Bezoek mijngebied Dolni Vitkovice in Tsjechië en ontdek alles over de mijnen

0
771

Mijngebied Dolni Vitkovice bezoeken met kinderen is heel interessant en vol spannende verhalen, ontdekte blogger Iris S. tijdens een vakantie in dit deel van Tsjechië met haar gezin. Een groot deel van het gebied Moravië-Silezië in noordoost Tsjechië leefde eeuwenlang van de mijnbouw en ijzerindustrie. Ontdek hoe het vroeger was om te werken in mijngebied Dolni Vitkovice, dat nu een openluchtmuseum aan de rand van Ostrava is.

Ontdek hoe de mijnwerkers vroeger werkten in de mijnen van Ostrava in Tsjechië

In het noordoosten van Tsjechië, in de regio Moravië-Silezië ligt de stad Ostrava, een stad die groot geworden is door de mijnbouw en ijzerindustrie. Deze geschiedenis is nog goed te zien in de stad. Bijvoorbeeld in het mijngebied Dolni Vitkovice aan de rand van de stad. Deze enorme site is bijzonder, omdat het hele ijzerproductieproces daar op een locatie plaatsvond. De faciliteiten zijn goed bewaard gebleven. Daarom is Dolni Vitkovice tot nationaal monument benoemd.

Openluchtmuseum over de mijnbouw in Tsjechië

Tegenwoordig wordt er hier niet meer gemijnd, maar heeft het hele complex een culture functie en is het ingericht als openluchtmuseum. Er worden bijvoorbeeld rondleidingen gegeven door voormalige mijnwerkers die veel over het gebied en de machines kunnen vertellen. En natuurlijk over hoe het was om er te werken.

Gewapend met deze voorkennis stappen wij op een warme zomerdag uit de auto op een van de vele parkeerterreinen. We dwalen een tijdje rond op zoek naar de Bolt Tower, waar onze rondleiding zal beginnen. Wat een megaterrein is Dolni Vitkovice!

We voelen ons maar klein tussen al die grote machines en gebouwen. Na een tijdje zoeken blijkt, dat wij rond de verkeerde toren lopen. Oeps. We lopen een stuk om en komen dan bij de Bolt Tower terecht. Onderweg zien we meteen veel van het terrein, dus een straf is het niet.

Wow, wat een gigantisch groot terrein is mijngebied Dolni Vitkovice!
Wow, wat een gigantisch groot terrein is mijngebied Dolni Vitkovice!
We voelen ons klein tussen al die hele grote gebouwen
We voelen ons klein tussen al die hele grote gebouwen

Koptelefoon met audiotour

Bij het informatiecentrum van de toren krijgen we alle vijf een veiligheidshelm op en een koptelefoon met mp3-speler. Hierop staat een vertaling van de tour, want de gids spreekt alleen Tsjechisch. In Tsjechië gaat het vaak op die manier. Fijn dat het zo voor ons ook te volgen is. We sluiten ons aan bij een groep die al bij de gids staat, een oudere man met een gele helm op.

Het eerste stuk van de rondleiding lopen we buiten op het terrein van Dolni Vitkovice. We zien bijvoorbeeld twee van de wagons die gebruikt werden bij het vervoeren van erts. Bij de plaatsen waar we stilstaan en de gids een verhaal vertelt, staat vaak een nummer dat correspondeert met de audiotrack op onze mp3-spelers.

Op die manier weten we waar we naar staan te kijken. Opvallend is, dat de gids veel langer vertelt dan wat er op onze Engelse audio staat. “Misschien zijn de zinnen en woorden wel veel langer in het Tsjechisch”, oppert onze jongste.

De toren op

Na een tijdje staan we aan de voet van de bijna tachtig meter hoge Bolt Tower, een hoogoven waarin ruwijzer werd geproduceerd. Daar stappen we in een glazen lift, die langzaam schuin het gebouw op klimt. We hebben een prachtig uitzicht achter het glas. Als we uitstappen, kunnen we bij metalen trappen omhoog.

Onze oudste zoon (13) vindt het een beetje eng, omdat de trappen open zijn en je tussendoor ver naar beneden kunt kijken. Gelukkig komen we na aardig wat trappen op een soort platform met een niet-doorzichtige vloer en muren met ramen. Dit voelt een stuk veiliger.

Op het platform bekijken we een animatiefilm over hoe het er uitzag toen deze toren nog in gebruik was. We bekijken ook het uitzicht over het Dolni Vitkovice mijngebied, de stad Ostrava en de omgeving. We zien bijvoorbeeld het kasteel, dat door de mijnbouw vele meters naar beneden stortte en daarna bijna helemaal herbouwd is. En de nog actieve vulkaan, waar geregeld hete rookpluimen uit opstijgen.

Een deel van het mijngebied, met op de achtergrond de Bolt Tower waar we omhoog gaan
Een deel van het mijngebied, met op de achtergrond de Bolt Tower waar we omhoog gaan

Nog verder omhoog

Dan vertelt de gids dat we nog hoger gaan. Hij wijst naar de omhoogcirkelende stalen weg naar de top, waar je bij elke stap de diepte in kijkt. Onze middelste wordt bleek. “Daar durf ik echt niet op hoor”, zegt hij. Gelukkig hoeft dat ook niet.

Er is in het midden van de toren tegenwoordig ook een moderne lift waarmee je bijvoorbeeld naar het café kan, een paar verdiepingen hoger dan het platform. Dat heeft gewoon een dichte vloer, maar wel een prachtig uitzicht. Dat vindt hij een goed plan. “Dan ga ik daar wel even wat drinken met papa”.

Ik loop met de jongste en de oudste naar de top over de cirkelende weg. Ondertussen wil ik wat foto’s maken van de kids met het uitzicht over Dolni Vitkovice, maar die vinden het toch ook wel spannend. Ze zijn opvallend stil geworden en durven niet op de foto bij de balustrade. Nog een foto op de top en dan lopen we naar beneden naar het café om ons bij de rest van de familie te voegen.

Hier hebben we een gaaf uitzicht over het hele Dolni Vitkovice terrein
Hier hebben we een gaaf uitzicht over het hele Dolni Vitkovice terrein

Het fornuis van de oven

We gaan met de lift naar de derde verdieping, waar de gids zijn groep weer bij elkaar verzameld. Daar mogen we in het fornuis van de oven kijken, waar het vroeger wel boven de 1500 graden werd toen alles nog in werking was. Alles is dan ook zwartgeblakerd. Op de lagere verdiepingen zien we bakken met ijzererts in verschillende stadia. Er staan ook beschermende pakken die de mannen die in de toren dicht op het vuur werkten moesten dragen.

Onze laatste stap van de tour door het mijngebied Dolni Vitkovice is de controlekamer. Een vierkante kamer met overal om ons heen knopjes, hendeltjes en lampjes. Dan is de tour afgelopen. We vonden het gebied allemaal erg indrukwekkend, al is het erg jammer dat we de gids niet konden verstaan. Hij vertelde vast veel spannende verhalen uit eigen ervaring, die niet op de Engelse audio ingesproken waren.

In het fornuis van de hoogoven
In het fornuis van de hoogoven

Sciencecentrum van Dolni Vitkovice

Na onze rondleiding lopen we zelf een tijdje op het gigantische terrein rond. We komen nog een prachtig beschilderd gebouw tegen waar een paar van de oude mijnwerkers in verwerkt zijn. Verderop in het mijngebied is ook een leuk science- en techniekcentrum dat zeker een bezoek waard is. Wij brengen er urenlang door met het uitproberen van leuke tests en onderzoeken.

We lopen zelf nog een tijdje rond in het mijngebied
We lopen zelf nog een tijdje rond in het mijngebied
En komen dit soort toffe dingen tegen!
En komen dit soort toffe dingen tegen!

Praktische informatie

Een bezoek aan het terrein van het mijngebied Dolni Vitkovice is gratis. Een rondleiding over het terrein inclusief het beklimmen van de Bolt Tower kost 630 CZK voor een familieticket (ongeveer 23,70 euro, prijspeil 2020). De rondleiding is in het Tsjechisch, maar er zijn audiotours beschikbaar in het Engels of Duits (en Pools). Dat kost wel 100 CZK extra (ongeveer 3,76 euro).

Een familieticket voor het science en techniek centrum kost 730 CZK inclusief de 3D-voorstelling (ongeveer 27,46 euro, prijspeil 2020).

Voor meer informatie over Tsjechië, neem een kijkje op de website van het Tsjechisch Bureau voor Toerisme. Meer informatie over de regio Moravië-Silezië vind je op de website over deze regio.

Meer lezen

Nog meer leuke uitjes voor tijdens een vakantie in Tsjechië? Lees dan deze blogs:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenTwitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Czech Tourism, Colours of Ostrava, Ostrava City en Moravian-Silezian Region. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.