LEGiOmuseum in Grootegast: kijken, bouwen, spelen!

0
849

Het LEGiOmuseum, een museum met alleen maar LEGO! Dit klinkt de kinderen van blogger Iris D., als muziek in de oren. Het LEGiOmuseum in Grootegast is niets meer en niets minder dan dat. Alleen maar LEGO: om naar te kijken, om je over te verwonderen en om zelf mee aan de slag te gaan.

LEGiOmuseum in Grootegast

Helemaal in het noorden van Nederland stond vroeger de enige, echte Nederlandse LEGO-fabriek, in het dorpje Grootegast. Deze fabriek is sinds 1998 gesloten en herbergt nu het LEGiOmuseum. Een museum waar alles van LEGO is. Abel en Iza zijn echte bouwfanaten, dus zij keken enorm uit naar een bezoek aan dit museum.

Het LEGiOmuseum ligt voor ons niet naast de deur, maar tijdens een weekendje in Landal Esonstadis dit een ideaal uitje. Grootegast ligt op ongeveer 40 minuten rijden van het park, maar met LEGO in het vooruitzicht is dat prima te doen.

Lees hier het blog over Landal Esonstad

Op de parkeerplaats lijkt het alsof we tegen een gewone loods van een fabriek aan kijken, maar zodra we de hoek omgaan zien we het eerste LEGO-poppetje al staan. Twee paar ogen beginnen te stralen en rennen vol goede moed naar binnen.

Eenmaal binnen kijk je meteen tegen de bouwtafels aan. Dat is niet zo handig, want mijn kinderen willen meteen spelen. Achter de speeltafels begint de tentoonstelling en staan allemaal glazen vitrines. Gelukkig zie ik meteen een vitrine met vrachtwagens en zo lukt het toch om de kinderen eerst de tentoonstelling te laten bekijken.

Wat zou er te beleven zijn bij het LEGiOmuseum?
Wat zou er te beleven zijn bij het LEGiOmuseum?

LEGO van vroeger tot nu

De tentoonstelling bestaat uit twee verschillende soorten vitrines en is zeker de moeite waard. De eerste vitrines zijn met bouwsels van vroeger tot nu. Er staan jaartallen op en we zien speciale soorten LEGO die in dat jaar werden gemaakt of geïntroduceerd. Zoals bijvoorbeeld Duplo, technisch LEGO, poppenhuis LEGO en modulair LEGO. Maar ook speelgoed van heel lang geleden, dat een voorloper was van de LEGO zoals we die nu kennen. Zelf krijg ik een flashback bij de vitrine met Fabuland, waar ik vroeger tonnen van vol had.

Vrachtwagens van LEGO.
Vrachtwagens van LEGO.
LEGO per periode.
LEGO per periode.

Bijzondere LEGO creaties van bouwers en verzamelaars

In de overige vitrines zijn stukken en creaties uit de eigen collectie van het LEGiOmuseum te zien. Dit zijn bijzondere creaties van particuliere bouwers, die ze beschikbaar hebben gesteld aan het museum. Maar ook creaties van verzamelaars die thuis niet genoeg ruimte hebben en hun collectie in het LEGiOmuseum tentoonstellen. Zo zien we een heel groot treinstation, een wereldbol, een school en heel veel auto’s. Maar ook een vitrine met de hele collectie uit 1986.Het blijft bijzonder om te zien wat er van zulke simpele steentjes allemaal gebouwd kan worden en hoe de creativiteit van de bouwer zorgt voor nieuwe mogelijkheden.

Wauw, een wereldbol van LEGO.
Wauw, een wereldbol van LEGO.
Heel veel auto's.
Heel veel auto’s.

Het bouwen van nieuwe LEGO bouwwerken bekijken

Helemaal achterin het museum is een bioscoopzaal waar allerlei films worden vertoond. Daarnaast zit een bouwruimte waar de vaste LEGiOmuseum-bouwers werken aan nieuwe stukken. Daar mag je niet naar binnen, maar je kunt wel door de ramen gluren. Er zijn tijdens ons bezoek helaas geen bouwers aan het werk, maar we kunnen wel zien waar ze mee bezig zijn. Zo zien we een hele grote vuurtoren die in de maak is. Dit is heel bijzonder, want het LEGiOmuseum wordt niet gesponsord door LEGO. Ze bouwen dus vrijwel geen sets, maar bedenken alles zelf!

Een bijzonder LEGO-dorp

De laatste grote hal bestaat uit een hele grote uitstalling van bijzondere bouwsels. Het lijkt wel een groot dorp. Je ziet er boerderijen, huizen, stations, winkels, speeltuin, treinbaan en nog veel meer. Bij elke creatie staat op een kaartje wie de bouwer is van het stuk en soms liggen er ook foto’s bij, zodat je kunt zien waar het op lijkt. Langs de kant zien we allemaal knopjes waarmee de kinderen verschillende dingen in werking kunnen zetten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de treinen laten rijden, de kermis laten draaien, de vuurtoren laten branden, het station laten vegen en nog veel meer. Deze knopjes zorgen ervoor dat er veel gedetailleerder naar de LEGO wordt gekeken en je telkens nieuwe details ontdekt.

Het is fantastisch om te zien hoe niet alleen kinderen gefascineerd zijn door al het moois wat er staat. Ook de volwassenen vergapen zich aan de bijzondere, grote en gedetailleerde bouwsels. Zelf was ik het meest onder de indruk van de Martinitoren, zo groot en zo mooi!

Wat ontzettend veel details.
Wat ontzettend veel details.
De Martinitoren van LEGO.
De Martinitoren van LEGO.
We kijken onze ogen uit.
We kijken onze ogen uit.

Zelf de mooiste LEGO-creaties bouwen in het LEGiOmuseum

Aan het einde van de tentoonstelling lopen we de speelruimte in. Daar staan bouwtafels te over, voor zowel LEGO als Duplo. Ook zijn er Playstations te vinden waar je LEGO-spelletjes op kunt spelen en een kleine ballenbak voor de kleintjes om uit te razen. Dit is de plek in het museum waar de kinderen, en volwassenen, uren kunnen blijven hangen. De slogan van het LEGiO museum is niet voor niets ‘kijken, bouwen, spelen!’.

Allebei mijn kinderen vinden het er fantastisch. Er wordt ‘schooltje’ gespeeld, blauwe tractors gebouwd samen met papa en de meest fantastische strandhuizen. Ik had ze met gemak uren kunnen laten spelen hier, denk ik. Hoe mooi de rest van het museum ook is, dit blijft voor kinderen toch de favoriete plek.

Er is genoeg plek om zelf te gaan bouwen.
Er is genoeg plek om zelf te gaan bouwen.
De ruimte waar je zelf kunt bouwen ziet er erg aantrekkelijk uit voor kinderen.
De ruimte waar je zelf kunt bouwen ziet er erg aantrekkelijk uit voor kinderen.

Praktische informatie

Het LEGiOMuseum is geopend op woensdag en vrijdag van 13 tot 17 uur. Op zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur. In de vakanties worden de openingstijden vaak uitgebreid. Meer informatie kun je vinden op de website van het LEGiOmuseum. De entree is 5 euro per persoon en kinderen tot 2 jaar zijn gratis (prijspeil 2018). Naast de loods is er een ruime parkeerplaats, waar je gratis kunt parkeren.

Tijdens het spelen kun je wat te drinken, snoepen of snacken bestellen in het kleine restaurant dat gevestigd is in het museum. Ook is er een kleine winkel waar je diverse LEGO-sets kunt kopen.

Ligging LEGiOmuseum:

Ken jij het LEGiOmuseum al?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat voor leuke uitjes er nog meer in het noorden van het land zijn? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opwebsite,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het LEGiOmuseum. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.