wij zitten zelf met kamperen op lage stoelen (karperstoelen, zit heel comfortabel 🙂 ) aan een lage kampeertafel. Voor onze kinderen gebruiken we inderdaad de IKEA kinderstoel. Maar die is natuurlijk vrij hoog en gemaakt om aan een hoge tafel bij te schuiven. We hebben 2e hands een extra stoel gekocht en daarvan de poten korter gezaagd, zodat onze kinderen op onze hoogte zitten. Dat is natuurlijk veel praktischer en gezelliger. Werkt perfect. Ook handig voor aan de loungeset in de tuin.
    Je kunt de set lange poten natuurlijk ook meenemen op vakantie, zodat je wel de mogelijkheid hebt om aan een hoge tafel aan te schuiven. Neemt weinig ruimte in en je kunt alle kanten op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.