Parc Asterix, dat andere pretpark bij Parijs

2
701

Zeg je ‘Parijs’ en ‘pretpark’, dan denkt iedereen aan Disneyland Parijs. Maar er ligt nog een pretpark bij Parijs en dat is Parc Asterix. Hoog tijd om eens te gaan kijken of dit pretpark een bezoek waard is. Kijk je mee met Saskia en haar gezin?

Parc Asterix, pretpark bij Parijs

Parc Asterix ligt ten noorden van Parijs aan de snelweg A1. Het is in 1989gebouwd en bestaat uit een pretpark en themahotel. Zoals de naam al doet vermoeden is het pretpark gebaseerd op de stripverhalen van Asterix en Obelix.

In Parc Asterix staan zeven achtbanen. De houten achtbaan is 33 meter hoog en bereikt snelheden van 80 km per uur. Het is een van de langste houten achtbanen in Eurpa. De stalen achtbanen zijn indrukwekkend met o.a. een omgekeerde achtbaan en een achtbaan met zeven inversies. Naast de vele attracties staat het pretpark bekend om de shows.

Asterix is al van verre zichtbaar.
Asterix is al van verre zichtbaar.
Het park lijkt in eerste instantie niet groot, maar daar verkijken we ons op.
Het park lijkt in eerste instantie niet groot, maar daar verkijken we ons op.

Een dag naar Parc Asterix

Vanaf onze camping rijden we in een uur naar Parc Asterix. Het is een rustige dag, dus we kunnen onze auto makkelijk en snel parkeren. Als we een dag later op een zaterdag opnieuw langs de afrit naar Parc Asterix rijden staat de file voor het pretpark zelfs tot op de snelweg.

Bij de ingang worden alle tassen gecontroleerd. Dat zien we tegenwoordig overal in Parijs. Als we binnen zijn bestuderen we eerst het plattegrond en de showtijden. We zien dat de dolfijnenshow over 15 minuten begint en besluiten deze als eerste te bezoeken. Daarna lopen we een rondje door het park waarbij we zoveel mogelijk attracties willen proberen. We nemen geen tijd om uitgebreid te lunchen. Dat kan ook prima in de rij of eventjes op een bankje.

Attracties voor kleine kinderen in Parc Asterix

In het midden van Parc Asterix is het ‘Bos van Idefix’ te vinden, vernoemd naar het kleine witte hondje uit Asterix en Obelix. Hier zijn de attracties voor kleine kinderen te vinden. In dit gedeelte mag er niet worden gerookt, dat is een maatregel die ik wel kan waarderen. Overigens staan er ook verspreid over het park attracties die geschikt zijn voor het hele gezin, ideaal als je met een jonger kind aan het wachten bent als de grotere in de achtbaan gaan.

In het Bos van Idefix lopen we eerst een rondje. Dochter M. (9 jaar) voelt zich er te groot voor en eigenlijk is ze dat met haar 140 cm ook net. Maar als C. met mij in een attractie gaat, wil ze toch mee. Ze maakt ook een tochtje in de waterbaan met boomstammen voor de kleintjes. Zoon C. (7 jaar) geniet in dit gedeelte volop.

We laten ons flink door elkaar schudden in deze attractie.

Het dorpje van Asterix en Obelix

Naast het Bos van Idefix ligt het dorpje van Asterix en Obelix. We kunnen helaas niet in de huisjes kijken, dat valt een klein beetje tegen en had het helemaal afgemaakt. Een groot deel van de dag lopen in het dorpje ‘echte’ stripfiguren uit Asterix en Obelix rond. C. vindt dat eerst best spannend en dus gaan G. en M. samen op de foto. Als we daarna Asterix en Obelix zien staan wil hij wel op de foto. Nu ga ik samen met de kinderen. Het is mogelijk om hier een gezinsfoto te laten maken, wij vinden de aanschafprijs echter fiks (11 euro op een usb-stick en 18 euro voor een afdruk van 20×30 cm). De medewerkers zijn allervriendelijkst en het is geen enkel probleem om rustig je eigen foto te maken. C. is wild enthousiast na het maken van de foto: “Ik heb Asterix een hand gegeven en zijn neus gevoeld, die is echt hard joh”.

Shows in Parc Asterix

We bezoeken twee shows tijdens onze dag in Parc Asterix, maar er zijn er een stuk of zes. We gaan eerst naar de dolfijnenshow. M. is dol op dolfijnen en wacht ongeduldig totdat de show begint. In het bassin zien we zes volwassen dolfijnen en een kleintje zwemmen. Ook een zeeleeuw doet mee aan de show, hij heeft de grappige rol en verstopt allerlei spullen. De dolfijnen laten de mooiste kunstjes zien, waarbij het vooral leuk om te zien is als ze uit het water springen.

De tweede show die we bezoeken is een magische voorstelling met een illusionist. Dit is best een spannende voor kinderen en we zouden je niet aanraden hier met kinderen t/m 6 jaar heen te gaan. Met veel lawaai, licht effecten en theatrale gebaren wordt er gespeeld met vuur, komen er slagen tevoorschijn en worden mensen uit het publiek in tweeën gesneden. In 20 minuten komen veel bekende illusionisten-acts voorbij. Zeker een aanrader als je hiervan houdt.

Dolfijnenshow.
Dolfijnenshow.

Waterattracties

Al redelijk in het begin wil G. met ons in een wildwaterbaan. Het is tijdens ons bezoek wel overwegend zonnig, maar niet warm. Tot nu toe ben ik altijd diegene die de volle lading water over zich heen krijgt, dus ik stel voor dat we deze tot het laatste bewaren. De kinderen zijn het met mij eens, democratisch besluiten we daarom verder te lopen.

Al snel komen we een rustige boottocht tegen waarbij we langs allerlei Asterix en Obelix tafereeltjes varen. Kijk, dat zie ik wel zitten. Ik ben sowieso meer van de rustige attracties. Maar G. heeft de wildwaterbaan niet uit z’n hoofd gezet en als we daarna een andere wildwaterbaan tegen komen gaat hij alsnog. In z’n eentje. Wij kijken met z’n drieën bij de spectaculaire laatste afdaling. En ja hoor, wie krijgt het voor elkaar om er bijna helemaal droog uit te komen? Ja, G. weer.

Splash!
Splash!

Later op de dag zien we een wildwaterbaan waarbij je in een grote ronde band zit. Zoiets heb ik niet eerder gezien. Het heeft wel iets weg van de glijbanen waar je met een zwemband af kan. Deze keer gaan we met z’n allen. “Wat een super leuke attractie is dit” denk ik als we bijna beneden zijn. Maar het venijn zit in de staart… en dus krijg ik alsnog een flinke lading water over me heen. Ook M. en C. houden het niet droog. Mag jij raden wie er het minst nat is geworden…

Om af te kicken van alle waterbanen maken we tot slot een rustig boottochtje. Deze keer met ronde bootjes die door het stromende water worden meegevoerd.

Dat ziet er leuk uit.
Dat ziet er leuk uit.
We maakten een relaxed boottochtje door een Grieks landschap.
We maakten een relaxed boottochtje door een Grieks landschap.

Achtbanen in Parc Asterix

Vanaf de snelweg hadden we de achtbanen al zien liggen. Ik ben benieuwd wie van de kinderen er samen met G. in gaat. Ik hou het bij de kleine familieachtbaan. Meestal neem ik de draaiende attracties met de kinderen voor m’n rekening. Achtbanen zijn G.’s afdeling.

De eerste achtbaan waar ze met z’n drieën in gaan is de bobsleebaan. Zo’n grote bobsleebaan als deze heb ik niet eerder in een pretpark gezien. Ze vinden de bobsleebaan alle drie fantastisch. “Ik wil nog een keer” zegt C. We beloven dat we dat doen als we aan het einde tijd over hebben.

In het Egyptische gedeelte treffen we een hele spectaculaire achtbaan. Met bungelende benen over de kop, loopings en zelfs onder de grond. Alle achtbaan gekkigheid die je kan bedenken komt hier zo ongeveer terug. C. is nog te klein, M. zou wel mogen maar ze laat deze aan haar voorbij gaan. G. gaat wel en is via de ‘Single riders’-ingang vrij snel aan de beurt.

De ene achtbaan is nog spectaculairder dan de andere.
De ene achtbaan is nog spectaculairder dan de andere.

G. wil graag in de houten achtbaan en tot mijn grote verbazing willen beide kinderen mee. Prima, ik wacht wel op een bankje in het zonnetje. Ik heb even de kriebels in m’n buik als ik hun wagentje keihard naar beneden zie racen. Ze zitten echt goed vast, hou ik mezelf voor. Als ze bijna weer terug zijn hoor ik hun enthousiaste stemmen al. Stralend rennen ze naar de uitgang. “Ik ga echt nooit meer in zo’n achtbaan, het is zo eng!” roept C. lachend. Ja ja, dit komt heel geloofwaardig over.

Helaas is er geen tijd meer voor de grote stalen achtbaan. Deze ziet er ook al zo spectaculair uit en gaat boven het water meerdere keren over de kop.

Qua achtbanen kan je in Parc Asterix erg goed vermaken. De een is nog gekker dan de andere. Over de kop, kurkentrekker, met bungelende benen of op een piepende houten baan. Het is er allemaal. In 2017 komt nog er een nieuwe grote familieachtbaan bij.

Durf jij?
Durf jij?

Meest opvallende attracties

Naast de hiervoor al genoemde attracties, zijn er nog twee die ons zijn opgevallen.

Bij Le Defi de Cesar ga je met Asterix en Obelix de strijd aan met een vijandig leger. Tenminste, dat denken we. De tekst was volledig in het Frans, dus we moeten het hebben van de ervaring. Le Defi de Cesar bestaat uit meerdere ruimtes. In de eerste ruimte zien we andere bezoekers door de raampjes kijken en daarna doorlopen. We snappen niet helemaal wat de bedoeling is, we kijken ook door het raampje en zien onszelf als Galliër. Ok, en nu? In de volgende ruimte snappen we wat er is gebeurd. De hoofden van de bezoekers komen nu voorbij als soldaten in een Gallisch leger. Daarna komen we bij Ceasar terecht. Hij vertelt ons iets in het Frans en de andere bezoekers roepen: “Ave Ceasar!”. De deur gaat open en we komen in een ruimte dat eruit ziet als een Romeins badhuis. We worden getrakteerd op een show met water en licht. Hoe dat precies in het verhaal past is me een raadsel, maar het is wel mooi. In de laatste ruimte staan lange banken. We gaan zitten. De veiligheidsstang gaat naar beneden en dan blijken we in een boot te zitten. We gaan heen en weer op de golven en kapseizen. Het schip draait rondjes en het lijkt alsof we op de kop hangen. De banken en de muren bewegen beide waardoor je wordt bedrogen waar je bij zit. Le Defi de Cesar mag je niet missen tijdens je bezoek aan Parc Asterix.

In de rij bij La Defi de Cesar. We hebben geen flauw idee waarvoor we in de rij staan.
In de rij bij La Defi de Cesar. We hebben geen flauw idee waarvoor we in de rij staan.
We gaan van ruimte naar ruimte en zijn onder de indruk van wat we zien.
We gaan van ruimte naar ruimte en zijn onder de indruk van wat we zien.
Een hele rare ervaring tot slot.
Een hele rare ervaring tot slot.

Vlakbij de houten achtbaan ontdekken we Discobelix. Deze attractie is in 2016 geopend. Helaas hebben we tijd tekort, maar anders had ik deze wel willen proberen. Achteraf had ik hier prima in kunnen gaan terwijl ik bij de houten achtbaan stond te wachten. Discobelix is een bijzonder gezicht. Op een grote ronde schijf staan de bezoekers op de buitenste rand. De schijf draait rond en gaat zodra het tempo hoog genoeg is flink omhoog. Qua effect heeft het iets weg van een schommelschip vermoed ik.

De nieuwe attractie Discobelix.
De nieuwe attractie Discobelix.

Restaurants in Parc Asterix

Overal in het pretpark zien we restaurants en eetkraampjes. Er is voldoende keuze in allerlei soorten fastfood. Tijdens het laagseizoen zijn niet alle restaurants open. Wij willen aan het einde van de dag bij een van de restaurants eten, helaas gaan deze tegelijk met de attracties dicht. Tja, die attracties winnen het bij ons van de inwendige mens. Gemiste kans om de restaurants niet een uurtje langer open te laten.

Entreeprijzen, openingstijden en meer info over Parc Asterix

Parc Asterix is geopend van april t/m het eerste weekend van november. Parkeren kost 10 euro en moet vooraf worden betaald. Het is het makkelijkste om gepast geld bij je te hebben. Als je vooraf online je ticket koopt betalen volwassenen 41 euro en kinderen 38 euro. Bekijk voor de gedetailleerde openingstijden en diverse entreeprijzen de website van Parc Asterix.

Wij bezochten Parc Asterix op een vrijdag in de Nederlandse herfstvakantie. Parc Asterix was in Halloweensfeer en dit trok duidelijk meer bezoekers. Toch was het relatief rustig en waren de wachttijden zelfs bij de populairste attracties niet meer dan 30 minuten. Het lukte ons niet om alle attracties te proberen die we hadden willen doen. Je kan je makkelijk twee dagen in dit pretpark vermaken, zeker als je van achtbanen houdt. Ga je in het hoogseizoen? Dan is het te overwegen om een Rapid-pass (20 euro) aan te schaffen of twee dagen uit te trekken voor je bezoek.

Zoals bij veel pretparken hanteert ook Parc Asterix lengte-eisen voor veel attracties. C. tikte net de 120 cm aan en M. is 140 cm. Dit blijkt de ideale lengte te zijn. Nog niet te groot voor de kinderattracties en net groot genoeg voor de snelle attracties. Kinderen onder de 120 cm mogen in veel attracties met begeleiding van een ouder, dus ook met jongere kinderen is een bezoek de moeite waard. De echte kinderattracties zijn niet toegankelijk voor kinderen die langer dan 140 cm zijn. Ouders mogen natuurlijk wel mee als begeleiding. Een overzicht van lengte-eisen per attractie is hier te vinden.

Vraag je je nog af of een bezoek aan Parc Asterix de moeite waard is? Wat ons betreft zeker. Parc Asterix is van hetzelfde kaliber als de Efteling. Plan dus maar een tussenstop in als je op vakantie naar Frankrijk gaat.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Parijs te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Parc Asterix. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Op welke camping verbleven jullie toen jullie Parc Asterix bezochten?
    We willen er graag heen met de kids, maar zoeken een geschikte accommodatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.