Het Parc Animalier de Bouillon ligt verscholen tegen een berghelling aan. Het is geen hele grote dierentuin, maar door de prachtige ligging en de verscheidenheid aan dieren zeker een bezoek waard volgens Saskia.
Welke dieren zijn er bij Parc Animal de Bouillon?
“Wat voor dieren hebben ze in de dierentuin in Bouillon? Ook olifanten?” Dochter M. wil weten of ze haar lievelingsdier hier gaat treffen. Maar nee, zo’n beetje alle diersoorten hebben ze bij Parc Animalier de Bouillon maar die grijze met die slurf niet. “Wel tijgers?” Roept zoon C. Ja, wel tijgers. M. is de olifanten meteen vergeten zodra we naar binnen lopen. We zien een diersoort die we niet direct herkennen. Gelukkig staan er overal bordjes bij, dus we leren heel wat nieuwe soorten en wetenswaardigheden over ze.
Aapjes kijken
Door Parc Animalier de Bouillon is een route uitgezet die de bezoekers langs alle dieren leiden. Die volgen wij. C. rent voor ons uit en blijft bij een raam staan. Hij begint opeens heel hard te lachen. Wat is daar te zien? Als ik door het raam kijk begrijp ik waarom hij zo’n lol heeft. Op de vensterbank voor het raam zit een aap die naar hem kijkt. Er zit echt alleen een raam tussen de bezoekers en de apen waardoor we het gevoel krijgen heel dichtbij ze te zijn.
“Papa, die aap lijkt op jou!” roept M. als ze een aap met grijs haar op z’n kop ziet. Dat is het begin van meer grappige uitspraken van haar. Als ik later bij de ringstaartmaki’s aan M. vraag waarom ze met hun armen wijd richting de zon zitten, antwoordt ze: “Omdat ze aan yoga doen”.
Een panda in Parc Animalier de Bouillon
M. is niet de enige lolbroek. Het Parc Animalier de Bouillon speelt heel leuk in op de hysterie die er bij dierenparken is als ze twee pandaberen van China mogen lenen. Natuurlijk heeft deze dierentuin geen echte pandaberen, maar wel een andere panda! Inclusief bordje met informatie over deze bijzondere ‘diersoort’….
Walibi’s en struisvogels
Een stukje verder komen we langs de walibi’s en struisvogels. De afstand tussen het wandelpad en het verblijf is maar een meter en het hek is niet zo hoog, hierdoor hebben we het gevoel erg dicht bij de dieren te zijn. De struisvogels maken een bijzonder geluid, ik heb dat nog niet eerder gehoord. Maar het allerleukste zijn de walibi’s. “Hoe bewegen ze?” vraag ik aan C. Hij begint meteen als een kangoeroe te springen. Terwijl we staan te wachten totdat de walibi’s gaan springen zie ik bij een van hen een kleintje in de buidel. Zo schattig.
Hyena’s, leeuwen en bruine beren
Terwijl we op een platform bij de hyena’s staan te kijken hoor ik een heel hard geluid. Het klinkt als een brullende dinosaurus: “Zijn hier ook dino’s?” C. kijkt me aan en zegt verontwaardigd: “Mam, die zijn dood, die zijn niet in een dierentuin”. Tussen de takken door zien we nu dat het een leeuw is die zo’n kabaal maakt. Niet zomaar een leeuw, maar een witte leeuw. We kijken vanaf het platform bij de leeuwen onze ogen uit. Wat een prachtige dieren zijn het. Ze liggen duidelijk te genieten van het lente zonnetje. Je zou ze bijna willen knuffelen, zo zacht zien ze eruit.
Bij de bruine beren valt het op dat beide dieren elke keer hetzelfde stukje lopen. “Waarom doen ze dat?” vraagt M. “Waarschijnlijk hebben ze eerst ergens anders in een klein hokje gezeten of misschien wel in een circus gewerkt” vertel ik “daardoor kunnen ze dat gedrag hebben gekregen.” Parc Animalier de Bouillon is een officiele dierentuin en er wordt daarom door de Belgische overheid toegezien op het dierenwelzijn. Hoewel in vergelijking met de Nederlandse dierentuinen sommige verblijven wat klein zijn, moeten ze wel aan de regelgeving voldoen.
Langs elanden, rendieren en everzwijnen
Het wandelpad gaat nu naar beneden. We genieten van de prachtige omgeving waar de dierentuin van Bouillon ligt. Links en rechts van ons zien we dierenverblijven met vooral hoefdieren. Elanden, rendieren en nog veel meer. We zien het everzwijn dat we kennen van de Veluwe. “Zo’n eentje had ik er laatst bijna voor de auto” vertelt Gerard aan de kinderen. Op het bordje lezen we meer over de everzwijnen, en ja hoor, daar staat ook dat everzwijnen vaak betrokken zijn bij verkeersongelukken.
Tijgers en cavia’s
In Parc Animalier de Bouillon zijn twee tijgers. Van onze gids die we later ontmoeten in het kasteel van Bouillon horen we dat de tijgers overgenomen zijn van een opvang uit Duitsland. Hij vertelt dat de dierentuin van Bouillon ook samenwerkt met Stichting Aap uit Nederland. Wat ooit begonnen is als een dierenpark met vooral Europese dieren is zo uitgegroeid tot een opvangplek voor veel meer diersoorten.
Vlakbij de tijgers zien we een groot hok met heel veel cavia’s en één konijn. Juist omdat het er zoveel zijn en ze allemaal bruin-, zwart- en wit gevlekt zijn, ziet het geheel er heel komisch uit. Een grote cavia-familie. “Ik zou er wel twee mee naar huis willen nemen….” oppert M. voorzichtig. Dat het antwoord ‘nee’ is kan haar niet verbazen.
Speeltuin bij Parc Animalier de Bouillon
Voor de ingang van de dierentuin hebben we al een leuke speeltuin gezien. Na ons rondje door Parc Animalier de Bouillon gaan we daarheen. Er is een apart gedeelte voor de kinderen van 3 t/m 6 jaar en een gedeelte voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. In dat laatste gedeelte vermaken M. (10 jaar) en C. (8 jaar) zich prima met de grote glijbanen, de schommels en de kabelbaan.
G. en ik zoeken een plek op het terras ernaast. Hier lunchen we later ook. Een mooie combinatie met een bezoek aan de dierentuin. Het is overigens ook mogelijk om alleen het restaurant en de speeltuin te bezoeken. Volgens het bord bij de speeltuin betaal je dan wel 3 euro voor gebruik van de speeltuin.
Handig om te weten voor een bezoek aan Parc Animalier de Bouillon
De informatieve bordjes in Parc Animalier de Bouillon zijn ook in het Nederlands. Het zijn korte stukjes tekst die de belangrijkste wetenswaardigheden over het dier vertellen. De paden in de dierentuin zijn van asfalt en daardoor ook goed begaanbaar met een buggy. Hou wel rekening met hoogteverschillen tijdens je wandeling. Wij hebben ongeveer 2 uur over het rondje door de dierentuin gedaan.
Vanaf halverwege 2018 komen er ook giraffes in de dierentuin van Bouillon te wonen.
Entreeprijzen:
- 12,50 euro voor volwassenen
- 9 euro voor kinderen van 3 tot 12 jaar
- gratis voor kinderen tot 3 jaar
Openingstijden:
- vanaf 9.30 uur. De sluitingstijd varieert en is afhankelijk van de tijd van het jaar.
- Gesloten op 25 december en 1 januari
De genoemde informatie is uit 2018. Check de actuele entreeprijzen en openingstijden op de website vanParc Animalier de Bouillon. Let op: als je naar het park rijdt is de afslag naar het park vrij onverwachts. Verminder dus al je snelheid als je navigatie aangeeft dat je bijna moet afslaan.
Een bezoek aan de dierentuin van Bouillon is goed te combineren met het kasteel van Bouillon. Onze uitvalsbasis om de omgeving van Bouillon te verkennen ligt in Vresse-sur-Semois: Au Piede de Vigne. Hier zijn appartementen te huur die ook geschikt zijn voor gezinnen tot maximaal 6 personen.
Ligging en adres Parc Animalier de Bouillon:
Ga jij hetParc Animalier de Bouillon een keer bezoeken?
Meer lezen
Op zoek naar meer tips voor leuke uitjes in de Ardennen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Wandelingen met kinderen in de Ardennen
- Landal Les Etoiles
- Bezienswaardigheden in Dinant voor kinderen
- Parc Chlorophylle
- Direct naar alle blogs over België
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,TwitterenInstagram.
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Belgisch Luxemburg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Ik waardeer je reis!