Neurenberg was voor ons de verrassing van het reisjaar 2016. Wat is het een leuke en veelzijdige stad die veel voor gezinnen te bieden heeft. In mijn blog over onze stedentrip Neurenberg kon je daar al meer over lezen. Omdat er zoveel te doen is in Neurenberg, hebben we ons gezin ’s middags gesplitst. De mannen gingen de kinderrondleiding in de ondergrondse kelders doen en G. schreef daarover dit blog. Wandel je met ze mee?
Kinderrondleiding in de ondergrondse kelders van Neurenberg
Na een bezoek aan de burcht van Neurenberg is het tijd om ook de kazematten van Neurenberg te ontdekken. Er iseen speciale kinderrondleiding voor kinderen van 4 t/m 12jaar en hun ouders. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten en begint bij de stadsbrouwerij. De tour is Duitstalig, maar is prima te doen als papa of mama tussendoor wat vertaalwerk doen. De kinderrondleiding in de ondergrondse kelders is te doen tijdens de Duitse schoolvakanties.
Met de Neurenberg Card is de kinderrondleiding gratis. Wel wordt er geadviseerd om je kaartjes vooraf te reserveren.
Op zoek naar Agnes en Albrecht
Zoon C. en ik verzamelen ons bij het beginpunt. Er komt nog een ander Duits gezin bij ons. Eerst vertrekt de volwassen tour. Dit is een vrij grote groep. Na een kwartier komt er een allervriendelijkste vrouw aanlopen in kleding uit de tijd van de middeleeuwen. Ze roept: “Agnes! Albrecht!” en vraagt aan ons of wij ze hebben gezien. “Wie zijn jullie? En wat komen jullie hier doen? Waarom zien jullie er zo raar uit?” vraagt ze aan ons. Ze stelt zich voor en vertelt dat ze haar twee kinderen al twee dagen kwijt is. Of wij misschien willen helpen zoeken, want 16 ogen zien meer dan twee. Het Duitse gezin heeft zich duidelijk voorbereid. Ze hebben een jack bij zich en de kinderen hebben een zaklamp. Oeps, het is buiten 28 graden, dus een jack hebben we niet mee en ook geen zaklamp. Gelukkig heeft de vrouw een lantaarn. Ze vertelt dat het in de kazematten het hele jaar tussen de 10 en 12 graden is.
Terug naar het vroegere Neurenberg met vrouw Ayrer
We gaan op pad en stoppen op de binnenplaats van de stadsbrouwerij. Ze wijst een heel mooi vakwerkhuis aan en vertelt dat ze daar woont, samen met haar man die bierbrouwer is en haar twee kinderen Agnes en Albrecht. Vrouw Ayrer, want zo heet ze, doet de was en zorgt voor het eten. Ze vertelt dat haar kinderen soms zo ondeugend zijn om in de kazematten te gaan spelen, dus ze stelt voor om daar te gaan zoeken.
Bij de deur gaan we naar beneden. Ze raadt ons aan om je op de trap goed vast te houden, want de trap kan glad zijn. Er is verlichting, maar sommige hoeken zijn best donker. C. houdt mijn hand goed vast. We roepen de kinderen en lopen door de gangen. Plotseling vinden we een poppetje. Die is van Agnes, dus ze moeten daar geweest zijn. De kinderen worden fanatieker met zoeken en we gaan verder.
Vrouw Ayrer vertelt dat de kazematten helemaal met de hand zijn uitgehakt. Ze zijn van zandsteen en daarom kan het water erdoor kan sijpelen. Het water loopt naar een bron en was dus in feite een soort waterleiding. Als ze hoort dat wij ons water (koud en warm) uit de kraan halen begrijpt ze er niets van. We komen bij een plek waar we naar boven kunnen kijken. Daardoor komt zuurstof de kazematten in. Door een luchtschacht in de zon en een in de schaduw ontstaat er circulatie en is er altijd schone lucht. Ze bedenkt dat het misschien wel leuk is om even naar boven te roepen, want daar rijden koetsen en lopen mensen die dan schrikken omdat ze geen geluid van beneden verwachten. Dat doen we en dan gauw doorlopen dat we niet betrapt worden.
Bier drinken
We gaan een niveau dieper en daar vraagt ze wat wij drinken bij het ontbijt. Onze antwoorden brengen haar in de war. Drinken wij (ook de kinderen) dan geen bier? Ze legt uit dat het water door de beperkte hygiëne niet altijd betrouwbaar was in die tijd. Voor bier moet je het water koken en het is nog gezond ook. Gelukkig zat er vroeger amper alcohol in omdat het toen anders bereid werd. We mogen aan de hop en gerst ruiken. We zijn onder de burcht en ook door de soldaten werden de kazematten gebruikt. De gevangenis was er echter niet, die lag een stukje verder onder het raadhuis. We zoeken verder en komen bij een feestzaal waar een grote houten tafel staat met kroonluchters erboven. De legende gaat dat er ’s nachts geesten rondwaden en dat ze daar helemaal los gaan… We zien biervaten liggen en daar wordt het bier opgeslagen.
Een spoor van Agnes en Albrecht
Viaeen lange, steile, stenen trap gaan we naar het 3e niveau en daar vertelt vrouw Ayrerdat twee kinderen in biervat de trap afgingen. Het ene kind brak een arm en de ander liep een hoofdwond op. Gelukkig was het weer goed gekomen. Maar wie waren er ook in een vat gekropen en de trap af gestuiterd? Precies, Agnes en Albrecht… Gelukkig hadden ze er geen verwondingen aan over gehouden. Maar wat waren papa en mama boos. “Wat voor straf moeten ze krijgen? Of hebben ze nu al genoeg straf gehad?” vraagt vrouw Ayrer. “Ze zijn natuurlijk heel erg geschrokken en durven zich daarom natuurlijk al twee dagen niet te laten zien. Kijk, daar liggen de planken van de kapotte vaten nog”. Hee, ligt daar nou iets tussen? Warempel, een brief van Agnes en Albrecht!
Een van de Duitse kinderen mag de brief lezen: Agnes en Albrecht gaan naar Amerika en daar dan veel geld verdienen want daar hebben ze over gehoord. Daarmee komen ze dan terug en dan zullen papa en mama niet meer boos zijn. Oh jee, hoe gaat dit aflopen? Vrouw Ayrer hoopt dat de kinderen nog bij hun oom zijn, want die weet veel van Amerika. Zullen we daar naartoe gaan, als we nog even tijd hebben? Dat doen we. We nemen een korte route, die op C. indruk maakt want we mogen door de nooduitgang. Inmiddels houdt C. me niet meer vast en loopt hij voorop mee met vrouw Ayrer.
Neurenberg tijdens de Tweede Wereldoorlog
We openen een deur en komen in een ruimte. Hier zien we hoe Neurenberg eruitzag na de TweedeWereldoorlog. Vrijwel geheel verwoest. Hee, maar dan zijn we in de toekomst terecht gekomen… Er hangt een bom en ze vertelt ons dat de inwoners van Neurenberg gelukkig konden schuilen in de kazematten en de Tweede Wereldoorlog daardoor hebben overleefd.
Net een speurtocht
We komen op straat uit en we zien auto’s, fietsen en andere onbekende dingen. Vrouw Ayrer is blij dat de kinderen haar zo goed kunnen uitleggen wat het allemaal is. Maar hoe gaat dit nu aflopen? Zal vrouw Ayrer haar kinderen ooit nog terugzien nu ze in de toekomst is? We vertellen niet hoe het afloopt, maar wel dat deze ‘speurtocht’, want zo noemt Camiel hem, erg in de smaak viel. De kinderrondleiding in de ondergrondse kelders is een echte aanrader om de geschiedenis van Neurenberg tot leven te brengen voor kinderen.
Zouden jouw kinderen zo’n kinderrondleiding in de ondergrondse kelders ook leuk vinden?
Meer lezen
Op zoek naar meer leuke ideeën voor Neurenberg en Beieren? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Stedentrip Neurenberg
- Familievakantie in Beieren
- Sommerrodelbahn Sankt Englmar, de leukste van Beieren!
- Waldwipfelpad en Haus am Kopf
- Playmobil Funpark
- Direct naar alle blogs over Duitsland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en Neurenberg Toerisme. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.