Het kasteel van Schwerin wordt het ‘Neuschwanstein van het noorden’ genoemd. Een vergelijking tussen deze kastelen doet beide tekort, ze zijn zo verschillend. Saskia laat in dit blog het prachtige Schloss Schwerin zien.
Schloss Schwerin, de geschiedenis in een notendop
Het kasteel van Schwerin staat op een eiland in de Schweriner See. Eeuwenlang gebruikten (groot)hertogen van Mecklenburg en Mecklenburg-Schwerin het als residentie. Nu vergadert het parlement van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern er. Maar vooral is het in deze tijd een toeristische bezienswaardigheid.
Het oorspronkelijke kasteel is gebouwd in de 14e eeuw en in de 16e eeuw verbouwd. Later verhuisde het hof naar een ander kasteel en werd Schloss Schwerin circa 80 jaar niet gebruikt. Hierdoor raakte het vervallen. In 1837 werd besloten om het kasteel te herbouwen en ontstond er een schitterend kasteel.
December 1913 is er een grote brand in het kasteel en in 1918 treedt de groothertog af. In de tussenliggende tijd is alleen de buitenkant van het kasteel opgeknapt. Tijdens de DDR-tijd werd het gebruikt als school voor kleuterleidsters en werd Schloss Schwerin flink verbouwd zonder respect voor het gebouw. Na de val van de Muur is begonnen met grootschalige renovatie, hierbij zijn de aanpassingen uit de DDR-periode ongedaan gemaakt. Door de grootte van het kasteel blijft men bezig met renoveren.
Ligging kasteel van Schwerin:
Kasteel van Schwerin vanaf het water bekijken
We bekijken het kasteel van Schwerin eerst vanaf het water. Bij het kasteel vertrekken dagelijks meerdere rondvaartboten. Ook is het mogelijk om een waterfiets te huren en zo om het kasteel heen te varen. Vanwege het wisselvallige weer gaan wij met de rondvaartboot, zo zien we meteen meer van de omgeving en van de Schweriner See.
Vanaf het water is het zicht op Schloss Schwerin het mooiste. Eerst zien we het kasteel met de zon erachter en later met dreigende regenwolken. De gouden daken glinsteren ons tegemoet. Ik kijk m’n ogen uit naar de vele torentjes die dit kasteel rijk is.
Onze rondvaart duurt 1,5 uur, we doen de rode route. Daarbij varen we langs de voor Mecklenburg-Vorpommern kenmerkende boothuizen. We zien zeilbootjes van een zeilschool en passeren kanoërs. Het is echt genieten op het dek van de rondvaartboot. Wanneer dan de lang verwachte regenbui valt, zoeken we een plekje binnen. Precies als we terug zijn bij Schloss Schwerin wordt het weer droog.
Kosten rondvaart (prijspeil 2018):
- Volwassenen 14,50 euro
- Kinderen 6 – 14 jaar 7,50 euro
Museum van Schloss Schwerin
De volgende ochtend gaan we het kasteel en de kasteeltuin bezoeken. We starten in het museum, dat uit twee gedeeltes bestaat. Aan de ene kant de kamers in het kasteel en aan de andere kant de collectie zilver, porselein en wapens. Wij beginnen bij de kamers.
We hebben een Engelstalige audioguide, maar de verhalen zijn net wat te ingewikkeld en te lang om te volgen. Gelukkig staat er in elke ruimte een bordje met uitleg in het Duits en Engels. Daar kunnen we beter mee uit de voeten. Helaas belanden we net tussen een paar groepen met gids, waarbij die laatste middenin het pad een heel verhaal vertelt en daarmee alles blokkeert. We wurmen ons er tussendoor en slaan daarom een paar ruimtes over. Ze zijn te druk. Daarna wordt het beter en kunnen we in ons eigen tempo verder.
Schloss Schwerin heeft een inrichting die we bij veel andere paleizen en kastelen eerder hebben gezien. Mooi, met veel pracht en praal. De kinderen kan het niet erg boeien, ze hebben door het raam naar buiten gekeken: “Kijk mam, de tuin van Schloss Schwerin is echt heel erg mooi!” Daar willen ze heen.
Zilver en porselein
We kiezen ervoor om eerst het museum af te ronden, dus op naar het zilver en porselein. Vooral C. vindt het porselein erg mooi. Hij zou zo’n beeldje zo mee naar huis willen nemen. Bij het zilver zijn we snel uitgekeken.
Dan wacht er een ruimte vol met wapens. Hier is C. helemaal in zijn element. Wat is dat toch met jongetjes en geweren? Hij bekijkt ze uitvoerig en weet mij te vertellen: “Ik heb een keer zo’n geweer mogen vasthouden, ze zijn echt heel zwaar.” Nadat alle details zijn bestudeerd, kunnen we ons bezoek aan het museum afronden.
Burggarten en Orangerie van het kasteel van Schwerin
Dochter M. en zoon C. lopen voor ons uit naar de Burggarten en Orangerie. “Dit is zo mooi, kijk, daar moeten we een foto van maken” zegt M. De Burggarten is inderdaad een plaatje om te zien. We blijven maar foto’s maken.
Vanaf het terras kijken we over het meer uit. We maken foto’s bij de Orangerie en weerstaan de verleiding om hier op een terrasje te gaan zitten. Er is zelfs een grot in de Burggarten, daar moeten we natuurlijk ook kijken.
In dit geval zeggen plaatjes meer dan woorden, kijk maar eens hoe mooi het er is op onderstaande foto’s.
Schlossgarten Schwerin
Naast Schloss Schwerin en de Burggarten ligt de Schlossgarten. Een veel grotere tuin waar rechte lijnen het ontwerp bepalen. Bijzonder is dat er een modern gedeelte aan toe is gevoegd. Hier vindt in de zomer een springkussenfestival plaats, leuk om met kinderen heen te gaan nadat je het kasteel hebt bezocht.
Overnachten in de buurt van het kasteel van Schwerin
Tijdens ons verblijf in Schwerin overnachten we in een appartement in het centrum: ‘Ferien Mittendrin‘ is de naam. Het appartement is op de zolder van een historisch gebouw dat mooi gerestaureerd is. Van hieruit lopen we naar het autovrije centrum en naar het kasteel van Schwerin. De ligging en de sfeer zijn echt top!
Nadeel vind ik dat we de auto een stuk verderop moeten parkeren. Wel op loopafstand, maar met bagage en kinderen niet handig. Voor het parkeren betalen we 8 euro per 24 uur op de parkeerplaats bij de Aldi (prijspeil 2018).
Afhankelijk van wat je zoekt is het zeker de moeite waard om ook het aanbod op Booking.com mee te nemen in de afweging.
Praktische informatie
De audioguide voor het museum van het kasteel van Schwerin is er in het Duits en Engels. In het Duits is er ook een audioguide speciaal voor kinderen. Voor volwassenen kost de audioguide 2 euro en voor kinderen is deze gratis.
Entreeprijzen Schloss Schwerin (prijspeil 2018):
- 8,50 euro voor volwassenen
- gratis voor kinderen tot 18 jaar
Openingstijden Schloss Schwerin:
- dinsdag t/m zondag vanaf 11 uur (volgens de website, ter plaatse bleek het kasteelmuseum om 10 uur al open te gaan!). In de zomer gaat het museum om 18 uur dicht en in de winter om 17 uur.
Bekijk voor de actuele entreeprijzen en openingstijden altijd vooraf de website van Schweriner Schloss.
Burggarten en Schlossgarten zijn toegankelijk met een wandelwagen. Om de Orangerie te bezoeken moet je wel een paar traptreden overbruggen.
Het Springkussenfestival kost voor kinderen 7 euro en voor begeleidende ouders 3 euro. Voor enkele attracties moet extra worden betaald.
Meer lezen
Op zoek naar meer tips voor deze regio? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Genieten van de zee in Boltenhagen
- Slapen op het strand in Travemünde
- Bezoek Lübeck met kinderen
- Direct naar alle blogs over Duitsland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Bewaar op Pinterest!
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Al surfend kwam ik op deze site. Dit kwam omdat ik recente google foto’s zat te kijken en kwam toen bij kasteel Schwerin. Wat een gezellige blog. Ik denk dat dit een leuke bestemming is voor mijn kleinkinderen. Nu, februari 2020 11 en 9 jaar. We hebben een kleine camper en misschien durven ze een paar dagen met Opa en Opa mee.